ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει το αιματοκύλισμα των μεταλλωρύχων στο Περού

Αναφερόμενο στην αιματηρή καταστολή κατά των Περουβιανών μεταλλωρύχων, το ΠΑΜΕ με επιστολή του προς την πρεσβεία του Περού στην Αθήνα σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την άγρια αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Περού, κατά του αγώνα των Περουβιανών μεταλλωρύχων την Κυριακή 4 Απρίλη, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εργατών και τον τραυματισμό δεκάδων από τα πυρά της αστυνομίας.

Η ωμή καταστολή και το αιματοκύλισμα εργατών που αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του Αλαν Γκαρσία. Το ίδιο συνένοχοι είναι οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις που σιωπούν μπροστά σε αυτό το έγκλημα.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες και τους συναδέλφους των δολοφονημένων εργατών, τους αγωνιζόμενους μεταλλωρύχους και την εργατική τάξη του Περού που αγωνίζεται για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή».

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Συνεχής καταστολή του λαού

Στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται για χτύπημα εναντίον αγροτών

Ο στρατός της χούντας απειλεί με νέο μακελειό κατά του λαού
Ο στρατός της χούντας απειλεί με νέο μακελειό κατά του λαού
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Περικυκλωμένοι από το στρατό και την αστυνομία βρίσκονται εδώ και ημέρες περίπου 3.000 οικογένειες των αγροτών του κινήματος MUCA, στην περιοχή Μπάχο Αγκουάν στα βόρεια της χώρας. Και ενώ ένα μακελειό δεν αποκλείεται, ο Πρόεδρος Πορφίριο Λόμπο Σόσα έδωσε το πράσινο φως δηλώνοντας ότι οι αγρότες είναι «ένοπλες ομάδες» που «μετά τις συμβουλές ξένων εισέβαλαν και κατάλαβαν εκτάρια αρόσιμης γης» και καθώς οι ημέρες περνούν το σκηνικό παραμένει εκρηκτικό και επικίνδυνο αλλά πιο περίπλοκο.

Καταρχήν, από το βράδυ της Κυριακής το Μπάχο Αγκουάν είναι περικυκλωμένο από 5.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Σε επείγουσα ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης τονίζεται ότι στόχος αυτής της επιχείρησης είναι η εκδίωξη των αγροτών από τα εδάφη ένα χρόνο από την επιστροφή τους μετά το Προεδρικό Διάταγμα του πρώην Προέδρου Μανουέλ Ροσάλες. «Ο πρόεδρος Πορφίριο Λόμπο, ο υπουργός Ασφάλειας Οσκαρ Αλβαρες και οι μεγαλογαιοκτήμονες Μιγκέλ Φακουσέ Μπαρχούμ, Ρεϊνάλντο Κανάλες και Ρενέ Μορέλες είναι οι πραγματικοί ένοχοι για ένα πιθανό μακελειό, αλλά και των μέχρι τώρα συνεχιζόμενων σφοδρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατό, την αστυνομία και τις παραστρατιωτικές ομάδες». Παράλληλα, καλεί το λαό της Ονδούρας για κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις καταδίκης της κυβέρνησης και στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «El Heraldo» και της ιστοσελίδας «Honduras Laboral» από το πρωί της Δευτέρας ο στρατός αλλά και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής Κόμπρας έχουν περικυκλώσει τις κοινότητες, δεν επιτρέπουν την έξοδο των αγροτών και έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι από το πρωί της Δευτέρας πάνω από την περιοχή πετούν αμερικανικά αεροσκάφη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA ενώ, όλως περιέργως, το Σαββατοκύριακο κατέφτασε στην Ονδούρα ο Οτο Ράιχ. Διαβόητος πρώην υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1983-86 όταν οργίασαν τα τάγματα θανάτου στην Κεντρική Αμερική αλλά και «στέλεχος», πάντα, όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων...

Την ίδια στιγμή, στελέχη του κινήματος MUCA αναφέρουν ότι η περικύκλωση των περιοχών τους έχει γίνει και για έναν ακόμη λόγο: την πίεση προς το αγροτικό κίνημα να αποδεχθούν τη «συμφωνία υποτέλειας». O Πρόεδρος Λόμπο, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Tribuna», κατέθεσε «πρόταση» και κάλεσε σε διαπραγματεύσεις για «ειρηνική διέξοδο από την κρίση στο Μπάχο Αγκουάν». Η πρόταση που κατέθεσε δεν είναι «γενναιόδωρη» καθώς «προσφέρεται 1 εκτάριο αρόσιμης γης και ένα εκτάριο μέσα σε συνεταιρισμούς, δηλαδή δύο εκτάρια καλλιεργήσιμης γης αφρικανικού φοίνικα», της πρώτης ύλης για την παραγωγή του ελαίου φοίνικα, φυτικού ελαίου που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων. Με άλλα λόγια, η συμφωνία είναι σχεδιασμένη να παρέχει εργατική δύναμη με προνομιακούς όρους στην επιχειρηματική κοινότητα καθώς όπως τονίζεται στην πρόταση, «θα εξασφαλίζεται ότι οι συνεταιρισμοί αυτοί θα προμηθεύουν τη βιομηχανία» φυσικά με τιμές που θα καθορίζει η ίδια βιομηχανία!

Οι 28 οργανώσεις που απαρτίζουν το MUCA απέρριψαν ήδη την πρόταση Λόμπο και αντιπρότειναν τα 4-5 εκτάρια για κάθε οικογένεια ,όπως καθορίζει και ο νόμος για την αγροτική μεταρρύθμιση, βάσει του οποίου τους παραχωρήθηκε και με Προεδρικό Διάταγμα ένα χρόνο πριν από τον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Διεκδικούν ρόλο οι αναδυόμενες δυνάμεις

Οι χώρες της λεγόμενης συνεργασίας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) πραγματοποιούν σήμερα και αύριο Σύνοδο Κορυφής στη Βραζιλία, όπου σκοπεύουν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις - προτάσεις «για την εξάλειψη των συνεπειών της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, προτείνοντας τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών, στους οποίους πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουν έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο».

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται τα ζητήματα της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος και η παγκόσμια κατάσταση στον τομέα της ενέργειας. Αν και τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν μπορούν άμεσα να επηρεάσουν το σημερινό συσχετισμό στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι αναμφίβολο πως θα ληφθούν υπόψη από τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ηδη τα κράτη της BRIC συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G20), ενώ κάνουν προσπάθειες να συντονιστούν και στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Οπως δήλωσε ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς, συνεργάτης του Πρόεδρου της Ρωσίας, «όλες οι χώρες της BRIC αναπτύσσονταν με υψηλότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομία, στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Αυτό μας συνενώνει. Εκτός αυτού, όλες οι χώρες μας ως σήμερα βρίσκονται χαμηλότερα από το επίπεδο, που μπορεί να μας κατατάξει στην κατηγορία των αναπτυγμένων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι ενώπιόν μας τίθενται οι ίδιοι στόχοι, που συνδέονται με την ανάπτυξη της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογιών και την ανάπτυξη του κοινωνικού συστήματος. Η ομοιότητα των προτεραιοτήτων καθορίζει το δυναμικό σύμπραξης και το ότι στη συνεργασία θα μπορέσουμε να πετύχουμε περισσότερα και να πετύχουμε ταχύτερα τους στόχους που θέτουμε».


Ι. Π.

ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Πιέσεις για παράταση της αποστολής κυανοκράνων

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και διπλωματικοί αξιωματούχοι χωρών - μελών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας άσκησαν χτες πιέσεις κατά της απόφασης του Προέδρου της ΛΔ Κογκό Τζόζεφ Καμπίλα να αποσυρθεί η αποστολή περίπου 20.000 κυανοκράνων πριν τον Σεπτέμβρη του 2011.

Ο Γάλλος πρέσβης στη ΛΔ Κογκό, Ζεράλντ Αρόντ σημείωσε πως η κατάσταση στην αφρικανική χώρα «παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη», προσθέτοντας τις έντονες ανησυχίες και άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη χώρα, Αλαν Ντος, επέστησε την προσοχή της κογκολέζικης κυβέρνησης στο πόσο ευάλωτος παραμένει ακόμη ο λαός της ΛΔ Κογκό στις βάρβαρες επιθέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων και ένοπλων εγκληματικών ομάδων ιδιαίτερα στις επαρχίες Βόρειο και Νότιο Κίβου. Μόλις την περασμένη Τρίτη απήχθησαν οκτώ εργαζόμενοι στην αποστολή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, ενώ πριν λίγους μήνες εκατοντάδες χωρικοί σφαγιάστηκαν από παραστρατιωτικές οργανώσεις.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Επίσκεψη στην Αργεντινή πραγματοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και είναι η πρώτη επίσκεψη Ρώσου Προέδρου που έγινε ποτέ στη χώρα, ενώ μετά ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταβεί στη Βραζιλία για την τριήμερη Σύνοδο της BRIC, δηλαδή τη Σύνοδο των χωρών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε πολύωρη συνάντηση με την Πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες και στο τέλος της υπήρξαν ανοικτές συναντήσεις των δύο υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών Ρωσίας και Αργεντινής, όπου υπογράφτηκε σειρά συμφωνιών, μεταξύ αυτών συμφωνία για ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς για τη συνεργασία σε γεωλογικές και πετρελαϊκές έρευνες, καθώς και συμφωνία για το πρόγραμμα Πολιτιστικής Ανταλλαγής και το μνημόνιο συνεργασίας των δύο διαστημικών υπηρεσιών καθώς και σειρά συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, του αθλητισμού και της ενέργειας.

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ και η υπογραφή σειράς συμφωνιών αποτελεί συνέχεια της επίσημης επίσκεψης της Κριστίνα Φερνάντες στη Μόσχα το 2008 και την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής ένωσης, όπου προβλέπει την κατάργηση της βίζας μεταξύ των δύο χωρών και το διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή στηρίζει το αίτημα της Ρωσίας για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ η Ρωσία το αίτημα της Αργεντινής για διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία όσον αφορά το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών Φόκλαντς, Μαλβίνας κατά τους Αργεντινούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ