ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές προειδοποιήσεις κατά προσχημάτων

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ντεράα
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ντεράα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Προειδοποίηση προς τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να μην αναζητήσουν κανένα πρόσχημα για ν' ανοίξει ο δρόμος για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία απηύθυνε, χτες, η Μόσχα διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας την αντίθεσή της και στην προοπτική δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» όπως επιμένει π.χ. η Τουρκία ή η Γαλλία. Πρόκειται για την πρώτη σαφή ρωσική προειδοποίηση. Ταυτόχρονα, τη γνωστή ιρανική θέση ότι το ζήτημα της Συρίας «δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με εθνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο και αποκλιμάκωση της βίας» διατύπωσε εκ νέου και ο Ιρανός Πρόεδρος.

Μόσχα, ΟΗΕ αλλά και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κάλεσαν, επίσης, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, τη συριακή ηγεσία να μη χρησιμοποιήσει σε καμία περίπτωση «χημικά όπλα» στις συγκρούσεις που σημειώνονται εντός χώρας. Ο Σαλεχί υπογράμμισε ότι μια τέτοια κίνηση «θα είναι το τέλος, θα στερήσει κάθε νομιμότητα από τη συριακή ηγεσία». Για «καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή από τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία» μίλησε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι.

Εντός Συρίας, η εφημερίδα «αλ Ντιάρ» υποστήριζε, χτες, ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ μετέβη στο Χαλέπι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ασαντ διέταξε να φθάσουν στην πόλη άλλες 30.000 άνδρες ως ενισχύσεις. Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην επαρχία της Δαμασκού.

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι έλεγξε ιρανικό αεροσκάφος που διέσχιζε τον εναέριο χώρο της με κατεύθυνση τη Συρία, χωρίς να βρει τίποτε ύποπτο, σε μια εμφανή προσπάθεια να «απαντήσει» στις κλιμακούμενες ιμπεριαλιστικές πιέσεις ότι «διευκολύνει» την παροχή ιρανικής βοήθειας προς τη Δαμασκό.

Νέα έκκληση για χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε η αρμόδια Αρμοστεία επισημαίνοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των Σύρων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες. Μάλιστα, χτες, στην Ιορδανία, όπου έχουν συρρεύσει περισσότεροι από 200.000 Σύροι πρόσφυγες, οι αρχές απομάκρυναν όλους τους μη Σύρους από τον καταυλισμό Ζαατάρι μετά από νέα σφοδρά επεισόδια με τις ιορδανικές αρχές ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης.

  • Εικόνες του 31χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Ωστιν Τάις που εξαφανίστηκε τον Αύγουστο στη Συρία και οι ΗΠΑ επέμεναν ότι κρατείται από τις συριακές αρχές, «ανέβηκαν» στο διαδίκτυο, και τον εμφανίζουν με μάτια καλυμμένα, να συνοδεύεται από άνδρες που παρουσιάζονται ως ισλαμιστές και υποστηρίζουν ότι ανήκουν στην ισλαμιστική πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «αλ Νουσρ». Η Ουάσινγκτον, πάντως, αμφισβήτησε την εκδοχή του βίντεο.
ΙΡΑΝ
Οικονομική δυσφορία εντός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για εξαπόλυση «οικονομικού πολέμου» κατά της χώρας του κατηγόρησε «δυτικές χώρες» ο Ιρανός Πρόεδρος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες, στην ιρανική πρωτεύουσα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, αναφέρθηκε σε δύο βασικά «μέτωπα»: το εμπάργκο στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και στις κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τις οποίες ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες να υπερσκελίσει η ιρανική πλευρά. Ολα αυτά, όμως, υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ δεν πρόκειται «να κάμψουν το φρόνημα του ιρανικού λαού, ούτε ν' αλλάξουν τη στάση απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας».

Οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ έγιναν την ώρα που το ιρανικό νόμισμα - το ριάλ - κατέγραφε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το δολάριο (37.500 ριάλ για ένα δολάριο) και ανέκαμπτε προς το μεσημέρι, φθάνοντας τα 35.500 ριάλ ανά δολάριο. Εντός Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες από αρκετές πηγές, η ανεργία και η φτώχεια, όπως και ο πληθωρισμός, έχουν εκτοξευτεί και η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να βράζει και πάλι έντονα. Μάλιστα, δεν διαψεύστηκε η πληροφορία ότι σε χώρους δουλειάς κυκλοφορεί έγγραφο συγκέντρωσης υπογραφών εργαζομένων, όπου τίθεται το αίτημα της αλλαγής οικονομικής πολιτικής. Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και στο επίπεδο της εξουσίας, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας για το πώς πρέπει στο εξής να σταθεί η χώρα απέναντι στη Συρία με σημαίνοντα στελέχη πλέον να θέτουν ζήτημα οικονομικής κατάρρευσης του Ιράν αν συνεχίσει να στηρίζει με τόσα χρήματα τη Συρία για πολύ καιρό ακόμη σε συνδυασμό με τις κυρώσεις.

Τέλος, οι ιρανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την είδηση ότι εικονολήπτης του κρατικού δικτύου IRIB, επί χρόνια, - ο Χασάν Κχουμπάν - ζήτησε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ κατά την παραμονή του εκεί, ως μέλος της ιρανικής αποστολής για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες για αμερικανική βάση

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», πρόσφατα ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τασκένδης για τη δημιουργία «Κέντρου ταχείας επέμβασης» στο έδαφος του Ουζμπεκιστάν, το οποίο μετά το 2014 θα λειτουργήσει ως στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το μεγαλύτερο μέρος των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών υλικών και εξοπλισμού, που μεταφέρονται από το Αφγανιστάν, θα παραμείνουν στο Ουζμπεκιστάν. Ακόμα, ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών που θα βρίσκονται μόνιμα στο Ουζμπεκιστάν.

Να σημειωθεί πως οι σχέσεις του Ουζμπεκιστάν και των ΗΠΑ διένυσαν μια «ταραγμένη περίοδο», μετά τα γεγονότα στο Αντιτζάν το 2005, όπου έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι, στις συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε προσέγγιση των ΗΠΑ. Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νόμο, ο όποιος επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν το Ουζμπεκιστάν για την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η πρόσφατη αποχώρηση (τον Ιούνη του 2012) του Ουζμπεκιστάν από την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στην οποία ηγείται η Ρωσία, του επιτρέπει να εγκαταστήσει την αμερικανική βάση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΟΣΣΑ.

Η Μόσχα αντέδρασε αρνητικά στην πληροφορία για τη δημιουργία του «Κέντρου» στο Ουζμπεκιστάν. Στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας σχολίασαν πως «οι Ουζμπέκοι εταίροι μας πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις της επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Τότε, ίσως καταλάβουν, πως σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή μετά το 2014, την ασφάλεια της χώρας τους θα την εξασφαλίσουν καλύτερα όχι οι ΗΠΑ, αλλά οι σύμμαχοι από την ΟΣΣΑ».

Την ίδια ώρα η Μόσχα αναπτύσσει τις σχέσεις με την Κιργισία, ως αντιστάθμισμα στην αποχώρηση του γειτονικού Ουζμπεκιστάν από την ΟΣΣΑ και προχωράει σε νέες συμφωνίες στον στρατιωτικό (παραμονή βάσεων) οικονομικό και ενεργειακό τομέα με τη χώρα αυτή.


Ι.Π.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Τη σκυτάλη της εξουσίας στη Γεωργία παίρνει ο δισεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, επικεφαλής του κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο», διακηρύττοντας τη συνέχιση των στενών δεσμών με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά προωθώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με τη Ρωσία.

Με καταμετρημένο το 47% των ψηφοδελτίων, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι λαμβάνει το 54% των ψήφων έναντι 41% του κόμματος «Ενοποιημένο Εθνικό Κίνημα» του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος χτες παραδέχθηκε την ήττα του. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνταγματικές αλλαγές που τίθενται σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Μ. Σαακασβίλι τον Οκτώβρη του 2013 αυξάνουν σημαντικά τις εξουσίες του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται πως ο Γεωργιανός Πρόεδρος έλαβε την εξουσία το 2003 κατά τη λεγόμενη «Επανάσταση των Ρόδων» και στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις για τις δήθεν «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» που προώθησε, ενώ διατήρησε καθ' όλα αυτά τα χρόνια στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, με χαρακτηριστικό, την αποστολή σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Οι διεθνείς παρατηρητές ανακοίνωσαν πως η Γεωργία έχει κάνει ένα «σοβαρό βήμα» μπροστά στη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Γεωργία Ρίτσαρντ Νόρλαντ χαρακτήρισε τις εκλογές «αξιοσημείωτες», ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την νίκη της αντιπολίτευσης.

Για το γεωργιανό λαό, η επικράτηση του κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο» στην εξουσία δεν θα φέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στην καθημερινή του διαβίωση. Εξάλλου, σημειώνουμε πως ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι - που κατέχει την 185η θέση στη λίστα «Forbes» των πλουσιότερων ανθρώπων - απέκτησε την αμύθητη περιουσία του από την καταλήστευση του πλούτου της ΕΣΣΔ. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στη βιομηχανία μετάλλων, στο τραπεζικό σύστημα καθώς και σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπόρις Γιέλτσιν στο β' γύρο των εκλογών του 1996, στήριξε - και οικονομικά - τον Μ. Σαακασβίλι στην «Επανάσταση των Ρόδων», ενώ μόλις τον Οκτώβρη του 2011 εξέφρασε την πρόθεση να πολιτευτεί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πυρά κατά Κούρδων εντός Συρίας

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οξύνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικού στρατού, παράλληλα με τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς είναι πλέον καθημερινές και με δεκάδες νεκρούς. Η Τουρκία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να σκληρύνει τη θέση της, μην επιτρέποντας - όπως έχει διαμηνύσει κατ' επανάληψη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της ή να απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα από κουρδικές δυνάμεις. Η Τουρκία ενισχύει τις επιθέσεις της με στόχο Κούρδους «αυτονομιστές», ενώ προχωρά και σε ενίσχυση του στρατού στα σύνορα με τη Συρία.

Χτες, όπως έγινε γνωστό, ένας Κούρδος σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν από πυρά του τουρκικού στρατού, στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις Κούρδοι ήταν μέλη μιας ένοπλης δύναμης εχθρικής προς την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, η οποία ωστόσο κρατούσε επιφυλακτική στάση και απέναντι στους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς» στη Συρία, και περιπολούσαν στα σύνορα στη συριακή επαρχία Χασάκα όταν έγιναν στόχος πυρών του τουρκικού στρατού από την άλλη πλευρά των συνόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ