ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρκαγιές σε Ρόδο και Βαρνάβα Αττικής

Μάχη με τις φλόγες έδιναν για δύο μέρες πυροσβέστες και κάτοικοι στη Ρόδο (φωτ.)

Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες έδιναν για δύο μέρες πυροσβέστες και κάτοικοι στη Ρόδο (φωτ.)
Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της χώρας, δυστυχώς προϊδεάζουν για όσα ακολουθήσουν το καλοκαίρι και αναδεικνύουν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Πυροσβεστική και το προσωπικό εξαιτίας της συνέχισης και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της πολιτικής μείωσης των κρατικών δαπανών για τις ανάγκες της πρόληψης, της πυρασφάλειας και της δασοπυρόσβεσης.

Πιο συγκεκριμένα, στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας έκταση με χαμηλή βλάστηση στο Βαρνάβα Αττικής, μεταξύ του κοιμητηρίου και του ΧΥΤΑ, ενώ χιλιάδες στρέμματα κάηκαν το Σαββατοκύριακο στη νότια Ρόδο. Η Πυροσβεστική, που ενημερώθηκε στις 12.45 για το συμβάν, επενέβη με 35 πυροσβέστες και 12 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή πήγαν και 15 υδροφόρες ΟΤΑ. Η φωτιά δεν απείλησε άμεσα κατοικημένη περιοχή στο Βαρνάβα. Τελικά, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο.

Πυρκαγιά σημειώθηκε και στη Ρόδο. Για δύο μέρες οι πυροσβέστες ήταν στο πόδι - όπως και οι κάτοικοι του νησιού - προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στο χωριό Απολακκιά, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά, όπως και το χωριό Ιστριος. Την άλλη μέρα ήταν καλύτερη η εικόνα από την πυρκαγιά, καθώς δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, στον τόπο ήταν προληπτικά 28 οχήματα με 69 πυροσβέστες, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές, έξι οχήματα ΟΤΑ και οκτώ ιδιωτικά βυτιοφόρα, καθώς και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για 15.000 έως 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ρόδου Αγαπητό Παλλά, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής, όπως παραδέχθηκε στους πυροσβέστες ένας αγρότης που θέριζε το χωράφι του.

Με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» επισημαίνει πως «και στη φετινή αντιπυρική περίοδο αναδεικνύονται, με ακόμα πιο έντονο τρόπο, τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), αλλά και το προσωπικό του. Προβλήματα που οφείλονται στη συνέχιση της πολιτικής της μείωσης των κρατικών δαπανών για τις ανάγκες του ΠΣ, αλλά και για τις ανάγκες των υπηρεσιών του δικτύου πρόληψης και πυρασφάλειας, όπως εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, τίποτε δεν άλλαξε σε ό,τι αφορά τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό. Ιδια δε είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό. Λέει συγκεκριμένα: «Ενας σημαντικός αριθμός από τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα χρονολογείται κατασκευαστικά πέραν των 20 και των 30 ετών. Ο ατομικός εξοπλισμός (στολές πυρκαγιάς, μέσα ατομικής προστασίας) δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία 6 - 7 χρόνια. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει επίσης και ο ατομικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κυρίως στα αστικά συμβάντα (όπως είναι οι ακατάλληλες απαρχαιωμένες χαλύβδινες φιάλες των αναπνευστικών συσκευών)». Οσον αφορά τα εναέρια μέσα («Canader» και «Pezzetel») και εκεί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Είναι παμπάλαια, ενώ συνεχίζεται να δαπανώνται σημαντικά ποσά από το κράτος για ενοικιάσεις ελικοπτέρων, κάθε καλοκαίρι, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζει ο εθνικός εναέριος στόλος.

Σκοτώθηκε 9χρονος στο φαράγγι του Βουραϊκού

Από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και όχι από πνιγμό, μετά την πτώση του στα νερά του Βουραϊκού ποταμού στην Αχαΐα, επήλθε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ο θάνατος του εννιάχρονου, η σορός του οποίου ανασύρθηκε το βράδυ της Κυριακής από άνδρες της ΕΜΑΚ μέσα από φαράγγι. Τα ίχνη του παιδιού είχαν χαθεί το μεσημέρι της Κυριακής, στη διάρκεια ομαδικής πεζοπορίας έξι ενηλίκων και τριών παιδιών, μελών οικογενειών.

Σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των γονέων του, το άτυχο παιδί πιθανότατα έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε στο κενό από πέρασμα ακριβώς δίπλα στη γραμμή του οδοντωτού σιδηροδρόμου, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε δύσβατο σημείο στη θέση Σιφώνι, στο φαράγγι του Βουραϊκού, στο δήμο Αιγιαλείας.

Σε δηλώσεις του, ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υποστράτηγος Ν. Νικολακόπουλος, που ήταν παρών στη χτεσινή επιχείρηση αναζήτησης και ανάσυρσης του εννιάχρονου, είπε ότι το παιδί προσπάθησε να περάσει δεξιά από τις σιδηροδρομικές ράγες, πατώντας πάνω σε πρόχειρη λαμαρίνα - αυτοσχέδιο πέρασμα πλάτους 50 εκατοστών. «Από εκεί κατέπεσε, όχι κατακόρυφα, αλλά θα πρέπει να χτύπησε διαδοχικά σε προεξοχές -"μπαλκόνια". Αρχικά σε βάθος 10 μέτρων και κατόπιν πιο βαθιά, στα 25 μέτρα, για να καταλήξει τελικά στο νερό, στα 40 μέτρα πιο κάτω από το σημείο που έπεσε».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σοβαρές ελλείψεις σε πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών

Για άλλη μια χρονιά, η αντιπυρική περίοδος θα περάσει με παρόντα τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που αφορούν την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία. Ηδη, μέσα σε λίγες μέρες, τέσσερις πυρκαγιές έπληξαν την Αττική στην περιοχή των Μεγάρων και στο Βαρνάβα. Στη Ρόδο, οι φλόγες κατέστρεψαν 15.000 - 25.000 στρέμματα. Η κυβερνητική πολιτική, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποβαθμίζει τη Δασική Υπηρεσία σε βάρος της ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων. Για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της χρειάζεται πάνω από 400 δασολόγους και δασοπόνους. Οι αλλαγές στη νομοθεσία, με διαδικασίες εξπρές για την ...αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων από το κεφάλαιο συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Εντάθηκε η εμπορευματοποίηση των δασών, αφού εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες διαχείρισης σε μονοπωλιακούς ομίλους. Μεγάλωσαν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κονδύλια για καθαρισμούς και προληπτικές παρεμβάσεις είναι πενιχρά και δεν θα ξεπεράσουν τα 8 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει μόλις το 20% των αναγκών. Επιπλέον, δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση, ενώ οι διαχειριστικές μελέτες, πλέον, καταρτίζονται μόνο για τη συντήρηση ελάχιστου τμήματος του δασικού οδικού δικτύου και για ελάχιστες αραιώσεις - κλαδεύσεις αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά πενταετία χρειάζεται μελέτη διαχείρισης του δάσους.

* * *

Στο Πυροσβεστικό Σώμα τίποτε δεν άλλαξε σε ό,τι αφορά τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό. Δεν έχει διασφαλιστεί ούτε η μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών 5ετούς θητείας και των συμβασιούχων, για να καλύψουν ένα μέρος των ελλείψεων, αλλά και για να δουλεύουν με πλήρες ωράριο, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν καλύτερα και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ιδια είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά τον εξοπλισμό, όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες (σ.σ. βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη). Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει επίσης και ο ατομικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κυρίως στα αστικά συμβάντα, όπως είναι οι ακατάλληλες - απαρχαιωμένες χαλύβδινες φιάλες, των αναπνευστικών συσκευών. Οσον αφορά τα εναέρια μέσα («Canader» και «Pezzetel») και εκεί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα εφτά CL 215 είναι ηλικίας έως 40 χρόνων και δεν μπορούν να επιχειρήσουν, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς, τα τέσσερα CL 415 πετούν εδώ και 15 χρόνια, ενώ συνεχίζονται να δαπανώνται σημαντικά ποσά από το κράτος, για ενοικιάσεις ελικοπτέρων, κάθε καλοκαίρι, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζει ο εθνικός εναέριος στόλος.

* * *

Οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν ωράρια. Αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν έτσι τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις. Η υπηρεσία εντατικοποιείται, τα ρεπό κόβονται, το ωράριο γίνεται λάστιχο από τις συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή από την υπηρεσία, ακόμα και για πυρκαγιές που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ήδη υπάρχον προσωπικό στις βάρδιες ή ακόμα και για την περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πυρκαγιά σε εξέλιξη (σ.σ. προληπτικές επιφυλακές). Χαρακτηριστικά, όταν ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, καλούνται ενισχύσεις από διάφορες περιοχές και περιφέρειες της χώρας, ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές. Κάτι που συνέβη και στις πυρκαγιές της περασμένης βδομάδας στην περιοχή των Μεγάρων.

Με αυτήν την πολιτική δεν αποφεύγονται οι μεγάλες καταστροφές στα δάση, δεν αποτρέπονται οι εμπρησμοί από τα διάφορα δίκτυα των καταπατητών, που ευνοούνται από τη νομοθεσία που διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση και ανοίγει δρόμους για εμπορευματική αξιοποίηση του δασικού πλούτου. Το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελλείψεων, των καθυστερήσεων, της υποχρηματοδότησης, των υποδομών για αντιπυρική προστασία πρέπει να γίνει υπόθεση της πάλης του λαϊκού κινήματος, που θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ιδιαίτερα την περίοδο των επόμενων καλοκαιρινών μηνών.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ