ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό ένταση η έναρξη των άμεσων συνομιλιών

Σήμερα υπό την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ η συνάντηση Νετανιάχου - Αμπάς

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με ξεχωριστές συναντήσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τους Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, και ένα δείπνο εργασίας, άρχισε χτες η διαδικασία των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που δρομολόγησαν πιεστικά οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν για τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην περιοχή να κλείσουν το Παλαιστινιακό. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει, σήμερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κλίντον, που θα συντονίσει την πρώτη, κατ' ιδίαν, συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση Παλαιστινίου ενόπλου κατά δύο ζευγαριών εποίκων, τονίζοντας ότι «δε θα επιτραπεί σε κανέναν εξτρεμιστή να υποσκάψει την προσπάθεια συνομιλιών που γίνεται». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν κατηγορηματικά υπέρ της προστασίας της ισραηλινής ασφάλειας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στην περιοχή, Τζορτζ Μίτσελ, χαρακτήρισε την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας «μονόδρομο ευημερίας» των δύο λαών και εκτίμησε ότι «το περιθώριο ενός χρόνου για την κατάληξή της είναι απολύτως ρεαλιστικό». Επανέλαβε ότι οι συνομιλίες είναι «πρώτη προτεραιότητα της Προεδρίας Ομπάμα, που είναι προσωπικά δεσμευμένος». Τέλος, άφησε, πάλι, ανοιχτή την πόρτα στη «Χαμάς», αν αποκηρύξει τη βία και αποδεχτεί «δημοκρατικές διαδικασίες».

Το παζάρι των συνομιλιών, όπως όλα δείχνουν, θα είναι «σκληρό». Σε δηλώσεις - έκπληξη στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπαράκ, υποστήριζε ότι το Ισραήλ «αν υπάρξει συμφωνία, θα κρατήσει τη δυτική Ιερουσαλήμ και τους 12 εποικισμούς της ανατολικής (200.000 έποικοι) και θα παραδώσει τις αραβικές συνοικίες με 250.000 κατοίκους, ενώ θα καταληχθεί ειδικό καθεστώς για τους ιερούς τόπους». Επανέλαβε, δε, τα της ανάπτυξης ισραηλινού στρατού κατά μήκος των ανατολικών συνόρων ενός παλαιστινιακού κράτους και στα σύνορα με την Ιορδανία. Δεν υπήρξε άμεση διάψευση στις δηλώσεις Μπαράκ, εντούτοις, συνεργάτης του πρωθυπουργού Νετανιάχου επαναλάμβανε ότι η Ιερουσαλήμ «παραμένει ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Πρώτο αγκάθι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η επέκταση ή όχι του παγώματος των εποικισμών πέραν της 26ης Σεπτέμβρη. «Απαισιόδοξος» δήλωσε για την προοπτική των συνομιλιών ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ενώ «ικανοποίηση» εξέφρασε η Αγκυρα.

Ενταση μετά την επίθεση

Πλήθος εποίκων παρευρέθηκε στην κηδεία των δύο ζευγαριών εποίκων που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιο ένοπλο, έξω από τη Χεβρώνα, την Τρίτη το βράδυ. Την ευθύνη ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς». Ο ισραηλινός στρατός τέθηκε σε επιφυλακή στη Δ. Οχθη, ενώ οι παλαιστινιακές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 150 μαχητές της «Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε ότι «θα τιμωρηθούν οι ένοχοι», ενώ την επίθεση καταδίκασε η Π. Αρχή, η Ουάσινγκτον, η Ρωσία, ο ΓΓ του ΟΗΕ, η Γαλλία, η Τουρκία και η Βρετανία. Κοινό σημείο όλων των ανακοινώσεων είναι ότι στόχος της επίθεσης ήταν η «υπονόμευση» των συνομιλιών.

ΙΡΑΚ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΠΑΜΑ
Διάγγελμα προς τα έσω, με αιχμές, και νέο δόγμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με ένα διάγγελμα που «κοίταζε» περισσότερο προς την αμερικανική κοινή γνώμη, στο χάσμα που είχε δημιουργηθεί στους κόλπους της εξαιτίας του πολέμου και στην αμερικανική οικονομία, ο Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε το «τέλος της μάχιμης αποστολής του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ». Υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ με τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος βοήθησαν το Ιράκ να μπορεί ελεύθερο να διαμορφώσει το μέλλον του» και κάλεσε, για άλλη μια φορά, τις ιρακινές πολιτικές παρατάξεις να «καταλήξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας» αναφέροντας ως «συνεχιζόμενη δέσμευση» και όχι παράταση της κατοχής την παραμονή 50.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Ισως, το σημαντικότερο σημείο στο διάγγελμα Ομπάμα να είναι η ξεκάθαρη αναφορά του στο νέο δόγμα που έχει, ήδη, θέσει σε εφαρμογή για την προώθηση των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αποφεύγοντας να μιλήσει για νίκη στον πόλεμο, αρκέστηκε να τονίσει ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ είναι η τρανότερη απόδειξη ότι η αμερικανική επιρροή στον κόσμο δεν εξαρτάται μόνο από τη στρατιωτική ισχύ»!

Το μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματος Ομπάμα, ουσιαστικά, δεν αναφερόταν στο ίδιο το Ιράκ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού είπε ότι πριν το διάγγελμα μίλησε τηλεφωνικά με τον προκάτοχό του Μπους που εξαπέλυσε την επίθεση στο Ιράκ, άφησε σαφείς αιχμές κατά των προκατόχων του, υπενθυμίζοντας ότι είχε διαφωνήσει με τον πόλεμο για να καταλήξει ότι «πατριώτες υπάρχουν και μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν τον πόλεμο και μεταξύ εκείνων που είχαν διαφωνήσει».

Αναλόγου περιεχομένου ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Μπάιντεν από το Ιράκ. Ενώ ο υπουργός Αμυνας Γκέιτς δήλωνε, χωρίς περιστροφές, ότι «το αν άξιζε ο πόλεμος στο Ιράκ θα το δείξει η ιστορία» συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και αν τελικά αποδειχθεί ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ είχαν θετικό αποτέλεσμα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, πάντα θα αιωρείται η σκιά ότι ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε χωρίς να υπάρχουν σαφείς δικαιολογίες και με αυτές που παρουσιάστηκαν να αποδεικνύονται αναληθείς στη συνέχεια». Ο Γκέιτς μετέβη, επίσης, στο Ιράκ για να συμμετάσχει μαζί με τον Μπάιντεν στην τελετή έναρξης της τελευταίας φάσης της αμερικανικής «αποστολής» στο Ιράκ, υπό την επωνυμία, «Νέα Αυγή», που συνοδεύτηκε από αλλαγή στην εκεί ηγεσία του στρατεύματος.

Αμετανόητος ο Μπλερ

Τη «βαθύτατη θλίψη για τα θύματα του πολέμου στο Ιράκ» υποτίθεται πως εκφράζει με την αυτοβιογραφία του, «Ενα ταξίδι», ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας, όμως, ότι «δε μετανιώνει για την απόφαση συμμετοχής στον πόλεμο στο Ιράκ γιατί ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν απειλή για τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπλερ που έχει ήδη λάβει προκαταβολή ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ για το βιβλίο αυτό και αναμένεται η τελική του αμοιβή να είναι πολλαπλάσια, έχει δηλώσει ότι θα προσφέρει τα έσοδα στις ενώσεις των βετεράνων τραυματιών του πολέμου, οι οποίες, όμως, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την πρότασή του δηλώνοντας εξοργισμένες από την πολιτική του στάση και τις επιλογές του, ενώ οργανώσεις καλούν τον κόσμο να μην αγοράσει το βιβλίο αυτού που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα. Στο ίδιο βιβλίο ασκεί έντονη κριτική στο διάδοχό του Γκόρντον Μπράουν που λέει ότι ήταν «δύσκολος και εξοργιστικός πολιτικός χωρίς συναισθήματα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρή χρονιά για τις δυνάμεις κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η πλέον αιματηρή χρονιά για τα στρατεύματα κατοχής αναμένεται ότι θα είναι το 2010, με τους νεκρούς κατοχικούς στρατιώτες να φτάνουν τους 490, εκ των οποίων οι 324 Αμερικανοί. Οπως αναφέρουν οι κατοχικές δυνάμεις, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 521 νεκρούς κατοχικούς στρατιώτες του 2009, σημειώνοντας ωστόσο, όπως τόνισαν ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν και ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Ντέιβιντ Πετρέους, ότι η κατάσταση αναμένεται να οξυνθεί πριν αποτυπωθεί στο πεδίο της μάχης η «σχεδιαζόμενη πρόοδος» υπέρ της κατοχής.

Πολεμική παραμένει και η κατάσταση στο Πακιστάν, με το λαό να δολοφονείται από τον κυβερνητικό στρατό, ενώ προσπαθεί να συνέλθει από τις πλημμύρες. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους άμαχοι και κυρίως παιδιά έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, κατά την διάρκεια βομβαρδισμών της πακιστανικής αεροπορίας, με στόχο «κρησφύγετα των Ταλιμπάν», στην περιοχή Κίμπερ και Ορακζάι. Στην περιοχή της Λαχόρης περισσότεροι από 25 σιίτες έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 180 τραυματίστηκαν, από επιθέσεις «σουνιτών» με τρεις βόμβες που εξερράγησαν σε θρησκευτική τελετή, σε μία ακόμα ενέργεια θρησκευτικού φανατισμού που επίσης καλλιεργείται για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η απελπιστική κατάσταση που άφησαν πίσω οι πλημμύρες. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός δε δίστασε να προβλέψει εκτίναξη του πληθωρισμού στο 20%, λόγω της καταστροφής, γεγονός που θα σημάνει ραγδαία αύξηση σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, που θα πλήξει ακόμα περισσότερο το λαό, που ήδη υποσιτίζεται και δεν μπορεί να επιβιώσει. Στο Πακιστάν έφτασε χτες και η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ Ερντογάν, συνοδευόμενη από τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, Εγκεμέν Μπαγίς, προκειμένου να παραδώσουν οικονομική και υλική βοήθεια, στοχεύοντας παράλληλα σε πολιτική παρέμβαση.

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας - Ισραήλ θέλουν οι ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την αποστολή πρόσκλησης και στο Ισραήλ θέτουν ως προϋπόθεση στην Τουρκία, οι ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές πολεμικές ασκήσεις «Αετός της Ανατολίας», σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η αμερικανική αεροπορία θα απέχει από τα γυμνάσια του Οκτώβρη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», οι ΗΠΑ απαιτούν την παρουσία του Ισραήλ στα γυμνάσια, με το οποίο η Τουρκία εμφανίζεται να έχει παγώσει τις σχέσεις της, με αφορμή την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο στολίσκο βοήθειας για τη Γάζα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αντίδραση από την τουρκική πλευρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ