ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα «εύσημα» για την εμπλοκή της κυβέρνησης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και «διευθετήσεις» στην περιοχή απένειμε χτες και ο Γάλλος πρέσβης

Εντείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία, την ώρα που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ δρομολογούνται επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις» για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, κήρυξε την Τρίτη την έναρξη της νέας επιχείρησης «Κλεμανσό», στο πλαίσιο της οποίας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» επιστρέφει τις επόμενες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία φρεγατών και υποβρυχίου.

Στην άφιξη του αεροπλανοφόρου στην περιοχή αναφέρθηκε σε χτεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων και ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Κρ. Σαντεπί, σημειώνοντας ότι η γαλλική αρμάδα θα παραμείνει για «εύλογο» χρονικό διάστημα στην περιοχή πριν περάσει το Σουέζ και κατευθυνθεί στον Ινδικό Ωκεανό, άλλες ζώνες όπου επίσης διακυβεύονται γαλλικά συμφέροντα.

Στο ενδιάμεσο, όπως ανακοινώθηκε, προσανατολίζονται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση με παρατηρητές στην κοινή ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» και στην «Ηνίοχος», άσκηση με διεθνή συμμετοχή, την οποία διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία.

Ολα αυτά καθώς, όπως έλεγε χτες ο Γάλλος πρέσβης, «μοιραζόμαστε (σ.σ. με την ελληνική κυβέρνηση) μια κοινή θεώρηση του κόσμου και της περιφέρειας. Οι γνώμες μας ταυτίζονται κατά 99,9%. Εχουμε την ίδια προσέγγιση για τα θέματα της Μεσογείου, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Ο ίδιος άλλωστε πρόσθεσε, πολύ χαρακτηριστικά για τους ρόλους που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, ότι η Ελλάδα επιβίωσε στην οικονομική κρίση και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, καθώς και ότι εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική σε συνέπεια αυτής της θέσης της, «προσέχει» τα Δυτικά Βαλκάνια και «επιλύει προβλήματα» με κινήσεις όπως η συμφωνία των Πρεσπών.

Τόνισε εξάλλου ότι η Γαλλία «χαίρεται γιατί η Ελλάδα μπορεί και θέλει να παίξει το ρόλο της στη θέση που βρίσκεται σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και άμυνα, και τη στηρίζουμε γι' αυτό». Πρόσθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση βλέπει «θετικά» το τρίγωνο συνεργασίας με Αίγυπτο και Κύπρο, προσθέτοντας ότι το Παρίσι έχει τις δικές του στενές σχέσεις με αυτά τα δύο κράτη, καθώς θέλει να παίξει το δικό του ρόλο στην περιοχή και την ΕΕ.

Σημειωτέον, ο πρέσβης απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήματα όπως αν επίκειται συμφωνία Γαλλίας - Κύπρου για τη δημιουργία γαλλικής βάσης στο νησί ή για «διευκολύνσεις» στον ελλιμενισμό εκεί γαλλικών πολεμικών πλοίων, καθώς και για το τι θα πράξει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε περίπτωση που παρενοχληθούν από τους Τούρκους πλοία της «Total» σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ή νότια της Κρήτης.

Οπως τονίστηκε από τους Γάλλους στην ενημέρωση, «υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μιλάμε δημόσια» αλλά «η παρουσία του γαλλικού ΠΝ σε όλες τις θάλασσες δεν είναι ούτε ανώδυνη ούτε τυχαία». Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «η Γαλλία είναι παρά πολύ παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχει ήδη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο», δίνοντας και κάποια στοιχεία, όπως ότι ετησίως τουλάχιστον 35 γαλλικά πολεμικά πλοία δένουν σε ελληνικά λιμάνια (π.χ. η γαλλική φρεγάτα «Latouche - Treville» είχε δέσει τις προηγούμενες μέρες στον Πειραιά, και χτες το βράδυ κατέπλευσε στη Σούδα για ανεφοδιασμό), ενώ γίνονται και πολλές κοινές ασκήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρέσβης είπε για τα Ενεργειακά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Κύπρο ότι «τα νέα είναι πολύ καλά» για Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο «και ίσως και άλλες χώρες». Οτι «η Γαλλία θέλει τις χώρες που είναι φίλες στην Ανατολική Μεσόγειο να επωφεληθούν», με αποφυγή και αποκλιμάκωση εντάσεων, σε ένα «πλαίσιο διαλόγου, με βάση τα δικαιώματα των χωρών αυτών».

Μια τοποθέτηση που αφήνει κατά βάση όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που δρομολογούν οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ο Σαντεπί έκανε σαφές ότι για τη γαλλική πλευρά προέχει η μεσογειακή λεκάνη να είναι «ένας χώρος ασφάλειας», απαραίτητη προϋπόθεση για να «τρέξουν» οι μπίζνες.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υπόλογοι για την τραγωδία στο Μάτι...

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος κρατικών αξιωματούχων και στελεχών της Τοπικής Διοίκησης, που συνδέονται με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι, πυροδότησε έναν κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, κυρίως γύρω από το πρόσωπο της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Οπως και τότε, πάνω στ' αποκαΐδια και τα άψυχα σώματα των κατοίκων της περιοχής, αλλά και πάνω στην οργή των συγγενών τους, έτσι και τώρα, προσπαθούν να κρύψουν όχι μόνο τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, αλλά πολύ περισσότερο το ΓΙΑΤΙ ευθύνονται και το ΠΟΙΑ είναι η πραγματική αιτία για την καταστροφή. Κυρίως, επειδή όλα όσα συνιστούν αυτήν την αιτία, τα υπερασπίζονται τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, και δεν είναι άλλα από την εμπορευματοποίηση της γης, τον χωροταξικό σχεδιασμό με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, τα ματωμένα πλεονάσματα, που έχουν συνέπεια τις περικοπές κρατικών δαπανών στους τομείς της πυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας.

* * *

Προφανώς, η ποινική και πολιτική απόδοση ευθυνών και η αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτό που αναδείχτηκε όμως περίτρανα με την πυρκαγιά στο Μάτι, όπως προηγούμενα με τις πλημμύρες στη Μάνδρα, είναι ότι όσα βιώνουν ο λαός, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά νοικοκυριά, είναι συνέπειες του δρόμου ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Με αυτό το κριτήριο, τη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους, λαμβάνονται όλες οι σχετικές κρατικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα. Και γι' αυτό είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις, όλες οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, νυν και προηγούμενες, που λειτουργούν ακριβώς με αυτήν τη λογική. Είναι αποτέλεσμα του σημερινού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου οι μονοπωλιακοί όμιλοι διαγκωνίζονται μεταξύ τους για τα μερίδια της αγοράς, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες. Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δουν και οι εργαζόμενοι το γεγονός ότι είναι στο έλεος των φυσικών φαινομένων και ότι κάθε φορά που βρέχει, που πιάνει μια φωτιά, γίνεται ένας σεισμός, πνίγονται, καίγονται και σκοτώνονται άνθρωποι. Γιατί λεφτά υπάρχουν για να δίνονται σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, και μάλιστα 4 δισ. το χρόνο, ενώ για έργα υποδομής και σχέδιο πραγματικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο και πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες.

* * *

Σήμερα η γη, οι δασικές εκτάσεις, οι υποδομές αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Πρόκειται για μια πολιτική χρήσεων γης που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη «συμβίωση» βιομηχανίας - κατοικίας με κίνδυνο ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος, με καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλης και η τσιμεντοποίηση των οικοπέδων, οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων, η κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων και άλλων υποδομών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της επίδρασης στη συνολική τρωτότητα μιας περιοχής απέναντι στις πλημμύρες, η απουσία αντιπυρικών ζωνών, η απουσία οδών μαζικής διαφυγής σε περιπτώσεις ανάγκης εκκένωσης περιοχών και οδών για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, η απουσία ελεύθερων χώρων, αποτελούν ορισμένα μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής χωροταξικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης. Η κρατική πολιτική δαπανών υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς ιεραρχούνται έργα με βάση τις προτεραιότητές του.

* * *

Για όλα αυτά είναι πολιτικά υπόλογοι, απέναντι στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όλοι όσοι σήμερα «κοκορομαχούν» με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων. Κι ας μην κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ας μην προσπαθούν να κοροϊδέψουν το λαό, πάνω στα συντρίμμια της πολιτικής τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει με τη στάση και τη δράση τους να καταδικάσουν και να συγκρουστούν με την πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, να βγουν αγωνιστικά στο προσκήνιο. Μπροστά στις εκλογές του Μάη, δεν πρέπει να ψάχνουν τις διαφορές για το ποιος τους καίει ή τους πνίγει καλύτερα, αλλά με ισχυρό ΚΚΕ να κάνουν τη διαφορά στην πάλη για ουσιαστική προστασία της περιουσίας και της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ