ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
Αυλαία με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Πολλές και μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις και στη Γαλλία

Associated Press

Πολλές και μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις και στη Γαλλία
ΡΩΜΗ-ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη Ρώμη, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα εγκαινιάσει «μία νέα περίοδο για την Ατλαντική συμμαχία», δηλαδή την υπογραφή σύνδεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας αλλά και για να συναντηθεί με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπα Ιωάννη Παύλο και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Τζορτζ Μπους έφθασε στην Ιταλία, προερχόμενος από τη Γαλλία, ενώ βρέθηκε χθες το πρωί στο Σεντ-Μερ-Εγκλίζ της Νορμανδίας, στη διάρκεια τελετής για την «Ημέρα των Πεσόντων της Απόβασης», αδράχνοντας την ευκαιρία για άλλη μία φορά, ώστε να προωθήσει τα σχέδια των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συναινέσουν σε όλες τις θυσίες που είναι απαραίτητες για την υπεράσπιση της ελευθερίας.

Μετά την τελετή στο Σεντ-Μερ-Εγκλίζ, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στο αμερικανικό κοιμητήριο του Κολβίλ-Σιρ-Μερ που δεσπόζει στην Ομαχα Μπιτς, την παραλία όπου διεξήχθησαν μερικές από τις πιο άγριες μάχες της πρώτης ημέρας της συμμαχικής Απόβασης. Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι Γάλλοι και Αμερικανοί θα κερδίσουν μαζί τη μάχη για να εξαλειφθεί η τρομοκρατική βαρβαρότητα.

28η Μάη: Μέρα κατά του ΝΑΤΟ

Πάντως, χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι και στη Νορμανδία, κατά της πολιτικής του Τζορτζ Μπους, λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ περισσότεροι από δύο χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη Νορμανδία. Στην κεφαλή της παρισινής διαδήλωσης, ένα μεγάλο πανό, γραμμένο στα γαλλικά και στα αγγλικά, έγραφε: «Για το Δίκαιο, Κατά του Πολέμου, Θέλουμε Δικαιοσύνη, Σταματήστε τον Πόλεμο», ενώ σε άλλα έγραφε, «Μπους-Σιράκ-Σαρόν-Πούτιν, δολοφονείτε τον πλανήτη» και «Μπους-Σιράκ εσείς είστε τρομοκράτες», «Φτάνει πια, όχι στον πόλεμο, όχι στον Μπους», έγραφαν άλλα πανό της συγκέντρωσης, που διεξήχθη χωρίς την πρόκληση επεισοδίων και την επέμβαση της μεγάλης αστυνομικής δύναμης που είχε τεθεί σε ετοιμότητα.

Οι Γάλλοι που πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων μετά τους Ρώσους και τους Γερμανούς, την παρέδωσαν από χθες στους Ιταλούς. Ιταλούς, που προετοιμάζουν γιγαντιαία διαδήλωση στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, σήμερα στις 5.00 το απόγευμα. Διαδηλώνοντας όχι μόνο κατά της επίσκεψης και κυρίως της πολιτικής Μπους αλλά και κατά της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Φρούριο απόρθητο η Ρώμη

Μία Σύνοδος που θα γίνει υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας αναμένεται στην ιταλική πρωτεύουσα, αργά το απόγευμα. Η Ρώμη μοιάζει με μια θωρακισμένη πόλη, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν τις πρεσβείες των 20 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα όλες τις αμερικανικές υπηρεσίες και γραφεία.

Μόνο 15.000 άτομα έχουν αναλάβει τη φύλαξη της αεροπορικής βάσης Πράτικα ντι Μάρε, 30 χλμ. από τη Ρώμη, όπου θα ξεκινήσουν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί η Συμφωνία Συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ο φόβος για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες καμικάζι με αεροπλάνα έχει νεκρώσει το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο. Ολες οι ιταλικές αεροπορικές εταιρίες, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές, δε θα πραγματοποιήσουν πτήσεις από το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 4 το απόγευμα που θα λήξει η Σύνοδος. Οι εταιρίες που θα κάνουν πτήσεις στη Ρώμη θα έχουν στα αεροσκάφη άνδρες ασφαλείας, όπως ζήτησαν οι ιταλικές αρχές.

Στη βάση της Πράτικα ντι Μάρε υπάρχουν αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων τύπου SPADA και ASPIDE, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη έτοιμα να απογειωθούν. Τέλος, η βάση ελέγχεται επίσης από ξηράς και θάλασσας, ενώ ακόμη έχει προβλεφτεί και ένα σχέδιο εκκένωσης της αίθουσας που θα γίνεται η Σύνοδος, αν φυσικά προκύψει κίνδυνος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το πανό βουλευτών και η συνδιάσκεψη του ΚΟΔΗΣΟ

Δεν είναι μόνο σοσιαλδημοκρατικά και χριστιανοδημοκρατικά στελέχη που κατακρίνουν τους τρεις βουλευτές του ΚΟΔΗΣΟ, που στη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπους, στο Μπούντεσταγκ (23 Μάη), ξεδίπλωσαν πανό που ανέγραφε στα αγγλικά: «Κύριε Μπους και κύριε Σρέντερ σταματήστε τους πολέμους σας!»... Το ίδιο δυσαρεστημένη είναι και η κοινοβουλευτική ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ρόλαντ Κλάους, ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τον Μπους και σε δηλώσεις του στον Τύπο ανακοίνωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αλλα στελέχη της ΚΟ του Κόμματος εκδήλωσαν δυσαρέσκεια για την «απρεπή» συμπεριφορά των τριών κομματικών συναδέλφων τους.

Οι τρεις βουλευτές αντίθετα δικαιολογούν την αντιπολεμική ενέργειά τους και κατακρίνουν την κοινοβουλευτική ηγεσία για την αίτηση συγγνώμης από τον Μπους. Ετσι η βουλευτίνα Ούλα Γιέλπκε δήλωσε στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (25/26 Μάη) ότι το ΚΟΔΗΣΟ σαν αντιπολεμικό κόμμα δεν επιτρέπεται «να ζητάει συγγνώμη από ανθρώπους που σχεδιάζουν παγκόσμιους πολέμους». Ο βουλευτής Βίνφριντ Βολφ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι η ενέργειά του βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο κόμμα. Επίσης αναγνώστες της «Νόιες Ντόιτσλαντ» σε δημοσιευόμενες επιστολές τους χαιρετίζουν σαν σωστή την ενέργεια των τριών βουλευτών.

Ο προεκλογικός αγώνας

Η διαμάχη συνεχίστηκε την Κυριακή στην ανατολικογερμανική πόλη Χαλτς όπου πραγματοποιήθηκε προεκλογική συνδιάσκεψη του ΚΟΔΗΣΟ. Και εδώ ο κοινοβουλευτικός ηγέτης προσπάθησε να δικαιολογήσει την ενέργεια συγγνώμης από τον Μπους, αλλά όπως γράφει η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (27 Μάη) «η αίθουσα χειροκρότησε» μια νέα καλλιτέχνιδα που λίγο αργότερα τόνισε ότι «επιθυμεί συχνότερα δράσεις σαν το πανό στο Μπούντεσταγκ». Η εφημερίδα σχολιάζει σχετικά ότι πρόκειται για μια σύγκρουση (μεταξύ βάσης και ηγεσίας) στην οποία το ΚΟΔΗΣΟ «δε βρίσκεται από τη μέρα της επίσκεψης Μπους, αλλά εκδηλώθηκε ανοιχτά πρόσφατα». Κατά τη γνώμη του απεσταλμένου στη Χαλτς συνεργάτη της εφημερίδας το δίλημμα επικεντρώνεται στο εξής: «Οφείλουν οι σοσιαλιστές να κάνουν εποικοδομητική αντιπολίτευση και να μην τρομάζουν περισσότερο από ό,τι πρέπει τους ενδεχόμενους εταίρους σε (κυβερνητικό) συνδυασμό ή οφείλουν να εκδηλώνουν ισχυρότερη διαμαρτυρία;».

Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος - η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ, ο Ρόλαντ Κλάους, ο σενάτορας (τοπικός υπουργός) στο Βερολίνο Γκρέγκορ Γκίζι, ο ομοσπονδιακός διευθυντής Ντίτμερ Μπρατς - δεν άφησαν αμφιβολία ότι το ΚΟΔΗΣΟ μπορεί να αναδειχτεί το Σεπτέμβρη τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στο Μπούντεσταγκ, αλλά πρέπει να αγωνιστεί ως τότε σκληρά και να πείσει τους εκλογείς ότι όσο ισχυρότερο το ΚΟΔΗΣΟ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιρροή του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι στόχοι του κόμματος εξακολουθούν να είναι, όπως τονίστηκε, ο αγώνας για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη κατά της ανεργίας και τη δίκαιη επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου.

«Το λιγότερο κακό»

Τόσο από το περιεχόμενο των ομιλιών στη Χαλτς, όσο και από άλλες δηλώσεις ηγετικών στελεχών του ΚΟΔΗΣΟ συμπεραίνεται ότι κύριος εκλογικός στόχος είναι η ανάδειξή του σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά και η παρεμπόδιση εκλογής του Εντμουντ Στόιμπερ στις 22 Σεπτέμβρη σε καγκελάριο: «Ενα ισχυρό ΚΟΔΗΣΟ στο προσεχές Μπούντεσταγκ είναι η καλύτερη συμβολή εναντίον μας κυβέρνησης Στόιμπερ» και η δυνατότητα για το SPD να «ξαναστοχαστεί τις σοσιαλδημοκρατικές παραδόσεις» (Ντίτμερ Μπρατς).

Η πρόεδρος Τσίμερ δήλωσε: Το τίμημα της υποστήριξης της τωρινής κυβέρνησης από το ΚΟΔΗΣΟ είναι μια «πραγματική αλλαγή της πολιτικής του SPD. Περιμένουμε από το SPD να αλλάξει». Και επειδή το ΚΟΔΗΣΟ, όπως υποστήριξε η πρόεδρος, θέλει να αλλάξουν οι συνθήκες - «αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μια συμμαχία με το SPD σε πανεθνική κλίμακα προς το παρόν είναι απλούστατα εσφαλμένη».

Το σύνθημα της έντασης του προεκλογικού αγώνα που κηρύχτηκε στη Χαλτς έχει την εξήγησή του. Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» δημοσίευσε στις 24 Μάη τα αποτελέσματα μιας μελέτης του κοινωνιολόγου Μίχαελ Χράπα σύμφωνα με τα οποία: το ΚΟΔΗΣΟ έχασε στις πρόσφατες εκλογές του κρατιδίου της Σαξονίας - Ανχάλτης 20% των εκλογέων του και η απώλεια αυτή συγκαλύφτηκε μόνο χάρη στο γεγονός της χαμηλής εκλογικής συμμετοχής.

Μπροστά στα αποτελέσματα αυτά, ο κοινωνιολόγος συνιστά στο ΚΟΔΗΣΟ να παραιτηθεί από ένα μακροπρόθεσμο προσανατολισμό προς το SPD, μια και δεν έχουν κοινό στρατηγικό στόχο. Αλλιώς το ΚΟΔΗΣΟ «κινδυνεύει να περιέλθει στην τάση κατωφέρειας του SPD».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΤΡΑ
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για το δικαίωμά του σε ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά και την καταδίκη τους στην 28χρονη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, εξέφρασαν πλήθος φοιτητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ και της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών.

Στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, αναδείχτηκε η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, που βάζει στο στόχαστρό του κράτη, λαούς και κινήματα που αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

«Επειδή ο λαός μας επέλεξε να αντισταθεί βαφτίστηκε τρομοκράτης», τόνισε ο Σάμπρι Ισμάτ, επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής πρεσβείας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Χαράλαμπος Παπαγιάννης, μέλος του Φοιτητικού Συμβουλίου και του ΚΣ της ΕΔΟΝ, ο οποίος ανέπτυξε την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και τόνισε τις πλούσιες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΑΚΕΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ