ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ «SIPRI»
Νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμών

Σε συνθήκες συρρίκνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας

Copyright 2019 The Associated

Νέο ρεκόρ πωλήσεων, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, κατέγραψαν οι παγκόσμιοι κολοσσοί της πολεμικής βιομηχανίας, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2020.

Ο κύκλος εργασιών των 100 μεγαλύτερων ομίλων στον τομέα των εξοπλισμών έφτασε το 2020 στα 531 δισ. δολάρια (470 δισ. ευρώ), με τις μισές και πλέον από τις βιομηχανίες αυτές να έχουν έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI).

Το άθροισμα των πωλήσεων όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά 1,3%, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία συρρικνωνόταν κατά πάνω από 3%, σημειώνει το Ινστιτούτο.

Ο τζίρος των 100 μεγαλύτερων ομίλων όπλων βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από το 2015 και αθροιστικά η άνοδος έχει φτάσει στο 17%, υπογραμμίζει το SIPRI.

Εξαιρουμένων μόνο ορισμένων ρωσικών (ο τζίρος τους υποχώρησε κατά 6,5%) και γαλλικών (-7,7%) ομίλων, οι πολεμικές βιομηχανίες άλλων χωρών κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων την περασμένη χρονιά.

Κυριαρχία αμερικανικών μονοπωλίων και άνοδος κινεζικών

Πέντε αμερικανικοί γίγαντες μονοπωλούν για άλλη μια φορά τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης: Η «Lockheed Martin» (μαχητικά αεροσκάφη «F-35», πύραυλοι κ.λπ.) εδραιώθηκε στην πρώτη θέση, με πωλήσεις 58,2 δισ. δολαρίων, μπροστά από τη «Raytheon», την «Boeing», τη «Northrop Grumman» και την «General Dynamics».

Η βρετανική «BAE Systems» βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων (6η), ακολουθούμενη από την «Airbus» (11η).

Οι κινεζικές «Norinco» (7η), AVIC (8η) και CETC (9η) και η αμερικανική «L3 Harris» (10η) συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Πίσω από τις 41 αμερικανικές επιχειρήσεις της κορυφαίας εκατοντάδας και το μερίδιο αγοράς τους, που φτάνει το 54%, 26 ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφάλισαν το 21% των συνολικών πωλήσεων. Τις ακολούθησαν οι κινεζικές (13% του συνόλου με 5 εταιρείες) και οι ρωσικές (5% με 9 εταιρείες).

Αναλυτές του SIPRI επισημαίνουν μάλιστα ότι ο καθορισμός των παραπάνω μεγεθών και των προεκτάσεών τους γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκος, καθώς η τεχνολογία της πληροφορικής δύσκολα πλέον διαχωρίζεται από την τεχνογνωσία της αμυντικής βιομηχανίας. Οπως σημειώνουν, ειδικά στις ΗΠΑ κορυφαίες επιχειρήσεις της Silicon Valley, όπως η «Google», η «Microsoft» και η «Oracle» επιχειρούν να διεισδύσουν στην αμυντική βιομηχανία, ενώ αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην Κίνα.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μακρόν

Επαφές στη Σαουδική Αραβία («την πρώτη χώρα του Κόλπου από άποψη μεγέθους», όπως είπε φτάνοντας στο Ριάντ) είχε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, συνεχίζοντας την περιοδεία στον Περσικό με σκοπό το Παρίσι «να συμβάλει στη σταθερότητα» της περιοχής «από τη Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο». Στο πλαίσιο της ίδιας περιοδείας, ο Μακρόν είχε επισκεφθεί προηγουμένως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η συμφωνία για την αγορά 80 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» από τα ΗΑΕ.

«Η Γαλλία έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή», επανέλαβε ο Μακρόν πριν φτάσει στη Σαουδική Αραβία, από όπου τελικά ανακοίνωσε με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κοινή προσπάθεια για μια «ανανέωση της σχέσης» μεταξύ Σ. Αραβίας και Λιβάνου. Υπενθυμίζεται ότι η σχέση των δύο χωρών πρόσφατα επιδεινώθηκε ξανά, με αφορμή παλιότερα επικριτικά σχόλια υπουργού του Λιβάνου για τον ρόλο του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης. Παραμονές της επίσκεψης Μακρόν στη Σαουδική Αραβία, ο εν λόγω υπουργός (Ζ. Κορντάχι), ανακοίνωσε τελικά την παραίτησή του, διευκολύνοντας αυτήν την «ανανέωση σχέσης».

Με αυτό το αντικείμενο, μάλιστα, Μακρόν και Μπιν Σαλμάν είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ν. Μικάτι. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε τη «βούλησή μας η κυβέρνηση (του Λιβάνου) να μπορέσει να εργαστεί φυσιολογικά και να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό, να υλοποιήσει τις χρήσιμες μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενος φυσικά σε μεταρρυθμίσεις που τα γαλλικά μονοπώλια και οι σύμμαχοί τους εκτιμούν πως θα ευνοήσουν τα σχέδιά τους. Ο δε Μικάτι μίλησε για «σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων».

Επίσκεψη Ερντογάν στο Κατάρ

Ολα αυτά ενώ στον Περσικό και συγκεκριμένα στην Ντόχα του Κατάρ αναμενόταν χτες και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους αδελφούς μας του Κόλπου, χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο των κοινών μας συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού». Εξέφρασε μάλιστα ιδιαίτερη ικανοποίηση για την «επανέναρξη του διαλόγου και των διπλωματικών προσπαθειών για την αποφυγή παρεξηγήσεων στην περιοχή του Κόλπου», στο φόντο και της «επαναπροσέγγισης» μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ.

Μάλιστα, πριν τον Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που η Τουρκία διατηρεί στο Κατάρ, από όπου μοίρασε υποσχέσεις ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας εργάζονται σκληρά όσο ποτέ στην ιστορία της χώρας, για να προστατέψουν όχι μόνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, αλλά και των αδελφών μας στην Κύπρο, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν και όλων των αδελφών και συμμάχων μας».

Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν επέμεινε και τις μέρες που πέρασαν να μιλά για «πόλεμο» που συνεχίζεται σε βάρος της τουρκικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να «υποδουλώσει» την Τουρκία. «Επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και σε μας το παιχνίδι που έπαιξαν από το Ιράκ μέχρι τη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι και το Σουδάν. Με τη βοήθεια του θεού και τη θέληση του λαού μας καταφέραμε να ξεφύγουμε από όλα αυτά που είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών του αιώνα. Τώρα τον ίδιο αγώνα δίνουμε στην οικονομία», κατέληξε.

  • Για απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, έκαναν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, μετά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο που συνόδευε τον Τούρκο Πρόεδρο σε εμφάνισή του στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ο μηχανισμός βρέθηκε λίγη ώρα πριν από την έναρξη συγκέντρωσης.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.--«Σκεφτόμαστε μια οργάνωση ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (...) έναν κοινό τόπο για αρκετούς Ευρωπαίους, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στους πρεσβευτές μας να είναι παρόντες», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν και σε διεργασίες γύρω από την ευρωπαϊκή διπλωματική εκπροσώπηση στην Καμπούλ. «Αυτό είναι ένα διαφορετικό διάβημα από μια πολιτική αναγνώριση ή έναν πολιτικό διάλογο με τους Ταλιμπάν», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μια εκπροσώπηση μόλις μπορέσουμε να την ανοίξουμε».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, διόρισε την Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς ως ειδική σύμβουλό του για τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοέμβρη, λίγες βδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη προεδρικές εκλογές, είχε παραιτηθεί ο ειδικός απεσταλμένος για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους ούτε από τον ίδιο ούτε από τον ΟΗΕ. Σημειωτέον, σε αντίθεση με τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ, η θέση του ειδικού συμβούλου δεν απαιτεί έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Σε 4 χρόνια φυλάκισης για υποκίνηση ταραχών και παραβίαση κανόνων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας καταδικάστηκε η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που κρατείται από την 1η Φλεβάρη και την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε τελικά ότι η ποινή της μειώθηκε σε 2 χρόνια, μετά από «χάρη που της δόθηκε». Η Ουάσιγκτον κατήγγειλε μια «άδικη» καταδίκη που συνιστά «προσβολή στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στη Βιρμανία». Σε βάρος της εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες από τους πραξικοπηματίες, που θα μπορούσαν να επισύρουν πολύ μεγαλύτερες ποινές.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Σεμέρου της Ινδονησίας. Το υψηλότερο ηφαίστειο στην Ιάβα εξερράγη το Σάββατο, εκτοξεύοντας τόνους στάχτης και καλύπτοντας τα γύρω χωριά. Χτες συνεχίστηκε εκ νέου η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πληροφορίες για νεκρό ηγετικό στέλεχος των ανταρτών

Χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αστικά ΜΜΕ της Κολομβίας μεταδίδουν ότι άλλο ένα ηγετικό στέλεχος των ανταρτών σκοτώθηκε σε ενέδρα σε περιοχή στη μεθόριο Κολομβίας - Βενεζουέλας. Φέρεται να είναι ο Ερνάν Νταρίο Βελάσκες με το ψευδώνυμο «Ελ Πάισα» (λόγω της καταγωγής του από την κεντροδυτική περιοχή της χώρας), από τους ιδρυτές μαζί με τον Ιβάν Μάρκες της νέας οργάνωσης ανταρτών Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) - Segunta Marquetalia, που μετά τις συνεχείς παραβιάσεις της λεγόμενης «ειρηνευτικής» συμφωνίας του 2016, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και ξαναπήραν τον δρόμο της ένοπλης πάλης, σε αντίθεση με άλλους πρώην αντάρτες, που δέχτηκαν τον αφοπλισμό και συγκρότησαν το σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα κόμμα Comunes.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «El Tiempo», ο Βελάσκες φέρεται να έπεσε νεκρός σε ενέδρα που του έστησαν μισθοφόροι με σκοπό να εισπράξουν τα χρήματα της επικήρυξης για τη σύλληψή του.

Εκπρόσωπος του Προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, περιορίστηκε να πει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον φερόμενο θάνατο του 48χρονου αντάρτη. Η οργάνωση FARC - EP Segunta Marquetalia (από το τοπωνύμιο της πόλης όπου το 1964 ιδρύθηκαν οι FARC) δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ