ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτίθεται και προκαλεί το λαό

Τα παραμύθια περί «εθνικής ανάγκης» και «δίκαιων μέτρων» αναμασούν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη, για να κρύψουν τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα των μέτρων που προωθούν

Με τη συνέργεια της ΝΔ, η κυβέρνηση σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και προσπαθεί προκλητικά να παρουσιάσει σαν «δίκαιες» τις ανατροπές προς όφελος της πλουτοκρατίας
Με τη συνέργεια της ΝΔ, η κυβέρνηση σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και προσπαθεί προκλητικά να παρουσιάσει σαν «δίκαιες» τις ανατροπές προς όφελος της πλουτοκρατίας
Το επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα παραμύθι της «εθνικής ανάγκης» και της «εθνικής απειλής» επιστράτευσε και χτες ο πρωθυπουργός από την Ινδία όπου βρίσκεται, με στόχο να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν τα ταξικά μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη. Παράλληλα, προσπάθησε να παρουσιάσει την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις σαν «δίκαιες» και «υπέρ του πολίτη», προκαλώντας τους εργαζόμενους και το λαό που πλήττονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του και τον πρόεδρο του κόμματος του Κογκρέσου, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα, λόγω πολλών λαθών, βρέθηκε εκτεθειμένη στις διεθνείς αγορές» για να δικαιολογήσει τις «θεσμικές αλλαγές οι οποίες προχωρούν και θα πρέπει να γίνουν». Αντιστρέφοντας προκλητικά την πραγματικότητα, είπε ότι οι ταξικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση «θα συμβάλουν ώστε τα βάρη να κατανεμηθούν με ένα δίκαιο τρόπο για να μπορέσουμε να προστατέψουμε όσο γίνεται περισσότερο τον αδύναμο και τη μεσαία τάξη, που πράγματι υποφέρουν».

Στη βάση αυτής της απροκάλυπτης προπαγάνδας, ισχυρίστηκε ότι «είναι μια ευκαιρία να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις με τον όσο γίνεται ευρύτερο συναινετικό τρόπο», κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία». Εμμεσα επανέλαβε τις μεγάλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις «δύσκολες στιγμές που θα περάσουμε» και προσθέτοντας ότι «οι αλλαγές πρέπει να γίνουν». Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι οι εξαγγελίες της Τρίτης ήταν μόνο η αρχή και πως θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επίσκεψη στην Ινδία έχει στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η πληροφορική, ο πολιτισμός και η «πράσινη τεχνολογία ενέργειας».

Τσακίζουν τους εργαζόμενους

Την «πιστή τήρηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας» και την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων «για τη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και την εισοδηματική πολιτική», που βάζουν μπουρλότο στα ασφαλιστικά, μισθολογικά και άλλα δικαιώματα των εργαζόμενων, όσων έχουν απομείνει, ανέδειξε σαν προτεραιότητες της κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Καλλιεργώντας το έδαφος για έναν βολικό δικομματικό καυγά, ισχυρίστηκε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που μας αναγκάζει να πάρουμε δύσκολες, αλλά δυστυχώς αναγκαίες αποφάσεις». Αναμασώντας τη γνωστή προπαγάνδα περί «εθνικής ανάγκης», ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι «το κόστος οποιασδήποτε καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων είναι πλέον κόστος εθνικό και η παρούσα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη χρεώσει τον ελληνικό λαό περαιτέρω».

Στο ίδιο πνεύμα, επιτέθηκε στο λαϊκό κίνημα, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Είναι ευθύνη του καθενός, της καθεμιάς επαγγελματικής ομάδας, της κάθε κοινωνικής τάξης και ομάδας να αναλογιστούμε ότι είναι ώρα ευθυνών για όλους μας και ότι θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι μας (...) έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση». Ειδική αναφορά έκανε στους αγρότες που αγωνίζονται απειλώντας τους ότι «επιτέλους πρέπει να σταματήσουν αυτές οι κινητοποιήσεις (...) που μας εκθέτουν σε διεθνές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (...) που κοστίζουν στη σημερινή συγκυρία, όταν αναγκαζόμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για το λαό. Μας κοστίζουν, σαν εθνική οικονομία, πάρα πολλά χρήματα κάθε μέρα».

Μπουκώνουν το κεφάλαιο

Στον αντίποδα, ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και είπε ότι στόχος είναι να μπουκώσει το κεφάλαιο με επιδοτήσεις και προνόμια, φτάνοντας το 2010 την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ «από 3,5% σε πάνω από 15% μέσα σε ένα χρόνο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στα νομοσχέδια που έρχονται τις λεπτομέρειες για τη φορολογία και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο Γ. Πεταλωτής ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Γκρουέφσκι, δέχθηκε να υπάρξει μια συνάντηση, «ανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπάρχουν», η οποία «θα οριστεί μέσω της διπλωματικής οδού».

Τέλος, νέο σενάριο κατέγραψε και χτες το αποπροσανατολιστικό και βολικό για την κυβέρνηση θέατρο του «καλού» και του «κακού». Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τμήματος Ελέγχου για τα εργασιακά και την οικονομία, σκόπιμα διέρρευσε ότι η Β. Παπανδρέου και ο Γ. Φλωρίδης έθεσαν ζήτημα καλύτερης λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και ζήτησαν να πάρουν «αναπτυξιακό» χαρακτήρα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για «διαρθρωτικές αλλαγές»

Απλώνει βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Συστηματική πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα το πακέτο των «διαρθρωτικών αλλαγών» ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό της ρόλο στο πλαίσιο του μαύρου μετώπου στον πόλεμο που έχουν κηρύξει κατά του εργαζόμενου λαού.

Στο όνομα της «τόνωσης της οικονομίας» και της αντιμετώπισης της ανεργίας, η ηγεσία της ΝΔ αναδεικνύει με ένταση την «ανάγκη» μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέτρα δηλαδή που έχουν στόχο να κάνουν ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη.

Αυτός είναι ο πυρήνας του λεγόμενου «πακέτου Σαμαρά», το οποίο επανέφερε χτες εκ νέου ο εκπρόσωπος του κόμματος με αφορμή τα «περί εθνικής ανάγκης» που ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου στο Ν. Δελχί. «Είναι δύο φορές εθνική ανάγκη οι ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, τις οποίες έχει προτείνει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς», σχολίασε ο Π. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η δέσμη αναπτυξιακών μέτρων Σαμαρά πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί αποτελεί μονόδρομο για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». Δεν παρέλειψε βέβαια να κινδυνολογήσει ασύστολα ισχυριζόμενος ότι «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε την ανεργία να τινάζεται στα ύψη».

Μια γεύση για τους συγκεκριμένους στόχους της πίεσης που ασκεί η ΝΔ έδωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Θ. Καράογλου: «Τα νέα μέτρα ανακοινώνονται χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή ούτε το φορολογικό νομοσχέδιο, ούτε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ούτε ένας νέος αναπτυξιακός νόμος», είπε (στο «Κανάλι 1»).

Από τη σκοπιά αυτή ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για τις ανατροπές που έχει δρομολογήσει στο Ασφαλιστικό. Η ηγεσία της ΝΔ «ανησυχεί» για την αναβλητικότητα και τις κυβερνητικές ανακολουθίες και τον αντίκτυπο που έχουν στην «εμπιστοσύνη των πολιτών», αλλά και για την «αξιοπιστία» του Γ. Λοβέρδου, επειδή τον «άδεισαν» τόσο ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και ο υπουργός Οικονομικών με την υπόδειξή του για εκποίηση της περιουσίας των Ταμείων.

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες στη σύσκεψη των τομεαρχών, τόνισε ότι βασική «αντιπολιτευτική» γραμμή είναι η συναίνεση και στήριξη των «σωστών» πολιτικών της κυβέρνησης, ενώ όπου καθυστερεί ή παίρνει «λάθος» αποφάσεις θα της ασκείται «σκληρή» κριτική.

Συνάντηση με Ραγκούση

Τη «γραμμή» αυτή εφάρμοσε ο ίδιος στη συνάντηση που είχε χτες, μετά από δική του πρωτοβουλία, με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό, τον «Καλλικράτη» και τον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε μάλλον ικανοποιημένος για τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες, τις οποίες εμφάνισε ως «προϊόν» της πίεσης που άσκησε το κόμμα του, πράγμα που δε δίστασε να διαφημίσει για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Η τεκμηριωμένη πίεση που άσκησε η ΝΔ, με αναφορές στην ευρωπαϊκή εμπειρία και νομοθεσία, το προηγούμενο διάστημα, υποχρέωσε και οδήγησε την κυβέρνηση σε αλλαγές», δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρ. Ζώης μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου. Αβανταδόρικη ήταν η κριτική που άσκησε ο Α. Σαμαράς στο σχέδιο «Καλλικράτης», μιλώντας χτες το βράδυ στο συνέδριο της ΕΝΑΕ: «Επιδιώκουμε την επιτυχία του εγχειρήματος», τόνισε, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που υπηρετούν αυτό το σκοπό.

ΜΠ. ΚΙ ΜΟΥΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητάει μεγαλύτερους συμβιβασμούς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για ψευδείς δηλώσεις κατηγόρησε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επειδή ο τελευταίος «ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας προσέγγισε τις τουρκικές προτάσεις για τη διακυβέρνηση». Σήμερα θα ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο ενδελεχώς από τον Δ. Χριστόφια, επί των εξελίξεων που αφορούν στο Κυπριακό και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων.

Την ίδια στιγμή, μετά το ταξίδι του στην Κύπρο, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος αλλά χρειάζεται συνέχεια των προσπαθειών και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι θα απαιτηθεί «μεγαλύτερο θάρρος, συμβιβασμός και δέσμευση».

Ο Μ. Ταλάτ βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, ενώ κατηγόρησε τον Δ. Χριστόφια, ως «αμαρτωλό», που είπε ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν, το 2004, ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος δεν είναι στις διαπραγματεύσεις για να βοηθήσει σε ένα «διαζύγιο» μεταξύ τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής πλευράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ