ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον κομμουνιστή δημιουργό Δημήτρη Κατσικογιάννη

Το έργο του σπουδαίου κομμουνιστή ζωγράφου και γλύπτη Δημήτρη Κατσικογιάννη, που φέτος συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από τον θάνατό του, ανέδειξε η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ με εκδήλωση που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο στο Μουσείο «Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Καϊκής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Τρικάλων, ο οποίος στάθηκε στη διαχρονική προσπάθεια του ΚΚΕ για την ανάδειξη του έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη, και η Αννα Σπανοπούλου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής της ΕΠ Θεσσαλίας και ιστορικός Τέχνης, η οποία αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες της Θεσσαλίας και τη συνεισφορά τους στην ΕΑΜική Αντίσταση.

Η Σαβίνα Λίτση, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και ιστορικός Τέχνης, αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και το έργο του δημιουργού. Συνοψίζοντας σημείωσε ότι «στο επίκεντρο της τέχνης του είναι πάντα ο άνθρωπος και δη ο άνθρωπος του μόχθου και της βιοπάλης, ο απλός λαϊκός και καταπιεσμένος άνθρωπος, ο προλετάριος αγωνιστής και ο πρωτοπόρος στους ταξικούς αγώνες κομμουνιστής, σε αντιδιαστολή με το καπιταλιστικό σύστημα και τους φορείς του. Η έννοια του λαού, στο έργο του, δηλώνει το ταξικά προσδιορισμένο κοινωνικό σώμα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και όσων συνολικά είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από το καπιταλιστικό σύστημα. Το έργο του Κατσικογιάννη είναι από τις λίγες περιπτώσεις που είναι τόσο ξεκάθαρα ταξικά προσανατολισμένο, διαποτισμένο από τις αξίες και τα ιδανικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Εξάλλου, και για τον ίδιο το ζητούμενο ήταν να συμβάλει με την τέχνη του στην επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας».


Η Σ. Λίτση ανέδειξε και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Μουσείο, τονίζοντας την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διάσωση, την ταξινόμηση, την ψηφιοποίηση και την έκθεση του συνόλου του έργου του Δ. Κατσικογιάννη, ούτως ώστε να είναι προσιτό σε όλους. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το κτίριο του μουσείου βρίσκεται έξω από τον αστικό ιστό των Τρικάλων, γεγονός που δυσκολεύει την πρόσβαση σε αυτό. Οι επισκέψεις στον χώρο γίνονται αποκλειστικά κατόπιν αδειοδότησης και προγραμματισμένου ραντεβού με τον δήμο, μόνο τις ώρες που λειτουργεί το εργοτάξιο της ΔΕΗ, ενώ δεν υπάρχει κάποια φροντίδα ή φύλαξη του χώρου του μουσείου.

Τα πάνω από 2.000 έργα του Δημήτρη Κατσικογιάννη που βρίσκονται εδώ - περίπου 1.200 έργα ζωγραφικής σε ξηρό παστέλ και πάνω από 120 ανάγλυφα και γλυπτά σε γύψο - παραμένουν αταξινόμητα, χωρίς καταλογογράφηση, σε έναν χώρο ακατάλληλο για μουσειακή και εκθεσιακή χρήση, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου και φέρει σοβαρές ζημιές. Τα έργα του Κατσικογιάννη - εκτιθέμενα και μη - βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, καθώς έχουν προσβληθεί από μούχλα, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που κινδυνεύουν να καταστραφούν, εάν δεν συντηρηθούν από ειδικούς συντηρητές το συντομότερο δυνατό. Τόσο ο δήμος Τρικάλων όσο και το κράτος φέρουν ουσιαστική ευθύνη για την απαξίωση αυτής της δωρεάς των έργων του Δημήτρη Κατσικογιάννη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, το έργο του αγωνιστή καλλιτέχνη παραμένει κατά κύριο λόγο άγνωστο στο ευρύ κοινό, ενώ και η ιστοριογραφία της Τέχνης μοιάζει να το αγνοεί, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς για τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους επίσημους φορείς».


«Με φάρο το φεγγάρι»

Στο κατάμεστο «Ακροπόλ» παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ η μουσική παράσταση «Με φάρο το φεγγάρι», αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο.

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος, τιμώντας τη μνήμη αυτού του ξεχωριστού και τρυφερού μελωδού, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με επιλογές από το σύνολο των κύκλων τραγουδιών του. Τραγούδια που τους συγκινούν και τους καθηλώνουν δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα. Ενα ανεκτίμητο ρεπερτόριο που παραμένει ζωντανό γράφοντας νέες ιστορίες και χαράζοντας νέους δρόμους.

Τους δύο καλλιτέχνες συνόδευσαν τέσσερις σολίστες μουσικοί με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Την παράσταση παρακολούθησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος συναντήθηκε και συγχάρηκε θερμά τους συντελεστές του αφιερώματος. Συναντήθηκε ακόμα με την κόρη του Μ. Λοΐζου, Μυρσίνη, και την εγγονή του.

  • Η παράσταση θα επαναληφθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 6 Νοέμβρη.


Μια μέρα θα γίνουνε όλα δικά μας...

Με τον νέο του δίσκο «Μετρό» στις αποσκευές του, ο Λεξ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη σε μια μοναδική συναυλία στο Καυτανζόγλειο, «βάζοντας φωτιά» και ξεσηκώνοντας τους χιλιάδες νέους που συμμετείχαν.

Δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε σε δύο περιστατικά που ξεχώρισαν στη συναυλία. «Νίκη στην απεργία στη Μαλαματίνα» αναγραφόταν στο πανό που σήκωσαν από σκηνής απεργοί της «Μαλαματίνας» πριν την έναρξη της συναυλίας. Το θερμό και δυνατό χειροκρότημα του κόσμου φανέρωσε για ακόμα μια φορά τη στήριξη και την αλληλεγγύη του λαού της Θεσσαλονίκης στον δίκαιο αγώνα των εργατών. Το αγωνιστικό μήνυμα των απεργών έστειλε με παρέμβασή του από σκηνής ο γραμματέας του Σωματείου, Γ. Λιάκας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Αδέρφια και παιδιά μας: Να γίνει κοινό μας στοίχημα η συνάντησή μας στους δρόμους, στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο που δεν θα δουλεύουμε για ψίχουλα, που δεν θα βρισκόμαστε στις ουρές της ανεργίας όποτε καπνίσει στα αφεντικά μας, που θα πηγαίνουμε στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι.

Για να έρθει η στιγμή που θα τραγουδάμε σε μεγάλες συναυλίες σαν την σημερινή πως υπήρξε μια θλιβερή εποχή που τ' αφεντικά μας γελούσανε με τα όνειρά μας.

Να το θυμάστε παιδιά και αδέρφια μας, να το θυμόμαστε όλοι:

"Μια μέρα θα γίνουνε όλα δικά μας"».

Ενώ κατά τη διάρκεια της συναυλίας σηκώθηκε και πανό που καλούσε στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. «Ο δρόμος ανατρέφει τα σκληρότερα παιδιά. Εκεί μαθαίνεις να παλεύεις με το κεφάλι ψηλά. Ολοι στο δρόμο απεργία 9/11».


«Τα μαγικά μαξιλάρια» ξανά στη Λυρική

«Τα μαγικά μαξιλάρια», η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αγαπήθηκε πέρσι από μικρούς και μεγάλους, επιστρέφει για 6 παραστάσεις (11, 12, 13, 20, 30 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη) στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σ. Νιάρχος και από τις 5 Δεκέμβρη, για έναν μήνα, στην GNO TV.

Το αγαπημένο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά διασκευάζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα για πρώτη φορά σε όπερα για όλη την οικογένεια. Η μουσική είναι του Γιώργου Δούση, η μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου και η σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη.

Σε μια χώρα μακρινή και μυθική, την Ουρανούπολη, ο άρχοντας Αρπατίλαος αποφασίζει να καταργήσει για τους υπηκόους του τις απόκριες, τα διαλείμματα στα σχολεία, τα πάρτι γενεθλίων, τις Κυριακές, τα καλά όνειρα. Γι' αυτό το τελευταίο, μάλιστα, ο πιστός ακόλουθός του, Βρισελιέ, κάνει μια καταχθόνια εφεύρεση: Το εφιαλτικό μαξιλάρι. Με αυτόν τον τρόπο οι διαμαρτυρίες σταματάνε, η παραγωγή σμαραγδιών αυξάνεται κατακόρυφα... Ομως, στην άκρη της πόλης κάποια παιδιά μαζί με τον δάσκαλό τους είναι αποφασισμένα να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα...

Ο συγγραφέας αναφέρει για το έργο: «Σε αντίθεση με πολλά έργα για παιδιά, που ήρωές τους είναι ατρόμητοι ιππότες, πρίγκιπες και νικηφόροι βασιλιάδες, κεντρικοί ήρωες στο έργο αυτό είναι ο δάσκαλος και οι μαθητές ενός υποβαθμισμένου σχολείου. Στην εποχή μας, ξεχνάμε συχνά ότι οι δάσκαλοι, πέρα από τη μετάδοση γνώσεων, έχουν τη δυνατότητα να διαγράφουν το μέλλον, ν' αλλάζουν ζωές, προσφέροντας οράματα, στόχους, όνειρα. Και όταν το επιτυγχάνουν, καθίστανται ηρωικότεροι από ατρόμητους ιππότες, μεγαλοπρεπείς πρίγκιπες και νικηφόρους βασιλιάδες (...) Εύχομαι όσοι παρακολουθήσουν τα "Μαγικά μαξιλάρια " να μην ξεχάσουν εύκολα τα λόγια του δάσκαλου στην παγωμένη αίθουσα του υποβαθμισμένου σχολείου: "Ο,τι κι αν σας πάρουν / πάντα κάτι μένει / που κανείς δεν το αγγίζει / κανείς δεν σας το παίρνει! Ελπίδα, όαση, παρηγοριά σας, / θησαυρός στη συμφορά σας / μένουνε τα όνειρά σας!"».

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00), ticketservices.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ