ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Προετοιμασίες κλιμάκωσης του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Σύσκεψη σήμερα με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και Επιτροπών Αγώνα δήμων

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα στο πλαίσιο της τελευταίας 48ωρης απεργίας
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα στο πλαίσιο της τελευταίας 48ωρης απεργίας
Σύσκεψη για τους συμβασιούχους οργανώνουν, σήμερα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων Ωρωπού, Αμαρουσίου και των δήμων του Πειραιά. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλατεία Βικτωρίας).

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει: «Συνάδελφοι, από τις 16 του Μάη είμαστε στο δρόμο του αγώνα κάθε μέρα (...) Ακόμα πιο αποφασιστικά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Συσπειρωνόμαστε, οργανώνουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας (...) καμιά απόλυση συμβασιούχου. Να πάρει τώρα την πολιτική απόφαση η κυβέρνηση και να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει τις συμβάσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Αντίστοιχη σύσκεψη, επίσης σήμερα, οργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων δήμου Λάρισας, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αύριο, σύσκεψη οργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας, το Σωματείο Οδηγών Χειριστών δήμου Πάτρας και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο στις 7 μ.μ.

Να δημιουργήσουμε αγωνιστικό τείχος

Για τις εξελίξεις που αφορούν τους συμβασιούχους, τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων και το δικαίωμα στη δουλειά, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ, δήλωσε τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, βλέπουμε να εξελίσσεται ένα καλοστημένο παιχνίδι, με την κυβέρνηση να μεταφέρει τις ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την αντιπολίτευση να πανηγυρίζει για τη "δικαίωση" των απόψεών της. Από την άλλη πλευρά, 15 χιλιάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και να ζήσουμε τις πρώτες 15 χιλιάδες απολύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοροϊδία έχει και συνέχεια, αφού το υπουργείο Εσωτερικών υπόσχεται ρύθμιση για "τακτοποίηση" όπως λένε των συμβασιούχων, ενώ πριν από λίγες μέρες οι ίδιοι ψήφισαν και υπόγραψαν, στο 4ο μνημόνιο, μηδενικές προσλήψεις στους ΟΤΑ μέχρι το 2020.

Σε αυτή την κατάσταση και την κοροϊδία, για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη λύση από το δρόμο του αγώνα. Απέναντι στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την καθαρογραφή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό τείχος σε κάθε δήμο αλλά και συνολικά, ώστε κανείς συνάδελφος να μην απολυθεί, κανείς να μη μείνει απλήρωτος. Και το κύριο αίτημα παραμένει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, νομοθετική ρύθμιση τώρα για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων, όλων των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα και τα ταξικά σωματεία, να γυρίσουμε την πλάτη στην κυβερνητική πια πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι «τεκμηριωμένες ανάγκες» του πληθυσμού...

Με παρεμβάσεις τους, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης καλλιεργούν την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει τάχα προς το καλύτερο στην καθημερινότητα του λαού και ότι οι «μεταρρυθμίσεις» τους θα υπηρετήσουν την αναπτυξιακή προοπτική, την κερδοφορία δηλαδή του κεφαλαίου, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μια τέτοια παρέμβαση έκανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γενεύη. Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωράει σε αναπροσαρμογές στο σύστημα της Υγείας, με κριτήριο τη λογική «κόστους - οφέλους», που συνθλίβει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ο Α. Ξανθός έκανε το μαύρο άσπρο, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η στρατηγική απάντηση στην κρίση των συστημάτων Υγείας, στις ακάλυπτες ανάγκες και στις υγειονομικές ανισότητες, είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η έμφαση στην ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία, η ενίσχυση της κουλτούρας των δικαιωμάτων των ασθενών». Λίγο πιο κάτω, πρόσθεσε: «Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ δεν είναι "εργαλείο" για τη λιτότητα και τις περικοπές στις δαπάνες Υγείας. Εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών και την εγγυημένη κάλυψη των αναγκών τους, ενώ ταυτόχρονα συνιστά μια πραγματική αλλαγή παραδείγματος στην Υγεία: Από την αρρύθμιστη, ανεξέλεγκτη και αποσπασματική αγορά υπηρεσιών με ευθύνη του πολίτη, στην ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με ευθύνη της Πολιτείας».

***

Στην πραγματικότητα, όμως, η «μεταρρύθμιση» στην ΠΦΥ που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι στην κατεύθυνση της παραπέρα περικοπής κρατικών δαπανών και προωθεί ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας, χαμηλών προδιαγραφών, με υποτυπώδη λειτουργία, χωρίς ιατροδιαγνωστικά εργαστήρια, που θα καλύπτουν μόλις το 30% του πληθυσμού. Οι εργαζόμενοι σ' αυτές τις κρατικές δομές θα είναι διετούς απασχόλησης, με δυνατότητα ανανέωσης για δύο ακόμα χρόνια. Η απασχόλησή τους, δηλαδή, δεν γίνεται με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας, αλλά με ευέλικτες μορφές, ενώ ημερομηνία λήξης έχει και η χρηματοδότηση του συστήματος από το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια με τα οποία ξεκινάει η λειτουργία του, κάποια στιγμή θα τελειώσουν και οι δομές θα μείνουν στον αέρα, κάνοντας ευκολότερο για την κυβέρνηση να μετακυλήσει το κόστος στον λαό, με αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών. Καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν όλα αυτά με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, όπως είναι ώριμο και αναγκαίο να συμβεί, παίρνοντας υπόψη το επίπεδο της παραγωγικότητας και την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

***

Δηλωτικά της πολιτικής και του σχεδιασμού της κυβέρνησης αναφορικά με την Υγεία είναι και όσα είπαν σε σχετική εκδήλωση της «Ναυτεμπορικής» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, και η υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά. Ο μεν πρώτος παρουσίασε την Υγεία και το Φάρμακο ως «έναν κλάδο με πολλές επενδυτικές ευκαιρίες», με έμφαση στη φαρμακοβιομηχανία, στην κλινική έρευνα, στον ιατρικό εξοπλισμό και άλλους τομείς. Αντίστοιχα, η υπουργός Τουρισμού μίλησε για τη στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον ιατρικό τουρισμό, με στόχο να γίνουν επενδύσεις και να ξεμπλοκαριστούν αδειοδοτήσεις. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, Στ. Βαρβαρός, ο οποίος είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα έχει κρίσιμο ρόλο στον κλάδο της Υγείας και ...απολογήθηκε στο επιχειρηματικό κοινό της εκδήλωσης, λέγοντας: «Μας κατηγορούν για μεροληψία υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ορθώνουμε εμπόδιο στον ιδιωτικό τομέα που έχει αποδείξει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων». Η τοποθέτησή του αυτή ήταν και ένα είδος «προληπτικής» απάντησης στον Β. Οικονόμου, βουλευτή και τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, ο οποίος στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ο δημόσιος τομέας στην Υγεία τραβάει χειρόφρενο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας»!

***

Επιστρέφοντας στον υπουργό Υγείας και στην ομιλία του στον ΠΟΥ, ο Α. Ξανθός υποστήριξε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι «η καθολική και ισότιμη κάλυψη των τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, με ταυτόχρονη προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών από δυσβάστακτες επιβαρύνσεις (...) Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών της και της διαπραγμάτευσης κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή». Η κυβέρνηση εμφανίζεται να κουνάει τάχα το δάκτυλο στους φαρμακοβιομήχανους, αλλά την ίδια ώρα προσανατολίζεται στην «απελευθέρωση» της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), διευρύνοντας παράλληλα τη λίστα με περισσότερα φάρμακα, τα οποία πληρώνονται 100% από τους ασθενείς. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς θα επιβαρύνονται και για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται με επιπλέον δαπάνη, εκτός της συμμετοχής τους, πληρώνοντας το 50% της διαφοράς λιανικής - ασφαλιστικής τιμής για τα πρωτότυπα φάρμακα, που δεν έχουν ή δεν κυκλοφορούν αντίστοιχα γενόσημα. Ενώ καινοτόμα φάρμακα προβλέπεται είτε να μην ενταχθούν στη «θετική λίστα», είτε για καθένα απ' αυτά που θα κατατάσσεται στη θετική λίστα, να φεύγουν από τον κατάλογο ίσης αξίας φάρμακα, προκειμένου να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

***

Η «λέξη κλειδί» βέβαια στην ομιλία του υπουργού, που διαπερνάει όλη την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, είναι η κάλυψη των «τεκμηριωμένων» αναγκών του πληθυσμού. Μόνο που τα κριτήρια γι' αυτήν την «τεκμηρίωση» δεν είναι η ιδιαιτερότητα της κάθε πάθησης και οι ανάγκες του κάθε ασθενούς, αλλά τα διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η κερδοφορία και οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και το Φάρμακο και βέβαια η δημοσιονομική σταθερότητα, που θεωρείται «προαπαιτούμενο» της ανάκαμψης και συνθλίβει δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες.


Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ