ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Γενάρη 2013 - Κυριακή 6 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΗΠΑ
Ενίσχυση της στρατιωτικής συμφωνίας

Στο βάθος ...ο ανταγωνισμός των αμερικανικών και ρωσικών μονοπωλίων

Από τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις αμερικανικές βάσεις τον Απρίλη του 2006

Associated Press

Από τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις αμερικανικές βάσεις τον Απρίλη του 2006
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν μόνιμη εκστρατευτική δύναμη στο έδαφος της χώρας με στόχο, όπως υποστηρίζει, «την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή και την αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας με αφομοίωση της εμπειρίας των Αμερικανών στρατιωτών», δημοσίευσαν πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Οπως έγινε γνωστό, ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Ανου Ανγκουέλοφ, σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις αρχές του Δεκέμβρη, συζήτησε με Αμερικανούς αξιωματούχους το ενδεχόμενο εγκατάστασης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Νόβο Σέλο, κοντά στο Σλίβεν της Βουλγαρίας. Οι συγκεκριμένες συνομιλίες είχαν προκαταρκτικό χαρακτήρα και κανένα επίσημο έγγραφο δεν υπογράφτηκε, ωστόσο αν τελικά προχωρήσει κάτι τέτοιο, υπάρχει η πιθανότητα να διπλασιαστεί η αμερικανική στρατιωτική δύναμη στη χώρα, που σήμερα αριθμεί τους 2.500 στρατιώτες.

Οι πρώτες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα

Σημειώνεται πως αμερικανική στρατιωτική δύναμη έχει εγκατασταθεί στη χώρα από το 2006 με την υπογραφή της λεγόμενης «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας», με δεκαετή διάρκεια, ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να εκπαιδεύουν τις δυνάμεις τους σε τέσσερις βουλγαρικές βάσεις, χωρίς να πληρώνουν οι ΗΠΑ ενοίκιο, αλλά μόνο χρήματα για τη συντήρηση και τη λειτουργία των βάσεων. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια συμφωνία που υπέγραψαν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ιστορία των 1.325 χρόνων της χώρας. Η συμφωνία δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τις βάσεις «για αποστολές σε τρίτες χώρες χωρίς ειδική άδεια από τις αρχές της Βουλγαρίας», δηλαδή επεμβάσεις και πολέμους σε άλλες χώρες (βλέπε Ιράκ, Αφγανιστάν, κ.ά...). Η τότε συμφωνία εντασσόταν στη γενικότερη πολιτική των ΗΠΑ να αναδιατάξουν τις στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, δημιουργώντας μικρές και ευέλικτες βάσεις.

Την περίοδο εκείνη ήταν έντονη η ανησυχία και η αντίθεση του βουλγαρικού λαού στην εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί λίγο μετά την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, το 60% των ερωτηθέντων είχε ταχθεί ενάντια στις αμερικανικές βάσεις. Παράλληλα, είχαν πραγματοποιηθεί μια σειρά μαζικές συγκεντρώσεις κατά της εγκατάστασης των βάσεων με αφορμή την ανεπίσημη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που είχε πραγματοποιηθεί στη Σόφια.

Συμφωνία για τον αγωγό «South Stream»

Οι ΗΠΑ δεν επέλεξαν τυχαία τη Βουλγαρία, αλλά και τις άλλες χώρες της περιοχές, για στρατιωτική συνεργασία, μιας και βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, ιδιαίτερα σημαντική για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, στη στρατηγική τους προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Επιπρόσθετα, έχοντας υπόψη πως οι πηγές ενέργειας (και οι πολυδιαφημισμένοι «ενεργειακοί κόμβοι») βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» του ενδιαφέροντος των ιμπεριαλιστών, η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Βουλγαρίας έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπέγραψε συμφωνία για τον αγωγό «South Stream».

Στις 15 Νοέμβρη υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας - ύστερα από πολλές χρονοβόρες διαπραγματεύσεις και προβλήματα - συμφωνία με τη ρωσική «Gazprom» για τη συγκατάθεση της συμμετοχής της στον αγωγό «South Stream», που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ευρώπη. Παρόντες ήταν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο αντιπρόεδρος της «Gazprom», Αλεξάντρ Μεντβέντεφ. Η συμφωνία - που προβλέπει προμήθεια 2,9 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως για την επόμενη δεκαετία - επιτεύχθηκε μετά την «προσφορά» της «Gazprom» να δώσει βοήθεια στη βουλγαρική οικονομία μειώνοντας τις τιμές του αερίου. Ετσι, ως αντάλλαγμα, η Βουλγαρία έλαβε έκπτωση κατά 20% στο αέριο από την 1η Γενάρη του 2013, παρότι η «Gazprom» υποχωρούσε αρχικά μόνο ως το 11%. Προς το παρόν, οι προμήθειες θα πραγματοποιούνται από την καθιερωμένη διαδρομή μεταφοράς φυσικού αέριου, ενώ όταν τεθεί σε λειτουργία ο «South Stream», που σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται για τα τέλη του 2015, θα γίνονται μέσω αυτού και η προβλεπόμενη δυνατότητα μεταφοράς είναι 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο προσκήνιο τα νησιά Μαλβίνας (Φόκλαντ)

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Την άμεση έναρξη συνομιλιών για το ζήτημα της κυριαρχίας των νήσων Μαλβίνας (Φόκλαντ) του νότιου Ατλαντικού ζήτησε επισήμως η Αργεντινή από τη Βρετανία με την επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ προς το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, σε μία συμβολική ημερομηνία την 3η Γενάρη, όταν (κατά την Αργεντινή) το 1833 η Βρετανία «κατέλαβε διά της βίας» τα νησιά.

Στο κείμενο της ανοικτής επιστολής που δημοσιεύθηκε με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις βρετανικές εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», η πρόεδρος της Αργεντινής καλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό να συμμορφωθεί προς μια απόφαση του ΟΗΕ, το 1965, η οποία καλεί για την εξεύρεση μιας «λύσης με διαπραγματεύσεις» σχετικά με τα νησιά και κατηγορεί τη Βρετανία ότι τα απέσπασε από την Αργεντινή σε μια «κατάφωρη άσκηση αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα».

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία επί των Φόκλαντ «έως ότου οι κάτοικοί τους επιθυμήσουν κάτι τέτοιο», ενώ ήδη το Λονδίνο, σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση, έχουν ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην υπερπόντια κτήση για το πολιτικό καθεστώς των νησιών.

Το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών Φόκλαντ, που θεωρούνται κλειδί και για την κυριαρχία της Ανταρκτικής, αποτελεί περισσότερο από ένα χρόνο το κύριο ζήτημα διπλωματικής έντασης μεταξύ της Αργεντινής και της Βρετανίας, ενώ το θέμα αναζωπυρώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε την απόφαση να ονομαστεί ένα τμήμα της Ανταρκτικής προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β', κίνηση που πρακτικά σημαίνει ότι προβάλλει αξιώσεις στο έδαφος αυτό, που έχει γεωστρατηγική σημασία και πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Εκτός όμως των αντιδράσεων της Αργεντινής οργισμένη ήταν και η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου σημείωνε ότι «η ιδιοποίηση από τους Βρετανούς της ονομασίας «Γη της βασίλισσας Ελισάβετ» σε ένα τμήμα της Ανταρκτικής δεν θεμελιώνει διεκδικήσεις επί της κυριαρχίας στο έδαφος αυτό», σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η ήπειρος δεν μπορεί να ανήκει σε κανένα από τα μεμονωμένα κράτη μέλη. Οποιεσδήποτε εδαφικές διεκδικήσεις στην Ανταρκτική δεν έχουν νομική ισχύ, υπογραμμιζόταν τέλος στην ανακοίνωση.

ΡΩΣΙΑ
«Παράδεισος» για την πλουτοκρατία!

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είναι πεπεισμένος ότι ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ δε θα είναι ο τελευταίος πλούσιος Ευρωπαίος που θα αποκτήσει ρωσική υπηκοότητα. Οπως επισήμανε ο Ρογκόζιν στο λογαριασμό του στο twitter, το χαμηλό ύψος των ρωσικών φόρων μπορεί να προσελκύσει ακόμη πολλούς πλούσιους της Δύσης. «Στη Δύση δεν γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες του φορολογικού μας συστήματος. Οταν τις μάθουν, πρέπει να αναμένουμε μαζική μετοίκηση πλουσίων Ευρωπαίων στη Ρωσία», αναφέρει στο μήνυμά του στο twitter.

Οπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη 3 Γενάρη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο παραχωρεί τη ρωσική υπηκοότητα στον Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, με το πρόσχημα της «συνεισφοράς» του στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

Στη Ρωσία ο φορολογικός συντελεστής δεν ξεπερνά το 13% ενώ στη Γαλλία η κυβέρνηση επιδίωξε έστω υποκριτικά τη θέσπιση συντελεστή 75% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του γνωστού ηθοποιού, που αποφάσισε να αποποιηθεί την υπηκοότητά του.

Διπλό το ηθικό δίδαγμα, που μας δείχνει από τη μια τον «πατριωτισμό» των πλουσίων (του Ντεπαρντιέ συγκεκριμένα) κι από την άλλη τον «πατριωτισμό» του αστικού κράτους (του ρωσικού συγκεκριμένα), σε όλο τους το «μεγαλείο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ