ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την ΕΕ για τη λεηλασία του Ιράκ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Θανάση Παφίλη, στο Ευρωκοινοβούλιο

Στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ρόλο της ΕΕ στο Ιράκ τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφέροντας τα εξής:

«Η έκθεση στοχεύει να διασφαλίσει τη συμμετοχή της ΕΕ με καλύτερους όρους στο μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας από τον πόλεμο κατά του Ιράκ και τις επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια αυτά:

Αναζητεί τρόπους και μέσα για να εδραιώσει μακροπρόθεσμα την παρουσία της ΕΕ στη χώρα για να "βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις... για την ανάληψη συμβάσεων για την ανοικοδόμηση", να μεγαλώσει δηλαδή το μερίδιο των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στο πλιάτσικο.

Καλεί για αμέριστη βοήθεια στη δοσίλογη "κυβέρνηση" του Ιράκ.

Προωθεί φόρμουλες, ώστε να παίξει ενεργό ρόλο στην ιμπεριαλιστική κατοχή. Να συμμετάσχει με στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στα κατοχικά στρατεύματα, αρκεί ν' αλλάξουν "καπέλο" και να μετονομαστούν "δυνάμεις του ΟΗΕ".

Γι' αυτό, αν και με κυνισμό, αναγνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου και τη σφαγή του ιρακινού λαού, σπεύδει να θεωρήσει τα γεγονότα τετελεσμένα.

Νομιμοποιεί όχι μόνο τα κατοχικά στρατεύματα, που τα βαφτίζει "πολυεθνική δύναμη", αλλά ακόμη και τις ιδιωτικές εταιρείες δολοφόνων που δρουν στο Ιράκ, αρκεί να τεθούν κανόνες στην εγκληματική δράση τους!

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκθεση. Στέκεται αλληλέγγυο με την αντίσταση του ιρακινού λαού και την πάλη των λαών της περιοχής για την απελευθέρωση από τον ιμπεριαλιστικό κατοχικό ζυγό και το αναφαίρετο δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους».

ΙΡΑΚ
Η «αλ Κάιντα» ανδρώθηκε μετά την κατοχή

Αποκαλυπτική αμερικανική έκθεση

Οι Αμερικάνοι κατακτητές συμβάλλουν στην εξαθλίωση και μετά μοιράζουν... σοκολάτες στα μικρά παιδιά

Associated Press

Οι Αμερικάνοι κατακτητές συμβάλλουν στην εξαθλίωση και μετά μοιράζουν... σοκολάτες στα μικρά παιδιά
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε καμία σχέση με την «αλ Κάιντα» διαπιστώνει έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, μετά από, όπως σημειώνεται, ενδελεχή εξέταση χιλιάδων εγγράφων που κατασχέθηκαν μετά την εισβολή. Αντίθετα, η «αλ Κάιντα» εδραιώθηκε για τα καλά στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της κατοχής και δε φαίνεται να μπορούν οι αμερικανικές δυνάμεις να την «ξεριζώσουν» οριστικά, εκτιμούν, σύμφωνα με διαρροές, Αμερικανοί αξιωματικοί, διαφόρων βαθμίδων, που κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους στο πλαίσιο σχετικής έρευνας.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Πετρέους, παραδεχόταν σε δηλώσεις του ότι «δεν έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου στο επίπεδο της εθνικής συμφιλίωσης από τις πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ». Ο Πετρέους εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένει ν' αλλάξει αυτή η εκτίμησή του μέχρι τον επόμενο μήνα, οπότε και θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, έγινε χτες στο βόρειο Ιράκ, η κηδεία του Χαλδαίου καθολικού αρχιεπισκόπου της Μοσούλης με τη συμμετοχή πλήθος χριστιανών από όλη τη χώρα. Ο Χαλδαίος Πατριάρχης Εμμανουέλ Ντέλιο ο 3ος, εμφανώς συγκινημένος, κάλεσε όλους τους Ιρακινούς Χριστιανούς να μην υιοθετήσουν τη λογική της εκδίκησης. Τέλος, στη Βαγδάτη, άγνωστοι δολοφόνησαν τον εμπορικό υπεύθυνο της εφημερίδας «αλ Μουατάν», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ που έχουν χάσει τη ζωή τους, από την εισβολή μέχρι σήμερα, στους 233, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 22 είναι ξένοι δημοσιογράφοι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ επιμένουν στο σχέδιό τους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Χωρίς αποτελέσματα, όπως ακριβώς αναμενόταν, ολοκληρώθηκε, χτες το απόγευμα, η πρώτη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων με τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου, απόστρατο στρατηγό Ουίλιαμ Φρέιζερ. Θεωρητικώς, ο Φρέιζερ έχει μεταβεί στην περιοχή, μετά τη σύνοδο στην Αννάπολις, για να «μεσολαβήσει» και να «επιβλέψει» την εφαρμογή του «οδικού χάρτη».

Εντούτοις, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, από τις πολύνεκρες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι την ισραηλινή απόφαση επέκτασης εποικισμού στη Δ. Οχθη, έχουν μειώσει, σημαντικά, την όποια πιθανότητα εξεύρεσης έστω και ενός κοινού παρονομαστή συνέχισης των επαφών. Η παλαιστινιακή πλευρά συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ παρά τις ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις τόσο του Προέδρου Αμπάς όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής, που κατηγόρησαν το Ισραήλ για «εθνοκάθαρση» στην ανατολική Ιερουσαλήμ και για εγκληματικές πράξεις που εξομοιώνονται με «ολοκαύτωμα» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Από την άλλη, η ισραηλινή πλευρά, επίσης, συμμετείχε, αλλά τελευταία στιγμή γνωστοποιήθηκε ότι δε θα παρευρεθεί ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη παλαιστινιακή δυσαρέσκεια. Η συνάντηση έγινε σε μια στιγμή που όλοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται διόλου μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ CIA
Μεσαίωνας στην αυγή του 21ου αιώνα

Αρχικά ήταν «κρατούμενος φάντασμα» στη διαβόητη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ, όπου συνελήφθη το 2004. Μετά, για 28 μήνες μήνες κρατήθηκε σε απόλυτη απομόνωση, χωρίς ποτέ να του έχουν αποδοθεί κατηγορίες, σε μυστικές φυλακές της CIA στο Αφγανιστάν αλλά και «κάπου στην ανατολική Ευρώπη».

Ο Χάλεντ αλ Μακτάρι, υπήκοος της Υεμένης, απελευθερώθηκε τον περασμένο Μάιο, αφού πρώτα μεταφέρθηκε και πάλι από το Αφγανιστάν ώστε να παραδοθεί στις αρχές της χώρας του... Στην πρώτη του συνέντευξη, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, σπάει τη σιωπή του και μιλά για τα «βασανιστήρια, τις εξαφανίσεις», τους «μαύρους τόπους» που μεταφέρθηκε με πτήσεις της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας που δε θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ένοχη σιωπή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο Χάλεντ Αλ Μακτάρι τονίζει ότι τελικά απελευθερώθηκε χωρίς να του αποδοθούν ποτέ κατηγορίες και ότι για όλα τα εγκλήματα που υπέστη ποτέ κανείς «δε λογοδότησε»...

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρακάλια για ένταξη στο ΝΑΤΟ...

...παρά τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Ως «επιλογή και κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας» χαρακτήρισε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη.

«Για μας η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ζήτημα επιλογής, αλλά αποτελεί θέμα χρόνου», υποστήριξε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο θέμα θα λυθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. «Δε βλέπω προοπτικές για την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ουκρανίας χωρίς το ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε και εξέφρασε την ελπίδα η Πολωνία να βοηθήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στις ευρωπαϊκές δομές. Χαρακτήρισε επίσης τις συνομιλίες που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Λεχ Καζίνσκι ως «πολύ θετικές» και τον χαρακτήρισε «φίλο της Ουκρανίας».

Και όλα αυτά τη στιγμή που στη χώρα επικρατεί αγανάκτηση και αναβρασμός για τα σχέδια αυτά που προωθούν ο Ουκρανός Πρόεδρος και η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Το 70% των Ουκρανών τάσσονται ενάντια στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και απαιτούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ υπενθυμίζεται ότι πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας έχουν υπογράψει σχετικό αίτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ