ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικός μαραθώνιος για την πρόταση «διακήρυξης»

Στη Χομς συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Στη Χομς συνεχίζονται οι συγκρούσεις
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ολα τα χαρακτηριστικά ενός σκληρού διπλωματικού παζαριού αναμενόταν να έχει η προγραμματισμένη για χτες βράδυ συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί μιας γαλλικής πρότασης για δημοσιοποίηση κοινής «διακήρυξης υποστήριξης της αποστολής Ανάν στη Συρία» που θα αναφέρει και το ενδεχόμενο «λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, για πρώτη φορά, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να υπογράψει μια τέτοια διακήρυξη, ακόμη και απόφαση, εφόσον δεν εμπεριέχει κανένα τελεσίγραφο. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της δημοσιοποίησης επισήμως των προτάσεων που έχει διατυπώσει ο Ανάν προς τη συριακή ηγεσία και επανέλαβε την έκκλησή του προς τη συριακή ηγεσία να διασφαλίσει άμεσα την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού παντού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν λίγο πριν συναντήσει στη Μόσχα τον Λιβανέζο ομόλογό του, καθώς η ρωσική διπλωματία έχει επιδοθεί σε σειρά επαφών με τις ηγεσίες της περιοχής προκειμένου να αρχίσει ν' αποκτά και αυτή, πέραν των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κυρίως των ΗΠΑ, δυνατότητα επικοινωνίας με τις περιφερειακές δυνάμεις που εμπλέκονται στις εξελίξεις στη Συρία. Τέλος, επίσης για πρώτη φορά, ο Λαβρόφ, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, τόνισε ότι η Μόσχα διαφωνεί κάθετα με τον τρόπο που η Δαμασκός αντιμετώπισε τους ειρηνικούς διαδηλωτές στην έναρξη των διαμαρτυριών.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, τα κυβερνητικά στρατεύματα εισήλθαν, μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων, και στην πόλη Ντέιρ αλ Τζουρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς ενόπλους υποστήριζαν ότι «επιλέχθηκε να εγκαταλειφθεί η πόλη για να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε αμάχους». Εντούτοις, την «ευαισθησία» τους αυτή δεν επιβεβαιώνει ακόμα και έκθεση της γνωστής αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch (που συνήθως συνδράμει την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα), η οποία καταγγέλλει τους ενόπλους αντικαθεστωτικούς για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι βασανισμοί, απαγωγές, εκτελέσεις.

Από την πλευρά της, η τουρκική ηγεσία διέρρευσε, χτες, ότι πιθανότατα η νέα σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» θα πραγματοποιηθεί την 1η Απρίλη στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντιδράσεις για τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στο Πακιστάν, κοινοβουλευτική επιτροπή, που ασχολείται με τις επιθέσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ζήτησε χτες να «επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ». Η επιτροπή ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση που πραγματοποίησαν αμερικανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από το Αφγανιστάν στις 26 Νοέμβρη εναντίον στρατοπέδου στην περιοχή των συνόρων, κατά την οποία σκοτώθηκαν 24 Πακιστανοί στρατιώτες. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις των Αμερικανών στα σύνορα με το Αφγανιστάν και στις περιοχές των φυλών, που γίνονται στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης των Ταλιμπάν», έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται «αντάρτες».

Αντιδρούν στις κατηγορίες για βασανιστήρια στις φυλακές, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αφγανικών αρχών στο Αφγανιστάν, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Η πρώτη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που αναφερόταν στο θέμα και κατήγγειλε βασανισμούς κρατουμένων στις αφγανικές φυλακές, εκδόθηκε πέρσι, ενώ το Σάββατο νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας και της αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι σκληρά βασανιστήρια έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποιούνται σε αρκετές φυλακές των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών.

ΧΙΛΗ
Κινητοποιήσεις από το βορρά έως το νότο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Κινητοποιήσεις για την επανεθνικοποίηση του χαλκού και του ορυκτού πλούτου της χώρας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα ορυχεία και με τη στήριξη λαϊκών οργανώσεων και συνδικάτων από όλη τη χώρα στην Καλάμα, στο κέντρο της ερήμου Ατακάμα στο βορρά της Χιλής, αποκαλούμενη και ως «πρωτεύουσα» των ορυχείων.

Επανεθνικοποίηση που θα αποτελέσει και τον αιμοδότη για την Υγεία, την Παιδεία και τη Στέγαση, χρονίζοντα προβλήματα που μαστίζουν το χιλιάνικο λαό όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Εργαζομένων στον τομέα Χαλκού, Κριστιάν Κουέβας, στην «Πρένσα Λατίνα», σημειώνοντας ότι στόχος των κινητοποιήσεων είναι η ανάκτηση της κυριαρχίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος του λαού. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Αντρες Τσάντγουικ, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του ΚΚ Χιλής με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην Καλάμα και την παρουσία σε αυτές της αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (FECH) και στελέχους της ΚΝ Καμίλα Βαγιέχο. Επίθεση περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων και προσπάθειας καπελώματος από την Βαγιέχο και το ΚΚ Χιλής που ευθύνονται και για τη «μαχητική ριζοσπαστικοποίηση των νέων της Χιλής»...

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις στήριξης στον αγώνα των κατοίκων της Αϊσέν, στην Παταγωνία στο νότο της Χιλής, θα πραγματοποιηθούν σήμερα μετά το κάλεσμα της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (CONFECH).

Οι διαδηλώσεις γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Αϊσέν αλλά και ενάντια στην κυβερνητική βία και καταστολή με την οποία τον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Οι κάτοικοι της Αϊσέν από το Φλεβάρη βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις για όλα τα λαϊκά προβλήματα, από την Παιδεία, την Υγεία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, την ακρίβεια, αλλά και για την ανυπαρξία υποδομών και οδικής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προειδοποιήσεις και απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν με δηλώσεις εκατέρωθεν. «Αν το Ιράν δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί», προειδοποίησε σε ομιλία του για το νέο ιρανικό έτος ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Την «κόντρα» συντηρεί και η ισραηλινή ηγεσία δηλώνοντας, διά μέσου του υπουργού Αμυνας, ότι θα «κρατήσει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επίθεσης, στο τραπέζι». Αυτό δήλωσε ο Εχούντ Μπάρακ στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, στο Βερολίνο. Ο Τόμας ντε Μέζιερ επέστησε την προσοχή στις «συνέπειες ενός τέτοιου πλήγματος (που) θα είναι τεράστιες τόσο για το Ισραήλ όσο και για πολλούς άλλους».

Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε και προσομοίωση που φέρεται να έκανε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Κατά την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» η προσομοίωση έδειξε ότι οι συνέπειες ισραηλινών πληγμάτων κατά του Ιράν θα είναι τεράστιες, θα επεκταθούν σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, θα επηρεάσουν δραματικά τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί και τελικά θα υποχρεώσουν τον αμερικανικό στρατό να εμπλακεί.

«Ο πόλεμος δεν είναι λύση», υποστηρίζει, μιλώντας στην «Ουάσιγκτον Ποστ», ο πρώην αναλυτής της CIA Πολ Πίλαρ, εκτιμώντας ότι «η ιρανική ηγεσία δεν θα αλλάξει και πολύ τη συμπεριφορά της και τη στάση της ακόμη και αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ, αντίθετα, οι συνέπειες ενός στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Ιράν θα είναι τεράστιες». Σε μήνυμά του για το ιρανικό νέο έτος, ο Αμερικανός Πρόεδρος αρκέστηκε να καλέσει το Ιράν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι «ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν λόγο διχασμού».

Ως προς τις κυρώσεις, πάντως, αργά το βράδυ, οι ΗΠΑ, διά της Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσαν ότι εξαιρούν από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου δέκα χώρες της ΕΕ - Βέλγιο, Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία - και την Ιαπωνία, προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να εξετάσουν εναλλακτικές πηγές πετρελαϊκής προμήθειας και να μην επιδεινωθεί η δύσκολη οικονομική τους κατάσταση. Αντίθετα, δεν εξαιρούν τις Κίνα, Ινδία και Ν. Κορέα, κάτι που καθιστά, ιδιαίτερα στην περίπτωση των δύο πρώτων, ξεκάθαρη την προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να «βάλει φρένο» στην ανάδειξή τους σε ισάξιους παίχτες στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

  • Μια ξεχωριστή εξέλιξη, πάντως, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το μέγεθος της ιμπεριαλιστικής υποκρισίας. Χτες, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2017 - 2018 θα κλείσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της χώρας, τον Σόρακ, ο οποίος είναι ο μοναδικός όπου έχουν γίνει επιθεωρήσεις. Θ' αντικατασταθεί από έναν επιταχυντή σωματιδίων και, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υποδιευθυντής της επιτροπής, Ντάνιελ Ντανιέλι, «σηματοδοτεί το τέλος της οποιασδήποτε πυρηνικής επιθεώρησης στο Ισραήλ», αφού η χώρα δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, σε αντίθεση με την Τεχεράνη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ