ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρίσιμο δημοψήφισμα για την προοπτική της Μπολιβαριανής Διαδικασίας

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν το κέντρο του Καράκας κατά την προχτεσινή τεράστια συγκέντρωση στήριξης της διαδικασίας αλλαγών στη Βενεζουέλα

Associated Press

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν το κέντρο του Καράκας κατά την προχτεσινή τεράστια συγκέντρωση στήριξης της διαδικασίας αλλαγών στη Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα ζει τις πιο κρίσιμες ώρες της. Ο λαός καλείται σήμερα να εγκρίνει ή να απορρίψει το αναθεωρημένο Σύνταγμα, που στόχο έχει την εμβάθυνση της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, δηλαδή της διαδικασίας δημοκρατικών φιλολαϊκών αλλαγών και της αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, που ακολουθείται από την είσοδο του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία, μετά την εκλογική νίκη του 1998. Σήμερα από τον πρόεδρο της χώρας και πολλές πολιτικές δυνάμεις και κυρίως το ΚΚ Βενεζουέλας τίθεται το ζήτημα της σοσιαλιστικής προοπτικής της διαδικασίας. Φυσικά, με διαφορετικές προσεγγίσεις (για παράδειγμα ο Τσάβες προβάλλει το «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», για να τον διαφοροποιήσει από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε) και αρκετές διφορούμενες ερμηνείες, πάντως με μια γενική κατεύθυνση που προβάλλει τις λαϊκές ανάγκες σε ρήξη με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, που όλα αυτά τα χρόνια αντιδρά.

Ετσι και αυτή η εκλογική αναμέτρηση (έχουν προηγηθεί άλλες οκτώ που έχουν κερδηθεί από το μπολιβαριανό μπλοκ) είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ η κυβέρνηση Τσάβες αντιμετωπίζει τις πιο σοβαρές «απειλές»...

Ηδη από το φετινό καλοκαίρι, με αφορμή τη λήξη της άδειας λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου RCTV (που σημειωτέον στήριξε ενεργά το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002, που ανέτρεψε τον Τσάβες για μόλις 48 ώρες), επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί κατάσταση χάους. Το τελευταίο διάστημα βίαιες διαδηλώσεις από φοιτητές των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν πληθύνει, αυτή φορά με πρόσχημα την «αντισυνταγματικότητα» του νέου Συντάγματος και έχουν επιχειρήσει να προκαλέσουν μάχες στο κέντρο και τις γύρω περιοχές του Καράκας και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο στο Καραμπόμπο...

Οχι τυχαία, άρθρο του Στράτφορ αναφέρει ότι «το 2005 το CANVAS* έστρεψε την προσοχή του στη Βενεζουέλα και την 5η Οκτωβρίου, στην έβδομη επέτειο από την πτώση του Μιλόσεβιτς,πέντε Βενεζουελανοί ηγέτες φοιτητικών οργανώσεων αφίχθηκαν στο Βελιγράδι για εκπαίδευση».

Κινητοποίηση του ιμπεριαλισμού

Ακολούθησαν οι καταγγελίες του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο για σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Τσάβες. «Στις 7-9 Οκτώβρη υψηλόβαθμοι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Πράγα με τμήματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, προκειμένου να εξωθηθούν ώστε να προκαλέσουν κοινωνικές εξεγέρσεις, δολιοφθορές στην οικονομία και τις υποδομές, καταστροφή της αλυσίδας ειδών διατροφής και σχεδιασμό στρατιωτικού πραξικοπήματος» ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Tribuna Popular», όργανο του ΚΚ Βενεζουέλας, στο πλαίσιο του σχεδίου «επιχείρηση εκκαθάρισης». Στη συνάντηση ήταν ο πρώην υφυπουργός Αμύνης και διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκ των αρχιτεκτόνων του πολέμου του Ιράκ, Πολ Γούλφοβιτς, η πρώην ΥΠΕΞ επί προεδρίας Κλίντον και αρχιτέκτονας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, Μαντλίν Ολμπράιτ, αλλά και ο γνωστός πραξικοπηματίας του κόμματος Accion Democratica Ουμπέρτο Σέλι.

Φυσικά, πρόσχημα ήταν το δημοψήφισμα για την έγκριση των αναθεωρημένων άρθρων του Συντάγματος. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό μάλιστα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ultimas Noticias», την καμπάνια της παραπληροφόρησης και ανατροπής μέσω του εμπορικού επιμελητηρίου της επαρχίας Καραμπόμπο και του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Βενεζουέλας στηρίζουν οι πολυεθνικές Ford, General Motors, DaimlerChrysler, Bridgestone Firestone, Goodyear, Alcoa, Shell, Pfizer, Dupont, Cargill, Coca-Cola, Kraft, Novartis, Unilever, Heinz, Johnson & Johnson, Citibank, Colgate, Palimolive, DHL και Owens Illinois.

Ακόμη πιο σοβαρά και επικίνδυνα συμβάντα ήταν οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Καταρχήν το επεισόδιο με τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στο πλαίσιο της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου και φυσικά τη διπλωματική ένταση με την Κολομβία, χώρα που αποτελεί το «Δούρειο Ιππο» μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, έθεσε τέλος στη διαμεσολαβητική προσπάθεια - την οποία είχε ζητήσει - του προέδρου Τσάβες για την επίτευξη μιας πιθανής συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής κρατουμένων με το αντάρτικο FARC, κατηγορώντας μάλιστα τον Τσάβες ότι ήθελε να κάνει την Κολομβία «θύμα της τρομοκρατικής κυβέρνησης τουFarc».

Τελευταίο, αλλά ίσως και το πιο επικίνδυνο συμβάν, η συνέντευξη Τύπου της 5ης του Νοέμβρη του απόστρατου στρατηγού και πρώην υπουργού Αμύνης Ραούλ Ισαίας Μπαντουέλ, που όχι μόνο κατήγγειλε τον Τσάβες και τη συνταγματική αναθεώρηση ως «απολυταρχισμό», αλλά κάλεσε στην καταψήφιση της αναθεώρησης και έκανε έμμεσες, αλλά σαφείς εκκλήσεις για πραξικόπημα... Δηλώσεις που δένουν γάντι με το αποκαλυφθέντα «σχέδιο Τανάλια».

Ξεχνά ηθελημένα ο στρατηγός Μπαντουέλ ότι το Μπολιβαριανό Σύνταγμα του 1999 υποτίθεται πως παρείχε σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα της ψήφου υπέρ ή εναντίον του προέδρου διά μέσου εθνικού δημοψηφίσματος και δίνει στους πολίτες ή την κυβέρνηση το δικαίωμα για την τροποποίησή του.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις

Την 15η Αυγούστου ο Τσάβες έκανε ακριβώς αυτό, υποβάλλοντας 33 προταθείσες μεταρρυθμίσεις των 350 άρθρων του Συντάγματος που εξήγησε με τον εξής τρόπο: Το Σύνταγμα του 1999 χρειαζόταν αναβάθμιση διότι «ήταν αμφιλεγόμενο και προϊόν εκείνης της χρονικής στιγμής. Ο κόσμος σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι ήταν τότε. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ουσιώδεις για τη συνέχιση της διαδικασίας της επαναστατικής μετάβασης με στόχο την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Κεντρικός του στόχος να δημιουργήσει, όπως τονίζει, μία «νέα γεωμετρία της εξουσίας» για το λαό και παράλληλα να του δώσει περισσότερη κυβερνητική διαφάνεια.

Η Εθνοσυνέλευση ολοκλήρωσε το έργο της στις 2 Νοέμβρη, προσθέτοντας 25 επιπλέον αναθεωρημένα άρθρα στις προτάσεις του Τσάβες μαζί με άλλες 11 τροποποιήσεις, φθάνοντας στο σύνολο τα 69 άρθρα που μεταβάλλουν το 1/5 του Συντάγματος. Στο άρθρο 299, που δίνει το στίγμα της μεταρρύθμισης, δηλώνεται ότι «το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς βασίζεται στις σοσιαλιστικές, αντιιμπεριαλιστικές και ανθρωπιστικές αρχές και της συνεργασίας, της αποτελεσματικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αλληλεγγύης, με στόχο να εξασφαλιστεί η αρμονική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, υψηλό οικονομικό επίπεδο και βελτίωση της ζωής του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευτυχία και να δυναμώσει η οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, με εξασφαλισμένη τη συνοχή, το δυναμισμό, την αυτοκυριαρχία για δίκαιη κοινωνική αναδιανομή του πλούτου, μέσα από έναν στρατηγικό, δημοκρατικό, συμμετοχικό πολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό που θα προκύπτει με ανοιχτή συζήτηση». Τα πιο σημαντικά άρθρα περιλαμβάνουν:

  • Την επέκταση του υπάρχοντος συνταγματικού νομικού πλαισίου για να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναγνωρίζει την κοινωνική και πολιτισμική ποικιλότητα της χώρας.
  • Τη δημιουργία μιας «κοινωνικής οικονομίας», την επίσημη κατάργηση των μονοπωλίων και της άδικης συγκέντρωσης οικονομικών πόρων.
  • Δικαίωμα ψήφου σε όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει τα 16 χρόνια.
  • Την επέκταση των προεδρικών θητειών από τα 6 στα 7 χρόνια και συνάμα να επιτρέπεται η επανεκλογή προέδρων απεριόριστες φορές ώστε η «επανεκλογή αυτή να είναι η ανεξάρτητη απόφαση του λαού της Βενεζουέλας».
  • Την ενίσχυση των λαϊκών κοινοτικών συμβουλίων, την αύξηση της χρηματοδότησής τους και την προώθηση δημιουργίας περισσότερων.
  • Την εξασφάλιση Δωρεάν Ανώτατης Παιδείας και στο μεταπτυχιακό επίπεδο.
  • Την απαγόρευση της ξένης χρηματοδότησης της πολιτικής και εκλογικής δραστηριότητας.
  • Μείωση της εργάσιμης ημέρας σε 6 ώρες και 36 την εβδομάδα.
  • Την κατάργηση της αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας, με στόχο την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας και όχι από ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά καρτέλ όπως ισχύει για όλες τις τράπεζες του πλανήτη.
  • Τη δημιουργία νέων μορφών λαϊκής ιδιοκτησίας με βάση πέντε κατηγορίες: Τη δημόσια - κρατική, την κοινωνική για τους πολίτες, τη συλλογική για λαϊκές και κοινωνικές ομάδες, τη μεικτή για δημόσια και ιδιωτικά συμφέροντα και την ιδιωτική για άτομα ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
  • Τον επανακαθορισμό του εδάφους της χώρας ώστε να κατανέμονται πόροι με τρόπο περισσότερο ισότιμο στις κοινότητες αντί της αποκλειστικής τους χρήσης από οικονομικές και πολιτικές ελίτ.
  • Τον επανακαθορισμό του στρατού ως μίας «αντιιμπεριαλιστικής λαϊκής οντότητας».

*CANVAS - Center for Applied Non Violent Actions and Strategies. Κέντρο Εφαρμοσμένων μη Βίαιων Ενεργειών και Στρατηγικών. Σχήμα διάδοχο της σερβικής Otpor με έδρα το Βελιγράδι. Σημαντικότεροι χρηματοδότες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η USAID και ειδικότητά τους, οι «πολύχρωμες επαναστάσεις» σε Ουκρανία, Γεωργία, Κιργιζία, Ζιμπάμπουε κ.α.


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


«Επιχείρηση Τανάλια»: Το σχέδιο νέου πραξικοπήματος

Η CIA και η ντόπια αντίδραση έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό για μια νέα προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Τσάβες

Το πολιτικό σκηνικό πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από το αποκαλυπτικό εμπιστευτικό διπλωματικό έγγραφο του στελέχους της CIA Μάικλ Μίντλετον Στιρ, που υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας υπό το προσωπείο του αξιωματούχου για τις Περιφερειακές Υποθέσεις, προς τον επικεφαλής της CIA Μάικλ Χέιντεν και έχει ημερομηνία 20 Νοέμβρη 2007. Το έγγραφο αποκάλυψε η Αμερικανοβενεζουελανή δικηγόρος - δημοσιογράφος Εύα Γκόλιγκερ* και φέρει τον τίτλο «Πρόοδος του τελικού σταδίου της Επιχείρησης Τανάλια». Την όλη επιχείρηση συντονίζει η λεγόμενη ομάδα Ανθρωπίνων Πληροφοριών (Human Intelligence - HUMINT) στη Βενεζουέλα.

Το υπόμνημα συνοψίζει τα διαφορετικά σενάρια που η CIA έχει εκπονήσει και θέσει ήδη σε εφαρμογή στη Βενεζουέλα, όσον αφορά το σημερινό δημοψήφισμα. Το «Εκλογικό Σενάριο» όπως διατυπώνεται, επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση και τάση των ψηφοφόρων και ότι βάσει αυτών των ευρημάτων η έγκριση του νέου Συντάγματος, δηλαδή το «Ναι» είναι σχεδόν βέβαιο, καθώς έχει ένα σταθερό προβάδισμα σε σχέση με το «Οχι» κατά περίπου 10%-13%.

Ο Στιρ δίνει έμφαση στη σημασία και την επιτυχία των δημοσίων σχέσεων, καθώς και της εκστρατείας προπαγάνδας την οποία έχει χρηματοδοτήσει με 8 εκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα η CIA. Επίσης επιβεβαιώνει ότι η μεταφορά χρημάτων της USAID γίνεται μέσω της συμβαλλόμενης εταιρείας της «Development Atlernatives Inc», η οποία συστάθηκε για να οργανώσει τις επιχειρήσεις τον Ιούνη του 2002 και να λειτουργήσει ως υπηρεσία της USAID για τις «Πρωτοβουλίες για τη Μετάβαση» και να καθοδηγεί και χρηματοδοτεί τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το υπόμνημα ρητά αναφέρεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της προπαγανδιστικής εκστρατείας ως «ψυχολογικές επιχειρήσεις» (PSYOPS) που περιλαμβάνει σύναψη συμβολαίων με εταιρείες δημοσκοπήσεων, ώστε να δημιουργήσουν απατηλές σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, όπου θα καταγράφεται ένα προβάδισμα του «Οχι» έναντι του «Ναι».

«Ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι»

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες, αρχής γενομένης με τη δημοσκόπηση της «Datanalisis», δημοσιεύονται με καταιγιστικό ρυθμό δημοσκοπήσεις όπου η μέχρι πρότινος - από τον Αύγουστο για την ακρίβεια - παγιωμένη τάση υπέρ του «Ναι» ως διά μαγείας εξαφανίστηκε! Οι δημοσκοπήσεις αυτές αναμεταδίδονται χωρίς φειδώ και αιδώ από τα διεθνή ΜΜΕ και πρακτορεία, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Ρόιτερς», το ΑΡ κλπ, εννοείται πάντα συνοδευόμενα με τη χαρακτηριστική «ξύλινη» φράση «για την αναθεώρηση που θα παραδώσει υπερεξουσίες στον Τσάβες»... πράγμα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Εξάλλου, μέσω του υπομνήματος επιβεβαιώνεται επίσης ότι τη συνεργασία με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για τη διαστρέβλωση των πληροφοριών και των στοιχείων αναφορικά με το δημοψήφισμα και το συντονισμό στη Βενεζουέλα έχει αναλάβει μία ομάδα δημοσιογράφων, ενώ τα ΜΜΕ οργανώνονται και κατευθύνονται από τον Αλμπέρτο Φεντερίκο Ραβέλ, πρόεδρο του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου «Globovision».

Πολύμορφη υπονόμευση

Μάλιστα ο Στιρ προτείνει στο στρατηγό Μάικλ Χέιντεν δύο στρατηγικές που θα δουλεύουν ταυτόχρονα: την παρακώλυση του δημοψηφίσματος και την άρνηση της αναγνώρισης του αποτελέσματος όταν ανακοινωθεί ότι το «Ναι» επικράτησε. Ταυτόχρονα τα ακόλουθα βήματα:

  • Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα με βίαιες και διασπαστικές ενέργειες.
  • Γενίκευση του κλίματος ακυβερνησίας και της αίσθησης νοθείας.
  • Πρόκληση γενικής εξέγερσης σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.
  • Προώθηση και συμμετοχή στο «σχέδιο βίαιης συγκέντρωσης» στα εκλογικά κέντρα ενθαρρύνοντας τους πιστούς ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να ΨΗΦΙΣΟΥΝ και να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ, ώστε να εξεγείρουν άλλους ψηφοφόρους.
  • Παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας με ανακοινώσεις στοιχείων και έξιτ πολς, από τις πρώτες ώρες των εκλογών, που θα καταγράφουν προβάδισμα του «Οχι».
  • Συντονισμός αυτών των ενεργειών με τον Ραβέλ, την ιδιωτική τηλεόραση «Globovision» και τα διεθνή δίκτυα. Συντονισμός με τον στρατιωτικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας και το γραφείο «Αμυνας, Επίθεσης και Επιχειρήσεων» (DAO).
  • Χρήση ομάδας ειδικών από την πανεπιστημιακή κοινότητα που θα κάνουν δηλώσεις και θα συμμετέχουν σε συζητήσεις για τον τρόπο που τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων έχουν παραποιηθεί, ώστε να οικοδομηθεί το κλίμα δυσπιστίας ως προς το εκλογικό σύστημα.

Και σχέδιο πιθανής εξωτερικής επέμβασης:

  • Απομόνωση του Τσάβες από τη διεθνή κοινότητα.
  • Προσπάθεια για επίτευξη ενότητας στις τάξεις της αντιπολίτευσης.
  • Αναζήτηση συμμαχιών μεταξύ των «απεχόντων της εκλογικής διαδικασίας» και όσων ψηφίσουν «Οχι».
  • Διατήρηση σταθερά της προπαγάνδας εναντίον του Τσάβες.
  • Εκτέλεση στρατιωτικών ενεργειών για την υποστήριξη των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και των καταλήψεων στο πλαίσιο της εκστρατείας προπαγάνδας.
  • Ολοκλήρωση των επιχειρησιακών προετοιμασιών στις στρατιωτικών βάσεις των ΗΠΑ στο Κουρασάο και την Κολομβία - αναφέρονται ως «μπλε» και «πράσινες» χώρες - ώστε να παρέχουν υποστήριξη στις ενέργειες που γίνονται εντός της Βενεζουέλας.
  • Ανάκτηση ελέγχου μέρους της χώρας κατά τη διάρκεια των επόμενων 72 έως 120 ωρών.
  • Ενθάρρυνση κινήσεων εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνοφρουράς και άλλων Σωμάτων, ώστε να εκδηλωθεί στρατιωτική στάση.

Ολα αυτά συνοδεύονται με λίστα ονομάτων συνεργατών μέσα στη Βενεζουέλα που βρίσκονται σε άμεση επαφή με την αμερικανική πρεσβεία. Τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, όπως το Εθνικό Κομάντο Αντίστασης, την Accion Democratica, τα Primero Justicia και Bandera Roja (την οργάνωση της «άκρας αριστεράς» που σε διατεταγμένη αποστολή και τον Απρίλη του 2002 άνοιξε πυρ κοντά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ενέργεια που αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκδήλωση του πραξικοπήματος το 2002). Ακόμα ονόματα πανεπιστημιακών και συνδικαλιστικών στελεχών φοιτητών από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

------------------

* Εύα Γκόλιγκερ, δικηγόρος, δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη συνωμοσία της Ουάσιγκτον και την άμεση καθοδήγησή της στο πραξικόπημα του 2002, συγγραφέας βιβλίων και σειράς αποκαλυπτικών άρθρων αναφορικά με τις αμερικανικές επιθετικές βλέψεις έναντι της Βενεζουέλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ