ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ
Πολιτική πεταμού... για τους μικρομεσαίους αγρότες

Η Ελληνική Προεδρία «πασχίζει» μόνο και μόνο, να κάνει πράξη τις νέες αντιαγροτικές προσταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Κορμό» της Ελληνικής Προεδρίας χαρακτήρισε το θέμα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ο υπουργός Γεωργίας με αφορμή τις συναντήσεις που είχε χτες και προχτές με τους υπουργούς Γεωργίας στην Αγγλία και την Ολλανδία, αντίστοιχα.

Από τις προηγούμενες, αλλά και από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας φαίνεται πως ο προεδρεύων Γ. Δρυς, έχει αναλάβει στα «ζεστά»... το ρόλο του «κομπάρσου» διεκπεραίωσης των καταστροφικών αντιαγροτικών προτάσεων της ΕΕ, για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι οποίες ως γνωστόν αναμένεται να ανακοινωθούν στις 22 Γενάρη. Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει απόφαση το Μάη ή τον Ιούνη του 2003, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμη σε εύλογο χρόνο η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»... Προκύπτει δηλαδή, ότι η Ελληνική Προεδρία δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για να κλείσει το όλο θέμα μέσα στην εξάμηνη θητεία της... Ομως θα ήταν πιο τίμιο προς τους αγρότες, να τους εξηγήσει απλοϊκά και αναλυτικά ο Γ. Δρυς τι ακριβώς θέλει και πράττει και τι διαπραγματεύεται στο γύρο των πρωτευουσών της ΕΕ. Και θα άξιζε επίσης τον κόπο να διευκρινίσει πώς ακριβώς υπερασπίζεται ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, τα συμφέροντα των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών...

Πάντως από τη χτεσινή ανακοίνωση φαίνεται ότι ο Γ. Δρυς επιδιώκει να απαλύνει επικοινωνιακά, την επερχόμενη αντιαγροτική λαίλαπα που θα ξεκινήσει με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Κι ενώ ο υπουργός Γεωργίας γνωρίζει τι ακριβώς θα επακολουθήσει, ανακοινώνει σκοπίμως με ουδέτερο και άοσμο τρόπο, πως μέρος των συζητήσεών του σε Αγγλία και Ολλανδία, αναλώθηκε στο θέμα της αποδέσμευσης των κοινοτικών ενισχύσεων. Επιπλέον λανσάρισε γενικώς και αορίστως, ότι στις τάξεις των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας διατυπώνονται απόψεις που στοχεύουν στη μερική αποσύνδεση ή ακόμη και τη στοχευμένη αποσύνδεση των επιδοτήσεων στην παραγωγή...

Εδώ πρόκειται για μια ακόμα πτυχή της μέγιστης ευρω-υποκρισίας σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών των 15 χωρών της ΕΕ και των 10 υπό ένταξη χωρών. Οπως όλα δείχνουν, στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και ενόψει της διεύρυνσης στα πλαίσια της ΕΕ, εξυφαίνεται από καιρό ένα νέο ολέθριο αντιαγροτικό σχέδιο, η πρώτη γεύση του οποίου δόθηκε τον περασμένο Ιούλη. Πιο συγκεκριμένα, τότε προτάθηκε η μείωση κατά 3% ετησίως των κοινοτικών επιδοτήσεων, δηλαδή 20% από το 2004 μέχρι το 2010. Προτάθηκε επίσης, η αποσύνδεση των επιδοτήσεων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και η καθιέρωση εισοδηματικών ψευτοενισχύσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και η δραστική μείωση έως κατάργηση των τιμών παρέμβασης, δηλαδή την ελάχιστη προστασία στην τιμή παραγωγού σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα. Στην ίδια κατεύθυνση, προετοιμάζονται ήδη μια σειρά νέων πιο καταστροφικών μέτρων για βαμβακοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς κ.ά., που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο 2003.

Παρά τη φτηνή προπάγανδα εξαπάτησης και κοροϊδίας της κυβέρνησης, οι προτάσεις αυτές ενισχύθηκαν επί της ουσίας από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Εκεί αποφασίστηκε να «παγώσουν»... μειούμενες, μέχρι το 2006 οι ήδη πετσοκομμένες δαπάνες για τη γεωργία των «15» και να περιοριστούν δραστικά στην πράξη, μετά το 2006. Οσο για τις επιδοτήσεις των αγροτών των 10 υπό ένταξη χωρών, αυτές θα ξεκινήσουν το 2004, με 25% επί των κονδυλιών που διατίθενται για τους αγρότες των «15» και θα εξομοιωθούν, με τις όποιες επιδοτήσεις θα υπάρχουν, το 2013.

Κι ενώ συμβαίνουν τερατώδη γεγονότα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, ως καλός ευρω-διαχειριστής ο υπουργός Γεωργίας διαλαλεί πως πρέπει να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική λίστα για τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις που πρόκειται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δίνονται οι όποιες εισοδηματικές ενισχύσεις ανά γεωργική εκμετάλλευση. Φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα ότι το «μάρμαρο» θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Ξυνή» κυβερνητική κοροϊδία

«Πετούν» τις ζημιές στα ΠΣΕΑ...

Πολιτική μέγιστης κοροϊδίας σε βάρος των πορτοκαλοπαραγωγών της χώρας αποφάσισε να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αντί να προσπαθήσει να βρει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην καλλιέργεια αυτή. Κι ενώ τα πορτοκάλια μένουν απούλητα επειδή δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και οι τιμές είναι κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να σαπίζουν στα χωράφια εξαιτίας του καιρού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας υπόσχεται... στους κατεστραμμένους πορτοκαλοπαραγωγούς αποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης). Κι αυτό το κάνει προκειμένου να αποφύγει και «κουκουλώσει» τις ευθύνες της ακολουθούμενης πολιτικής της και την άρνησή της να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τις ζημιές που έγιναν.

Χτες το υπουργείο Γεωργίας έβγαλε μια ανακοίνωση εξαπάτησης των πορτοκαλοπαραγωγών, σχετικά με την αυξημένη καρπόπτωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι «εφόσον στοιχειοθετεί ζημιά σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, να κατατεθεί αίτημα (προς έγκριση) στην αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ, για χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς όλης της χώρας, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες». Πρόκειται σαφώς για ένα επικοινωνιακό κυβερνητικό τρικ που αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος μακάριου καθησυχασμού και προσμονής στους οικονομικά κατεστραμμένους πορτοκαλοπαραγωγούς.

Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αυτό που ζητούν είναι η άμεση και πλήρης αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν από τον ΕΛΓΑ και η χτεσινή ανακοίνωση σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το αίτημα αυτό. Αφήστε που ο ΕΛΓΑ μέχρι τώρα αρνείται να δώσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που έγιναν, επικαλούμενος δικαιολογίες ότι οι ζημιές από παγετό δεν ξεπερνούν το 20% και οι ζημιές από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις δεν καλύπτονται στο διάστημα από 1/12 μέχρι 15/3. Αλλωστε αν γίνονταν τα παραπάνω, δε θα υπήρχε ανάγκη να βγει η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.

Μια ανακοίνωση όπου ανάμεσα στα άλλα υποδηλώνει ότι οι πληγέντες πορτοκαλοπαραγωγοί θα κάνουν δηλώσεις ΠΣΕΑ από τα τέλη Μάρτη, για να πάρουν, αν πάρουν, μετά από πολλούς μήνες αργότερα κάποιες αποζημιώσεις, που μετά βίας θα καλύπτουν το 50% της ζημιάς. Εκτός αυτών το υπουργείο Γεωργίας καλεί τους πορτοκαλοπαραγωγούς να φροντίσουν να προωθήσουν το προϊόν τους για εμπορία, χωρίς όμως να τους λέει πού και με τι τιμές θα το κάνουν... Επίσης, ζητείται από τους πορτοκαλοπαραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές, να βγάλουν τα χαλασμένα πορτοκάλια τους στις άκρες των κτημάτων τους ή όπου υπάρχει δυνατότητα να τα πάνε για υγειονομική ταφή. Οσον αφορά το δεύτερο θα πρέπει να γίνει ειδική συμφωνία με τον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των εξόδων. Ομως το θέμα είναι πού θα βρουν τα χρήματα οι πληγέντες πορτοκαλοπαραγωγοί για να μαζέψουν τα χαλασμένα πορτοκάλια, όταν αυτό τους κοστίζει γύρω στις 10 δραχμές το κιλό και πού θα βρουν χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα υγειονομικής ταφής, όπου αυτή μπορεί να γίνει... Και το σχετικό ερώτημα που προκύπτει είναι θα αποζημιωθούν πλήρως για όλα αυτά;.. Επίσης τίθεται και το εξής καίριο ερώτημα: Αν δε δοθεί τελικά έγκριση από την ΕΕ, τι θα γίνει;!

Προς... ΑΤΕ

Η νέα προμήθεια των 0,88 ευρώ ή 1,50 ευρώ, που επιβάλει από φέτος η ΑΤΕ για την τραπεζική της διαμεσολάβηση σε κάθε χρεοπίστωση, δε θα επιβαρύνει τους αγρότες. Θα επιβαρύνει τις συνεταιριστικές οργανώσεις που εξυπηρετούνται... Αυτό το τελευταίο δεν το λέμε εμείς, αλλά η υποδιεύθυνση επικοινωνίας της ΑΤΕ, που έστειλε μια απαντητική επιστολή για ένα δημοσίευμα του «Ρ» στις 10/1/2003 με τίτλο: «Η "πληρωμή"... πληρώνεται».

Με την επιστολή αυτή, που στόχο είχε να αμφισβητήσει τα γραφόμενά μας, επιβεβαιώνεται - επί της ουσίας - το σχετικό δημοσίευμα ενώ ταυτόχρονα, από το περιεχόμενο της επιστολής δημιουργούνται και τα εξής ερωτήματα: Τι είναι τελικά οι αγροτικοί συνεταιρισμοί; Μήπως, είναι κάποιες οργανώσεις που δεν έχουν αγρότες και τα όποια έξοδα ή επιβαρύνσεις, π.χ .προμήθειες της ΑΤΕ, δεν τα πληρώνουν οι αγρότες - μέλη τους; Θεωρούν, μήπως, κάποιοι πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν οι νέες τραπεζικές επιβαρύνσεις που επιβάλει η «ιδιωτικοποιημένη» ΑΤΕ του Χρηματιστηρίου, θα εισπράττονται μόνο μέσω των πάγιων εντολών των δικαιούχων αγροτών, που από πέρσι επέβαλε κατά τρόπο υποχρεωτικό η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ; Και το τελευταίο είναι άσχετο από το γεγονός ότι ο πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ, τυγχάνει να είναι και μέλος του ΔΣ της ΑΤΕ;

Αλλά μάλλον οι αγρότες - μέλη των συνεταιρισμών θα πρέπει να νιώσουν στην προκειμένη περίπτωση και κερδισμένοι... επειδή, όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή: «η προμήθεια αυτή είναι από τις χαμηλότερες στην τραπεζική αγορά»... Τούτο προφανώς, αποτελεί άλλο ένα δείγμα της «φιλευσπλαχνίας» της ΑΤΕ και του «εκσυγχρονισμού», προς τους αγρότες...


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ