ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εξω η εργοδοσία από τα σωματεία!

Ανακοίνωση μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Από παλιότερη παρέμβαση εργαζομένων στο Εμπόριο
Από παλιότερη παρέμβαση εργαζομένων στο Εμπόριο
«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που αφορά όλους μας. Ιδιαίτερα στα μεγάλα σουπερμάρκετ η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει βαθιά το χέρι της στις γραμμές των σωματείων. Δεν επιδιώκει απλά να επηρεάσει και να παρέμβει μέσω ξεπουλημένων και εργοδοτικών συνδικαλιστών, αλλά επιχειρεί να μπει απευθείας η ίδια μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να καθορίζει αυτή τις θέσεις των σωματείων, να λειτουργεί μέσα σε αυτά με βάση τα συμφέροντά της και την κερδοφορία της, να βάζει φρένο στις διεκδικήσεις και στους αγώνες απέναντί της».

Με αυτά τα λόγια, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου και με ανακοίνωσή της, που μοιράζεται πλατιά, τους ενημερώνει για το όργιο νοθείας και εκφυλισμού που εξελίσσεται στην πλάτη τους, ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (23 - 24/2).

Οπως σημειώνουν μάλιστα συνδικαλιστές, από τον έλεγχο των στοιχείων μπροστά στο συνέδριο, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διευθυντικών στελεχών που αποκαλύπτεται ότι συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες και έχουν μάλιστα εκλεγεί αντιπρόσωποι!

Ωμή εργοδοτική παρέμβαση

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Χιλιάδες από εσάς έχετε εμπειρία από τις υποτιθέμενες εκλογές στο κλαδικό σωματείο τροφίμων τον Σεπτέμβρη του 2017, τις εκλογές σε διάφορα επιχειρησιακά σωματεία, τις πρόσφατες εκλογές στο σωματείο - μηχανισμό του ΠΑΣΥΕ. Οι περισσότεροι γνωρίζετε πώς ενημερωθήκατε και με ποιον τρόπο γι' αυτές τις εκλογές μέσα σε κάθε κατάστημα του "Σκλαβενίτη", του "Α-Β Βασιλόπουλου", των "Μy Μarket", της ISS, στους ναυτιλιακούς κ.λπ.

Η συμμετοχή στις εκλογές επιβλήθηκε και παροτρύνθηκε από την εργοδοσία, από κεντρικά διευθυντικά στελέχη, από διευθυντές καταστημάτων, επόπτες, προσωπάρχες, περιφερειακούς διευθυντές. Πολλοί από αυτούς όχι απλά παρότρυναν σε συμμετοχή, πίεσαν και απείλησαν, όχι απλά είχαν το θράσος να έρθουν και να ψηφίσουν, αλλά μπήκαν στη μαρκίζα, στα ψηφοδέλτια συγκεκριμένης παράταξης (ομάδα Βασιλόπουλου). Ολος αυτός ο μηχανισμός μαζί με τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ), που είναι πρόεδρος σε εταιρεία ΑΕ, συνθέτουν το προεδρείο στην ΟΙΥΕ.

Είναι καθήκον των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων να μην επιτρέψουν την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στις γραμμές μας.

Δεν έχουμε την ίδια θέση με αυτούς! Τα διευθυντικά στελέχη και οι προσωπάρχες δεν νιώθουν και δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα ίδια άγχη, τις ίδιες ανάγκες με τους εργαζόμενους στους μισθούς, στην εντατικοποίηση, στις εργασιακές σχέσεις. Εχουν σαφή και ξεκάθαρη θέση στη διεύθυνση της επιχείρησης, διαμορφώνουν είτε λίγο είτε πολύ τη ζωή των εργαζομένων μέσα στο χώρο δουλειάς, που μπορεί να ξεκινά από το μισθό και το ωράριο, έως τις βάρδιες εργασίας και τις μεταθέσεις, κάνουν απολύσεις, προχωρούν σε αξιολογήσεις εργαζομένων, είναι η ραχοκοκαλιά της εργοδοσίας.

Δεκάδες κεντρικά διευθυντικά στελέχη συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες αυτών των μηχανισμών, ψήφισαν και εκλέχτηκαν, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πιέσεις και στις απειλές απέναντι σε εργαζόμενους. Αναρίθμητοι διευθυντές σε καταστήματα, περιφερειακοί διευθυντές, υπεύθυνοι σε αποθήκες, λογιστήρια, τμήματα ασφαλείας, επόπτες και προσωπάρχες μέχρι υπευθύνους από τα τμήματα μισθοδοσίας, εξυπηρέτησης πελατών και πληροφορικής αποτελούν τον πυρήνα της εργοδοτικής παρέμβασης, την καρδιά της λειτουργίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη διάθεση όλων των αντιπροσώπων του συνεδρίου θα είναι όλα τα στοιχεία, ώστε να κατανοηθεί το μέγεθος της εργοδοτικής παρέμβασης.

Κανένας διευθυντής δεν θα ψηφίσει για εμάς!

Καλούμε τους συναδέλφους στο εμπόριο, στα supermarket, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες και σε κάθε κλάδο να έρθουν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, πώς εκλέγονται τάχα δημοκρατικά οι ηγεσίες σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ. Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν να δουν με τη δική τους ματιά τους αντιπροσώπους που τους εκπροσωπούν, στις 23 και 24 Φλεβάρη στο "Novotel". Να δουν τους δεκάδες αντιπροσώπους από σωματεία κυριολεκτικά φαντομάδες, ανύπαρκτα, χωρίς δράση και εμφάνιση, χωρίς έδρα, χωρίς συλλογικές διαδικασίες, site και mail, ώστε να μπορεί κάποιος να τους συναντήσει και να επικοινωνήσει.

Απέναντι σε αυτήν την αθλιότητα υπήρξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι που στάθηκαν με αξιοπρέπεια και με σθένος. Εδειξαν το δρόμο κόντρα σε όλες τις προκλητικές προσπάθειες των διευθυντικών στελεχών και των ξεπουλημένων συνδικαλιστών ώστε να μπει η εργοδοσία συντεταγμένα στα σωματεία και να εκλεγεί.

Κάθε εργαζόμενος, κάθε συνδικαλιστής, κάθε αντιπρόσωπος στο συνέδριο, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποδεχτεί την εργοδοτική παρέμβαση. Να μην ταυτιστεί με αυτούς!

Καλούμε κάθε αντιπρόσωπο στο συνέδριο να πάρει θέση γι' αυτό το αίσχος, κρίνοντας μέσα από τη θέση του ως εργαζόμενου. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ταλάντευση στην προσπάθεια της εξόφθαλμης εισόδου διευθυντικών στελεχών και της εργοδοσίας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αντιπρόσωποι που βρίσκονται σε θέση μειοψηφίας, αλλά υιοθετούν τις θέσεις του ταξικού κινήματος, καθώς και συνδικαλιστές που διατηρούν διαφωνίες και προβληματισμούς με το ΠΑΜΕ, αλλά δεν ανέχονται τις αθλιότητες και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση, θα δώσουμε από κοινού τη μάχη για ένα εργατικό συνέδριο ανοιχτό, από εργαζόμενους για εργαζόμενους».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «παζλ» των ανταγωνισμών που οξύνονται

Οι ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις και ανακατατάξεις στο «μεγάλο παζλ» του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, με την επισήμανση ότι τίποτα δεν είναι όπως ήταν, θα απασχολήσουν και φέτος την 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (15 - 17 Φλεβάρη), καθώς ο ασίγαστος ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με τις αλματώδεις τεχνολογικές κι επιστημονικές εξελίξεις, δημιουργεί ολοένα νέα «εκρηκτικά» δεδομένα.

Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η κορυφαία συνάντηση παγκοσμίως σχετικά με τις πολιτικές ασφαλείας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ειδικών ασφαλείας, ηγετών κρατών, υπουργών και εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων, όλο και πιο εμφατικά τα τελευταία χρόνια επισημαίνει τα «μαύρα σύννεφα» που συγκεντρώνονται πάνω από την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και τις γεωπολιτικές στρατηγικές των κρατών. Τα συμφέροντα γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικά, οι αντιθέσεις όλο και πιο έντονες, πολύ δύσκολα πλέον συμβιβάζονται.

* * *

Αυτό αποτυπώνεται και στη φετινή έκθεση της Διάσκεψης (Munich Security Report) με τίτλο «Το μεγάλο παζλ: Ποιος θα μαζέψει τα κομμάτια;», εστιάζοντας σε βασικούς «παίκτες», περιοχές και διενέξεις. «Εξετάζοντας τη σημερινή διεθνή κατάσταση, είναι όλο και πιο έντονη η αίσθηση ότι ο κόσμος δεν βιώνει απλώς μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά μικρότερων και μεγαλύτερων κρίσεων, αλλά υπάρχει ένα πιο θεμελιώδες πρόβλημα. Πράγματι, παρατηρούμε μια μεγάλη αναδιάταξη των "κομματιών" της διεθνούς τάξης. Αναδύεται μια νέα εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, η οποία συνοδεύεται από ένα κενό εξουσίας στη λεγόμενη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων», σημειώνεται.

Και προστίθεται: «Παλεύοντας να διατηρήσουν την ηγεμονική τους θέση οι ΗΠΑ αμφισβητούν διεθνείς συμβάσεις, συμμαχίες και πανίσχυρους οργανισμούς, ακόμη και το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου για το ΝΑΤΟ, η ανακοίνωση της αποχώρησης από τη Συρία, όπου το κενό των ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, η σκληρή αντιπαράθεση και ο εμπορικός πόλεμος με την ΕΕ, η αντιπαράθεση με στενούς "συμμάχους" όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, μεταξύ άλλων με την επιβολή δασμών και η "προσέγγιση" άλλων κρατών, όπως η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες, η Βόρεια Κορέα, δείχνουν τη ρευστότητα της κατάστασης».

* * *

Η ΕΕ εμφανίζεται απροετοίμαστη σε αυτήν την κρίσιμη φάση διεθνών ανακατατάξεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, εκτιμά η έκθεση. «Η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τον μελλοντικό ρόλο των ΗΠΑ προκάλεσε μια νέα συζήτηση για την "στρατηγική αυτονομία" της Ευρώπης», μέρος της οποίας είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, η πιο συντονισμένη εξωτερική και αμυντική πολιτική κ.λπ.

Ομως, από τα πιο σημαντικά εμπόδια για να «παίξει η ΕΕ σημαντικό ρόλο στον κόσμο» είναι οι περιορισμένες στρατιωτικές της δυνατότητες. «Παρότι οι διαμορφωτές στρατηγικής στην Ευρώπη συμφωνούν ότι μια ισχυρή διατλαντική εταιρική σχέση είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας, αυτή η επιλογή ίσως δεν υπάρχει στο μέλλον και δεν υπάρχει ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο», εκτιμά η έκθεση της διάσκεψης. Ταυτόχρονα, η ΕΕ είναι αντιμέτωπη και με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, όπως δείχνουν το Brexit, οι κόντρες Ιταλίας - Γαλλίας, η δυσκολία να εφαρμοστούν οι κοινές πολιτικές στα πλαίσια του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα».

* * *

Ανάμεσα στους παγκόσμιους «παίχτες» που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στο μέλλον, η φετινή έκθεση στέκεται στη Μεγάλη Βρετανία και στις συνέπειες που θα έχει το Brexit στην οικονομία και την ασφάλεια της ΕΕ, στον Καναδά και την Ιαπωνία. «Σαν μια μεσαία παγκόσμια δύναμη, ο Καναδάς γνωρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί η κυριαρχία του στον κόσμο που αλλάζει, είναι μέσω ισχυρής πολυμερούς δέσμευσης», ωστόσο αυτό είναι αμφίβολο «σε ένα γοργά μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον», τονίζεται.

Αντίστοιχα και η Ιαπωνία, αν και συχνά θεωρείται ως ένας υπερασπιστής «του ανοιχτού, ελεύθερου εμπορίου» και της «φιλελεύθερης, πολυμερούς τάξης», στην πράξη οι «πολιτικές της για την ασφάλεια» καθορίζονται από τον οξυμένο ανταγωνισμό στην περιοχή (Κίνα, Βόρεια Κορέα κ.ά.). «Μόνο μέσα σε πέντε χρόνια το περιβάλλον ασφαλείας γύρω από την Ιαπωνία έχει γίνει πολύ πιο αβέβαιο και ιδιαίτερα σοβαρό», υπενθυμίζει η έκθεση δήλωση του πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε.

Το βέβαιο είναι ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, στην αφρικανική περιοχή του Σαχέλ, στην Υεμένη, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού και αλλού, «αναζωπυρώνονται», όπως και οι κίνδυνοι πιο γενικευμένων ιμπεριαλιστικών αναμετρήσεων. Παρά τα όσα ακούγονται και στη χώρα μας για το ΝΑΤΟ, ως «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και για τον «αναβαθμισμένο» ρόλο της Ελλάδας, η μεγάλη εικόνα, που «μυρίζει μπαρούτι», δεν μπορεί να κρυφτεί.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ