ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες σκηνικές εκφράσεις

«Αγγέλα»
«Αγγέλα»
Η παράσταση «Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους» του Γ. Α. Μαγκάκη από τους «Illumin Arti», παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Δευτέρα (9 μ.μ.) στο «Θέατρο στον κύβο» (Μαργαρίτη 5, Νέος Κόσμος, τηλ. 6984.028.017). Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπρατάκος. Κοστούμια: Περσεφόνη Γεράγγελου - «Illumin Arti». Σκηνικά: Φίλιππος Βασιλείου. «Illumin Arti»: Βασιλείου Φίλιππος, Γεράγγελου Περσεφόνη, Ζάρδα Αγάπη, Κουρεβέσης Αλέξανδρος, Μπρατάκου Αρτεμις, Οικονομίδου Κλεοπάτρα, Πολίτης Παντελής, Σταματίου Ελένη, Χρόνη Αντιγόνη.

Ο Γ. Α. Μαγκάκης, όντας φυλακισμένος από τη χούντα στον Κορυδαλλό, έγραψε μια επιστολή προς τους λαούς της Ευρώπης. Το Φλεβάρη του 1971 φυγάδευσε τα γραπτά του μέσω ενός Ιταλού κρατουμένου που αποφυλακιζόταν, ώστε το κείμενο να δημοσιευτεί στο «Atlantic Monthly Review» στην Αμερική και έπειτα στους «Times» της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Ακολούθησαν πλήθος περιοδικών και εφημερίδων σε Γερμανία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ιαπωνία, που δημοσίευσαν το γράμμα - ντοκουμέντο, το οποίο γνωστοποίησε τα εγκλήματα της χούντας σε φορείς και διάφορα κράτη. Η επιστολή κατατέθηκε και στο Κογκρέσο και έγινε διδακτέα ύλη σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Στην ελληνική γλώσσα, για πρώτη φορά, δημοσιεύθηκε στη Φρανκφούρτη, το 1971, από τον οίκο «Attika Press» με τίτλο: «Ελευθερία αγάπη μου». Η Διεθνής Αμνηστία τύπωσε το κείμενο σε πολλές γλώσσες και διέθετε τα έσοδα από τις εισπράξεις των πωλήσεων υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων.

Με «άξονα» το κείμενο της επιστολής, η παράσταση επιχειρεί να «μιλήσει» για τις αξίες και τους εφιάλτες του συντάκτη της, μέσα από το πρίσμα των σημερινών καταστάσεων.

  • Ο θίασος «Λυκόφως» παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου «Αγγέλα», στο χώρο «Kunsthalle Athena» (Κεραμεικού 28) από 7/6 και για λίγες μόνο παραστάσεις (8 μ.μ.). Αθήνα, 1950. Μετεμφυλιακή Ελλάδα. Μετανάστευση. Αθήνα του σήμερα. Απώλειες. Η Αγγέλα φτάνει από το χωριό της με μια βαλίτσα όνειρα να δουλέψει υπηρέτρια. Εκπόρνευση, μαστροπεία, σήψη, λαϊκά μπλουζ, μια Ελλάδα που μάχεται. Αδιέξοδο. Καημός. Ονειρα που κλείνουν σε ντουβάρια. Πρόσωπα με ματαιωμένα όνειρα. Βιοπάλη, ανασφάλεια. Μια Ελλάδα που προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, εκεί που ξεπηδούν οι πρώτοι πίνακες του Τσαρούχη, η ποίηση του Ρίτσου, οι μελωδίες των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, τα αηδόνια του ρεμπέτικου, οι χορδές των μπουζουκιών. Η Αγγέλα είναι η Ελλάδα που παλεύει ανάμεσα σε όνειρα και εφιάλτες.

Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολάρι. Επιμέλεια σκηνικού χώρου - κοστούμια: Δάφνη Κούτρα. Κίνηση: Χαρά Κότσαλη. Τραγούδι: Λόλα Γιαννοπούλου. Παίζουν: Ελένη Βεργέτη, Κωστής Καλλιβρετάκης, Βασίλης Μαργέτης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ιρις Πανταζάρα, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Καλλιόπη Τζερμάνη.

  • Η ομάδα «Βιομηχανική» και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζουν στον «Κινητήρα» (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ. 210.9248.328) την περφόρμανς «Ανθρωπος χαμένος», σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα, για τρία Σαββατοκύριακα 26 - 27/5, 2 - 3/6, 9 - 10/6 (7.15 μ.μ.). Μια αυθαίρετη συρραφή με λόγια του Αλσέστ («Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου), η επικαιρότητα σε τίτλους, η φωνή της Καλή Καλό να θυμίζει από πού προήλθαμε κι ένα χειρουργικό τραπέζι του 1910 όπου έγιναν εκατοντάδες τοκετοί, συνθέτουν την περφόρμανς που ερμηνεύει ως γυναίκα - μισάνθρωπος η Αλίκη Αβδελοπούλου. Μουσική Ορέστη Τάνη. Σκηνικό - κοστούμι Ευδοκίας Βεροπούλου. Βίντεο Αρτ Διονύση Τσαφταρίδη. Κίνηση Ιωάννας Καμπυλαυκά. Ακούγονται οι φωνές των Καλή Καλό, Δημήτρη Κανέλλου και του μικρού Κωνσταντίνου.
Διαβαλκανικό φεστιβάλ ποίησης

Ποιητές και ποιήτριες από οκτώ βαλκανικές χώρες θα συμμετάσχουν στο 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που θα πραγματοποιηθεί στις 24/5 και 25/5, στο πλαίσιο της 9ηςΔιεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24 - 27/5). Η ιδέα είναι της Εταιρείας Συγγραφέων, με στόχο το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης να γίνει ετήσιος θεσμός δημιουργικού διαλόγου για τα κοινά λογοτεχνικά στοιχεία των βαλκανικών χωρών και τη σύσφιγξη των σχέσεών τους μέσα από τη λογοτεχνία, τη σκέψη, τη δημιουργία, τον πολιτισμό. Το 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης στηρίζουν: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ιδρυμα Κ. Ουράνη, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συμμετέχουν ποιητές από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, π. ΓΔΜ, Μαυροβούνιο, και οκτώ ποιητές - μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.

Στη συνάντηση οι προσκεκλημένοι ποιητές στις 24/5 θα μιλήσουν για την ποίηση της χώρας τους, θα συνομιλήσουν με το κοινό και το απόγευμα θα διαβάσουν ποιήματα στη γλώσσα τους, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Ανάμεσα στις ποιητικές αναγνώσεις συγκρότημα κλασικής μουσικής από σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από έργα γνωστών συνθετών.

Βραδιά Μάνου Λοΐζου

Τριάντα χρόνια κλείνουν από τον πρόωρο θάνατο του Μάνου Λοΐζου, του σπουδαίου συνθέτη, που συνέδεσε τη ζωή του με τους κοινωνικούς αγώνες, τους πόθους και τα όνειρα των απλών ανθρώπων, προσφέροντας πληθώρα τραγουδιών μοναδικής ομορφιάς και αξίας. Τραγούδια, που έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής μας ιστορίας, συνεχίζουν να μας συνεπαίρνουν με την ίδια δύναμη εδώ και χρόνια και αποκτούν ολοένα και περισσότερους φίλους, καθώς τα ξαναμοιράζονται γενιές και γενιές.

Στον αξέχαστο καλλιτέχνη είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, με τίτλο «Τιμάμε και τραγουδάμε τον Μάνο Λοΐζο», που πραγματοποιείται στις 31/5 (8 μ.μ.), στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωσήφ Ιωσήφ. Τραγούδια του Μάνου Λοΐζου θα ερμηνεύσει η χορωδία του πολιτιστικού σύλλογου «Η Κύπρος», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Οικονομάκη. Συμμετέχουν: Κώστας Χατζηχριστοδούλου (τραγούδι), Γρηγόρης Παπαντώνης (πιάνο), Βασίλης Χατζηλούκας (κιθάρα), Γιώργος Τοκατλίδης (μπουζούκι).

O Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» προσκαλεί (20/5, 8.30μμ) στα «Ποιητικά αρπίσματα», στον «Ιωνικό Σύνδεσμο» (Τσουρουκτσόγλου 1 και Λ. Ηρακλείου 251, Ν. Ιωνία, 210.2775.916). Οι Αθανάσιος Βαβλίδας και Ηλέκτρα Καπετανάκη θα διαβάσουν ποίηση των Αργύρη Χιόνη, Θανάση Καπετανάκη και Αθανάσιου Βαβλίδα. Συνοδεύουν με τις κιθάρες τους οι Δανάη Δήμου και Εύα Φάμπα και μουσικό σύνολο με τους Λαμπρινή Γιώτη (πιάνο), Γιώργο Τσιμπουξή (μπουζούκι), Θανάση Γεωργιάδη και Μπάμπη Καρρά (κιθάρα), Αντώνη Πανταζή (μαντολίνο), Λαμπρινή Γιώτη, Εύα Ευαγγελίδου, Λήδα Γιώτη και Πάνο Αλεξάνδρου (τραγούδι).

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5) παραμένοντας ανοιχτή από τις 9.30πμ- 11μμ, με ελεύθερη είσοδο. Ανοίγει έναν από τους χαρακτηριστικότερους χώρους της, την αίθουσα των «Φούρνων», αναδεικνύοντας το μουσειακό χαρακτήρα της, με δωρεάν ξεναγήσεις (κατόπιν συνεννόησης στο 210.3475.518), διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά δημοτικού, προβολή φωτογραφιών και ταινίας με θέμα το παλαιό εργοστάσιο Φωταερίου. Στις 9μμ στην κεντρική αυλή του χώρου δίνει συναυλία η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου.

Σε δίκη παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών δύο Ελληνες (ένας άντρας και μια γυναίκα) για αδικήματα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), σε σχέση με την υπόθεση της κλοπής του πίνακα του 17ου αιώνα του διάσημου Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πολ Ρούμπενς. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πίνακας, ανυπολόγιστης αξίας, είχε κλαπεί από τρεις άγνωστους τον Ιούνιο του 2001 από το Βελγικό Μουσείο της Γάνδης. Φέρεται να έφτασε με άγνωστο τρόπο στα χέρια των δύο κατηγορουμένων και να εκτέθηκε στην γκαλερί του ενός στην Πλάκα. Μετά τον απέσυρε και κατά το κατηγορητήριο τον έκρυψε σε ξενοδοχείο. Συνελήφθησαν από το τμήμα της δίωξης αρχαιοκαπηλίας τον Σεπτέμβρη του 2011. Θα κινηθούν οι διαδικασίες, σύμφωνα με το βούλευμα, ώστε το έργο να επιστρέψει στο Μουσείο της Γάνδης.

Στις 22/5 (7μμ) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα. Στη δεκαετία του 1990 «άνθισε» ο σύγχρονος χορός στον Ελλάδα. Σήμερα η τεράστια πλειοψηφία των χορευτών και χορογράφων στην καλύτερη περίπτωση υποαπασχολείται. Τα προβλήματα του χώρου τους θα συζητήσουν οι: Πατρίσια Απέργη (χορεύτρια - χορογράφος, ομάδα «Αερίτες»), Χριστιάνα Γαλανοπούλου (καλλιτεχνική διευθύντρια MIR festival), Αντιγόνη Γύρα (χορογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια του «Κινητήρα»), Γιάννης Καρούνης (χορευτής, χορογράφος, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Χορού), εκπρόσωπος του Συνδέσμου Χορού. Συντονίστρια η Κατερίνα Κανέλλη (αρχισυντάκτρια eλculture).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ