ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και άλλα δισεκατομμύρια για τους ιδιώτες

Η κυβέρνηση αρχίζει το ξήλωμα του ΠΔ 84/84, πριμοδοτώντας με 107 δισ. δραχμές τους βιομήχανους για να ρυπάνουν... λιγότερο την Αττική

Με το ποσό των 107 δισεκατομμυρίων δραχμών θα επιδοτηθούν - και άμεσα μάλιστα - μια σειρά από μεγάλες βιομηχανίες που ρυπαίνουν το λεκανοπέδιο Αττικής, προκειμένου - σύμφωνα με την κυβέρνηση - να εγκαταστήσουν στις μονάδες τους αντιρρυπαντική τεχνολογία. Αυτή η νέα ενίσχυση προς το ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελεί και την αρχή της κατάργησης του ΠΔ 84/84, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αντικατασταθεί από ένα νόμο που υπαγορεύτηκε από τους βιομηχάνους της Αττικής και του Πειραιά.

Χτες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, επιχειρήθηκε να εξωραϊστεί το περιεχόμενο του νέου νόμου, κατά τους οποίους δίνει τη δυνατότητα της βιώσιμης φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης των βιομηχανιών. Ενώ ακόμα δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί ο αριθμός των υψηλής και μέσης όχλησης μονάδων της Αττικής που πρέπει να μετεγκατασταθούν, ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλοι χώροι (Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά Πάρκα) που θα υποδεχτούν τις μετεγκατασταθείσες βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, η κυβέρνηση, μέσω των συναρμόδιων υπουργών, σπεύδει να ξεκαθαρίσει το παχυλό κονδύλι που θα μοιραστούν οι βιομήχανοι.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ερωτηθείς για να το αν αρκούν τα Βιομηχανικά και τα Βιοτεχνικά Πάρκα, για να υποδεχτούν τις μετεγκατασταθείσες βιομηχανίες, απάντησε ότι «πιστεύουμε ότι αρκούν»! Αυτή τη στιγμή, ουδείς από τους κυβερνώντες είναι σε θέση να απαντήσει για τον αριθμό και το είδος των μονάδων που μπορούν να μετεγκατασταθούν. Ενδεικτικό, επίσης, είναι το γεγονός της μετεγκατάστασης των βυρσοδεψείων, που εδώ και μία δεκαετία σχεδόν δεν έχουν μετεγκατασταθεί. Για μια υπόθεση με βάθος χρόνου τη δεκαετία, σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απολύτως κανένα μέτρο, αφού - όπως αναφέρθηκε από τον Κ. Λαλιώτη - ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να εγκαταστήσει τα βυρσοδεψεία στην περιοχή της Φυλής στην Αττική.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σημάδια... στασιμότητας

Η ΕΣΥΕ κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο ισχνή αύξηση μόλις 0,25% της συνολικής παραγωγής, με τάσεις παραπέρα πτώσης

Πτωτικούς ρυθμούς εμφανίζει για το πρώτο εξάμηνο του 2001 η παραγωγή στα εργοστάσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα υπεραισιόδοξα σχέδια της κυβέρνησης, που «έβλεπε» τον πρώτο χρόνο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ να συνοδεύεται με υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας κλπ. Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), μάς πληροφορούν ότι συνολικά η παραγωγή (στα ορυχεία, στη μεταποίηση και τον ηλεκτρισμό - νερό - φυσικό αέριο) τον Ιούνη του 2001 παρουσίασε πτώση 0,4% (συγκριτικά με τον Ιούνη του 2000). Η εξέλιξη αυτή είχε σαν συνέπεια να περιοριστεί για το εξάμηνο (σύγκριση Γενάρη - Ιούνη 2001 με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) ο μέσος όρος αύξησης της παραγωγής, μόλις στο 0,25%. Αν η παραγωγή υλικών αγαθών συνεχίσει και τους επόμενους μήνες (μέχρι το τέλος του χρόνου) την ίδια - πτωτική πορεία - είναι βέβαιο ότι το έτος 2001 θα κλείσει αρνητικά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πορεία της μεταποιητικής παραγωγής, τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, μάς πληροφορούν ότι:

  • Ο όγκος της παραγωγής υλικών αγαθών τον Ιούνη του 2001, συγκριτικά με τον Ιούνη του 2000, παρουσίασε πτώση 0,6%. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι από τους 22 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας, στους 14 η παραγωγή μειώθηκε (τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε ο κλάδος παραγωγής ιατρικών οργάνων και οργάνων ακριβείας) και μόνο στους 8 αυξήθηκε.
  • Στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, ο όγκος της παραγωγής υλικών αγαθών στα εργοστάσια, εμφανίζει αύξηση 1,06%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο όγκος της παραγωγής:

  • Στα ορυχεία και λατομεία αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούνη του 2001 συγκριτικά με τον Ιούνη του 2000 και 0,97% στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2001 (συγκριτικά με το ίδιο περσινό εξάμηνο).
  • Ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου και νερού μειώθηκε κατά 0,2% φέτος τον Ιούνη (συγκριτικά με τον Ιούνη του 2000) και σωρευτικά για το εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 2001, η μείωση έφτασε στο 2,19%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της ΕΣΥΕ για την πορεία της παραγωγής, σε 5 ειδικές ομάδες. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΣΥΕ, η αύξηση της συνολικής παραγωγής (ορυχείων, λατομείων, βιομηχανίας, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού) κατά 0,25% στο εξάμηνο του 2001, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2000, επηρεάστηκε από:

  • Τη μείωση της παραγωγής των κλάδων ενέργειας κατά 3,41%.
  • Την αύξηση της παραγωγής των κλάδων ενδιάμεσων αγαθών κατά 3,48%.
  • Την αύξηση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 7,91%.
  • Τη μείωση της παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 4,24%.
  • Τη μείωση της παραγωγής μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,82%.
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή από το μεγάλο κεφάλαιο

Φορολογικά έσοδα ύψους 215,7 δισ. δρχ. βεβαίωσε η Εφορία από το κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων προηγούμενων χρήσεων. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος του 2001 προκύπτει εκτεταμένη φοροδιαφυγή από το πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία:

  • Σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 3 δισ. δραχμές, καταλογίστηκε πρόσθετος φόρος ύψους 119,1 δισ. δρχ.
  • Σε επιχειρήσεις με τζίρο από 500 εκατ. μέχρι 2 δισ. δρχ. καταλογίστηκαν πρόσθετοι φόροι 74 δισ. δραχμές.

Ταυτόχρονα, για μια ακόμη φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έγιναν ο «προσφιλής» στόχος της Εφορίας. Σε μέσα επίπεδα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο από 9,6 εκατ. δρχ. η κάθε μία. Στο σύνολο τω επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας (με τζίρο μέχρι 500 εκατ.) καταλογίστηκαν φόροι 16,6 δισ. δρχ. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει φέτος ιδιαίτερο βάρος στο κλείσιμο υποθέσεων παρελθόντων ετών, προκειμένου να στηρίξει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση του οποίου μήνα με το μήνα γίνεται όλο και πιο προβληματική.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κυβερνητική στήριξη στους ιδιώτες παραγωγούς

Με οποιοδήποτε τρόπο, ο οποίος όμως πάντα θα κινείται προς όφελος των ιδιωτικού κεφαλαίου, επιδιώκει η κυβέρνηση να «απελευθερώσει» την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οχτώ μήνες μετά την «απελευθέρωση» της αγοράς και αφού οι ιδιώτες που κατέχουν τις σχετικές άδειες για ηλεκτροπαραγωγή δεν προχωρούν σε επενδύσεις, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παίρνει την υπόθεση «πάνω» της, διαβεβαιώνοντας ότι θα στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο τις ιδιωτικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε χτες ότι ετοιμάζεται Ειδικό Γραφείο στο υπουργείο, που θα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν έκρυψε πως ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, αλλά και να ικανοποιηθούν οι όποιες αξιώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες που έχουν πάρει άδειες για την ηλεκτροπαραγωγή (Κοπελούζος, Αλλαμανής, Μυτηλιναίος κ.ά.) αξιώνουν από το δημόσιο να είναι αυτό ο αγοραστής της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν, αρνούμενοι οι ίδιοι να μπουν στη διαδικασία ανάληψης του επενδυτικού ρίσκου και της ανεύρεσης πελατών που θα αγοράζουν την παραγόμενη ιδιωτική ηλεκτρική ενέργεια. Οι ίδιοι ιδιώτες ζητούν: Πρώτον, την τροποποίηση του Ν. 2773/99 και να υποχρεώνεται η ΔΕΗ να αγοράζει για κάποια χρόνια την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και την πουλάει αυτή στους καταναλωτές! Δεύτερον, να απαγορευτεί στη ΔΕΗ να κατασκευάσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να είναι αυτοί που θα καλύπτουν τις ανάγκες για ενέργεια.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι «η επόμενη διαβούλευση με τους ιδιώτες παραγωγούς θα γίνει πριν το τέλος του μήνα», προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία ενίσχυσης των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ