ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αίμα και στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Σε μυστική και ανεπίσημη «υπουργοποίηση» του Μοχάμαντ Ντάχλαν φέρεται να προχώρησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ενόψει της άφιξης Πάουελ

To 18μηνο βρέφος άλλο ένα θύμα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

To 18μηνο βρέφος άλλο ένα θύμα του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η βία σημάδεψε και φέτος τους εορτασμούς για την επέτειο της Μέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει ασφυκτικό αποκλεισμό στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να εμπλακεί σε αιματηρά επεισόδια. Παράλληλα, ενόψει και της άφιξης του Κόλιν Πάουελ το Σάββατο, ο σύμβουλος του Σαρόν, Ζαλμάν Σοβάλ, επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ δε θα προχωρήσει σε κανένα διάλογο, αν οι Παλαιστίνιοι «δεν εγκαταλείψουν οριστικά και αμετάκλητα το αίτημά τους περί δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων».

Ενας 18μηνος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε θανάσιμα από ισραηλινά πυρά στην αγκαλιά της μητέρας του έξω από το σπίτι τους στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι δυνάμεις του που βρίσκονται στον γειτονικό εποικισμό Γκαντίντ ανταπάντησαν σε πυρά που δέχτηκαν από την πλευρά του καταυλισμού και χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές».

Λίγο βορειότερα, στην περιοχή Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ένα στέλεχος της «Χαμάς» σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας. Συγκεχυμένες παραμένουν και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε έκρηξη στο σπίτι, όπου κρυβόταν ο 28χρονος Αμίν Μενζαλάουι, στέλεχος της «Χαμάς», στο χωριό Ζαουάτα, έξω από τη Νάμπλους στη Δ. Οχθη. Σύμφωνα με ορισμένους κατοίκους, το σπίτι επλήγη από ισραηλινό πύραυλο, αλλά σύμφωνα με ορισμένες πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας η έκρηξη προήλθε από το εσωτερικό. Ο Μενζαλάουι, που σκοτώθηκε στην έκρηξη, καταζητούνταν τα τελευταία 2 χρόνια.

Επεισοδιακά κύλησε και η νύχτα. Πέντε όλμοι εκτοξεύτηκαν κατά του εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι 3 έπληξαν τον εποικισμό, χωρίς να προκληθούν θύματα. Απλώς διεκόπησαν οι τελετές για τον εορτασμό της 55ης επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

«Υπουργοποίηση» ανεπισήμως

Σοβαρές και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πλαίσιο της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης παρά το νεαρόν της θητείας της. Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που στοχεύει στην προώθηση του «οδικού χάρτη» του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, με μυστικό υπόμνημα να ενέκρινε διευρυμένες εξουσίες για τον Μοχάμαντ Νταχλάν, που είχε οριστεί υφυπουργός αρμόδιος για θέματα εσωτερικής ασφαλείας.

Ο Νταχλάν διετέλεσε επί χρόνια επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Γάζα, από όπου παραιτήθηκε μετά από σκληρή σύγκρουση με τον Γιάσερ Αραφάτ. Από πολλούς Παλαιστινίους θεωρείται ως ένας από τους «εκλεκτότερους» συνομιλητές των ΗΠΑ - Ισραήλ. Στο πρόσωπό του εστιάστηκε και η διαμάχη ανάμεσα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Γιάσερ Αραφάτ, πριν το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ΗΠΑ - Ισραήλ πίεζαν τον Αμπάς να διορίσει τον Νταχλάν υπουργό Εσωτερικών, άρα και υπεύθυνο για την πάταξη της δράσης όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, κάτι που ο Αραφάτ αρνούνταν πεισματικά.

Το θέμα διευθετήθηκε με τον Αμπάς να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και τον Νταχλάν το υφυπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Με το μυστικό, όμως, μνημόνιο που φέρεται να εξέδωσε ο Αμπάς, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Νταχλάν έχει πλέον διευρυμένες εξουσίες και ουσιαστικά λειτουργεί ως μοναδικός άρχων του υπουργείου Εσωτερικών. Η εξέλιξη αναμένεται να ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις εσωτερικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει.


ΡΩΣΙΑ
Προσφυγή του ΚΚΡΟ στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εξετάσει αμέσως μετά τις αργίες της 9ης Μάη την προσφυγή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σχετικά με τη νομοθετική αλλαγή, που περιορίζει και ουσιαστικά απαγορεύει στα αμέσως επόμενα χρόνια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αυτό δήλωσε στην Gazeta.ru ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ο οποίος σημείωσε ότι στην προσφυγή του το ΚΚΡΟ θα αποδείξει ότι η σχετική αλλαγή του νόμου, που περιορίζει το δικαίωμα προκήρυξης δημοψηφίσματος, από τη μια μεριά εγκρίθηκε κατά παράβαση του κανονισμού της ρωσικής Βουλής κι από την άλλη έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Το ΚΚΡΟ θα εκπροσωπήσουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο οι βουλευτές Βίκτορ Ιλιούχιν, Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ και Ανατόλι Λουκιάνοφ.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΚΡΟ είχε ξεκινήσει στις 14/9/2002 στην αγροτική περιοχή του Κρασναντάρ τη συλλογή των απαραίτητων 2.000.000 υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τα παρακάτω 4 ερωτήματα: 1. Συμφωνείτε ή όχι, με την έγκριση νόμου με τον οποίο θα απαγορεύεται η αγορά - πώληση της γης, εξαιρουμένων των ιδιωτικών κήπων και της γης όπου υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες και κτίρια επιχειρήσεων; 2. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι το ποσό των ενοικίων, των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων δημοτικών τελών δεν πρέπει στο σύνολό τους να ξεπερνούν το 10% του συνολικού εισοδήματος της οικογένειας; 3. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι ο κατώτερος μισθός και σύνταξη του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρχίζοντας από το 2004, δεν μπορεί να είναι μικρότεροι από το όριο διαβίωσης; 4. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπέδαφος, τα δάση, οι λίμνες και οι άλλοι φυσικοί πόροι, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις σιδηροδρομικής μεταφοράς, του θερμο-ενεργειακού συμπλέγματος, της αμυντικής βιομηχανίας, της μεταλλουργίας, θα πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική κρατική ιδιοκτησία, ως αντικείμενα, που θα εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και την αξιοπρεπή ζωή κάθε πολίτη;

Λίγες μέρες αργότερα, στις 18/9/2002 κεντρώες και δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες, βουλευτές της κυβέρνησης και της «συμπολίτευσης», κατ' εντολήν του Β. Πούτιν έβαλαν στο «γύψο» το δικαίωμα του δημοψηφίσματος. Κι αυτή η «δύναμη» που έσπρωξε όλες αυτές τις «διαφορετικές» πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν την κοινοβουλευτική ισχύ τους και να νομοθετήσουν, ήταν ο φόβος τους για τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος που θα έδειχνε τη στάση του ρωσικού λαού απέναντι στην αγοραπωλησία της γης, των φυσικών πόρων αλλά και στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενιαίων συστημάτων ηλεκτρενέργειας, σιδηροδρόμων, αμυντικής βιομηχανίας κ.ά.). Ηταν δε, τέτοια η ανάγκη απαγόρευσης του δημοψηφίσματος, που ο προεδρεύων στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας υποχρέωσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τέσσερις φορές (κατά παράβαση του κανονισμού της ρωσικής Βουλής) έως ότου συγκεντρωθούν οι 300 απαραίτητοι ψήφοι (στους 450 βουλευτές) για την αλλαγή του ομοσπονδιακού νόμου για το δημοψήφισμα.

Με βάση, λοιπόν, αυτήν την αλλαγή απαγορεύτηκε η προκήρυξη δημοψηφίσματος στη χώρα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές (βουλευτικές - προεδρικές). Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στη χώρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα νωρίτερα από το χειμώνα του 2004, αφού το Δεκέμβρη του 2003 αναμένεται να γίνουν οι τακτικές βουλευτικές εκλογές, ενώ την Ανοιξη του 2004 οι προεδρικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ