ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
Σημαντικές καλλιτεχνικές εκφράσεις

Εργο του Ν. Χουλιαρά
Εργο του Ν. Χουλιαρά
Πρόσφατες και παλαιότερες ζωγραφιές δείχνει από τις 15/2 στην γκαλερί «Νέες Μορφές», ο πολυπράγμων καλλιτέχνης Νίκος Χουλιαράς, που μέσα από τη μουσική, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, προσεγγίζει τις αισθήσεις μας. «Σαν αρχαίος γεωγράφος», όπως λέει ο ίδιος, «που ταξιδεύει ιδίοις εξόδοις στους σκοτεινούς ποταμούς του καιρού». Αυτόν λοιπόν το χάρτη της προσωπικής γεωγραφίας, φιγούρες κωμικές ή καταχθόνιες, συνθέτουν τα χρωματιστά σχέδια της έκθεσης και σχηματίζουν ένα δρόμο που αλλάζει συνεχώς προοπτική και οδηγεί σε ένα σκηνικό αντίγραφο του αληθινού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 του Μάρτη.

Η πρώτη ατομική έκθεση έργων της ζωγράφου Λίας Μπλιούμη εγκαινιάζεται στις 6 του Φλεβάρη (8μμ) στην γκαλερί «Αδάμ» (Νεοφ. Βάμβα 5). Τα έργα της είναι μικρών και μεγάλων διαστάσεων και τα χαρακτηρίζει η ιδιόμορφη μεικτή τεχνική τους. Η ζωγράφος διαλέγει ως μέσο έκφρασής της τη διάχυση του χρώματος, την παραμόρφωση της φιγούρας, την ελαστικότητα και διαφάνεια του υγρού στοιχείου. Η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν γράφει στον κατάλογο της έκθεσης: «Μαγικό στην κυριολεξία το χρώμα στη ζωγραφική της Λ. Μπλιούμη, μας συνεπαίρνει. Ατμοσφαιρική διαφάνεια, καθώς και χρωματιστά μελάνια είναι ενορχηστρωμένα μέσα από έναν αέναο ρυθμό». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η του Μάρτη.

Στις 9 του Φλεβάρη (8μμ) εγκαινιάζεται στην γκαλερί «ATHENA» (Μνησικλέους 7β, Πλάκα), έκθεση έργων ζωγραφικής της Αλίκης Γεροντούδη.

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη εγκαινιάζεται στις 6 του Φλεβάρη στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» στη Γλυφάδα (Μεταξά και Φοίβης 11). Στη ζωγραφική του καλλιτέχνη κυριαρχεί, σχεδόν πάντα, ο άνθρωπος. Ο τίτλος της έκθεσης «Targets» μας παραπέμπει σε καταστάσεις και εικόνες δύσκολες, σκληρές, φορτισμένες από γεγονότα βίαια και τραγικά, που όμως είναι αληθινά και τα βιώνουμε διαρκώς. Ο Κ. Κατζουράκης, ευαισθητοποιημένος από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, παρουσιάζει σ' αυτή την τελευταία δουλιά φιγούρες και πρόσωπα σε στιγμές καθημερινές της σημερινής πραγματικότητας. Τα περισσότερα έργα είναι καμωμένα πάνω σε ξύλο με την παλιά γοητευτική μέθοδο της εγκαυστικής, μια τεχνική που λίγοι ζωγράφοι χρησιμοποιούν στις μέρες μας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 του Φλεβάρη.

«Ματιές» φακού, εντός και εκτός

Από την έκθεση στη Στοά Βιβλίου
Από την έκθεση στη Στοά Βιβλίου
Στις Αίθουσες Λόγου και Τέχνης στη «Στοά του Βιβλίου» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) η έκθεση «Τερνέ Ρομά - Αντό Σουρέτι - Νέοι Τσιγγάνοι Φωτογράφοι». Παρουσιάζονται έργα των μαθητών του Β` εργαστηρίου φωτογραφίας για νέους Αθίγγανους, που συμπλήρωσε δύο χρόνια ζωής. Το εργαστήριο είχε διάρκεια 6 μήνες και πραγματοποιήθηκε σε δύο τρίμηνα των 180 ωρών το καθένα. Το πρώτο τρίμηνο αφιερώθηκε στην εκμάθηση της χρήσης της φωτογραφικής μηχανής και των βασικών τεχνικών της φωτογραφίας, παράλληλα με προβολές διαφανειών γνωστών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Στο δεύτερο τρίμηνο, εκτός της συνέχειας του προγράμματος, δημιουργήθηκε και σκοτεινός θάλαμος με δυνατότητα εμφάνισης και εκτύπωσης ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Υπεύθυνος επιμορφωτής είναι ο φωτογράφος Στέλιος Ευσταθόπουλος.

  • Η φωτογραφική δουλιά του Νίκου Τασσούλα με τίτλο «Πάτρα - Καρναβάλι» θα παρουσιαστεί από τις 12 έως τις 23 του Φλεβάρη στην αίθουσα «Πολύεδρο» της Πάτρας. Η έκθεση γίνεται με την ευκαιρία της έκδοσης λευκώματος «Πάτρα - Το Καρναβάλι» από τις εκδόσεις «Ινδικτος», με πρόλογο του Νίκου Μπακουνάκη.
  • Εγκαινιάζεται στις 12 του Φλεβάρη στο φουαγιέ της Επιτροπής Υπουργών του «Μεγάρου της Ευρώπης» στο Στρασβούργο, έκθεση φωτογραφίας εγγράφων και αντικειμένων με τίτλο «Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων - Καταδιωκόμενοι και σωτήρες». Η έκθεση περιλαμβάνει 170 φωτογραφίες από την περίοδο του Ολοκαυτώματος, από έγγραφα και αντικείμενα του Φωτογραφικού Αρχείου και της Συλλογής του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας. Ακόμη, περιλαμβάνει προβολή διαφανειών, μεταλλικές κατασκευές ανάρτησης και τρισδιάστατα αντικείμενα τέχνης από σύρμα και μέταλλο.

Η έκθεση χωρίζεται σε 18 θεματικές ενότητες: Σύντομη παρουσίαση της ιστορικής πορείας των Ελλήνων Εβραίων από την ύστερη αρχαιότητα ως το 1940. Η Γερμανική Κατοχή (1941 - 1944). Εκτοπισμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Εκτοπισμοί των Εβραίων της ΒΑ Ελλάδας. Η επίσημη διαμαρτυρία του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Εκδοση ψεύτικων ταυτοτήτων - Αγγελος Εβερτ. Ζάκυνθος, το νησί των γενναίων. Οδοί διαφυγής και σωτηρίας. Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση. Εκτοπισμοί των Εβραίων της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Απελευθέρωση. Οι επιζήσαντες - χθες και σήμερα. Οι σιωπηλοί μάρτυρες - αντικείμενα από τις ελληνοεβραϊκές κοινότητες. Οι Ελληνες «Δίκαιοι των Εθνών». Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας - χώρος ολοκαυτώματος. Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις του Μουσείου για το ολοκαύτωμα. Οι Εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας σήμερα.

Παράλληλα με την έκθεση - η οποία θα ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Αμερική - εκτίθενται γλυπτά, φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα της Αρτεμις Αλκαλάη με θέμα τη «Μνήμη».

Για την καλλιτεχνική φωτογραφία

Από τις εκδόσεις «Φωτοχώρος» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Πλάτωνα Ριβέλλη με τον τίτλο «Εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία». Στο βιβλίο παρουσιάζεται ένα (προφορικό) σεμινάριο συνολικής διάρκειας είκοσι ωρών που παρέδωσε ο Πλάτων Ριβέλλης στη Λευκωσία στον Οκτώβρη του 1999, προσκεκλημένος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Συμπεριλαμβάνονται περί τις διακόσιες μικρές αναπαραγωγές φωτογραφιών στις οποίες αναφέρεται ο ομιλητής. Στο βιβλίο (208 σελίδων), περιλαμβάνονται και 190 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα ο Πλ. Ριβέλλης έχει γράψει και εκδώσει τα βιβλία: «Φωτογραφία», «Μονόλογος για τη Φωτογραφία», «Σκέψεις για τη Φωτογραφία», καθώς και τα λευκώματα που περιλαμβάνουν φωτογραφίες του: «Φωτογραφίες χορού», «Ερείπια», «Φως και Σιωπή» και «Ανω Τελεία».

Μαθήματα κοσμήματος στο Μπενάκη

Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνει και αυτή τη χρονιά, κύκλο 8 μαθημάτων για ενηλίκους με θέμα: «Κόσμημα: φόρμα - τεχνική». Το σεμινάριο λειτουργεί με τη μορφή εργαστηρίου. Εχει ως στόχο την επιβίωση παραδοσιακών τεχνικών, που στις μέρες μας τείνουν να εκλείψουν. Τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του θέματος έχει αναλάβει η εθνολόγος Λίλα ντε Τσάβες. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα γίνει μια αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού κοσμήματος και θα εφαρμοστούν οι τεχνικές του σφυρήλατου σε πίσσα, του εγχάρακτου και του συρματερού. Παράλληλα θα διδαχτούν η ασημοκόλληση, το σεγάρισμα και το φινίρισμα. Τα μαθήματα αρχίζουν στις 20 του Φλεβάρη και θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη πρωί, έως και τις 10 του Απρίλη. Τα δίδακτρα είναι 80.000 δρχ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας 17). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 3671.043 και 3671.044. Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.

Ατομικές εκθέσεις

Εργο του Θ. Παναγιώτου
Εργο του Θ. Παναγιώτου
Εως τις 28 του Φλεβάρη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51), παρουσιάζεται έκθεση έργων του Γιάννη Μίχα με τίτλο «Αρμονικές χαράξεις». Εκτίθενται 65 συνολικά έργα του καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της τριαντάχρονης εικαστικής του πορείας.

  • Στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7) φιλοξενείται η καινούρια δουλιά του ζωγράφου Θανάση Παναγιώτου. Με μία αφήγηση καρέ - καρέ, κινηματογραφικά (με έργα διαστάσεων 45Χ45 εκ.), ο καλλιτέχνης μας τοποθετεί μέσα στο χώρο των έργων του και ταξιδεύουμε μαζί του. Ενα κορίτσι αφήνοντας το χώρο της υπαίθρου (τον οποίο μας αφηγήθηκε στην προηγούμενη ατομική του έκθεση, το 1996), μπαίνει μέσα στο αστικό τοπίο, όπου περιπλανάται, για να το εγκαταλείψει, προκειμένου να έρθει και πάλι στη φύση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23/2.
  • Συνεχίζεται με επιτυχία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36, Πασαλιμάνι), έκθεση έργων του Απόστολου Κούστα. Πρόκειται για μία αναδρομική παρουσίαση των τελευταίων δέκα ετών της δουλιάς του. Οι γκραβούρες του Απ. Κούστα συναντώνται στο σημείο επαφής του παραστατικού και του αφηρημένου, του υλιστικού και του μεταφυσικού και εξερευνούν καινούρια εδάφη που έχουν ταυτόχρονα τις ρίζες τους στην παράδοση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 του Φλεβάρη.

Στις 12/2 (8.15μμ) στο εργαστήρι του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Νέο Φάληρο), ο συγγραφέας - ερευνητής Χρήστος Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει με θέμα «Ο ιαματικός χαρακτήρας του αρχαίου ελληνικού πνεύματος».

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» διοργανώνει και φέτος «Πανελλήνια Εκθεση Εικαστικών Τεχνών». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 12 του Απρίλη. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στη Γραμματεία του Συλλόγου (πλατεία Αγίου Γεωργίου - Καρύτση 8), έως τις 28 του Φλεβάρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 3229.240 - 3221.971.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ