ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
Συγκλονιστικά ... «βαφτίσια»!

Από αριστερά: Χρήστος Λεοντής, Μ. Κάσσης, Μάρω Λοΐζου, Στέλιος Μπενετάτος, Βέρα Νικολαΐδου
Από αριστερά: Χρήστος Λεοντής, Μ. Κάσσης, Μάρω Λοΐζου, Στέλιος Μπενετάτος, Βέρα Νικολαΐδου
Ηταν μια συγκλονιστική βραδιά. Θύμισε στους παλαιότερους τις εποχές της πολιτιστικής ανάτασης, όταν όλοι οι δήμοι της Β' Πειραιά ήταν στα χέρια αγωνιστικών δημοτικών αρχών, ενώ για τους νεότερους ήταν αποκάλυψη ενός άλλου πολιτισμού, εντελώς διαφορετικού από την πλαστική «διασκέδαση» μιας χρήσης. Ο λόγος για την προχτεσινή εκδήλωση του Δήμου Νίκαιας για τη μετονομασία του χώρου της πρώην Μηχανικής Καλλιέργειας σε Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».

Ο χώρος βρίσκεται στη λεωφόρο Θηβών, κατάντικρυ στα στέκια πολυεθνικών της υποκουλτούρας, με κυρίαρχο το «μούλτιπλεξ» της «Βίλατζ». Εκεί η Θηβών χωρίζει δύο «κόσμους»... Οι Κοκκινιώτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Δήμου και «πλημμύρισαν» το χώρο, περιφρονώντας τον κίνδυνο βροχής. Τραγούδησαν μαζί με τους καλλιτέχνες, με διεύθυνση του Χρήστου Λεοντή, τις αγαπημένες μελωδίες του Μάνου, βούρκωσαν, γέλασαν, ψυχαγωγήθηκαν.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος της Νίκαιας, και πάλι υποψήφιος της «Δημοκρατικής Ενότητας», Στέλιος Μπενετάτος, έδωσε το «στίγμα» του χώρου: Το Γενάρη του 2004 έγινε εκεί το πανελλαδικό συνέδριο των οικοδόμων, η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα, εκεί γίνεται το μεγαλύτερο τουρνουά σκακιού της πόλης, ενώ ο υπέροχος θερινός κινηματογράφος δίνει ποιοτική κινηματογραφική κουλτούρα στο λαό. Ετσι, η ονοματοδοσία «Μάνος Λοΐζος» σ' αυτό το χώρο ήταν ταιριαστή. «Τιμάμε ένα μεγάλο δημιουργό που σφράγισε τις μνήμες όλων μας. Τραγούδησε τον έρωτα, τους αγώνες του λαού μας και την αλληλεγγύη στους άλλους λαούς. Μας λείπει...», σημείωσε ο δήμαρχος, ο οποίος διάβασε και απόσπασμα αναμνήσεων του Ρίτσου για τον Λοΐζο.

Ο Χρ. Λεοντής με τους ερμηνευτές και την ορχήστρα επί σκηνής
Ο Χρ. Λεοντής με τους ερμηνευτές και την ορχήστρα επί σκηνής
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του συνθέτη, σε περίοπτη θέση στο χώρο, από τον δήμαρχο και την Μάρω Λοΐζου, παρόντος του γλύπτη που το φιλοτέχνησε, Μ. Κάσση. Η συνέχεια ήταν μια υπέροχη, υποβλητική, μουσική εισαγωγή του τραγουδιού του Μάνου «Πρωινό τσιγάρο» από την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας, με συνοδό τον Νότη Μαυρουδή. Το κύριο μέρος ήταν η συναυλία του Χρ. Λεοντή με τραγούδια του Μάνου, που ερμήνευσαν οι: Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη και Δώρος Δημοσθένους.

Ο Χρ. Λεοντής συνεχάρη τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως τέτοιες πράξεις «είναι σπάνιες και γι' αυτό πολύτιμες». Επειτα διηγήθηκε στον κόσμο μνήμες του από τον Μάνο, με τον οποίο πρωτοεμφανίστηκαν μαζί σε κοινό, το Μάρτη του 1963, σε συναυλία υπέρ του πανσπουδαστικού συνεδρίου, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης τους σύστησε στο κοινό. «Από τότε, με τον Μάνο πορευτήκαμε με γνώμονα τη λαϊκή συνείδηση, κάτι που εκείνος κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του», είπε ο συνθέτης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης κ.ά.

Συμπόσιο γλυπτικής

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, που διοργάνωσαν ο δήμος Νίκαιας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με θέμα «Πρόσφυγες», λήγει με τη σημερινή εκδήλωση (6.30μ.μ.) στο «Κατράκειο» και αν είναι κακός ο καιρός στο Δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 19, 1ος όροφος). Είκοσι σημαντικοί γλύπτες από 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου (Παλαιστίνη, Συρία, Σερβία, Ελλάδα, Αλβανία, Λίβανος, Ρουμανία, Τουρκία κ.ά.), φιλοξενήθηκαν για σαράντα μέρες στην προσφυγομάνα Κοκκινιά, φιλοτεχνώντας γλυπτά σε πέτρα, μάρμαρο και πωρόλιθο. Στην αποψινή εκδήλωση θα μιλήσει ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος και η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά.

Προσπάθεια αναζωογόνησης του «Θεάτρου Τέχνης»

Σε παλαιότερους «μαθητές» της σχολής του και άλλους άξιους ηθοποιούς ανοίγεται όλο και περισσότερο το «Θέατρο Τέχνης» (ΘΤ), προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα χρέη του, αλλά και για ένα ποιοτικό ρεπερτοριακό πρόγραμμα. Προσπάθεια, με πρωτοστατούντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλο. Ενα πρώτο θετικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση των χρεών από 500.000 σε 250.000 ευρώ. Ομως, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι η διάσωση του καλλιτεχνικού αρχείου του Κουν (διδασκαλία του στις πρόβες, συζητήσεις με καλλιτέχνες, μακέτες, σκηνικά, κοστούμια, φωτογραφίες κλπ), που κατέγραψε -και φιλμικά- ο Μίμης Κουγιουμτζής. Η αρχειοθέτηση του υλικού κοστίζει 100.000 ευρώ. Το πρόβλημα τέθηκε στο ΥΠΠΟ, αλλά εκείνο δεν απάντησε...

Η καλή προσπάθεια συνεχίζεται και στην περίοδο (2006 - 2007), χάρη και στην ανταπόκριση καλλιτεχνών, στο κάλεσμα του «ΘΤ» να το στηρίξουν με τη συμμετοχή τους στο ρεπερτόριό του, για ενήλικες και παιδιά (κόστους 700.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται), το οποίο ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ηθος, ουμανισμός, κριτική σκέψη», ήταν οι αξίες και αρχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας του «ΘΤ», επί δεκαετίες, όπως σημείωσε ο Δ. Χρονόπουλος. Αυτές είναι «ο βασικός στόχος» του ρεπερτορίου και στη νέα περίοδο. Συγκεκριμένα, στις δύο σκηνές του «ΘΤ» («Υπόγειο» και στη Φρυνίχου) θα ανεβαστούν τα εξής έργα:

«Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τ. Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία της Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες, με τους ηθοποιούς Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργο Καραμίχο, Μαρίνα Καλογήρου, Αλίκη Αλεξανδράκη κ.ά. «Ενα όνειρο» (από το σαιξπηρικό «Ονειρο θερινής νυκτός») - πρόκειται για την εξαιρετική καλοκαιρινή παράσταση του «ΘΤ», σε διασκευή - σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. «Παραμύθι Τρικυ-μύθι» (για παιδιά, από τη σαιξπηρική «Τρικυμία»). «Παντρολογήματα» του Ν. Γκόγκολ, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο και τους Ναταλία Τσαλίκη, Στέλιο Μάινα κ.ά. «Λιόντας» (επανάληψη της περσινής, ενδιαφέρουσας λαογραφικά μουσικο-θεατρικής παράστασης, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη). «Ιστορίες για γαμοφοβικούς» των Μ. Κάλμπαρη - Β. Ραΐση, σε σκηνοθεσία Μ. Κάλμπαρη (επανάληψη). Παράσταση - αφιέρωμα στον Ν. Χατζηκυριάκο - Γκίκα, με δύο διηγήματά του, υπό τον τίτλο «Καραγκιόζ Τουρκερί Μπουφ», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Παράσταση - αφιέρωμα στο 30 χρόνια μουσικής του Χρήστου Λεοντή για το «ΘΤ». Δύο πειραματικές παραστάσεις αποφοίτων της σχολής του «ΘΤ», με τα «Τίτος Ανδρόνικος» και «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ.

Στη Λ. Αμερική με έργα Θεοδωράκη

Περιοδεία στη Λ. Αμερική, με λαϊκά και λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και αποσπάσματα του «Κάντο Χενεράλ», σε ποίηση του Πάμπλο Νερούντα, θα πραγματοποιήσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», προσκαλεσμένη από τις εκεί ελληνικές κοινότητες. Η περιοδεία (24/9-4/10) περιλαμβάνει τις πόλεις: Σάο Πάολο Βραζιλίας (26/9), Μπουένος Αϊρες Αργεντινής (29, 30/9), Μοντεβιδέο Ουρουγουάης (2/10).

Η ορχήστρα, με ερμηνευτές το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), διατρέχει σπουδαία έργα του συνθέτη και σε «διάλογο» με την οθόνη αποτυπώνεται (συνδυασμός μουσικής, ποίησης και εικόνας) η παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων. Το οπτικό υλικό, σε σκηνοθετική επιμέλεια Μαργαρίτας Θεοδωράκη, περιλαμβάνει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο από τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας (Εθνική Αντίσταση, εμφύλιος, 114, επταετία) και της Κύπρου, από την αντιδικτατορική αντίσταση των λαών της Λ. Αμερικής, τον αγώνα του IRA, των Παλαιστινίων, τους πολέμους στο Ιράκ και Λίβανο και από τα στρατόπεδα Γκουαντανάμο και Αμπου Γκράιμπ.

Οι παραστάσεις, συνδέοντας την ιστορία του λαού μας με των λατινοαμερικανικών λαών, εκφράζουν μηνύματα παγκόσμιας ειρήνης και αλληλεγγύης.

«Εφυγε» ο Τάσος Αθανασιάδης

Πέθανε χτες, πλήρης ημερών, ο σημαντικότατος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (4.30 μ.μ.), στο ναό της Αγίας Ζώνης (Κυψέλη). Γεννημένος στο Σαλιχλί της Μ. Ασίας, μετά την καταστροφή, με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε για λίγα χρόνια τη δικηγορία. Από το 1945 μέχρι το 1972 διατέλεσε γενικός γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου. Εγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, βιογραφίες και ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Τα κυριότερα και πολυδιαβασμένα έργα του είναι: «Οι Πανθέοι» και «Οι φρουροί της Αχαΐας» (βραβεύτηκαν και τα δύο από την Ακαδημία Αθηνών), «Η αίθουσα του θρόνου», «Αλβέρτος Σβάιτσερ», «Οι τελευταίοι εγγονοί», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Η ζωή του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη», «Ο Ντοστογιέφσκι από το κάτεργο στο πάθος», «Ο γιος του ήλιου». Τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Χέντερ» και με το παράσημο του «Τάγματος του Φοίνικα». Το 1994 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργα του έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό και μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.

ΔΑΣ Καβάλας και νεολαία

Τζαζ μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη νεολαία της Καβάλας, διοργανώνει την Κυριακή (24/9) στο καφέ-μπαρ «ΜΑΟ» στον Αγ. Νικόλαο Καβάλας, η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση». Πρόκειται για μια πολιτιστική παρέμβαση της ΔΑΣ, με έμφαση στη δημιουργία των νέων της Καβάλας, οι οποίοι, μέσα από διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα, αναζητούν βήμα έκφρασης και παρουσίασης της δουλιάς τους, συνήθως χωρίς στήριξη και με μοναδικό όπλο τη διάθεση και το ταλέντο τους. Το πρόγραμμα του συγκροτήματος «Jazz Dance» περιλαμβάνει κλασικά jazz, αλλά και funk και soul κομμάτια, δοσμένα με φρεσκάδα από μουσικούς που ζουν και δημιουργούν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ