ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα θερινά τα σινεμά...

Μια ανάσα δροσιάς στους θεατές, αλλά και μια «ανάσα ζωής» στα πολυβασανισμένα θερινά σινεμά θα δοθεί και φέτος, για δεύτερη χρονιά, μέσα από το διήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα, «Χίλιες και 2 Νύχτες Σινεμά», που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, η πολιτιστική εφημερίδα «Το Οραμα» και η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις 8 και 9/7 στο θερινό κινηματογράφο «ΕΛΛΗΝΙΣ» (Λεωφ. Στρατού δίπλα στο Βελλίδειο).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα βραβευτεί για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς και θα προβληθεί μια από τις πολλές ταινίες όπου έχει πρωταγωνιστήσει, το «Κορίτσια για Φίλημα» (1965) σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και μουσική Μίμη Πλέσσα.

Θα βραβευτεί, επίσης, ο καταξιωμένος Ελληνας κινηματογραφιστής και δημιουργός ντοκιμαντέρ Βασίλης Μάρος και θα προβληθεί το πρωτοποριακό για την εποχή του (1957), 20λεπτο ντοκιμαντέρ του, «Η Αθήνα χορεύει ροκ εν ρολ». Θα βραβευτούν, επίσης, για την προσφορά τους στο χώρο του κινηματογράφου ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμεντζόγλου, ο μουσικοσυνθέτης και μέλος των Ολύμπιανς, Αλκης Κακαλιάγκος και ο μουσικός και συγγραφέας Σάκης Παπαδημητρίου. Αμέσως μετά θα προβληθεί η ταινία «ΠΑΡΤΥ» με τον Πίτερ Σέλερς.

Τα πρώτα θερινά σινεμά εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1919, («Εδισσων» και «Εκλαίρ»). Τη δεκαετία του '30 υπάρχουν πάνω από 40 ενώ, στα τέλη της δεκαετίας του '60 υπήρχαν μέχρι και 90 θερινές αίθουσες! Σήμερα απόμειναν το «ΑΛΕΞ», το «ΝΑΤΑΛΙ», ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και το «ΕΛΛΗΝΙΣ».


«Σαιξπηρικές» βραδιές στη Θεσσαλονίκη

«Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και φέτος συμπληρώνουν 20 χρόνια ζωής, για τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστούν: Δυο «σαιξπηρικές» βραδιές, σήμερα και αύριο, στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης, όπου το «Θεατρικό Σανίδι» παρουσιάζει τη «Δωδεκάτη Νύχτα», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και μουσική Γιάννη Ζουγανέλη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Ματαράγκας. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Χάρης Σώζος, Μίνα Χειμώνα, Γιώργος Ματαράγκας, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Βασίλης Τσάγκλος, Παναγιώτα Βλαντή, Μπάμπης Κλαλιώτης, Ανδρέας Βαρούχας, Γιάννης Ματαράγκας, Μαρία Κάππα, Κώστας Πασπάλης, Πέτρος Νάκος. Πρόκειται για ένα έργο που διαπραγματεύεται την αγάπη, την εξουσία, την πίστη για ζωή. Ο Σαίξπηρ δε σχολιάζει και δε φιλοσοφεί τη ζωή, απλά γίνεται ο ίδιος μια γέφυρα που ενώνει ανθρώπους και συναισθήματα. Δεν υπάρχει απογοήτευση και θλίψη. Υπάρχει μια ζωντανή κωμωδία γεμάτη απρόοπτα, πλοκή και γέλιο, με κοινό παρονομαστή τον έρωτα.

  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει, τη Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο Κήπου, το έργο του Σαίξπηρ «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων». Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη παράσταση παίζει η μουσική, που παραπέμπει στην εποχή του Σαίξπηρ και ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής από τον Βασίλη Λέκκα, συνοδεία τριών μουσικών. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου. Σκηνικά: Ασημίνα Δημητροπούλου. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική προσαρμογή: Βασίλης Λέκκας. Κινησιολογία - Χορογραφίες: Ελένη Γεροδήμου. Παίζουν: Οδυσσέας Σταμούλης, Μαριάννα Τουμασάτου, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Λίνα Μαρκάκη, Νίκος Ορφανός, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Χρήστος Κελαντώνης, Πελαγία Αγγελίδου, Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Βάγια Κ. Παπακόγκου «Λαϊκών αγώνων αναπαραστάσεις (στα πύρινα χρόνια 1940-1949)». Η γνωστή αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και τον ΔΣΕ και ακατάβλητη συγγραφέας καταθέτει άλλη μια γραπτή μαρτυρία για την αγωνιστική ζωή και τη μορφωτική και πολιτιστική δημιουργία των μαχητών - μαχητριών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Το βιβλίο (518 σελ.) εικονογραφείται με πλήθος ντοκουμέντων.

- «Καστανιώτης»: Γιώργος Χειμωνάς «Η εκδρομή», «Μυθιστόρημα», «Ο γιατρός Ινεότης» και «Το ένατο μάθημα για τον Λόγο» (ομιλία - συζήτηση του αξέχαστου «ποιητή» πεζογράφου και μεταφραστή Γιώργου Χειμωνά). Γιώργος Μανουσάκης «Λίθοι - Πλίνθοι» (κείμενα του γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη», στη σειρά «Σκέψη, Χρόνος, Δημιουργοί»). Ρολάν Ζακάρ «Οσάμα Μπιν Λάντεν (Μυστικός φάκελος)» (έργο του γνωστού προέδρου του ...τρομοκρατικού «Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την τρομοκρατία» και του «Κέντρου Μελετών των Σύγχρονων Απειλών» και ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ. Μετάφραση Τάνια Μποζανίου - Μαρίλια Παπαθανασίου) Μίμης Ανδρουλάκης «Η γυναίκα της όγδοης μέρας (Μυστικός έρως - απόκρυβος βίος)» (μυθ-ιστόρημα).

- «Ελληνικά Γράμματα»: Παντελή Ε. Λέκκα «Το παιχνίδι με το χρόνο (Εθνικισμός και νεοτερικότητα)» (μελέτη). Πασκάλ Μπονιφάς «Ατλας Διεθνών Σχέσεων» (μελέτη του διευθυντή του γαλλικού «Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατιωτικών Σχέσεων» σε εισαγωγή - επιμέλεια Θεόδωρου Κουλουμπή και πρόλογο του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου). Αγάθη Γεωργιάδου - Εριέττα Δεληγιάννη «Διαβάζοντας Κική Δημουλά» (δοκίμιο για τη σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια». Γιώργος Μανιώτης «Το γκαζόν του μπαμπά» (μυθιστόρημα). Ευγένιος Τριβιζάς «Η τελευταία μαύρη γάτα» (το εκατοστό βιβλίο του δημοφιλούς στα παιδιά συγγραφέα, που είναι το πρώτο του μυθιστόρημα για μεγάλους και μικρούς, δ΄ έκδοση). Δημήτρης Δημούλης «Το Δίκαιο της Πολιτικής (μελέτες Συνταγματικής Θεωρίας και ερμηνείας) Γιώργος Ζαρκαδάκης «Το μυστήριο του νου (πώς ο εγκέφαλος εγείρει τη συνείδηση)» (Μελέτη, πρόλογος Δημήτρη Νανόπουλου).

- «Ολκός - «Μικρή Αρκτος»: «Από τη μια χιλιετία στην άλλη» (κείμενα Γάλλων διανοητών. Μετάφραση Βούλα Λούβαρου, Νίκη Μολφέτα, Κατερίνα Πάγκα).

- «Ενάλιος»: Ιζαμπέλ Φιλιοζά «Η νοημοσύνη της καρδιάς (Στοιχεία συναισθηματικής γραμματικής. Η επανάσταση των συναισθημάτων απέναντι στη λογική)» (μελέτη, μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου, επιμέλεια Τιτίνα Σπερελάκη).

- «Εξάντας»: Κέι Ουμάνσκι «Η Βρομύλω και η εκδίκηση των τελωνείων» (χιουμοριστικό βιβλίο για παιδιά).

- «Α.Α. Λιβάνη: Κική Σεγδίτσα «Η κόλαση έχει διεύθυνση» (μυθιστόρημα) Εϊμι Ταν «Η κόρη του γιατρού» (μυθιστόρημα, μετάφραση Χριστιάνα Ελ. Σακελλαροπούλου).

- «Αγκυρα»: Κάρολ Ο' Κόνελ «Το παιχνίδι του όστρακου» (μυθιστόρημα, μετάφραση Ντίνα Σιδέρη.

- «Αμμος»: Σούζαν Γιοστ - Φιλγκέιτ - Λέοναρντ Φίλγκεϊτ «Ο Μίμης Ποντίκης και οι φίλοι του» (παραμύθι για νήπια).

- «Πατάκης»: Σοφία Ζαραμπούκα «Γάτες», εμπνευσμένες από ζωγράφους του μουσείου Πράντο» (θυμίζουμε ότι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Γάτες» της Σ. Ζαραμπούκα αφορούσε σε έργα που υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας. Οι «γάτες» από το μουσείο Πράντο είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς. Θα ακολουθήσει το μουσείο Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

- Μαρία Γ. Λουκάκη «Ευαισθησίες ψυχής» (ποίηση, Πειραιάς 2001).

- «Ψυχογιός: Ατίκ Ραχίμι «Στάχτες και χώμα» (μυθιστόρημα, μετάφραση Μαρίας Χωρεάνθη). Φίλιπ Πούλμαν «Το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο» (μυθιστόρημα, μετάφραση Κώστια Κοντολέων).

- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (τριμηνιαίο περιοδικό, τεύχος Οκτ. - Δεκ. 2001).

- «Γραφή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 51).

- «Νέα Σύνορα» (λογοτεχνικό περιοδικό, ειδική έκδοση για τα βραβεία του ποιητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε στη μνήμη του Τόλη Γιαννάκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ