ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αντιπαραθέσεις και παζάρια προς κάθε κατεύθυνση

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι αντιπαραθέσεις και τα παζάρια στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αλλά και του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού, για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μιλώντας χτες στο ετήσιο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) υπερασπίστηκε το σχέδιο συμφωνίας που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ισχυριζόμενη πως πραγματώνει τη «βούληση του βρετανικού λαού» και προστατεύει τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου. Υποστήριξε ότι το σχέδιο συμφωνίας επαναφέρει τον έλεγχο «στα σύνορά μας με τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης μια διά παντός» των μεταναστών από την ΕΕ, τονίζοντας ότι θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των πιο προσοντούχων εργαζομένων από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια ικανοποίησε αίτημα 11 βουλευτών του κόμματός της να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας τροπολογία που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει μελέτη για τις επιπτώσεις στην οικονομία και από την αποχώρηση και από την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει προσωρινά τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να εξαγοράσει χρόνο.

Στο μεταξύ, χτες, έφθασαν τους 43 οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που προωθούν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της ηγεσίας του, της Τερέζα Μέι. Για να τα καταφέρουν χρειάζεται άλλοι πέντε συνάδελφοί τους να στείλουν σχετική επιστολή στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή της Μέι από την ηγεσία και στη συνέχεια από την πρωθυπουργία.

Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας και αυτός στο συνέδριο CBI κατηγόρησε την Μέι ότι διαπραγματεύτηκε μία «κακή συμφωνία για τη Βρετανία» θεωρώντας ότι οι επιχειρήσεις θα χάσουν από τους περιορισμούς στη μετανάστευση εργαζομένων από τις 27 χώρες της ΕΕ. Διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να σταματήσει την μη διατεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σε περίπτωση που το σχέδιο συμφωνίας απορριφθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Μιλώντας νωρίτερα στο «Sky News» απαίτησε επαναδιαπραγμάτευση ώστε να προκύψει ένα «πιο δίκαιο σχέδιο», διαβλέποντας πως είναι «πολύ, πολύ σοβαρό» το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας. Επίσης, ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, υποστήριξε ότι το σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία «υποστηρίζεται πλήρως» από όλες τις χώρες ενώ το θέμα αυτό θα είναι το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή.

Τέλος, χτες, οι Γερμανοί υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ απέκλεισαν οποιαδήποτε προοπτική επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Ασελμπορν, τόνισε πως οι 27 επεξεργάζονται και σχέδια για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Συνεχίζεται το παζάρι για τις αλλαγές στην ΕΕ

Μέχρι το Δεκέμβρη αναμένεται να παρουσιαστούν οι τελικές γαλλογερμανικές προτάσεις στα υπόλοιπα κράτη - μέλη

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνομιλίες για τη θωράκιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είχαν, την Κυριακή, στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τη Μέρα Μνήμης για τα θύματα των πολέμων και της βίας. Γαλλία και Γερμανία παζαρεύουν εδώ και μήνες τους όρους της «εμβάθυνσης» της ΕΕ, προκειμένου να παρουσιάσουν στα υπόλοιπα κράτη - μέλη μια κοινή πρόταση. Ενα πρώτο βήμα είχε γίνει τον Ιούνη με τη «διακήρυξη του Μέζεμπεργκ», ενώ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη θα διατυπωθούν πιο αναλυτικά οι γαλλογερμανικές προτάσεις για τις αλλαγές στην Ενωση, όπως είπε η Μέρκελ.

Μάλιστα, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές η αντιπαράθεση για το μέλλον της ΕΕ οξύνεται, συμπλήρωσε η καγκελάριος: Αφορά στην Ευρωζώνη, στο πώς θα αντιδράσουμε στην ψηφιοποίηση, στη φορολόγηση, στη μετανάστευση, στην Αμυνα της Ευρώπης και την προοπτική ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Ο Εμ. Μακρόν στο δίπολο «Ευρώπη ή εθνική κυριαρχία;» κάλεσε για «ευρωπαϊκή κυριαρχία», λέγοντας ότι «οφείλουμε στην Ευρώπη να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο», διαφορετικά «ο κόσμος θα διολισθαίνει σε έναν εθνικισμό χωρίς μνήμη, σε έναν φανατισμό χωρίς αξίες». Ο ίδιος αναφερόμενος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη». «Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιχνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε.

Εμμεση κριτική άσκησε στη γερμανική κυβέρνηση, που εμφανίζεται πιο προσεχτική απέναντι στις γαλλικές προτάσεις: «Είναι προτιμότερο να παραμείνουμε κλεισμένοι στην ακινησία μας;», είπε ο Μακρόν.

Οι δυο πλευρές εμφανίζονται να συμφωνούν για έναν ευρωπαϊκό στρατό, στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και στο θέμα του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης για τη στήριξη επενδύσεων, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ύψος του. «Το νέο βήμα μάς προκαλεί φόβο, διότι ο καθένας θα πρέπει να μοιρασθεί (...) ένα αυξανόμενο τμήμα του προϋπολογισμού του...», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος. Διαφωνίες εκφράζονται στη θέσπιση υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας, αλλά και στη φορολόγηση των επιχειρηματικών κολοσσών του διαδικτύου.

  • Κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας με αφορμή την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σταματούν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία για 18 Σαουδάραβες πολίτες, οι οποίοι φέρεται να συνδέονται με τη δολοφονία.
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Μαζί στα εγκαίνια για τον «TurkStream»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, χειροκρότησαν χτες δίπλα - δίπλα, σε ειδική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού «Turkish Stream». Πρόκειται για τον αγωγό που προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία κι από κει στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας, ενώ διευρύνεται και η συζήτηση για την ένταξη κι άλλων δυνάμεων στη λειτουργία του, όπως της Ιταλίας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Ρωσία «αξιόπιστο εταίρο για την Τουρκία» και έναν «σημαντικό» πάροχο φυσικού αερίου με τον οποίο η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί μακροπρόθεσμα. Ο δε Πούτιν εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στον Τούρκο ομόλογό του «για την πολιτική βούληση και το κουράγιο που επέδειξε», καθώς «τέτοια σχέδια δεν υλοποιούνται χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού». Πρόσθεσε ότι «αυτό υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη» που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η ρωσοτουρκική συνεργασία δυναμώνει, ως μέρος του παζαριού που εντείνεται με πολλές πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο, μεθαύριο 22 Νοέμβρη φτάνει στην Αγκυρα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, για συζητήσεις με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα η εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης προόδου της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, Κάτι Πίρι, εκτίμησε ότι το Ευρωκοινοβούλιο «θα πρέπει να προτείνει να διακοπούν και επίσημα οι συνομιλίες» με την Αγκυρα. Στο πλαίσιο διμερών και ευρύτερων αντιθέσεων, η Πίρι επέκρινε παλιότερες και νεότερες διώξεις επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πάντως ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να διατηρήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στην ΕΕ και τις αξίες της».

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε ότι τυχόν τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα λειτουργήσει αρνητικά και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την ΕΕ συνολικά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσης στην Τουρκία του Φετ. Γκιουλέν (ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης, αντίπαλος του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ), απάντησε ότι μια τέτοια ενέργεια «δεν είναι υπό εξέταση».

ΙΤΑΛΙΑ
Ζητά από την Κομισιόν «λογικές» αποφάσεις

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της αντιδραστικής «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, επέκρινε την ΕΕ που εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρώμη, υποστηρίζοντας ότι «αυτό θα αποτελέσει μεγαλύτερη ζημιά για την Ευρώπη απ' ό,τι για εμάς. Πώς είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν; Θα είναι τρελοί αν πραγματικά κινήσουν διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας. Θα επαναστατούσαν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη λογική, εκείνη που χρησιμοποίησαν με τη Γαλλία και την Ισπανία, οι οποίες παραβίασαν το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ», ενώ θύμισε ότι «και η Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει εμπορικό πλεόνασμα». Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση «να κάνει ό,τι νομίζει, αλλά να μην κινηθεί βάσει προκαταλήψεων» και «να περιμένει να διαπιστώσει τις συνέπειες του (σ.σ. ιταλικού) προϋπολογισμού επί της πραγματικής οικονομίας και αν θα έχει θετικές επιπτώσεις επί της ανάπτυξης».

Πάντως, πίσω από την αντιπαράθεση για το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού κρύβονται και βαθύτερες αντιθέσεις για την πορεία της ΕΕ. Ενδεικτική ήταν η κριτική του Σαλβίνι για τις γαλλογερμανικές προτάσεις για την ΕΕ (βλ. και σχετικό θέμα), λέγοντας ότι «αν αυτές ζημιώνουν την Ιταλία, που απ' ό,τι φαίνεται έτσι είναι, προφανώς δεν θα έχουν τη στήριξή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ