ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ»
Ετοιμοι να ισοπεδώσουν όσα δεν πρόλαβαν

Διαιώνιση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των μισθοσυντήρητων και συνταξιούχων, ακρωτηριασμός του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, νέα φορολογικά βάρη και νέες ιδιωτικοποιήσεις («Ολυμπιακή», ΔΕΗ, Εμπορική),  είναι μερικές από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει απέναντι στο κοινοτικό Διευθυντήριο μέχρι το 2002 η ελληνική κυβέρνηση

Πραγματικός οδοστρωτήρας για τα λαϊκά συμφέροντα αποδεικνύεται και το «Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης 1999 - 2002», το οποίο κατατέθηκε ήδη στην Κομισιόν και απειλεί να κατεδαφίσει τις λαϊκές κατακτήσεις που δεν πρόλαβε το προηγούμενο. Αυτό της περιόδου 1993 - 1999.

Η ουσία του νέου προγράμματος βρίσκεται στην επιτάχυνση και διεύρυνση της ήδη ακολουθούμενης πολιτικής ένταξης στην ΟΝΕ, με κύρια χαρακτηριστικά τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις (στο πρόγραμμα εντάσσονται τώρα η ΔΕΗ, η «Ολυμπιακή Αεροπορία» και η Εμπορική Τράπεζα), την προώθηση του τελικού σχεδίου ακρωτηριασμού του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, την παραπέρα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ στο απόσπασμα τίθενται για μια ακόμη φορά τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Αυτές είναι οι νέες βαρύτατες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, στα πλαίσια στήριξης της ανταγωνιστικότητας του «ελληνικού» κεφαλαίου στο σκληρό στίβο της ΟΝΕ.

Στην παρουσίαση του νέου προγράμματος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, καταφεύγοντας στη γνωστή τακτική της... ευημερίας των αριθμών, επιχείρησε να παρουσιάσει μία ειδυλλιακή εικόνα για την ελληνική οικονομία. Οσο βέβαια αυτό γίνεται, γιατί εκεί που οι γκρίζες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορούν να συγκαλυφτούν, όπως, π.χ., η άνοδος της ανεργίας, επιχείρησε να παρουσιάσει αμέτοχη την κυβέρνηση και να ενοχοποιήσει τους οικονομικούς μετανάστες...

Αφού στην αρχή επισήμανε ότι οι στόχοι του προγράμματος λιτότητας της περιόδου 1994 - 1999 στέφθηκαν με επιτυχία, στη συνέχεια παρουσίασε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με αυτά:

  • Το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 3,8% το έτος 2000, 4,1% το 2001 και 4,3% το 2002. Οπως μάλιστα είπε, οι στόχοι αυτοί είναι συντηρητικοί...
  • Τα ελλείμματα προβλέπεται να μειωθούν στο 1,2% το 2000, στο 0,2% το 2001, ενώ προβλέπεται πλεόνασμα 0,2% το 2002, ενώ για το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 100% το 2001.
  • Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε μέσα επίπεδα είναι: το 1999 θα διαμορφωθεί στο 2,5%, το 2000 και 2001 στο 2,1% και το 2000 στο 2%. Οπως επίσης ανέφερε, οι επενδύσεις, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος, προβλέπεται να ανέλθουν στο 25%.
Ρεσιτάλ δημαγωγίας

Χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς καμιά απολύτως εξήγηση, οι κυβερνώντες έφτασαν στο σημείο να δημοσιοποιούν το «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης» στα ...αγγλικά!
Χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς καμιά απολύτως εξήγηση, οι κυβερνώντες έφτασαν στο σημείο να δημοσιοποιούν το «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης» στα ...αγγλικά!
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προφανώς και για προεκλογικούς λόγους, επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας σχετικά με την εξέλιξη των εισοδημάτων και της ανεργίας τα επόμενα χρόνια, ενώ δε δίστασε να πει ότι την περίοδο 1993 - 1999 το εισόδημα των εργαζομένων ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5 μονάδες, αύξηση η οποία - όπως υποστήριξε προκλητικά - έγινε σε βάρος των κερδών των επιχειρήσεων! Κατά τ' άλλα, επιδόθηκε και πάλι στις γνωστές άσφαιρες αντιπαραθέσεις με το κόμμα της ΝΔ για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής του συστήματος. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου, τυχόν νίκη της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές θα θέσει εν αμφιβόλω και σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής...

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εισοδημάτων, υποστήριξε ότι «θα υπάρξουν συνεχείς και σταθερές αυξήσεις στα πραγματικά εισοδήματα, που θα βελτιώνουν τη θέση του εργαζόμενου, του συνταξιούχου και γενικότερα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, οι οποίοι μετέχουν σε διάφορες κοινωνικές διαδικασίες, και πέρα από τους εργαζόμενους αυτό αφορά τους μικρομεσαίους και τους αγρότες». Για την ανεργία υποστήριξε ότι «η αύξηση της απασχόλησης θα είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια, με την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και σαν αποτέλεσμα αυτής της αύξησης το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί από 10,5% σήμερα (το ΔΝΤ πάντως που παίρνει στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση δίνει 11,3%) σε 8,7% το 2002». Αντίστοιχα για την εξέλιξη των πραγματικών εισοδημάτων υποστηρίζουν ότι θα παρουσιάσουν θετική αύξηση 2,2% το 1999, 2,4% το 2000, 2,1% το 2001 και 2,2% το 2002.

Πρόκειται βέβαια για στοιχεία που προκύπτουν από τη στατιστική «μαγειρική» στην οποία επί χρόνια επιδίδεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο τα συγκεκριμένα αυτά στοιχεία δε λαμβάνονται υπόψη από τους διεθνείς οργανισμούς.

Επιπλέον φοροεισπρακτικά μέτρα 2,8 τρισ. δραχμές!

Για  την τριετία 2000 - 2002  η κυβέρνηση προτίθεται να εισπράξει επιπλέον 1,6 τρισ. δραχμές από φόρους και 1,2 τρισ. δραχμές από εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση

Πρόσθετους φόρους (άμεσους και έμμεσους), που θα ξεπεράσουν το 1,6 τρισεκατομμύρια δραχμές στην ερχόμενη τριετία (2000, 2001 και 2002), σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη, εμμένοντας έτσι στη συνέχιση της ίδιας, αν όχι και σκληρότερης, αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής. Στην ίδια περίοδο, προβλέπεται σημαντική αύξηση κατά 1,2 τρισ. δραχμές των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που προφανώς θα βαρύνουν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, τους ασφαλισμένους. Δηλαδή, με τα διάφορα γνωστά και άγνωστα φοροεισπρακτικά μέτρα, που έχουν επεξεργαστεί από κοινού η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το διευθυντήριο των Βρυξελλών (μέτρα τα οποία θα επιχειρηθούν να εφαρμοστούν στην ερχόμενη τριετία), τα συνολικά έσοδα του κράτους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές(το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα) αναμένεται να αυξηθούν στην περίοδο 2000 - 2002 κατά 2,8 τρισ. δραχμές ή 21,3%. Θα ανέλθουν δηλαδή το 2002 στο ποσό των 15.913,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών, από 13.1 τρισεκατομμύρια δραχμές φέτος.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το «επικαιροποιημένο» - αυτή τη φορά - πρόγραμμα «σύγκλισης» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και ταυτόχρονα κατατέθηκε για έγκριση στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, από τους αναλυτικούς πίνακες του «επικαιροποιημένου» προγράμματος «σύγκλισης» 1999- 2002 προκύπτει ότι:

  • τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία παραγόμενων και εισαγόμενων προϊόντων, θα αυξηθούν στην ερχόμενη τριετία κατά 21,9% ή κατά 1.250,8 δισ. δραχμές και από 5.706 δισ. δραχμές, που ήταν φέτος θα ανέλθουν σε 6.956,8 δισ. δραχμές το 2002.
  • τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία εισοδημάτων (προσωπικών και εταιριών) και την υγεία θα αυξηθούν κατά 12,5% ή κατά 389,2 δισ. δραχμές καθώς θα φτάσουν το 2002 στο ποσό των 3.504 δισ. δραχμών, από 3.114,8 δισ. δραχμές φέτος.
  • τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1.156 δισ. δραχμές ή κατά 26,9% και θα ανέλθουν το 2002 στο ποσό των 5.452,4 δισ. δραχμών, από 4.296,4 δισ. δραχμές φέτος.

Η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη συνέχιση της ληστρικής, για τα λαϊκά εισοδήματα φορολογικής πολιτικής, προκύπτει επίσης τόσο από το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων στην ερχόμενη τριετία θα είναι υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού, όσο και από τη «διπλωματική» δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός, αφού επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας (βλέπετε έρχονται εκλογές) δηλώνοντας πως «οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης επιτρέπουν μείωση της φορολογίας», στη συνέχεια, πρόσθεσε με νόημα ότι «το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φόροι»!

Μετά... τις εκλογές οι ανατροπές στο ασφαλιστικό

Για μετά τις εκλογές αφήνει για... ευνόητους λόγους η κυβέρνηση την προώθηση των νέων «ρυθμίσεων» - όπως αδιάντροπα υποστηρίζει - στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ρυθμίσεις που στην πραγματικότητα θα σημάνουν την ανατροπή κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας ακόμη και με τη σημερινή του μορφή. Οπως δήλωσε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, «η επόμενη Βουλή θα νομοθετήσει μέτρα για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και... κοινωνική δικαιοσύνη του ασφαλιστικού συστήματος αφού προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με βάση μελέτη που ετοιμάζει το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με εξειδικευμένο διεθνή οίκο».

Οπως διαφαίνεται από τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές διεργασίες, το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα στηρίζεται σε τρία βασικά σημεία και συγκεκριμένα στη βασική σύνταξη, στην επικουρική σύνταξη αλλά και στη συμπληρωματικότητα από την ιδιωτική ασφάλιση. Οι προωθούμενες αλλαγές αφορούν:

  • Στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Στην κατάργηση μιας σειράς κεκτημένων στο θεσμό βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Σε εκτεταμένες περικοπές στις παροχές των ταμείων προς τους ασφαλισμένους (με σημαντικές επιπτώσεις και στο ύψος των συντάξεων).
  • Στην αύξηση του κόστους ασφάλισης για τους ασφαλισμένους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε - κάτι που επισημαίνεται και στο πρόγραμμα «σύγκλισης» που υπέβαλλε χθες η ελληνική κυβέρνηση - ότι ένα πρώτο βήμα ανατροπής του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος, έγινε με το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Γενάρη και με τον οποίο, πέρα από την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων με καθαρά οικονομικά και όχι αναπτυξιακά κριτήρια, επήλθαν δυσμενείς αλλαγές σε ζητήματα συντάξεων χηρείας, νέες ρυθμίσεις υπέρ των εργοδοτών που καθιστούν δυσκολότερη την είσπραξη χρεών που απαιτούν τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης σημαντικές περικοπές σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απρόκλητη κοροϊδία με τα επιτόκια

Σε τοκογλυφικά επίπεδα διατηρούν οι τράπεζες τα επιτόκιά τους. Στο 6,37% η απόδοση για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου

«Δώρο άδωρον» αποδεικνύεται για τα νοικοκυριά η προσδοκώμενη εδώ και αρκετό διάστημα μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού οι εμπορικές τράπεζες ανακοίνωσαν χτες με τη σειρά τους - όπως ήταν αναμενόμενο - ανεπαίσθητη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων. Ετσι η ελληνική οικογένεια θα εξακολουθεί να δανείζεται για να καλύψει τις όποιες ανάγκες της με τοκογλυφικούς όρους από τις εμπορικές τράπεζες. Δε συμβαίνει το ίδιο ωστόσο με τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου, που συγκεντρώνουν ως επί το πλείστον τις λαϊκές αποταμιεύσεις και τα οποία οι τράπεζες έσπευσαν να μειώσουν κατά μισή μονάδα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ανακοίνωσε χτες μείωση των επιτοκίων της κατά 0,75 της μονάδας. Αμέσως δύο τράπεζες, η Εθνική και η Πίστεως, ανακοίνωσαν τη μείωση ορισμένων επιτοκίων τους από τη Δευτέρα, ενώ από σήμερα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Είναι αξιοσημείωτο πάντως, ότι οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν χτες κυμαίνονται γύρω στη μία μονάδα για τα επιτόκια χορηγήσεων, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα και βάσει της οποίας η μείωση που αποφάσιζαν ήταν περίπου τριπλάσια σε σχέση με τη μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, τα νέα της επιτόκια, που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Δεκέμβρη 1999, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κεφαλαίου κίνησης (κυμαινόμενο επιτόκιο) σε 11,75% από 12,5%.
  • Παγίων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού (κυμαινόμενου επιτοκίου ) σε 11,5% από 12,25%.
  • Καταναλωτικά δάνεια σε 15,5% από 16%.
  • Προσωπικά δάνεια σε 16,25% από 16,75%.
  • Δάνεια για αγορά αυτοκινήτου 16% (αμετάβλητο).
  • Στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου σε 11,75% από 12,75%.
  • Δάνειο στεγαστικού ταμιευτηρίου σε 10,9% από 11,75%.
  • Εθνοστέγη 3 (15ετές σταθερό για 3 έτη) σε 8,75% από 9,25%.
  • Εθνοστέγη 5 (15ετές σταθερό για 5 έτη) σε 7,4% από 7,75%.
  • Εθνοστέγη 10 (15ετές σταθερό για 10 έτη) σε 7,15% από 7,5%.
  • Εθνοστέγη 15 (15ετές σταθερό για 15 έτη) 7,10% από 7,25%.
  • Εθνοστέγη σε «Ευρώ» (κυμαινόμενο) σε 5,25% από 5,5%.

Τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου της Εθνικής μειώνονται κατά μισή μονάδα και διαμορφώνονται σε 7,5% (καθαρή απόδοση 6,37).

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πίστεως, τα επιτόκια χορηγήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Σε επιχειρήσεις 12% από 12,75%.
  • Στα δάνεια κατοικίας (με κυμαινόμενο επιτόκιο) 11% από 11,75%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες στεγαστικών δανείων τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα και κυμαίνονται από 6% έως 7,5%. Επίσης αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια επαγγελματικής στέγης (9,25%).
  • Στο ανοιχτό προσωπικό δάνειο σε 17,75% από 18% και στα προσωπικά δάνεια καταναλωτικής πίστης σε 17,75% από 19%.
  • Τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες παρά την όποια μείωσή τους σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα. Ετσι, το επιτόκιο της Alphacard Visa διαμορφώνεται σε 22% (!) από 24% και της American Express (charge card) σε 17% παραμένοντας αμετάβλητο.
  • Τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου μειώνονται κατά μισή μονάδα και διαμορφώνονται ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης σε 7,5% έως 8% από 8% έως 8,5% που ήταν σήμερα. Τα υπόλοιπα επιτόκια καταθέσεων μειώνονται από 0,5 έως 0,75 της μονάδας.

Σημειώνεται ότι σε όλα τα επιτόκια χορηγήσεων δεν περιλαμβάνονται διάφορες επιβαρύνσεις όπως ειδικός φόρος τραπεζικών εργασιών, εισφορές του νόμου 128/75 κλπ.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξεπούλημα άνευ προηγουμένου

Στα όρια της πρόκλησης και του κυνισμού φτάνει ο κομπασμός των εκπροσώπων της κυβέρνησης όταν, απευθυνόμενοι στα «μεγάλα αφεντικά», αραδιάζουν τη δημόσια περιουσία, που μέσα στα τελευταία χρόνια παρέδωσαν στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Στο νέο πρόγραμμα αναφέρονται 26 περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων μονάδων και οργανισμών, που είτε ξεπουλήθηκαν από το 1998 μέχρι σήμερα, είτε αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέσα στο 2000.

Βέβαια το κομμάτι της δημόσιας περιουσίας που οι κυβερνώντες έχουν παραχωρήσει σε ιδιωτικούς ομίλους τα τελευταία χρόνια δεν περιορίζεται στις εμφανιζόμενες στον πίνακα επιχειρήσεις και οργανισμούς. Θερμοκήπιο για τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν γίνει και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, που απευθείας ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και εκατοντάδες μονάδες που αποτελούσαν θυγατρικές τραπεζών και άλλων δημόσιων φορέων που αθόρυβα πέρασαν στα χέρια ιδιωτών.

Ανάμεσα στις μεγάλες μονάδες που ήδη λειτουργούν κάτω από διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί ν' αναφέρει κανείς επιχειρήσεις όπως: Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα αντίστοιχα του Σκαραμαγκά, του Νεωρίου Σύρου, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Τα Τσιμέντα Χαλκίδας, η «Σόφτεξ», διάφορες μονάδες της «Πειραϊκής -Πατραϊκής», τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η ΕΛΒΙΚ ΑΕ, ο ΔΟΥΡΙΔΑΣ (Θήβας), κομμάτι από τα μεταλλεία Σκαλιστήρη, η «Ελληνικά Μάρμαρα ΑΕ», η κλωστοϋφαντουργία ΛΕΚΚΑΣ ΑΕ, το εργοστάσιο ΑΣΤΥ, τα Καλώδια Βόλου, η ΚΕΡΑΦΙΝΑ, η ΜΕΛ και τόσες και τόσες άλλες επιχειρήσεις.

«Εξανεμίζεται» το αγροτικό εισόδημα

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα

Σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το 1999 προβλέπουν ακόμα και τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (EUROSTAT).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, που πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, θα εμφανίσουν μείωση του αγροτικού εισοδήματος σε πραγματικές τιμές το 1999 κατά 2% περίπου σε σύγκριση με το 1998. Το στοιχείο αυτό έρχεται να δείξει ότι για μια ακόμα χρονιά συνεχίζεται η μείωση του αγροτικού εισοδήματος ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Ετσι παρά τις προεκλογικές «κορόνες» της κυβέρνησης, φαίνεται ότι το αγροτικό εισόδημα των αγροτών μειώθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στο 1999 και η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε σε πραγματικές τιμές το 1998 κατά 3,8% σε σχέση με το 1997. Ακόμα τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι από το 1994 και μετά, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς. Το 1997 η μείωση του αγροτικού εισοδήματος σε σχέση με το 1996 ήταν 2,6%, το 1996 σε σύγκριση με το 1995 ήταν 2,1% και το 1995 σε σύγκριση με το 1994 ήταν 1,7%. Αυτό δείνχει ότι μέσα στην τελευταία πενταετία το αγροτικό εισόδημα υπέστη μείωση σε πραγματικές τιμές μεγαλύτερη του 12%.

Ντροπή τους

Η ξετσιπωσιά τους δεν έχει όρια. Ο λόγος για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ενώ σε κάθε ευκαιρία και με υψηλούς τόνους διακηρύσσει - στα λόγια - «πρώτα η Ελλάδα», στην πράξη «βάζει πλάτες» για τον αφανισμό και της ελληνικής γλώσσας.

Αδιάψευστος μάρτυρας, αυτό που συνέβη χτες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, έδωσε στους δημοσιογράφους το «Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης 1999 - 2002», που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες. Μόνο που το κείμενο του «Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σύγκλισης» (διάβαζε πρόγραμμα «επικαιροποίησης» της λιτότητας για τα επόμενα τρία χρόνια) δεν ήταν στην ελληνική αλλά στην... αγγλική γλώσσα.

Η λέξη ντροπή είναι λίγη για να χαρακτηρίσει κανείς τη συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ