ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες προειδοποιήσεις της Τουρκίας ενόψει της άτυπης τριμερούς

Από τη συνάντηση εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων Γαλλίας και Κύπρου
Από τη συνάντηση εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων Γαλλίας και Κύπρου
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η Τουρκία διά στόματος Χουλούσι Ακάρ, υπουργού Αμυνας, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε τις προσπάθειες που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση να μην μπορεί η Τουρκία να μπει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας». Ο Ακάρ μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση σε όσους επιδιώκουν να εμποδίζουν «τη σημαία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους) να κυματίζει για πάντα στο νησί», παίρνοντας αφορμή από το πρόσφατο κάψιμο της κατοχικής σημαίας από δυνάμεις του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΜ.

Λίγα 24ωρα πριν από την άτυπη τριμερή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, στο Βερολίνο (τη Δευτέρα 25/11), η Αγκυρα διαμηνύει πως δεν αδιαφορεί για το παζάρι που αναμένεται να φουντώσει, ωστόσο η προθυμία της θα εξαρτηθεί και από τα ανταλλάγματα που θα προσφέρουν αντίπαλοι και εταίροι της. Το Κυπριακό άλλωστε, και ειδικότερα η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί και συνολικά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αποτελεί κομβικό ζήτημα σε μια σειρά από επαφές που «τρέχουν», με διάφορες αφορμές, αναδεικνύοντας ωστόσο ένα κοινό «νήμα» που διαπερνά όλο το εύρος των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σε μία «ειλικρινή ανταλλαγή» απόψεων, όπως τουλάχιστον την περιέγραψε ο δεύτερος, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι επανέλαβε «την έντονη καταδίκη της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη βορειοανατολική Συρία». Ο Σασόλι είπε ακόμα ότι εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ωστόσο, κατέληξε, «και οι δύο συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έχουμε από κοινού, όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μοιράστηκε δημοσίως θέματα που δεν μου έθεσε κατά πρόσωπο». Αναγνώρισε πάντως ότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να επιδιώκουν τη συνδιαπραγμάτευση για πολλά θέματα, για αυτό και - όπως είπε - η συνάντησή του με τον Σασόλι διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και ασχολήθηκε με όλα τα ανοιχτά θέματα: Από τη Συρία και την Κύπρο μέχρι το Μεταναστευτικό και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία Γάλλων στρατιωτικών

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον του Παρισιού για την περιοχή.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου της κυπριακής Εθνικής Φρουράς, «στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Οπως εξηγούσε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς, «η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και τομείς ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών κλάδων των ΕΔ, μεταξύ αυτών η εκπαίδευση, η υποστήριξη και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η διοικητική μέριμνα και οι πληροφορίες.

Με αυτήν τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η θέληση Κύπρου και Γαλλίας για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια».

Τέλος, την Τετάρτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τριήμερη νέα κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου - Ισραήλ, «ΟΝΙΣΗΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ 2019».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πεδίο σκληρών ανταγωνισμών ο ορυκτός πλούτος

Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο φωτίζουν καλύτερα ορισμένες «αθέατες» με την πρώτη ματιά πλευρές των εξελίξεων στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στη Βολιβία, όπου τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται το πραξικόπημα για την αλλαγή κυβέρνησης, με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων. Το ενδιαφέρον αυτών των δημοσιευμάτων εστιάζει στον «πόλεμο» για τον ορυκτό πλούτο της Βολιβίας και πιο ειδικά για το λίθιο, ως ένα σημαντικό πεδίο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Το λίθιο είναι βασικό συστατικό στην κατασκευή μπαταριών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης και όχι μόνο. Στον τομέα αυτό επενδύουν τεράστια ποσά η Κίνα και οι ΗΠΑ, αλλά και ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Στην εποχή της «πράσινης ανάπτυξης», η Goldman Sachs χαρακτηρίζει το λίθιο ως τη «νέα βενζίνη», εκτιμώντας ότι μια αύξηση της τάξης του 1% στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως θα αυξήσει τη ζήτησή του περισσότερο από 40%. Είναι φανερό επομένως ότι η δέσμευση μεγάλων κοιτασμάτων λιθίου ανά τον κόσμο δίνει ισχυρό προβάδισμα στον ανταγωνισμό. Πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι όλα τα σχέδια που προτάσσουν την ηλεκτρική ενέργεια ως εναλλακτική του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων, σχετίζονται με την επίλυση του βασικού προβλήματος της μεγάλης διάρκειας αποθήκευσής της. Γι' αυτόν το λόγο οι «μπαταρίες» και γενικότερα οι συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν στο επίκεντρο αυτών των σχεδίων.

* * *

Η Κίνα ελέγχει σήμερα το μισό περίπου της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου, αξιοποιώντας τα δικά της αποθέματα και τα δικαιώματα εξόρυξης που αποσπά με διακρατικές συμφωνίες στο εξωτερικό. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, η κινεζική εταιρεία «Talison Lithium» διαθέτει ορυχεία με τα μεγαλύτερα αποθέματα του πολύτιμου ορυκτού στη χώρα. Η Αυστραλία καλύπτει σήμερα το 75% των αναγκών της Κίνας σε λίθιο και το 40% της παγκόσμιας ζήτησης. Στη Χιλή, η κινεζική «Tianqiis» συμμετέχει με σημαντικό μερίδιο στο κεφάλαιο του μεγαλύτερου παραγωγού λιθίου στον κόσμο, διεκδικώντας μάλιστα να εξαγοράσει πλήρως τον κρατικό κολοσσό. Αν αυτό συμβεί, εκτιμάται ότι «θα αλλάξει τη γεωπολιτική του παγκόσμιου ελέγχου λιθίου», σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οίκων, που παρακολουθούν τη βιομηχανία της εξόρυξης. Η Κίνα βέβαια δεν παίζει σε «άδειο γήπεδο». Στη Χιλή οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλα ποσοστά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιθίου, ενώ και στην Αυστραλία, μια αμερικανική πολυεθνική μοιράζεται με τους Κινέζους την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου ορυχείου!

* * *

Στη Βολιβία, που θεωρείται χώρα με τεράστια αποθέματα λιθίου, η κυβέρνηση Μοράλες υπέγραψε τον περασμένο Φλεβάρη μια «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία ανάμεσα στην κρατική εταιρεία παραγωγής λιθίου YLB και την κινεζική «Xinjiang TBEA Group Co Ltd». Η επένδυση αυτή καθιστά την Κίνα τον μεγάλο «παίκτη» στην εκμετάλλευση λιθίου στη Βολιβία και όχι μόνο. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Κίνα θα μπορεί σε μια δεκαετία να προμηθεύσει με μπαταρίες λιθίου το 60% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα παράγονται σε όλο τον κόσμο! Οι συμφωνίες αυτές είναι αποτέλεσμα των στενών σχέσεων που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μοράλες με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία και δυσαρέσκεια στους Αμερικανούς, που τις βλέπουν ως απειλή για τα στρατηγικά τους συμφέροντα στη Λατινική Αμερική.

* * *

Ενα από τα πολλά ερωτήματα μετά το πραξικόπημα, είναι πώς θα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση της Βολιβίας τις συμφωνίες με τους Κινέζους και αν οι ΗΠΑ θα έχουν στο εξής τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση των πολύτιμων ορυκτών. Σε κάθε περίπτωση, η ανάμειξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο πραξικόπημα αποκαλύπτει τα τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή, στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία. Φανερώνουν επίσης το μέγεθος των συγκρούσεων πίσω από τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που στηρίζεται στη χρησιμοποίηση νέων, «καθαρότερων» πηγών Ενέργειας έναντι του πιο «βρώμικου» πετρελαίου και των παραγώγων του. Πάνω σ' αυτό το έδαφος εξελίσσεται ένα «σαφάρι» ανάμεσα στους ισχυρότερους παγκόσμιους «παίκτες» για το ποιος θα βάλει στο χέρι πολύτιμα και σπάνια ορυκτά, αυξάνοντας παράλληλα τη γεωπολιτική του επιρροή σε βάρος των ανταγωνιστών του.

* * *

Σίγουρα οι εξελίξεις στη Λ. Αμερική και η πολύμορφη επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, με σκοπό την αντιμετώπιση κυβερνήσεων που είχαν άλλους γεωπολιτικούς προσανατολισμούς και επέλεξαν συμμαχίες με ανταγωνιστές τους, δεν αφορούν μόνο ή κυρίως το ζήτημα αυτό, αλλά ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής δύναμης. Από το παράδειγμα όμως του ανταγωνισμού γύρω από τις «σπάνιες γαίες» γίνεται καθαρό ότι τα συμφέροντα που συγκρούονται είναι πολύ ισχυρά και ότι αυτήν τη σύγκρουση την πληρώνουν ακόμα και με το αίμα τους οι λαοί. Πλούτος δηλαδή που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας και κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού θα μπορούσε να είναι ευλογία, γίνεται στο πλαίσιο του καπιταλισμού κατάρα για τους λαούς. Συμπέρασμα χρήσιμο και διαχρονικό σε κάθε ήπειρο και χώρα...


Κ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ