ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Και η Ινδία στον χορό των «διεθνών πρωτοβουλιών» για την «επόμενη μέρα»

Από τη χτεσινή διεθνή συνάντηση για το Αφγανιστάν στο Δελχί
Από τη χτεσινή διεθνή συνάντηση για το Αφγανιστάν στο Δελχί
Μετά τις πρόσφατες διεθνείς συναντήσεις για το Αφγανιστάν στη Μόσχα και την Τεχεράνη, χτες πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ινδίας συνάντηση του «Φόρουμ για την περιφερειακή ασφάλεια του Δελχί σχετικά με το Αφγανιστάν», επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά την εντεινόμενη κινητικότητα, τις διεργασίες και τους ανταγωνισμούς για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν και ευρύτερα στην Κεντρική Ασία.

Στο Φόρουμ, που αποτελεί ένα ακόμα πολυμερές σχήμα που λειτουργεί στην περιοχή, συμμετείχαν οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας από Ινδία, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για την 3η κατά σειρά συνάντηση του Φόρουμ, ενώ τις δύο προηγούμενες φιλοξένησε το Ιράν, το 2018 και το 2019.

Σημειώνεται ότι από τη συγκεκριμένη συνάντηση απουσίαζαν εκπρόσωποι τόσο της Κίνας όσο και του Πακιστάν, σε μία περίοδο που Πεκίνο και Ισλαμαμπάντ πρωτοστατούν για να καθιερωθούν ως σχήμα οι συναντήσεις των ΥΠΕΞ των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν (Κίνα, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ιράν), οι οποίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Δελχί «συζήτησαν την κατάσταση με την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, κάλεσαν για συλλογική συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία και για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς». Ακόμα, «επέστησαν ειδικά την προσοχή τους στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις απειλές που εγείρονται από την τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τη διακίνηση ναρκωτικών όπως και την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια». Τέλος, «επανέλαβαν τη στήριξή τους σε ένα ειρηνικό και σταθερό Αφγανιστάν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα» και «για μη ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις».

Νέες επαφές στο Πακιστάν με Ταλιμπάν, ΗΠΑ και Ρωσία

Παράλληλα, κεντρικό ρόλο στις διεργασίες επιδιώκει σταθερά να διαδραματίσει το Πακιστάν, οι σχεδιασμοί του οποίου είναι ανταγωνιστικοί αυτούς της Ινδίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα φτάνει στο Πακιστάν ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτακί, συνοδευόμενος από στελέχη των υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για την ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η πρόσφατη επίσκεψη του Πακιστανού ΥΠΕΞ στην Καμπούλ.

Στο Πακιστάν άλλωστε αναμένεται σήμερα και ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Τ. Γουέστ, που στις αρχές της βδομάδας ξεκίνησε επαφές σε Ευρώπη και Ασία.

Ενδεικτικές των πυκνών παζαριών είναι επίσης οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου, Ζ. Καμπούλοφ, ότι σήμερα θα συνεδριάσει στο Ισλαμαμπάντ και η λεγόμενη «διευρυμένη τρόικα» για το Αφγανιστάν (συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσία, Πακιστάν και Αφγανιστάν).

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Μπλοκάρει την εξόρυξη ουρανίου και σπάνιων γαιών

Το Κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ενέκρινε νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται η εξόρυξη ουρανίου και θα σταματήσει η ανάπτυξη του ορυχείου Κουανερσουίτ, ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο.

Το Κουανερσουίτ - γνωστό και ως έργο «Kvanefjeld» - περιλαμβάνει ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphones, σε ανεμογεννήτριες και άλλες ΑΠΕ, ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη και άλλα όπλα, αλλά και κοίτασμα ραδιενεργού ουρανίου.

Η πρόταση νόμου, που εγκρίθηκε από τη Βουλή αργά το βράδυ της Τρίτης, κατατέθηκε από το κόμμα «Inuit Ataqatigiit» που ανήλθε στην εξουσία τον Απρίλη διεξάγοντας προεκλογική εκστρατεία για την απαγόρευση της εξόρυξης ουρανίου και τη διακοπή του πρότζεκτ Κουανερσουίτ. Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης την επιλογή εξερεύνησης άλλων ραδιενεργών μεταλλευμάτων, όπως το θόριο.

Σημειώνεται ότι το ορυχείο ανήκει στην «Greenland Minerals» της Αυστραλίας, στην οποία η κινεζική εταιρεία παραγωγής σπάνιων γαιών «Shenghe Resources» είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, σύμφωνα με τους «Financial Times». Η «Greenland Minerals» αναμενόταν να εξασφαλίσει τελική έγκριση για το ορυχείο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η απόφαση της νέας κυβέρνησης αντανακλά τη σύγκρουση συμφερόντων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και σκανδιναβικές χώρες οξύνουν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για την Αρκτική, μπροστά στο λιώσιμο των πάγων και τις «ευκαιρίες» που προκύπτουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Δανίας οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, ενώ η Δανία έχει μπλοκάρει προσπάθειες κινεζικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε έργα υποδομής στο νησί.

Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παραγωγός σπάνιων γαιών και η ζήτησή τους αναμένεται να εκτοξευθεί στο πλαίσιο της επιτάχυνσης «πράσινων» επενδύσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκτεινε πρόσφατα ένα πακέτο οικονομικής «βοήθειας» προς τη Γροιλανδία, ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να διασφαλίσει την προμήθεια κρίσιμων ορυκτών, ιδιαίτερα σπάνιων γαιών, εκτός Κίνας.

KATEXOMENH ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΧΕΒΡΩΝΑ
Καταγγελία για βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης Παλαιστινίων

Τη χρήση του βιομετρικού συστήματος «Blue Wolf», με στόχο την ταυτοποίηση και αναγνώριση των Παλαιστινίων που κατοικούν στην κατεχόμενη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, με σκοπό τις προσαγωγές και συλλήψεις όσων θεωρούνται «απειλή» από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, καταγγέλλει η ισραηλινή οργάνωση «Breaking the Silence».

Αναλυτικότερα, καταγγέλλει ότι οι Ισραηλινοί φαντάροι που υπηρετούν στην κατεχόμενη Χεβρώνα (τη μοναδική παλαιστινιακή πόλη στην οποία οι Εβραίοι έποικοι ζουν στο κέντρο της) έχουν εφοδιαστεί με ειδικές συσκευές που θυμίζουν φωτογραφικές μηχανές, με τις οποίες «σκανάρουν» τα πρόσωπα Παλαιστίνιων κατοίκων της πόλης.

Το πρόγραμμα «Blue Wolf» έχει τέσσερις φωτεινές ενδείξεις: Η κόκκινη ένδειξη στη βιομετρική ανάλυση δεδομένων επιζητεί την άμεση σύλληψη του ατόμου, η κίτρινη υποδεικνύει πως το άτομο θα πρέπει να τεθεί υπό κράτηση και η πράσινη πως είναι ελεύθερο να φύγει. Εάν τυχόν δεν εμφανιστεί καμία ένδειξη, τότε ο φαντάρος είναι υποχρεωμένος να συλλέξει τα στοιχεία ταυτότητας του Παλαιστίνιου που έχει μπροστά του. Οι φαντάροι που ανταποκρίνονται με ζήλο σε αυτή την αποστολή επιβραβεύονται.

Αντιδράσεις για το άνοιγμα Κολομβιανού Γραφείου Εμπορίου

Στο μεταξύ, χτες, η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε έντονα για το άνοιγμα Γραφείου Εμπορίου και Καινοτομίας της Κολομβίας στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως το Κολομβιανό Γραφείο που εγκαινιάστηκε χτες από τον Κολομβιανό Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, αγνόησε τις παλαιστινιακές εκκλήσεις, επισημαίνοντας πως η ενέργεια συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επιδοκιμασία μίας κατοχικής δύναμης.

  • Νωρίτερα ισραηλινά ΜΜΕ κατέγραφαν τις έντονες αποδοκιμασίες από Βρετανούς φοιτητές στο πανεπιστήμιο LSE σε βάρος της Ισραηλινής πρέσβειρας στη Βρετανία, Τζίπι Χοτοβέλι, η οποία ισχυρίστηκε με θράσος σε ομιλία της με θέμα «Η Οπτική του Ισραήλ: Μια Νέα Εποχή στη Μέση Ανατολή» ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν στοχεύει σε αμάχους» και πως για τις εκατοντάδες Παλαιστινίων νεκρών αμάχων ευθύνονται «τρομοκράτες»...
ΣΥΡΙΑ
«Ενόχληση» των ΗΠΑ για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Εμιράτων

Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την προχτεσινή συνάντηση του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ, με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, στη Δαμασκό, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης αξιωματούχου των ΗΑΕ στη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει τη στάση της έναντι του Ασαντ, χαρακτηρίζοντάς τον «σκληρό δικτάτορα». «Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τέτοιες συναντήσεις», ανέφερε ο Πράις, εκφράζοντας «ανησυχία» για το σήμα που στέλνει η κίνηση των ΗΑΕ.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα ο Μ. Μπογκντάνοφ, ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και Αφρική και υφυπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Δεκέμβρη η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της «Διαδικασίας της Αστάνα» για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Συρία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο βομβαρδιστικό του τουρκικού στρατού σκότωσε τρεις Κούρδους, έναν 82χρονο παππού και τα δύο του εγγόνια που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο στην πόλη Καμισλί, η οποία τελεί υπό την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων. Οι κουρδικές δυνάμεις κατηγόρησαν την Τουρκία, με την κουρδική διοίκηση της βόρειας και της ανατολικής Συρίας να τονίζει πως το τουρκικό κράτος σκότωσε τρεις αμάχους, μεταξύ τους τον 82χρονο Γιουσέφ Κέλο, γνωστή προσωπικότητα στους Κούρδους αγωνιστές.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Νέες καταγγελίες για βιασμούς αμάχων

Νέες καταγγελίες για χρήση σεξουαλικής βίας κατά αμάχων σαν «όπλο πολέμου» στην Αιθιοπία, αυτήν τη φορά όχι από τον αιθιοπικό στρατό αλλά από την αντικυβερνητική οργάνωση TPLF (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Τιγκράι) σε βάρος δεκάδων κοριτσιών και γυναικών της βορειοανατολικής επαρχίας Αμχάρα, έκανε χτες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως είχε κάνει νωρίτερα και η Διεθνής Αμνηστία. Στην ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου αναφέρεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ένοπλοι του TPLF βίασαν ομαδικά, χτύπησαν και έκλεψαν δεκάδες γυναίκες στην Αμχάρα, όπου έχει επεκταθεί τους τελευταίους μήνες ο πόλεμος μεταξύ αντικαθεστωτικών και στρατού στη βόρεια Αιθιοπία.

Χτες, εξάλλου, αναφέρθηκε ότι οι αιθιοπικές αρχές συνέλαβαν και κρατούν 72 οδηγούς του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) σε πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας. Προχτές εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 16 μέλη του προσωπικού του Οργανισμού, καθώς και Αιθίοπες εργαζόμενοι για λογαριασμό του, συνελήφθησαν στην Αντίς Αμπέμπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ