ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απαγορεύουν και ... την τέχνη

Παλιότερο στιγμιότυπο από το λεηλατημένο από τους ιμπεριαλιστές μουσείο της Βαγδάτης
Παλιότερο στιγμιότυπο από το λεηλατημένο από τους ιμπεριαλιστές μουσείο της Βαγδάτης
Στο κατεχόμενο Ιράκ, εκτός από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο ιμπεριαλισμός επιδίδεται και στην καταστροφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας - όση και όποια προσπαθεί να «ανθήσει» στη δύστυχη χώρα - επιχειρώντας να επιβληθεί και στη συνείδηση του λαού ο σκοταδισμός, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της κατοχής.

Ετσι, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», το υπουργείο Παιδείας του Ιράκ απαγόρευσε στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Βαγδάτης να διδάσκει μουσική και θεατρική τέχνη από το 2011! Ο πρύτανης του Ινστιτούτου Φαλάχ αλ Μουσάντι δήλωσε ότι η απαίτηση της «κυβέρνησης» σημαίνει το θάνατο του φορέα, ενώ κατήγγειλε ότι στην απόφαση αυτή «συνέβαλαν» και θρησκευτικά κόμματα που έχουν στόχο «να γυρίσουν τη χώρα στο μεσαίωνα». Πάντως, στο Ινστιτούτο φοβούνται ότι ανάλογη απαγόρευση περιμένει και τη διδασκαλία της ζωγραφικής και της γλυπτικής.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη απαγορεύτηκε η διοργάνωση ενός «διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ» στα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι πολλοί σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι του Ιράκ είχαν μετατραπεί σε γκαράζ ερπυστριοφόρων από το στρατό κατοχής. Η σύντομη «εικόνα» της ...«πολιτιστικής αναγέννησης» του Ιράκ συμπληρώνεται από την πληροφορία του Γαλλικού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου: Σε όλο το Ιράκ εξακολουθούν να λειτουργούν μόλις πέντε κινηματογραφικές αίθουσες...

«Εντός» και... «εκτός»

«Λωξάντρα» από το ΚΘΒΕ
«Λωξάντρα» από το ΚΘΒΕ
Τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου παρουσιάζει το ΚΘΒΕ στο «Βασιλικό Θέατρο». Η θρυλική ιστορία της Λωξάντρας, μιας λαϊκής γυναίκας, εξαιρετικά δυναμικής, που ηγείται ακούραστα μιας πολυμελούς ελληνικής οικογένειας στην Πόλη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ γύρω της στροβιλίζονται συγγενείς, φίλοι, γείτονες, χανούμισσες, ο πασάς της γειτονιάς και εκτυλίσσονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η Λωξάντρα αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες της ζωής με τη σοφία του ενστίκτου και της εμπειρίας γενεών. Διασκευή: Δήμου Ακης. Σκηνοθεσία: Χατζάκης Σωτήρης. Σκηνικά: Δρίνη Ερση. Μουσική επιμέλεια: Μπαξεβάνη Φωτεινή. Παίζουν: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αθανασοπούλου Σοφία, Ανθοπούλου Νεφέλη, Γούναρης Μιχάλης, Δισλής Θανάσης, Ηλιόπουλος Γιάννης, Καπέλιος Νίκος, Καραμήτρη Μαρία, Κοντός Δημήτρης, Σαραφιανός Σπύρος, κ.ά. Παίζει επί σκηνής το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα»: Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι), Θάνος Γκουντάνος (ούτι), Ελευθερία Ελληνίδου (τραγούδι), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά), Πρόδρομος Μπακλατζής (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά).

  • Το θέατρο «Πρόβα» παρουσιάζει το έργο του Σπίρο Σιμόνε «Η γιορτή». Μετάφραση Αννας Παπασταύρου, σκηνοθεσία Παναγιώτη Μέντη, σκηνικά - κουστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα. Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Ραζή, Νίκος Κάπιος, Στέλιος Πετράκης. Mια οικογένεια: Ο πατέρας, η μητέρα, ο γιος. Ενας άνδρας που οι οικονομικές συνθήκες τον ακυρώνουν. Μια γυναίκα που της επιβάλλονται οι κοινωνικές συνθήκες. Ενας νέος που βλέπει το τίποτα να του ζητά τα πάντα. Γυναίκες που μπαινοβγαίνουν σε δωμάτια ανδρών άγρια μεσάνυχτα. Η κόρη μιας μανάβισσας, με προσόντα τέλειας συζύγου.
  • Την Πρωτοχρονιά (9.15΄ μ.μ). ξανανοίγει η αυλαία της παράστασης «Η Ούλρικε Μάινχοφ δεν πέθανε..» του Γερμανού συγγραφέα Ντίντριχ Γκάμπριελ, στο «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη, σε σκηνοθεσία της ίδιας και μετάφραση Στέλλας Βαξεβάνη. Παίζουν: Μαρία Ξενουδάκη, Δήμητρα Φράντζιου.
  • Η ομάδα «Τα Πάντα Ρει» παρουσιάζει στο «Αντιθέατρο» το έργο «Εμένα φοβάμαι» του Γιάννη Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Σκηνικά - κοστούμια Κ. Βαμβακά - Κ. Πατζιάς. Κινησιολογία Σ. Πάτροκλος. Φωτισμοί Αλ. Πηλός. Παίζουν: Θεόφιλος Βανδώρος, Ελενα Γιαννακοπούλου, Αλεξ Κρητικός.
  • Τ' αστέρια έχουν ιστορίες και παραμύθια να πούνε... Το «ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ» παρουσιάζει, στο θέατρο «Τόπος Αλλού» το χριστουγεννιάτικο πολυθέαμα «Πώς γεννήθηκαν τα αστέρια;». Τις ιστορίες και τους μύθους για τα αστέρια τους ξέρει η Κυρα-Νύχτα. Ντυμένη το πλούσιο κοστούμι της, στήνει τα κουκλίστικα σκηνικά της και με μάσκες και κούκλες αφηγείται τα κατορθώματα των αστεριών και των ηρώων. Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Σκηνικό - κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Χρήστος Ξενάκης. Παραμυθού: η παιδαγωγός και ηθοποιός Τζένυ Σακοράφα.

Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε τα βραβεία για το 2010. Από τον τομέα της Αρχαιολογίας, των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών διακρίθηκαν οι εξής δημιουργοί:

Δήμητρα Ανδριανού για το αρχαιολογικό βιβλίο «The Furnitureand Furnishing of Ancient Greek Housesand Tombs» (έκδοση του Πανεπιστημίου του Καίμπρητζ). Γιώτα Αργυροπούλου για την ποιητική συλλογή «Διηγήματα». Ζέφη Δαράκη για την ποιητική συλλογή «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω». Ολυμπία Καράγιωργα για την ποιητική συλλογή «Χειμώνας στη Λέρο». Βασίλειος Ρακιντζής (αριστούχος διπλωματία πιανίστα). Αντώνης Στάβερης (ζωγράφος). Βασίλης Παναγιωτόπουλος για το τετράτομο έργο «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης). Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος για το βιβλίο «Η Ελληνοϊταλική κρίση του 1923. Το επεισόδιο Tellini/ Κέρκυρας»).Αναστάσιος Αντωνάρας για το βιβλίο «Ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική υαλουργία, 1ος αι. π.χ. - 6ος αι. μ.Χ. Παραγωγή και προϊόντα. Τα αγγεία από τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της»). Αντώνης Β. Ρεγκάκος για το βιβλίο «Επινοώντας το παρελθόν. Γέννηση και ακμή της ιστοριογραφικής αφήγησης στην κλασική αρχαιότητα». Ξενοφώντας Τζαβάρας για τη «Συλλογή γλωσσικού υλικού από την Ιμβρο» και Ανδρέας Λενακάκης για το γλωσσολογικό βιβλίο «Πυργιώτισσα, Ονομάτων επίσκεψις». Ιωάννης Π. Χουλιαράς για το βιβλίο «Η εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ουκαι 17ουαιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι». Βασιλική Βλάχου για τη μελέτη «Γεωμετρικός Ωρωπός. Η τροχήλατη κεραμεική και οι φάσεις της εγκατάστασης». Γιάννης Τζανής - Πέτρος Μπέσπαρης για το βιβλίο «Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας, 1875 - 2007). Μανώλης Γ. Βαρβούνης για το βιβλίο «Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη». Κωνσταντίνος Ζάχος (διευθυντής της ΙΒ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, για τη συντήρηση, μελέτη και αποκατάσταση των μνημείων της Νικόπολης). Ραχήλ Καπόν για το καλλιτεχνικό έργο της σε εκδόσεις). Ζυράννα Ζατέλη (για όλο το λογοτεχνικό έργο της). Γιάννης Βαρβέρης (για όλο το ποιητικό έργο του). Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος (για όλο το λογοτεχνικό έργο του). Αντώνης Φωστιέρης (για όλο το ποιητικό έργο του). Νίκος Δαββέτας (για το βιβλίο «Η Εβραία νύφη»). Μαρία Κουγιουμτζή (για τα διηγήματα «Αγριο Βελούδο»). Αλκη Ζέη (για όλη τη λογοτεχνία της για παιδιά).

Για μαθητές και νήπια

«Αλλη Διάσταση» τιτλοφορείται η δράση του Εθνικού Θεάτρου στην εκπαίδευση. Πρόκειται για πειραματικές παραστάσεις του σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, των οποίων τα λιτά σκηνικά και κοστούμια μεταφέρονται σε βαλίτσες και προσαρμόζονται στον κάθε χώρο, με αντισυμβατικό τρόπο και για εκπαιδευτικό σκοπό.

Σε σχολεία της Αττικής το Εθνικό Θέατρο παρεμβαίνει στη σχολική διαδικασία με μια ευέλικτη παράσταση αρχαίας τραγωδίας για εφήβους και συγκεκριμένα με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που θα παίζεται σε σχολεία μέχρι τις 17/4/2011. Μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαριά, σκηνικά - κοστούμια Εδουάρδου Γεωργίου, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ηρώ Μπέζου, Αμαλία Τσεκούρα.

«Νερό, νεράκι και γρήγορο αλογάκι» τιτλοφορείται το έργο της Βίλιας Χατζοπούλου, που για δεύτερη χρονιά παίζεται (μέχρι τις 17/4/2011) σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Η διαδραστική παράσταση έχει θέμα το νερό, το πολύτιμο αυτό υγρό στοιχείο που αποτελεί τη βάση για τη ζωή στον πλανήτη μας. Σκηνοθεσία Βίλια Χατζοπούλου. Παίζει η Γεωργία Κατσίρη.

«Δούκισσα της Πλακεντίας - Η ιστορία που γέννησε το μύθο» τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει (έως τις 13/2/2011) το Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο το 2011 θα παραδώσει στο κοινό τη «Villa Ilissia», δηλαδή τη χειμερινή κατοικία της φιλελληνίδας Αnne Marie Sophie de Marbois - Lebruh, γνωστής ως Δούκισσας της Πλακεντίας, όπου στεγάζεται το μουσείο. Τα εκθέματα προέρχονται από ελληνικούς και ξένους φορείς. Επιμέλεια Αναστασίας Λαζαρίδου.

«Οι Αντιγόνες» τιτλοφορείται η παράσταση της φλαμανδικής θεατρικής ομάδας «tg Stan», που θα φιλοξενηθεί (7-9/1, 8.30μμ) στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση. Η ομάδα επιχειρεί μια νέα θέαση του μύθου της Αντιγόνης, μέσα από τα έργα του Ζαν Κοκτό και του Ζαν Ανούιγ. Η παράσταση εστιάζει στην «ανεξάρτητη» από σκηνοθέτη και συγγραφέα παρουσία των ηθοποιών και την επικοινωνία τους με τους θεατές, καθώς πρώτα αφηγούνται τον κάθε μύθο, ώστε μετά παίζοντάς τα ο θεατής να έχει μιαν αδιαμεσολάβητη επαφή με το κάθε κείμενο και την εξελικτική ερμηνεία του ηθοποιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ