ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δολοφονική η πολιτική της ΕΕ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες

Τη δολοφονική πολιτική της ΕΕ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φ. Μογκερίνι, με αφορμή το διαμελισμό δεκατεσσάρων προσφύγων από τρένο στη σιδηροδρομική γραμμή Βέλες - Σκοπίων, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ χωρίς δυνατότητα διαφυγής.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής: «Δεκατέσσερις πρόσφυγες διαμελίστηκαν από τρένο, που πέρασε από πάνω από ομάδα συνολικά 100 περίπου μεταναστών, στη σιδηροδρομική γραμμή Βέλες - Σκοπίων. Εκατοντάδες πρόσφυγες από διάφορες χώρες - θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, εδώ και πολλούς μήνες εγκλωβίστηκαν στην ουδέτερη συνοριακή γραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ, χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οταν εισέρχονται στην Ελλάδα συλλαμβάνονται, κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, απειλούνται με επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής τους - όπου μαίνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι. Οταν εισέρχονται στην ΠΓΔΜ ξυλοκοπούνται, διώκονται και εξωθούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι δεκατέσσερις νεκροί πρόσφυγες του Βέλες, οι χιλιάδες πνιγμένοι της Μεσογείου αποδεικνύουν ότι είναι δολοφονική η πολιτική της ΕΕ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, η άγρια καταστολή, η Frontex, οι Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ και τα άλλα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των ίδιων των θυμάτων της πολιτικής της.

Ερωτάται η ύπατη εκπρόσωπος: Πώς τοποθετείται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα παραπάνω σύνορα και πώς θα απεγκλωβιστούν από εκεί όταν η Ενωση και οι Κανονισμοί του Δουβλίνου δεν τους δίνουν άλλη προοπτική από το μόνιμο εγκλωβισμό τους στη μεθοριακή ζώνη των δύο χωρών;».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αλλαγή σκυτάλης» στα Κατεχόμενα

Νέα ώθηση στα παζάρια δίνει η εκλογή του Μ. Ακιντζί με 60,5%

Ο 67χρονος Μουσταφά Ακιντζί
Ο 67χρονος Μουσταφά Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο πρώην δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, 67χρονος Μουσταφά Ακιντζί, συγκέντρωσε το 60,5% των ψήφων στο β' γύρο των «προεδρικών εκλογών» που έγινε την Κυριακή στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αφήνοντας δεύτερο τον πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, με 39,5%.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί στο ίδιο, επικίνδυνο για τον κυπριακό λαό, πλαίσιο, τονίζοντας ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα πρέπει να αποτελείται από «δύο ίσα ιδρυτικά κράτη». Μεταξύ άλλων δήλωσε έτοιμος να συζητήσει την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στο πλαίσιο ενός «πακέτου» που θα περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού και του αεροδρομίου της περιοχής, προσθέτοντας ότι δε θα συγκρουστεί με την Τουρκία.

Ο «κεντροαριστερός» Μουσταφά Ακιντζί αναλαμβάνει τα «καθήκοντά» του λίγες μόνο μέρες πριν από την επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και σε μια περίοδο που μεγαλώνει η «έγνοια» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την «ταραγμένη», πλούσια ενεργειακά και κρίσιμη γεωστρατηγικά, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ολα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να υπηρετήσει προσεκτικά και μελετημένα τις σημερινές ανάγκες μιας σειράς μονοπωλιακών συμφερόντων που «επενδύουν» στη λύση του Κυπριακού. Την περασμένη βδομάδα είχε σημειώσει σε δηλώσεις του ότι με τη «λύση» του Κυπριακού, η ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια «νέα σχέση», η οποία θα φέρει «τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, μιλώντας στο «Ρόιτερς» ο Ακιντζί είπε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αντιπροσωπεύουν μια «νέα δυναμική», που θα μπορούσε να ωφελήσει τις χώρες της περιοχής, αλλά και ότι χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ικανοποίηση στη Λευκωσία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ακιντζί, έκανε λόγο για «ελπιδοφόρα εξέλιξη για την κοινή μας πατρίδα», ενώ τις επόμενες μέρες οι δύο άντρες αναμένεται να έχουν την πρώτη κατ' ιδίαν τους συνάντηση πριν από την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που υπολογίζεται για τα μέσα Μάη.

Συγχαρητήρια και ελπίδα για λύση εξέφρασε στον Ακιντζί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ και το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη». Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε ότι καθένας θα προτιμούσε «τον Ακιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σχολίασε ότι «όποιοι ισχυρίζονται πως θα λυθεί το Κυπριακό επειδή έχει αλλάξει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, απλά απενοχοποιούν την Τουρκία».

Τα πρωτοσέλιδα γέμισαν με τίτλους όπως ότι «γυρίζουν σελίδα στις διαπραγματεύσεις», «δεύτερη Ανοιξη με το βλέμμα στη λύση», «αλλαγή σελίδας με Ακιντζί. Επικράτησε πανηγυρικά με 60,5% έναντι 39,5% του Ντερβίς Ερογλου», «κλαδιά ελιάς με ανθούς ελπίδας. Δυναμική και προοπτική στο διάλογο που επαναρχίζει».

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε στον Ακιντζί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η εκλογή του έγινε «σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το Κυπριακό», συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια στάση όμως για εξεύρεση λύσης με όποιο κόστος στο Κυπριακό το οποίο συνεχίζεται για μισό αιώνα και βασίζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά». Λέει ακόμα ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη να εκπληρώνει με αποφασιστικότητα το καθήκον της...».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα, δήλωσαν έτοιμοι να «βοηθήσουν για το Κυπριακό», σε συναντήσεις που είχαν με τον Ν. Αναστασιάδη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Παλιά και νέα μέτρα έναντι ... ρευστότητας

Σωστό «περιβόλι» η συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, στην «Αυγή» της Κυριακής, με την οποία διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς στους «εταίρους» να εκταμιεύσουν τώρα χρήμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας και στα υπόλοιπα θα τα βρουν αμέσως μετά, αφού υπάρχει «κοινός χώρος» και μάλιστα «αρκετά ευρύς», «κοινά αποδεκτών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών». Την ώρα που η κυβέρνηση «πουλάει» στο εσωτερικό της χώρας το αφήγημα της σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης, κρύβοντας απ' το λαό ότι αυτή διεξάγεται για συμφέροντα ξένα προς τα δικά του, ο Γ. Δραγασάκης ομολογεί ότι μία είναι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, η συμφωνία παράτασης του μνημονίου της 20ής Φλεβάρη!!!

Μαζί και οι δύο αυτές παραδοχές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνιστούν αφενός ομολογία διατήρησης όλων των μνημονιακών μέτρων που επιβλήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις στο λαό, αφετέρου προαναγγελία επιβολής πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, «κοινά αποδεκτών» από κυβέρνηση και εταίρους...

***

Λέει ο Γ. Δραγασάκης στη συνέντευξή του: «...Ομως, κρίσιμο πρόβλημα της περιόδου είναι η αποσύνδεση των ως τώρα διαπραγματεύσεων από την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας (...) Το βασικό μας αίτημα λοιπόν είναι να αναγνωριστεί το τρέχον πρόβλημα ρευστότητας ως ένα πρόβλημα κοινής ευθύνης και να αντιμετωπιστεί από κοινού».

Παραδέχεται ότι «το ταμειακό αδιέξοδο αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποίηση της εισροής των εσόδων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και με μετάθεση πληρωμών», αλλά, όπως υποστηρίζει, «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση, άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. Διότι, αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε»! Διαπίστωση που απευθύνεται όχι στους «έξω» αλλά στους «μέσα» προετοιμάζοντας άλλωστε τις διαθέσεις και εντείνοντας τα εκβιαστικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους.

Μάλιστα, για να αποφευχθεί τάχα η λήψη τέτοιων μέτρων ο Γ. Δραγασάκης θέτει ως προϋπόθεση τη συνεργασία αυτών που σύμφωνα με την κυβέρνηση την πιέζουν να προχωρήσει στη λήψη τους!!! «Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης», υποστηρίζει, και προσθέτει: «Υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αν όχι και εντός του Απριλίου. Δεν εξυπηρετεί κανέναν η παράταση της αβεβαιότητας. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν εργαστούμε με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και με τη μέθοδο με την οποία φτάσαμε σ' αυτήν. Το ζητούμενο δεν είναι να σβήσουμε ή να κρύψουμε τις υπαρκτές διαφορές, αλλά να αναζητήσουμε έναν "κοινό χώρο" κοινά αποδεκτών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Και οι ως τώρα συζητήσεις έχουν δείξει ότι ένας τέτοιος χώρος όχι μόνο υπάρχει αλλά και είναι αρκετά ευρύς (...) Και η δική μας "κόκκινη γραμμή" είναι ακριβώς αυτή. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τη συμφωνία που πετύχαμε στις 20/2».

***

Επί της ουσίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναπαράγει ένα εκβιαστικό δίλημμα: Είτε θα προχωρήσουμε άμεσα σε μεσοπρόθεσμο με βάση την ήδη αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει (πρωτογενή πλεονάσματα, αποδοχή του αντιλαϊκού πλαισίου κ.λπ.), είτε θα οδηγηθούμε αναγκαστικά στη λήψη σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που θα έχει προκληθεί εξαιτίας της αβεβαιότητας. Δίλημμα που απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα προκειμένου να βάλουν πλάτη, να δώσουν ανοχή και πίστωση χρόνου στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να στηρίξει με κάθε μέσο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι, ο λαός αυτό το δίλημμα θα πρέπει να το απορρίψουν.


B.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ