ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Κρήτη η έκθεση με τις φωτογραφίες - έργο του Τσε

Στην Κρήτη μεταφέρεται η έκθεση «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ο Φωτογράφος», μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παρουσίασή της στην Αθήνα, από τις 2 Μάη - 2 Ιούνη, όπου την επισκέφτηκαν πάνω από 60 χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών. Η σημαντική αυτή έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από 8-28/9 και η είσοδος θα είναι πάλι ελεύθερη.

Τη διοργάνωση της έκθεσης έχουν η ελληνική εταιρεία διανομής ταινιών «New Star» και το «Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα» της Κούβας και αυτή περιλαμβάνει: εκατοντάδες φωτογραφίες, τραβηγμένες από το 1951-1963, σε ταξίδια του Τσε σε Αργεντινή, Μεξικό, Γουατεμάλα, Κούβα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδίες, Πακιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Τανζανία, Αίγυπτο, Μαρόκο. Το 30% των φωτογραφιών είναι αυθεντικά θετικά αντίγραφα και οι υπόλοιπες σύγχρονα αντίγραφα αρνητικών. Εκτίθενται, επίσης: 11 φάκελοι φωτογραφικών εργαστηρίων με σημειώσεις του Τσε, φωτοτυπία της ταυτότητας του Τσε ως φωτογράφου, μηχανές που χρησιμοποιούσε.

Με αφορμή την έκθεση στην Κρήτη βρίσκεται ήδη από την Κυριακή στη χώρα μας ο Καμίλο Γκεβάρα, γιος του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών «Τσε Γκεβάρα» στην Κούβα, ο οποίος και θα παραμείνει έως τις 12 Σεπτέμβρη. Ο Καμίλο θα εγκαινιάσει την έκθεση στο Ηράκλειο στις 8/9, 8.30 μ.μ., ενώ θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς του νησιού και θα παραστεί σε πολλές εκδηλώσεις που οργανώνονται αυτές τις μέρες στο νησί.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα συμμετέχει και ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Ερνάντεζ Ερέρα, η υπεύθυνη πολιτιστικών της πρεσβείας, Αννα Ρόζα Ρόχας και ο καλλιτεχνικός επιμελητής της έκθεσης, Κάρλος Λάμα.

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Ενα αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, θα πραγματοποιήσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», στις δύο συναυλίες της στον Πειραιά και στην Καλλιθέα. Σήμερα (8.30μμ), στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, η Ορχήστρα με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση, την Μαρία Δημητριάδη και το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής) θα παρουσιάσει τους κύκλους τραγουδιών «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί αύριο (9μμ), στην Καλλιθέα (Πεζόδρομος Ευαγγελιστρίας), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 62 χρόνια από τη μάχη της οδού Μπιζανίου. Μαζί με την Μαρία Δημητριάδη και το «Τρίφωνο» τραγουδά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Απώλεια για το θέατρο

Σε ηλικία 82 χρόνων «έφυγε» το μεσημέρι της Κυριακής, ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Θεοδοσιάδης, από ανακοπή, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα και φοίτησε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, ενώ αργότερα στο Λονδίνο σπούδασε σκηνοθεσία στην Guildhall School of Music and Drama. Ως σκηνοθέτης πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία το 1954 στο θέατρο «Guildhall Players» της Κορνουάλης, με το έργο «Living Room». Το 1956 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με το Θίασο Σαμαρτζή, σκηνοθετώντας το έργο «Χτυποκάρδια». Την περίοδο 1957-59 συνεργάστηκε με τον θίασο του σπουδαίου ηθοποιού, του Μίμη Φωτόπουλου, με τον οποίο συνδέθηκαν με στενή φιλία. Τότε σκηνοθέτησε και τα έργα «Θηριοδαμαστής», «Σκαμπανεβάσματα», «Δον Καμίλο». Παράλληλα συνεργάστηκε και με το θίασο Αλεξανδράκη το 1957-58, στην παράσταση «Ηταν όλοι τους παιδιά μου», με το Ελληνικό Λυρικό Θέατρο για το «Χρυσό Χάπι» (1958) και με πολλούς καταξιωμένους θιάσους της εποχής. Το 1962 ίδρυσε τη δική του Δραματική Σχολή που έφερε το όνομά του, από την οποία πέρασαν πολλές γενιές ηθοποιών. Συνεργάστηκε και με τις δύο κρατικές σκηνές, το Εθνικό και το ΚΘΒΕ. Το 1980 κάνει μία από τις μεγάλες του επιτυχίες σκηνοθετώντας για πρώτη φορά το «Μπεντ» του Μάρτιν Σέρμαν, με τους Γιάννη Φέρτη, Πέτρο Φυσούν και Γιώργο Μοσχίδη. Στο έργο αυτό επιστρέφει συχνά, δίνοντας διαφορετικές σκηνοθετικές αναγνώσεις, με άλλους ηθοποιούς κάθε φορά.

Τα τελευταία χρόνια στέγαζε τις σκηνοθετικές του δουλιές στο δικό του θέατρο «Βικτώρια», χωρίς να σταματήσει να ασχολείται με τη διδασκαλία, αλλά και να σκηνοθετεί και παραστάσεις σε άλλους χώρους.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Στη λογική των «ανταλλαγμάτων» εμμένει η κυβέρνηση

«Διαθέσιμες» προς τα ξένα μουσεία είναι οι αρχαιότητές μας με αντάλλαγμα τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης θραύσματος των Γλυπτών, από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα!

Η επικινδυνότητα της λογικής των «ανταλλαγμάτων» για την οποία προειδοποιεί εδώ και καιρό ο «Ρ», αποτυπώνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα στα παρακάτω λόγια του υπουργού: «Και για τα μικρότερα τεμάχια από τον Παρθενώνα θα προσφερθούν ως "αντίδωρα" αρχαία αντικείμενα από το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν μας, σε όλα τα Μουσεία που θα προωθήσουν την επιστροφή θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα δανεισμού αρχαίων έργων τέχνης και περιοδικών εκθέσεών τους σε μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού»!

Είναι προφανές ότι ο υπουργός υπόσχεται ποσότητα ανταλλαγμάτων («και για τα μικρότερα τεμάχια») ενώ αφήνεται να εννοηθεί και η ποιότητά τους, αφού η «αδηφαγία» των μεγάλων μουσείων (επιχειρήσεων επί της ουσίας) είναι αδύνατο να δεχτούν πολύ μικρότερης σημασίας αντικείμενα από αυτά που χάνουν.

Για πρώτη φορά δηλώνεται με τέτοιο άμεσο (και απειλητικό τελικά για τα μουσεία μας) τρόπο, η παλιά πρόταση και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για «ανταλλάγματα» και μάλιστα από το βήμα ξένου οργανισμού. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός «σκιάζει» τη γενικότερη σημασία της επιστροφής του θραύσματος, η οποία έγινε μετά από αίτημα της Ελλάδας και αφού το ξένο Πανεπιστήμιο ζήτησε και έλαβε «αντίδωρο». Κι όμως, αυτή την απαράδεκτη πολιτική, ο υπουργός τη χαρακτήρισε ως «ορθοφροσύνη» και «γενναιότητα»!

Για τον ίδιο, «για πρώτη φορά σπάει η σιωπηλή συμφωνία των μουσειακών οργανισμών που κατέχουν Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Ρώμη, το Παλέρμο, την Κοπεγχάγη, το Μόναχο, το Βίρτσμπουργκ». Εσπευσε να ξεκαθαρίσει όμως ότι «πρέπει να γίνει σαφές προς όλα τα Μουσεία του κόσμου που κατέχουν ελληνικές ή ξένες συλλογές, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν κάτι το εντελώς ιδιαίτερο. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η συναίνεσή τους στην αποκατάσταση της ενότητας του Παρθενώνα θα αποστερήσει τα ξένα Μουσεία από τις πολύτιμες συλλογές τους».

Το επαναπατρισμένο θραύσμα παρουσιάζεται σήμερα το μεσημέρι στην Ακρόπολη.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ασβεστη μνήμη

Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 84 χρόνων από την Μικρασιατική τραγωδία διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας από τις 8 έως τις 14 Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με τους Προσφυγικούς συλλόγους της πόλης. Στο πλαίσιό τους περιλαμβάνεται η μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακούς μικρασιατικούς χορούς και τραγούδια από τα συγκροτήματα των Προσφυγικών Συλλόγων της πόλης (11/9), η συναυλία - αφιέρωμα στα τραγούδια της Κοκκινιάς, με τίτλο «Ενα τραγούδι για την Κοκκινιά...» από το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος» (12/9, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο), καθώς και οι καθημερινές προβολές DVD με παλαιές φωτογραφίες από διάφορα σημεία της Νίκαιας καθώς και από τους πρώτους πρόσφυγες.

Την Τετάρτη (13/9), στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής και ο ρόλος του στην ανάπτυξη των Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών - Το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης», με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων των Γραμμάτων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 14/9 (7μ.μ.), με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας από τον Δήμαρχο Νίκαιας και τα Προσφυγικά Σωματεία, λαμπαδηδρομία από την πλατεία Δημοκρατίας (Κρήνης) στην πλατεία Αγίου Νικολάου, και την ομιλία του Δημάρχου Νίκαιας, Στέλιου Μπενετάτου. Ολες τις παραπάνω μέρες στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών.

ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ του ελληνικού τραγουδιού, στην Δανάη, είναι αφιερωμένη η συναυλία με τίτλο «Από τον Αττίκ στον Γούναρη», που δίνεται σήμερα (9μμ), στο Κηποθέατρο Παπάγου. Μια μελωδική βραδιά, γεμάτη από τα αριστουργήματα του αθηναϊκού τραγουδιού, από την αρχή του προηγούμενου αιώνα έως τη δεκαετία του '50. Μια διαδρομή στο «ελαφρό» ελληνικό τραγούδι του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, από τα τραγούδια του μάγου Αττίκ, έως τις άφθαρτες μελωδίες που μας γνώρισε ο Νίκος Γούναρης. Ερμηνεύουν οι Γιάννης Τσελεπίδης, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρυσούλα Στεφανάκη και Θάνος Πολύδωρας. Στο πιάνο ο Δαυίδ Ναχμίας. Συμμετέχουν: Σοφία Βόσσου, Πένυ Ξενάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ