ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας

Συνέντευξη Τύπου - επιχείρηση συγκάλυψης της - όμοιας με της ΝΔ - πολιτιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ

Η υποκρισία περίσσεψε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα το νέο Μουσείο Ακρόπολης και άλλα πολιτιστικά ζητήματα, που έδωσαν η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, και ο γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού, Βασίλης Τόγιας. «Κριτικάροντας» την κυβερνητική πολιτιστική πολιτική, η Μ. Δαμανάκη έδωσε ρεσιτάλ πολιτικής αμνησίας. Σα να μην κυβέρνησε επί είκοσι χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Σα να μην άσκησε - επί είκοσι χρόνια - μια πολιτική που όξυνε τα προβλήματα του πολιτισμού - αρχαιολογικού και σύγχρονου - απαξίωσε καταξιωμένους φορείς, ενίσχυσε την κερδοσκοπία των ιδιωτών, εκχώρησε βασικούς τομείς του πολιτισμού στο κεφάλαιο! Σα να μην είναι το ΠΑΣΟΚ που έστρωσε το «χαλί» της αντιπολιτιστικής πολιτικής, όπου σήμερα περπατά η ΝΔ.

Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που ...θεσμοθέτησε την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων και στο ΥΠΠΟ; Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που επί χρόνια άφησε λειψό το στελεχικό δυναμικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό; Που άφησε λειψό το προσωπικό φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων; Που άφησε να ρημάζουν αρχαιολογικοί χώροι και σπουδαία μνημεία; Μήπως το ΠΑΣΟΚ έδωσε λύση στα ζητήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που άφησε να φυτοζωούν τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και επί της τελευταίας κυβέρνησής του «σκεπτόταν» την αριθμητική μείωσή τους, ακόμα και το κλείσιμό τους; Δεν ήταν αυτό, που ενώ έκοβε κορδέλες, άφησε άστεγες, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα τις μεγάλες ορχήστρες, τη Λυρική Σκηνή, φροντίζοντας μόνο για το καλοπροικισμένο Μέγαρο Μουσικής; Μήπως αυτό δεν άφησε την καλλιτεχνική παιδεία στα χέρια των ιδιωτών, τα θέατρα και τον κινηματογράφο αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα;

Αλλά και με το θέμα του νέου Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο η Μ. Δαμανάκη χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη εθνική υπόθεση», υπερηφανευόμενη για την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του, φάνηκε και πάλι η δικομματική ταύτιση. Γιατί προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, πρότεινε «η διοικητική οργάνωση του Μουσείου να πάρει τη μορφή της ειδικής αποκεντρωμένης υπηρεσίας του ΥΠΠΟ». Κι ακριβώς επειδή συμφωνεί με το σ/ν της ΝΔ για να γίνει το Μουσείο Ακρόπολης ΝΠΔΔ, με ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων διορισμένη διοίκηση, είπε στη συνέχεια: «Η πορεία του στο σύγχρονο γίγνεσθαι δεν εξαρτάται κυρίως από τη νομική του υπόσταση. Το αν θα λειτουργεί ως Δημόσια Υπηρεσία, ή ΝΠΔΔ, ή ΝΠΙΔ δεν είναι το βασικό θέμα»! Αλλα λόγια, δηλαδή...

Αγνωστα σχέδια Χαλεπά

«Αφροδίτη»
«Αφροδίτη»
Είκοσι - άγνωστα στην πλειοψηφία τους - σχέδια του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938) περιλαμβάνει το λεύκωμα «Αγνωστα σχέδια του Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα το Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας Πανόρμου Τήνου. Τα σχέδια αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου γλύπτη και περιήλθαν πριν αρκετά χρόνια στην κυριότητα της κοινότητας, μετά τη δωρεά της ανιψιάς του γλύπτη, Ειρήνης Β. Χαλεπά και της Νίνας Ηλ. Μαριολοπούλου. Με την έρευνα και παρουσίαση των άγνωστων μέχρι σήμερα σχεδίων, ασχολήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκου - Βουτυρά, καθηγήτρια του ΑΠΘ και μελετήτρια των γλυπτών και των σχεδίων του Χαλεπά.

Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην τρίτη περίοδο της δημιουργίας του Γ. Χαλεπά, την περίοδο Αθηνών (1930-1938) και είναι με κάρβουνο και μολύβι. Ανάμεσά τους τα: «Ο Αίσωπος», «Αφροδίτη με καθρέφτη», «Γυναικείο γυμνό», «Ο Πάρις και οι τρεις θεές», «Αμφιτρίτη», «Ειδύλλιο», «Παραμύθι της Πεντάμορφης», «Χριστός Ευλογών» κ.ά. Ακόμη, περιλαμβάνονται σχέδια της περιόδου της Τήνου (γύρω στο 1918-1930), όπως: «Αγγελος», «Μελέτη επιτύμβιου μνημείου», «Γυναικείο κεφάλι», «Ανδρικό κεφάλι», «Μελέτη για τον Ορνιθοκλέπτη και δύο κεφάλια» κ.ά., καθώς επίσης και το αχρονολόγητο, ανυπόγραφο, έργο «Ανδρας με τραγιάσκα προφίλ προς τα δεξιά», το οποίο πιθανόν να ανήκει στην περίοδο της Τήνου.

Οπως σημειώνει η Α. Γουλάκου - Βουτυρά, «το έργο του Χαλεπά έχει τρεις δημιουργικές περιόδους: στην πρώτη των νεανικών του χρόνων, από το 1870 περίπου ως το 1880, την εποχή της περίφημης "Κοιμωμένης" του, δημιουργεί στα πλαίσια της ακαδημαϊκής του παιδείας στη Σχολή της Αθήνας και στο Μόναχο. Από αυτή την εποχή δε σώζεται κανένα σχέδιο του Χαλεπά».

Μουσικο - θεατρική Σάμος

Καταξιωμένοι και νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένοι, δίνουν το «παρών» και φέτος στη Σάμο, στο 12ο Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης». Το πρόγραμμα ξεκινά στις 12/7 (Καρλόβασι) με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Fairbanks της Αλάσκας και ολοκληρώνεται με την εμφάνιση δύο νέων ταλαντούχων, βραβευμένων μουσικών (9, 10/8), των Γιώργου Μαννούρη (πιάνο) και Διονύση Γραμμένου (κλαρινέτο).

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί στο Πυθαγόρειο, Καρλόβασι και Βαθύ, συναυλίες κλασικής και έντεχνης μουσικής, αλλά και θεατρικές παραστάσεις με το Εθνικό Θέατρο και το Παιδικό Θέατρο της Κάρμεν Ρουγγέρη. Στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: βραδιά με μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου - Κύκλος Γιώργου Σεφέρη με την Ορχήστρα Πατρών, Χορωδία ΕΡΤ, Φωτεινή Δάρρα, Γιάννη Κούτρα και Ντούο Φίνα, αφιέρωμα στην Οπερα με τους «Family Voices», συναυλία Δήμητρας Γαλάνη και Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί ως παράλληλες εκδηλώσεις, συναυλία με τις Μελίνα Ασλανίδου και Ραλλία Χρηστίδου και συναυλία με τους Νίκο Ξυδάκη, «Encardia», «Οίστρον» και Νίκο Πλατύραχο.

Τριπλή εμφάνιση

Η Gloria Gaynor, η μεγάλη ντίβα της ντίσκο και του διαχρονικού «I Will Survive», καταφθάνει για τρεις συναυλίες στη χώρα μας: Στις 7/7 στη Θεσσαλονίκη, 9/7 στην Αθήνα (Λυκαβηττός) και 11/7 στην Πάτρα (Αρχαίο Ωδείο). «Αποσκευή» της μια προσεκτική και συνάμα απογειωτική επιλογή 16 μεγάλων επιτυχιών, δικών της και άλλων καλλιτεχνών. Η ερμηνεύτρια του θρυλικού «I Will Survive», μεταξύ άλλων θα τραγουδήσει κομμάτια όπως «I Am What I Am», «Never Can Say Goodbye», «Just No Other Way», «Just Keep Thinking About you», «I never knew», «Killing me softly», «Every breath you take», «Stop in the name of Love», «Beautiful» κ.ά., προσφέροντας τρεις βραδιές ξεφαντώματος.

Ψηφιακές ταινίες για τη Δράμα

Από τις 15 έως τις 20/9 θα πραγματοποιηθεί το 14ο Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η Προκριματική Επιτροπή για τις ψηφιακές ταινίες αποτελείται από τους: Σταύρο Καπλανίδη, Bujar Alimani (σκηνοθέτες), Αντώνη Παπαδόπουλο (καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Δράμας). Η επιτροπή είδε τις 88 ταινίες που κατατέθηκαν και επέλεξε για το διαγωνιστικό τμήμα τις εξής 25 ταινίες:

«Attimo Fuggente» - Γαβριήλ Τζάφα. «Bombing» Αγγελου Αθανασόπουλου. «Damo Suzuki. Αυτοσχεδιασμοί για μια φωνή, ένα ποίημα και μια τηγανιά μπάμιες» Αντώνη Μποσκοΐτη. «Deadline» Αριστείδη Κοτρώνη. «East Front» Γιάννη Γεωργίου. «Elsa» Χρήστου Μαρκαντώνη. «Exodus» Νίκου Φώσκολου - Νύσου Βασιλόπουλου. «Flat» Ιωάννου Αλέξη. «Fuck Freedom» Νικόλαου Βουτενιώτη. «Hamlet Machine 2007» Αννας Μακρυδάκη. «Ακύμαντη θάλασσα» Ελίνας Φέσσα. «Απ' τις στάχτες» Ελίνας Τραϊφόρου. «Απαστράπτουσα» Κατερίνας Γραμματικοπούλου. «Επίσκεψη» Κατερίνας Γκιουλμιχαλάκη. «Κάνε παιδί να δεις καλό» Χρήστου Κυπαρισσόπουλου. «Κουρείο» Γιώργου (Το)-Δημήτρη Αντζούς. «Λίλη» Κυρηναίου Παπαδημάτου. «Λογάριθμος» Τιτίκας Σταμούλη. «Παναγιώτης Φατσέας - Ο φωτογράφος των Κυθήρων» Μαρίας Σχινά. «Στοίχημα αγγέλων» Χρήστου Ζαχαράκη. «Τιμή ευκαιρίας» Σοφίας Λιαροπούλου. «Υπόσχεση» Αδριανού Χαλίλ. «Φανταρίστικα» Λουκιανού Κηλαηδόνη. «Φύγε εσύ - έλα εσύ» Θεοφανίας Παπαθωμά. «Χρονοπειρατής» Μαρίνας Δανέζη.

Εγκαινιάζεται σήμερα στο Palazzo Gopchevich της Τεργέστης, η έκθεση «Μαρία Κάλλας, 30 χρόνια απουσίας», που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Δήμο Τεργέστης και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Πρόκειται για την έκθεση που οργάνωσε και παρουσίασε το Ιδρυμα της Βουλής, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο της διάσημης λυρικής τραγουδίστριας. Μέσα από φωτογραφίες επιχειρεί να σκιαγραφήσει την καλλιτεχνική προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας και να αναδείξει τη σταδιοδρομία της.

Ελληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ, στο Κουσάντασι και τη Σάμο (από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα). Κουσάντασι: Σήμερα, συναυλία της «Ορχήστρας του Δρόμου» με τους Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ελλη Πασπαλά και παράσταση ντόπιου χορευτικού συγκροτήματος. Αύριο: Συναυλία της Μουσικής Παρέας Σάμου, εμφάνιση χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόκαμπου, έκθεση βιβλίου (Ελληνες συγγραφείς μεταφρασμένοι στα τουρκικά), συναυλία τούρκικου συγκροτήματος. Σάμος (6/7): Συναυλίες τουρκικής έντεχνης μουσικής και παραδοσιακής και παράσταση τούρκικου χορευτικού συγκροτήματος (Βαθύ). 7/7: Συναυλία Δημήτρη Μπάση (αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ