ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρές μάχες και ελιγμοί Μπραχίμι

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός διοργάνωσε την Τετάρτη σύσκεψη με τα τσιράκια του στη Συρία
Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός διοργάνωσε την Τετάρτη σύσκεψη με τα τσιράκια του στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Στη συριακή πρωτεύουσα μεταβαίνει το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, προκειμένου να συζητήσει και με τη συριακή ηγεσία το σχέδιο που φέρεται να έχει επεξεργαστεί και προβλέπει τερματισμό των εχθροπραξιών αρχής γενομένης από τη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Αντχα, στα τέλη του μήνα. Ο Μπραχίμι συζήτησε την κατάσταση και τις ιδέες του, μετά από τις Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Σ. Αραβία, και με τη λιβανική και ιορδανική ηγεσία και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αν δεν τερματιστεί σύντομα και πλήρως η βία στη Συρία, τότε ο κίνδυνος ανάφλεξης ολόκληρης της περιοχής είναι περισσότερο από άμεσος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, ο Μπραχίμι φέρεται να προτείνει κατάπαυση πυρός για την εφαρμογή της οποίας θα αναλάβουν την ευθύνη οι δύο πλευρές (κυβέρνηση - αντικαθεστωτικοί) χωρίς απαραίτητα ν' αναπτυχθεί καμία ξένη δύναμη, ούτε από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Κατά τις ίδιες πηγές, οι πρώτες αντιδράσεις από τη συριακή κυβέρνηση αλλά και από τους αντικαθεστωτικούς είναι θετικές, ενώ υπέρ της εφαρμογής εκεχειρίας τάχθηκαν Τουρκία και Ιράν. Την υποστήριξή της στις προσπάθειες του Μπραχίμι επανέλαβε και η Ρωσία, ενώ θετικές ήταν οι νύξεις που έκανε και ο Μαροκινός βασιλιάς που επισκέπτεται την Ιορδανία και τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Εντός Συρίας, πάντως, οι συγκρούσεις μαίνονται με σκληρότητα. Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν, την Τετάρτη, ελικόπτερο κοντά στην πόλη Μπσίντα όπου χτες όπως και στην Μπααρχτάτ συνεχίζονταν οι μάχες. Ανάλογο σκηνικό και στο Μααρέτ αλ Νούμαν, την, στρατηγικής σημασίας, πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, και για πολλοστή ημέρα εξελίσσεται η επιχείρηση ανακατάληψης από το συριακό στρατό. Συγκρούσεις σημειώνονταν και χτες σε Χομς, Χαλέπι και Κουσάιρ, στην ευρύτερη περιοχή των οποίων το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA ανέφερε ότι «εκκαθαρίζονται περιοχές από τους τρομοκράτες». Επίσης, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν, σε ενέδρα, στο Χάσακε, ενώ το πρακτορείο μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα από την ανατίναξη καμικάζι κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, επιστολή όπου καταγγέλλει ότι αυξάνονται καθημερινά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την άμεση στήριξη που «οι τρομοκρατικές ομάδες λαμβάνουν από Κατάρ, Τουρκία, Σ. Αραβία». Το συριακό υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας και τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Συρίας τονίζοντας ότι στερούνται «νομικής και ηθικής βάσης», ότι πλήττουν το συριακό λαό για τον οποίο «δήθεν νοιάζεται η ΕΕ», ότι «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και βασίζονται σε κατασκευασμένα στοιχεία».

Επίσης την Τετάρτη μετά από πρόσκληση του ΥΠΕΞ της Γαλλίας έγινε στο Παρίσι συνάντηση με ορισμένες λεγόμενες «Επιτροπές Διοίκησης» σε περιοχές που φέρονται να ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, που προφανώς βρίσκονται στην επιρροή του γαλλικού ιμπεριαλισμού, χωρίς όμως να διαρρεύσουν πληροφορίες.

ΡΩΣΙΑ
Καταγγελία των «μονομερών» ενεργειών κατά Συρίας - Ιράν

Στη Ρωσία θεωρούν πως η παράδοση στη συριακή «αντιπολίτευση» φορητών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από το εξωτερικό, θα ήταν ένα επικίνδυνο βήμα. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, που πρόσθεσε πως πρόκειται για «τρομερά όπλα» που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατικών αεροπλάνων. Κάτι τέτοιο «θα σήμαινε, ουσιαστικά τον εξοπλισμό διεθνών τρομοκρατών», είπε ο Λουκασέβιτς. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία παραδέχτηκε τη νομιμότητα του φορτίου που μετέφερε το συριακό επιβατικό αεροσκάφος, που κατευθυνόταν από τη Μόσχα στη Συρία και εξαναγκάστηκε σε προσγείωση κι έρευνα στην Τουρκία. Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε ότι «μετέφερε στρατιωτικό υλικό με πολιτικό αεροσκάφος».

Νωρίτερα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία και την αυξανόμενη υποστήριξη των ενόπλων από το εξωτερικό. Και πρόσθεσε, γίνεται παράνομη παράδοση όπλων, ενώ στις γραμμές της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» συμμετέχουν ξένοι μαχητές και εκπαιδευτές που συνδέονται με «διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, εκφράζεται «η βαθιά ανησυχία για τις αποφάσεις της ΕΕ να επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν». Το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί πως οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά του Ιράν εμποδίζουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, καθώς και ότι υπονομεύουν την ενότητα των έξι διεθνών μεσολαβητών. Η Μόσχα θεωρεί πως οι μονομερείς κυρώσεις που επιβάλουν ορισμένα κράτη και οι ενώσεις παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι νόμιμα εργαλεία της διεθνούς πολιτικής.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ο ισραηλινός στρατός μετρούσε και ... τις θερμίδες

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τις «θερμίδες» που επιτρεπόταν να καταναλώσει καθημερινά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας μετρούσε ο ισραηλινός στρατός μεταξύ 2007 - 2010 στο πλαίσιο της επιβολής του φονικού εμπάργκο με τη συναίνεση ΗΠΑ και ΕΕ προχωρώντας, επί της ουσίας, σε συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Αυτό αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο που το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας υποχρεώθηκε δικαστικά να δημοσιοποιήσει μετά από σχετικό αίτημα της ισραηλινής ανθρωπιστικής φιλειρηνικής οργάνωσης Gisha.

Προς Γάζα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια

Στη Γάζα κατευθύνεται με επιβαίνοντες από οκτώ κράτη -Ισραήλ, Καναδάς, Φιλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελλάδα- το πλοίο «Estelle» που συμμετέχει στην καμπάνια «Ενα Καράβι για τη Γάζα». Το πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό απέπλευσε στις 6 Οκτωβρίου από τη Νάπολη και έκτοτε οι στάσεις του δεν κοινοποιούνται. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονται και πέντε βουλευτές από Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ελλάδα. Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα πλοίο να προσεγγίσει τα χωρικά ύδατα της περιοχής -όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες απόπειρες με αιματηρότερη την επέμβαση των ισραηλινών στο «Μάβι Μαρμαρά» το 2010 με εννιά νεκρούς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου «προτρέπει» τους Ελληνες πολίτες να μη συμμετάσχουν στην αποστολή και ισχυρίζεται ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας». Ολα αυτά την ίδια στιγμή που μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ αναβαθμίζει τις σχέσεις με το Ισραήλ που εγκληματεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

  • Στο Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν αμερικανικός αντιαεροπορικός και αντιπυραυλικός εξοπλισμός καθώς και οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στις κοινές ασκήσεις που θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα με τον ισραηλινό στρατό και θα διαρκέσουν τρεις βδομάδες οι οποίες εντείνουν την πολεμική ατμόσφαιρα που ούτως ή άλλως οι ιμπεριαλιστές καλλιεργούν σε ολόκληρη την περιοχή με επίκεντρο τη Συρία αλλά και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
ΟΣΛΟ
Εναρξη διαλόγου Κολομβιανών ανταρτών και κυβέρνησης

ΟΣΛΟ.--

Παρά την ολιγοήμερη καθυστέρηση άρχισαν χτες στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Οσλο, κεκλεισμένων των θυρών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας FARC-EP.

«Βρισκόμαστε εδώ επιδιώκοντας την ειρήνευση και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κολομβία», δήλωσε ο Λουτσιάνο Μαρίν Αράνγκο, γνωστός ως Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αντιπροσωπείες σε ξενοδοχείο στο Χούρνταλ, 30 χιλιόμετρα βόρεια της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Η ατζέντα του διαλόγου κινείται σε πέντε βασικούς άξονες, την αγροτική ανάπτυξη και την αναδιανομή της γης, τις εγγυήσεις για τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, των συνδικαλιστών, των πολιτικών οργανώσεων και των κομμάτων κυρίως της αντιπολίτευσης, τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και την ένταξή τους στην πολιτική ζωή, εξεύρεση λύσης στον πρόβλημα του ναρκεμπορίου και η αποκατάσταση των θυμάτων των συγκρούσεων.

Ο διάλογος γίνεται και με τη συνδρομή εκπροσώπων τεσσάρων χωρών που θεωρούνται ως εγγυήτριες, η Νορβηγία, η Χιλή, η Κούβα και η Βενεζουέλα, ενώ μετά τον πρώτο προκαταρκτικό ολιγοήμερο γύρο που ξεκίνησε χτες στη Νορβηγία το κύριος μέρος του διαλόγου θα μεταφερθεί και θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι ενώ οι FARc πρότειναν την κατάπαυση πυρός και των δύο πλευρών, ο κολομβιανός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει εκδήλωση - γιορτή με επίκεντρο τα δικαιώματα των παιδιών το Σάββατο 20 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Μάρη Λαυρεντιάδου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΔΑ και η Ελένη Γιαλέλη, εκπαιδευτικός, μέλος της ΕΕΔΔΑ, συνοδός των παιδιών που συμμετείχαν στην κατασκήνωση των «Φίλων του Κόσμου» στη βόρεια Γαλλία κατόπιν συνεργασίας της ΕΕΔΔΑ με τη Λαϊκή Μέριμνα Γαλλίας. Επίσης, θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι εργαζομένων και φορέων, ενώ τα παιδιά που συμμετείχαν θα μεταφέρουν την εμπειρία τους σε θέματα αλληλεγγύης με περισσότερα από 180 παιδιά από 20 χώρες. Σημειώνεται πως συμμετείχαν στην κατασκήνωση 4 παιδιά (1 από τους ηρωικούς απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», 1 από μεταναστευτική κοινότητα και 2 από το Δ. Πετρούπολης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ