ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ - ΠΕΠΟΝΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
«Τζάμπα» οι παραγωγοί, ακριβά οι καταναλωτές!

Περιοδεία του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων στο Ριζαριό

Σε εξευτελιστικές τιμές πουλούν τα καρπούζια και τα πεπόνια οι παραγωγοί του Νομού Τρικάλων, την ώρα που οι καταναλωτές σ' όλη τη χώρα τα αγοράζουν πανάκριβα. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους «μποστανάδες» της περιοχής, που «μπαίνουν μέσα», καθώς δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα που έκαναν, βλέπουν τον κόπο μιας χρονιάς να πηγαίνει «στράφι» και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Στο χώρο έξω από το χωριό Ριζαριό, όπου οι παραγωγοί της περιοχής συγκεντρώνουν τις πλατφόρμες με τα καρπούζια και τα πεπόνια, προκειμένου να βρουν εμπόρους για να πουλήσουν, επικρατεί θλίψη, αγανάκτηση και οργή. Εμποροι, που θ' αγοράσουν τα προϊόντα για να τα διαθέσουν στην Αθήνα και τις άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας, ή για να τα στείλουν στο εξωτερικό, δεν εμφανίζονται και οι αγρότες αναγκάζονται να παρακαλούν τους ντόπιους λιανοπωλητές - κυρίως Τσιγγάνους - να πάρουν τη σοδειά τους όσο όσο.

Από την άλλη, οι Τσιγγάνοι, γνωρίζοντας πως αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να μένουν για μέρες αδιάθετα στις πλατφόρμες γιατί χαλάνε, εκβιάζουν τους παραγωγούς γι' ακόμα χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα η τελική τιμή διάθεσης των πεπονιών να κυμαίνεται από 10 μέχρι 20 λεπτά και των καρπουζιών από 10 έως 15 λεπτά.

Η χαμηλή τιμή που παίρνει ο παραγωγός στην αρχή της περιόδου διάθεσης, θα είναι ακόμα χαμηλότερη στη συνέχεια, καθώς οι μεγάλες ζέστες θα μικρύνουν κι άλλο το διάστημα που θα μπορούν να μείνουν αμάζευτα κι αδιάθετα τα προϊόντα, διευκολύνοντας έτσι τους εκβιασμούς των εμπόρων. Και τελικά - όπως φοβούνται οι παραγωγοί - θα φτάσουμε να πουλιούνται από το χωράφι τα καρπούζια και τα πεπόνια 2, έως 3 λεπτά το κιλό, αλλά στον καταναλωτή να εξακολουθούν να φτάνουν ακριβά.

Περιοδεία

Στο χώρο της αγοράς στο Ριζαριό, περιόδευσε χτες ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και συζήτησε με τους παραγωγούς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τις λύσεις που χρειάζεται να δοθούν.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν παίρνουν μέτρα για την εξασφάλιση αγορών στο εξωτερικό - αντίθετα, η αδιαφορία τους συντέλεσε ώστε να χαθούν και αγορές που υπήρχαν - και τη διασφάλιση της διάθεσης των προϊόντων στο εσωτερικό, σε καλή τιμή από τον παραγωγό και για τον καταναλωτή, καθώς και για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Υπογράμμισε ότι στο ασφυκτικό, αντιαγροτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να προκόψει η ελληνική γεωργία και κάλεσε τους αγρότες να αναπτύξουν πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και το άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και του ελληνικού λαού.

ΚΛΕΙΝΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Πέντε χρόνια «στην αναμονή»

Οι παραγωγοί της περιοχής ακόμη περιμένουν τη λειτουργία ενός αρδευτικού έργου που κατασκευάστηκε πριν από 5 χρόνια, κόστισε 1,5 δισ. δρχ. αλλά ποτέ δεν «πότισε» τα χωράφια τους

Η μη λειτουργία του αρδευτικού έργου Μεσοχωρίου Φλώρινας, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 5 χρόνια και κόστισε 1,5 δισ. δρχ., είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Αγγ. Τζέκης.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου του Δήμου Κλεινών του Νομού Φλώρινας έχει κατασκευαστεί, εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, ένα αρδευτικό έργο, το οποίο κόστισε περίπου 1,5 δισ. δρχ. Το έργο αυτό θεωρήθηκε τότε πρότυπο και αναγκαίο για την άρδευση όλης της περιοχής (αρκετές χιλιάδες στρέμματα). Ωστόσο, παρόλο που η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει λειτουργήσει καθόλου. Οι αγρότες της περιοχής (τόσο του Μεσοχωρίου, όσο και γειτονικών Δημοτικών Διαμερισμάτων) επιρρίπτουν ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες. Υποστηρίζουν ότι το έργο έχει κατασκευαστικά προβλήματα, αλλά και ότι δε διατίθενται τα αναγκαία κονδύλια για τη λειτουργία του. Επιπλέον, χρειάζεται η πρόσληψη δύο υδροδιανομέων, που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει κανονικά και απρόσκοπτα το αρδευτικό. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η κατασκευή αρδευτικού με κανάλια, μια και το ποτάμι της περιοχής έχει άφθονο νερό, αλλά και το κόστος κατασκευής θα ήταν πολύ μικρότερο (δε θα ξεπερνούσε τα 400 εκατομμύρια δρχ.). Στο μεταξύ, οι αγρότες της περιοχής, στην προοπτική λειτουργίας του αρδευτικού, φύτεψαν καλαμπόκι και άλλες ποτιστικές καλλιέργειες και, προκειμένου να ποτιστούν, μια και δε λειτουργεί το έργο, άνοιξαν πομόνες, οι οποίες και τον υδροφόρο ορίζοντα επηρεάζουν αρνητικά, αλλά και κοστίζουν πάνω από 4.000.000 δρχ. η καθεμία, κόστος που επιβάρυνε τους ίδιους τους αγρότες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • Γιατί δε λειτουργεί το αρδευτικό του Μεσοχωρίου, ενώ η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί πάνω από πέντε χρόνια;
  • Πρόκειται να λειτουργήσει και πότε;
  • Θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του; Και, γενικά, τι άλλα μέτρα πρόκειται να πάρει για να λειτουργήσει κανονικά το έργο;
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Αναζήτηση λύσης για «ΟΚΤΑ»

Υστατες προσπάθειες για τη φιλική επίλυση των διαφορών των ΕΛΠΕ που έχουν ανακύψει από την εξαγορά του διυλιστηρίου «ΟΚΤΑ», με το δημόσιο της ΠΓΔΜ, καταβάλει η διοίκηση του Ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για την επανέναρξη συνομιλιών των δύο πλευρών, αφού προ τριμήνου τα ΕΛΠΕ προσέφυγαν στη διεθνή διαιτησία.

Το βασικά σημεία που θέτουν τα ΕΛΠΕ στην προσφυγή είναι η μη τήρηση των δεσμεύσεων του Δημοσίου της ΠΓΔΜ για την απορρόφηση και την αποπληρωμή συγκεκριμένων ποσοτήτων καυσίμων, η αθέτηση του όρου για διατήρηση μονοπωλιακού καθεστώτος υπέρ των ΕΛΠΕ μέχρι το 2005, αλλά και η δημιουργία προσκομμάτων στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής έτοιμων προϊόντων προς το Κόσσοβο και τη Σερβία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας η «ΕΛΠΕΤ Βαλκανική» (θυγατρική των ΕΛΠΕ και μητρική της «ΟΚΤΑ») αναστέλλει την απόφασή της για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΟΚΤΑ» ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Χτες επίσης, στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ, ανακοινώθηκε ότι από αύριο Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον Ομιλο ο Π. Καβουλάκος.

Αλλη μια απόφαση για τα πανωτόκια

Φρένο στους αυθαίρετους υπολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν να υπολογίζουν και τόκους από ανατοκισμό (πανωτόκια), ενώ ο νόμος 2912/2001 ρητά το απαγορεύει, προσπαθεί να βάλει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με τον αριθμό 1.448.

Συγκεκριμένα, τράπεζα κατά τον υπολογισμό της οφειλής των δανειοληπτών που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να επανακαθοριστεί το συνολικό χρέος των πελατών τους, υπολόγιζε και τόκους από ανατοκισμό και διάφορα έξοδα. Στο υπέρογκο αυτό ποσό που έβγαζε η τράπεζα έβαζε στη συνέχεια τον συντελεστή (2, 3 ή 4) για να καθοριστεί η τελική οφειλή και τα χρέη έφταναν σε αστρονομικά ύψη. Δηλαδή, οι τράπεζες δεν έπαιρναν υπόψη ούτε καν το νόμο του 2001 για τα πανωτόκια.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι οι τράπεζες, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να υπολογίζουν μόνο τους τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας). Αντίθετα, δεν μπορούν να περιλαμβάνουν πανωτόκια, δικαστικά έξοδα και κάθε άλλης φύσης προμήθειες. Ετσι, το δικαστήριο διέγραψε από την οφειλή εταιρίας τον παράνομο συνυπολογισμό ποσού από ανατοκισμούς τόκων και διάφορα έξοδα (δικαστικά, κλπ.) που είχαν συμπεριληφθεί, κατά τη βάση υπολογισμού της οφειλής που είχε κάνει μονόπλευρα η τράπεζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ