ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Ιστορική επέκταση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με μια «λαμπρή τελετή» στο Λευκό Οίκο και με την παρουσία των πρωθυπουργών των 7 νέων μελών του ΝΑΤΟ, γιορτάστηκε χτες η μεγαλύτερη επέκταση στην ιστορία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Οι χώρες, που από χτες αποτελούν και επισήμως μέλη του ΝΑΤΟ, είναι, στο σύνολό τους, πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και αναλυτικά πρόκειται για τις Σλοβακία, Λετονία Εσθονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία. Ο αριθμός των χωρών του ΝΑΤΟ έφτασε πλέον τις 26, ενώ σειρά έχουν η Αλβανία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ. Τα νέα μέλη θα συμμετάσχουν και στη συνάντηση της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ άνοιξε τη χθεσινή φιέστα, καλωσορίζοντας τα νέα μέλη, τους «πιστούς και αληθινούς φίλους», όπως τους χαρακτήρισε, ενώ αργότερα ο Πρόεδρος Μπους τους δέχτηκε στο Λευκό Οίκο.

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Η επέκταση, ωστόσο, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία, αφού όχι μόνον ενσωματώνονται στην ιμπεριαλιστική συμμαχία χώρες άμεσα γειτονικές της, αλλά επίσης (όπως έγινε γνωστό) από χτες κιόλας οι χώρες της Βαλτικής τέθηκαν υπό την εναέρια προστασία των F-16 του ΝΑΤΟ. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε από την Ουάσιγκτον ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαν ντε Χουπ Σέφερ, που υπογράμμισε ότι «εξήγησε» την απόφαση στον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ πριν από 2 βδομάδες.

Πάντως, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για το γεγονός ότι στις χώρες της Βαλτικής και στη Σλοβενία δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη συμβατικών όπλων. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην απόφαση να τεθούν υπό εναέρια προστασία οι χώρες της Βαλτικής. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, συνέστησε στα νέα μέλη να υπογράψουν τη συνθήκη περιορισμού του αριθμού των συμβατικών όπλων.

Τέλος, χτες αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επανέλαβε ότι η Ρωσία έχει σχεδιάσει ένα «επαναστατικό» όπλο, ικανό να παραβιάσει την οποιαδήποτε «αντι-πυραυλική άμυνα» εγκαταστήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από περίπου ενάμιση μήνα.

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ηττα του κυβερνητικού συνασπισμού

ΠΑΡΙΣΙ.-

Συντριπτική ήττα υπέστησαν οι υποψήφιοι του κυβερνητικού δεξιού συνασπισμού, του κόμματος των φιλελευθέρων UDF και του UMP, της μετεξέλιξης του νεογκωλικού κόμματος του Ζακ Σιράκ, στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ο Γάλλος Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει την καταρράκωση της δημοτικότητας του ιδίου και της κυβέρνησής του με κάποιον ριζικό ανασχηματισμό.

Μόλις 37% και μία από τις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες, την Αλσατία, κατάφερε να κερδίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, που είδε «μεγάλα» ονόματά του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, να ηττώνται στις περιφέρειες που διεκδικούσαν. Αντίθετα, το 50% συγκέντρωσε ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΚΚ Γαλλίας και των Πρασίνων. Η ακροδεξιά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της, έχοντας εξασφαλίσει την εκπροσώπησή της στο β΄ γύρο σε 17 από τις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες και εκλέγοντας σε αυτές αντιπροσώπους. Συνολικά, τα ακροδεξιά κόμματα συγκέντρωσαν 14%, με το Εθνικό Μέτωπο, μόνο του, να καταγράφει 12,5% και να αναδεικνύεται σε τρίτο πόλο. Αναμένονταν τα αποτελέσματα στην Κορσική και στις εκλογικές περιφέρειες εκτός μητρόπολης.

Ο γαλλικός Τύπος, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών αποτελούν «σαφές μήνυμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής» και υποστηρίζουν ότι στόχος του μηνύματος είναι ο ίδιος ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος και χαράσσει, ουσιαστικά, αυτήν την πολιτική. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Προς ανασχηματισμό

Ο Γάλλος Πρόεδρος απέφυγε τις δηλώσεις. Δημοσιοποίησε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «εργάζεται διαρκώς με τον πρωθυπουργό του, έλαβε το μήνυμα και θα ληφθούν πολύ σύντομα αποφάσεις». Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Σιράκ δέχτηκε τον πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν, τόσο αργά το βράδυ της Κυριακής όσο και χτες το πρωί. Ο πρωθυπουργός προδιαγράφεται από πολλούς ως ένας από τους πρώτους που θα «αποκεφαλιστεί». Αλλοι υποψήφιοι προς απομάκρυνση φέρονται να είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, καθώς στους συγκεκριμένους τομείς επιχειρούνται οι πολυσυζητημένες «μεταρρυθμίσεις» (περικοπές δαπανών, μείωση συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις), που εκτιμάται ότι προκάλεσαν την μήνι των ψηφοφόρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαν Φρανσουά Κοπέ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «σοβαρή προειδοποιητική βολή για την κυβέρνηση», σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι «έχουν ανοιχτεί πολλά μέτωπα που δεν έχουν ακόμη δώσει καρπούς». Ο Κοπέ, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κατέστησαν σαφές ότι οι «μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλιώς θα ήταν αυτοκτονία».

Από την άλλη πλευρά, κάτι περισσότερο από ικανοποίηση επικρατούσε στις τάξεις του συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΚΚ Γαλλίας και των Πρασίνων, οι οποίοι είδαν τα ποσοστά τους να ανακάμπτουν σημαντικότατα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2002. Ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, εκτίμησε ότι υπό αμφισβήτηση τίθεται ο ίδιος ο Σιράκ, που είναι και υπεύθυνος για όλες τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, και κατέληξε ότι χρειάζεται «πολιτική αλλαγή και όχι μόνο ανανέωση προσώπων».

ΡΩΣΙΑ
Στις 3 Ιούλη το 10ο συνέδριο του ΚΚΡΟ

Στις 27 Μάρτη πραγματοποιήθηκε Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Την εισήγηση, που αφορούσε τη δράση των μελών του κόμματος στα αιρετά «σώματα της νομοθετικής, εκτελεστικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης», παρουσίασε ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ. Στη βάση της εισήγησης, η Ολομέλεια ενέκρινε σχετική Απόφαση. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών, η Ολομέλεια καθόρισε τις προθεσμίες διεξαγωγής του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ, τα όρια της εκπροσώπησης στο συνέδριο των κομματικών οργανώσεων, καθώς και την ημερήσια διάταξη. Ετσι, το 10ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ θα αρχίσει στις 3 Ιούλη του 2004 και τα όρια εκπροσώπησης των κομματικών οργανώσεων θα είναι 1 αντιπρόσωπος για τα πρώτα χίλια μέλη και στη συνέχεια 1 αντιπρόσωπος για κάθε 1.500 μέλη.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Μόνος ο Σαακασβίλι και στη Βουλή

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Σαρωτική ήταν η νίκη και στις βουλευτικές εκλογές για τον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι και τους πολιτικούς του συμμάχους. Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ), με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, το «Εθνικό Κίνημα - Δημοκρατικό Κόμμα» συγκέντρωνε το 74,9% των ψήφων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε το κόμμα «Δεξιά Αντιπολίτευση -Βιομήχανοι» (!) με ποσοστό περίπου 6,4%. Το εκλογικό όριο είναι 7%.

Κανένα κόμμα εκτός του φιλο-προεδρικού δε φαίνεται να κερδίζει την εκπροσώπησή του στη Βουλή, γεγονός που γεννά ερωτηματικά όχι μόνο για την εκλογική διαδικασία, αλλά και για τη «Δημοκρατία». «Κάναμε το παν για να κάνουμε τις εκλογές δίκαιες» δήλωσε ο Πρόεδρος, ενώ το «πράσινο φως» έδωσαν και οι ξένοι παρατηρητές...

Σύμφωνα με την ΚΕΕ, το κόμμα του Προέδρου της Αντζαρίας Ασλάν Αμπασίτζε, «Αναγέννηση», συγκεντρώνει μόλις το 0,6% των ψήφων, ενώ σύμφωνα με ιδιωτική δημοσκόπηση το ποσοστό αυτό είναι 6,6%... Να σημειωθεί ότι με βάση ιδιωτικές δημοσκοπήσεις χαρακτηρίστηκαν και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη νοθευμένα - γεγονός που οδήγησε στην ανατροπή του Σεβαρντνάτζε. Επεισόδια αναφέρθηκαν σε εκλογικά τμήματα της Αντζαρίας.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες εκρήξεις και επιθέσεις

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.- Συνολικά 19 άτομα σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από μια σειρά εκρήξεων και επιθέσεων στο Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα της χώρας, Ρασίντ Καντίροφ, τρεις αστυνομικοί και ένα παιδί σκοτώθηκαν από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην αγορά της πρωτεύουσας, Τασκένδη. Επίσης τρεις ακόμη αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην Τασκένδη, ενώ σημειώθηκε και μια (περίεργη) έκρηξη σε «εργοστάσιο παραγωγής βομβών», που υποτίθεται ότι ανήκει σε «τρομοκράτες», στην πόλη Μπουχάρα, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα.

«Πρόκειται για τρομοκρατικές πράξεις», είπε ο Καντίροφ, που έσπευσε να κατηγορήσει την παράνομη ισλαμική οργάνωση «Χίτζμπ ουτ-Ταχρίρ», όπως και ισλαμιστές Ουαχαμπίτες. Εκπρόσωπος της οργάνωσης από το Λονδίνο ωστόσο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Η οργάνωση είναι παράνομη στο Ουζμπεκιστάν, όπως εκτός νόμου είναι και όσοι ασπάζονται το Ουαχαμπιτικό δόγμα.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ επίσης υποστήριξε ότι οι επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί πριν από 6 με 8 μήνες και πως το είδος των επιθέσεων υποδεικνύει «ξένο δάκτυλο». Επιπλέον, ο πρόεδρος δήλωσε ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος ήταν η «συμμαχία» με τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ουζμπεκιστάν είναι στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο γειτονικό Αφγανιστάν. Ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν χτες το «φόβο για περισσότερες επιθέσεις στο Ουζμπεκιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ