ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΗΠΑ
Μικρογραφία του Γκουαντάναμο στο Κοσσυφοπέδιο...

Ετεροχρονισμένες αποκαλύψεις επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης στη γαλλική «Λε Μοντ»

Παρόμοια αποκαλύπτονται και στην Ευρώπη

Associated Press

Παρόμοια αποκαλύπτονται και στην Ευρώπη
ΠΑΡΙΣΙ.- «Μικρογραφία» της αμερικανικής βάσης Γκουαντάναμο στη στρατιωτική βάση Μποντστίλ των Αμερικανών στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, όπου κρατούνταν τουλάχιστον 20 Αραβες, Σέρβοι και Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, είδε το Σεπτέμβρη του 2002 ο επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλβάρο Χιλ Ρόμπλες. Ο Ρόμπλες, ανοίγοντας το στόμα του με καθυστέρηση τριών χρόνων (!) σε ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», υπαινίχθηκε την πιθανή χρήση της (μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των Αμερικανών στην Ευρώπη) Μποντστίλ για την προσωρινή κράτηση κρατουμένων από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού, ζητώντας εξηγήσεις για το τι γινόταν και τι γίνεται στην αμερικανική βάση στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρχαν μικρές ξύλινες κατασκευές περιφραγμένες με συρματοπλέγματα και διάφορα κελιά απομόνωσης, όπου βρίσκονταν κλεισμένοι 15 με 20 κρατούμενοι με «πορτοκαλί στολές όπως στο Γκουαντάναμο», χωρίς ωστόσο να είναι δεμένοι χειροπόδαρα με αλυσίδες. Ο Ρόμπλες εξήγησε ότι συναντήθηκε με μία Αμερικανίδα στρατιωτικό που συμπεριλαμβανόταν στο προσωπικό της βάσης Μπόντστιλ με «προϋπηρεσία» στη βάση Γκουαντάναμο και με εκεί εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης... Υποστήριξε ότι έπαθε «σοκ» για τα όσα είδε κατά την επίσκεψή του στη βάση Μπόντστιλ, στην οποία συμμετείχε, όπως είπε, και ο τότε επικεφαλής της πολυεθνικής δύναμης κατοχής του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), Γάλλος στρατηγός Μαρσέλ Βαλεντάν, που (σύμφωνα με τη «Λε Μοντ») ήταν αντίθετος με την τύχη που επιφυλασσόταν στους κρατούμενους. Ο δε Ρόμπλες αμφισβήτησε, παράλληλα, το «δικαίωμα» των Αμερικανών να προβαίνουν σε «εξωδικαστικές συλλήψεις», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του προτεκτοράτου, KFOR...

Εντούτοις, εξέφρασε αδυναμία να συνδέσει τις ανακρίσεις και μεταφορές υπόπτων από τα θέατρα των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Μ. Ανατολή και Ασία σε μυστικά κρατητήρια της CIA στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως αιχμηρά αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στην έκθεση που υπέβαλε με την ιδιότητα του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά την επίσκεψή του (Σεπτέμβρης 2002) στο Κοσσυφοπέδιο, υπήρχαν αόριστες αναφορές για τα όσα είδε (αλλά δεν είπε τότε...), που ούτε στο ελάχιστο δεν προϊδέαζαν για την ύπαρξη μίας μικρογραφίας του Γκουαντάναμο στο βαλκανικό προτεκτοράτο...

«Ξέφραγο αμπέλι» και η Ελλάδα

«Ξέφραγο αμπέλι» και για τις τρομο-επιχειρήσεις της CIA, σε ό,τι αφορά τη «μυστική» σύλληψη, μεταφορά και κράτηση υπόπτων για «τρομοκρατία», αποδεικνύεται η χώρα μας.

Παρότι αρχικά η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, είχε δηλώσει ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ωστόσο νεότερες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να έχουν χρησιμοποιηθεί τα αεροδρόμια της χώρας μας από τα αεροπλάνα της CIA, στο πλαίσιο της μεταφοράς υπόπτων για «τρομοκρατία», όπως έχει καταγγελθεί ότι έχει γίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν ουσιαστικά ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα τρομοκρατικά δρομολόγια της CIA, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης και των αρχών να παρέμβουν, από τη στιγμή που οι «κρατούμενοι» παρέμεναν στα αεροπλάνα της CIA και δεν «κυκλοφορούσαν» έξω από αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξαν οι κυβερνητικές πηγές ότι «όλα γίνονταν σε νόμιμα πλαίσια»(!), συμμεριζόμενες τη θέση που εξέφρασε για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Μορατίνος. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τα δρομολόγια αεροσκαφών των αμερικανικών υπηρεσιών σε ισπανικά αεροδρόμια, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτά έγιναν μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Ο Μ. Μορατίνος είπε ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης ζήτησε από την Ουάσιγκτον να παράσχει διευκρινίσεις για τις κινήσεις των αεροσκαφών αυτών και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ισπανική έννομη τάξη δεν είχε παραβιαστεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δε διέψευσε ανάλογες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε ότι εάν τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί της αεροπλοΐας δεν μπορεί να απαγορευτεί η προσγείωση αεροσκαφών στα κυπριακά αεροδρόμια.

Στη Γερμανία, η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» αναφέρει ότι η CIA χρησιμοποιεί τις αμερικανικές βάσεις Ράμσταϊν και Ράιν Μάιν στη Φρανκφούρτη για να μεταφέρει υπόπτους για τρομοκρατία, χωρίς να ενημερώνει τη γερμανική κυβέρνηση. Ενώ η εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» γράφει ότι η βάση Ράιν Μάιν είχε χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 85 προσγειώσεις αεροσκαφών της CIA κατά το διάστημα 2002-2004, προερχόμενα από τη Βαγδάτη, την Καμπούλ, το Αμμάν και αλλού. Παρόμοιες πληροφορίες υπήρχαν και για άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη κλπ.

Οι Σέρβοι διαπραγματευτές για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η σύνθεση της ομάδας Σέρβων διαπραγματευτών για τις συνομιλίες καθορισμού του καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο ανακοινώθηκε στο Βελιγράδι. Επικεφαλής της ομάδας είναι: ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς. Τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας είναι οι σύμβουλοι του προέδρου Τάντιτς, Ντούσαν Μπατάκοβιτς (πρώην πρέσβης στην Αθήνα) και Λέον Κοέν, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα, Αλεξάνταρ Σίμιτς και Σλόμπονταν Σάμαρντιτς, η πρόεδρος του «Συντονιστικού Κέντρου Κοσσυφοπεδίου» Σάντα Ράσκοβιτς - Ιβιτς και οι εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας Κοσσυφοπεδίου Μάρκο Γιάξιτς και Γκόραν Μπογκάντοβιτς. Η σερβική ομάδα διαπραγματευτών αναμένεται να εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή επιπρόσθετων συμβούλων και τεσσάρων ομάδων εργασίας. Η ανακοίνωση της σύνθεσης της σερβικής αντιπροσωπείας ανακοινώθηκε προχτές λίγο πριν αρχίσει τις επαφές του στο Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι, ο οποίος και θα προεδρεύσει των επικείμενων συνομιλιών για τον καθορισμό του καθεστώτος του προτεκτοράτου.

Μπίζνες Αμερικανών στο Κόσσοβο

Στο μεταξύ χτες, η «Ανεξάρτητη Επιτροπή Ορυχείων και Μεταλλευμάτων» της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο εξουσιοδότησε την αμερικανική εταιρία «Φελπς Ντοντζ» («Phelps Dodge») να αρχίσει έρευνες για την εξόρυξη χαλκού σε περιοχές του Βορειοανατολικού Κοσσυφοπεδίου.

Η «Φελπς Ντοντζ», που είναι και η μεγαλύτερη εταιρία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, είναι η πρώτη που παίρνει άδεια για τέτοιου είδους εργασίες, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών για το καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο...

Εκπρόσωπος της εταιρίας, που απασχολεί πάνω από 15.500 προσωπικό σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε πως είναι «έτοιμοι να επενδύσουν άμεσα στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, εάν βεβαίως οι έρευνες αποκαλύψουν σημαντικά αποθέματα χαλκού που να δικαιολογούν την κατασκευή ενός πολύ μεγάλου ορυχείου»...

Στο Κοσσυφοπέδιο εκτιμάται πως υπάρχουν αποθέματα χαλκού και ψευδαργύρου αξίας τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ.

ΧΙΛΗ
Ξανά σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ξανά σε κατ' οίκον περιορισμό μέσα σε διάστημα 48 ωρών ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγούστο Πινοτσέτ, καθώς οι δικαστικές Αρχές προχώρησαν στην απαγγελία νέων κατηγοριών εις βάρος του αναφορικά με την υπόθεση «Επιχείρηση Κολόμπο», που αφορά τη σφαγή των κομμουνιστών και αριστερών το 1975.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ελάχιστες ώρες μετά την εκδίκαση του αιτήματος αποφυλάκισης με εγγύηση, αίτημα που έγινε δεκτό και ο Πινοτσέτ «αφέθηκε» ελεύθερος. Το αίτημα αφορούσε την υπόθεση όπου ο δικαστής Κάρλος Σέρδα είχε δώσει εντολή ο Πινοτσέτ να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την απαγγελία κατηγοριών για απάτη, όσον αφορά στην έκδοση διαβατηρίου στο όνομά του, καθώς και για απόπειρα εξαπάτησης των Αρχών σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο πρώην δικτάτορας κατηγορείται ότι απέκρυψε πάνω από 27 εκατ. δολάρια, τα οποία εντοπίστηκαν σε εκατό τραπεζικούς λογαριασμούς, που είχε ανοίξει ο Πινοτσέτ κυρίως στην τράπεζα Riggs στην Ουάσιγκτον και σε άλλους φορολογικούς «παραδείσους».

Επίσης εγκαλούνται για συμμετοχή στα αδικήματα αυτά η σύζυγός του, Λουσία Χιριάρτε, και ο γιος του Μάρκο Αντόνιο Πινοτσέτ.

Υπενθυμίζεται ότι η ασυλία του Πινοτσέτ, ως πρώην προέδρου, είχε αρθεί δις από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, ενώ έχει κριθεί και από επιτροπή εμπειρογνωμόνων «ικανός» να δικαστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ