ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Πολιτιστική» σύμπραξη με το κεφάλαιο

«Συμπύκνωση» των μεθόδων για πλήρη μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας σε εμπόρευμα, αποτέλεσε το χτεσινό «στρογγυλό τραπέζι» που διοργάνωσε το ΥΠΠΟ, με θέμα τα «οικονομικά του πολιτισμού».

Η σύνθεση του «τραπεζιού», με προεδρεύοντα τον υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη και παρόντος του γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλου, ήταν χαρακτηριστική: Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ (με τη δεύτερη ιδιότητα να «υπερτερεί»), εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, εκπρόσωπος του ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», ο Γ. Δουκίδης, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελένη Λούρη - Δενδρινού, διευθύντρια Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, ο πρόεδρος της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.». Οι μόνοι εκπρόσωποι φορέων του ΥΠΠΟ ήταν ο Κ. Ρερρές, πρόεδρος Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και ο Μ. Σιώψης, πρόεδρος Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ).

Ο αποκλεισμός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των συλλογικών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών φορέων ήταν «ηχηρός», αφού η κυβέρνηση περνά απροσχημάτιστα στην άμεση εφαρμογή της «στρατηγικής της Λισαβόνας» στον πολιτισμό και μόνο με εκπροσώπους του κεφαλαίου «συνδιαλέγεται».

Η λογική είναι ότι το κράτος πληρώνει τις υποδομές, το κεφάλαιο κερδοσκοπεί από αυτές, και μέσω «επενδύσεων», με μακροχρόνια οφέλη γι' αυτό. Για παράδειγμα, ο Γ. Δουκίδης είπε ότι το κράτος πρέπει να παίξει κύριο ρόλο στη χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης τομέων του πολιτισμού, ενώ ο «ιδιωτικός τομέας» μπορεί να έχει «ουσιαστικό ρόλο» στην προσφορά των εν λόγω υπηρεσιών. Ο Οδ. Κυριακόπουλος, αφού «έπλεξε το εγκώμιο» στο νόμο για την «πολιτιστική χορηγία», είπε ότι οι μεγαλύτερες όπερες της Ευρώπης επιδοτούνται κατά 70% από το κράτος, ενώ η χρηματοδότηση της ΕΛΣ υπολείπεται του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η λύση, όμως, δεν είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά... οι διαφημίσεις. Πρότεινε δε η «ακαδημία τεχνών» να γίνει ως «σύμπραξη» δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ («Ολυμπιακά Ακίνητα»), στο όνομα της μη «κατ' ανάγκην» αποδοχής από το κοινό του «πειραματισμού» στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, πρότεινε ουσιαστικά να περάσει εντελώς στο κεφάλαιο. Ο Κ. Μουσουρούλης προχώρησε πιο πέρα και από τις ΣΔΙΤ. Πρότεινε τη δημιουργία «ταμείου ανακυκλώμενων πιστώσεων» όπου θα συμμετέχουν κατά 50% το δημόσιο και κατά 50% οι τράπεζες... μέσω χορήγησης χαμηλότοκων δανείων. Ουσιαστικά το δημόσιο θα λειτουργεί ως εγγυητής... τραπεζικών «πολιτιστικών» προϊόντων!

Το «κερασάκι» ήταν η πρόταση του προέδρου του ΟΠΕΠ, ο οποίος θέλει να φτιάξει ηλεκτρονικό παιχνίδι με τον... Πελοποννησιακό πόλεμο, επειδή αντίστοιχο παιχνίδι με τον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» αποφέρει στον κατασκευαστή δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!

Ο Γ. Βουλγαράκης, σε έναν πολιτικό «ελιγμό», είπε ότι στον πολιτισμό «δεν ισχύουν οι παραδοσιακές αρχές της οικονομίας, γιατί το κόστος δεν ανταποκρίνεται στο όφελος». Βέβαια, η πολιτική που εφαρμόζει «εισηγείται» ανοιχτά την «οικονομία της αγοράς» στον πολιτισμό.

Ξένοι μελετούν... Καζαντζάκη

Η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» συνεχίζει να προωθεί το έργο του μεγάλου συγγραφέα σε ξένα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα: Στο Πανεπιστήμιο Μπουχάρας (Ουζμπεκιστάν) μεταφράζεται στα ουζμπέκικα το μυθιστόρημα «Αδερφοφάδες» και συντάσσεται μελέτη γι' αυτό. Στο Πανεπιστήμιο Flinders Αδελαΐδας (Αυστραλία) διδάσκεται το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Στο Πανεπιστήμιο Kouza (Ιάσιο Ρουμανίας) ετοιμάζεται διδακτορική διατριβή για το έργο του Καζαντζάκη. Στο Πανεπιστήμιο Κιέβου (Ουκρανία) διδάσκονται αποσπάσματα του μυθιστορήματος «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών Σαγκάης (Κίνα) ετοιμάζεται εργασία για τη «Φιλοσοφική σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη». Στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο (Χιλή) δημοσιεύτηκε η μελέτη «Ασκητική της ελευθερίας, σε έξι τραγωδίες του Νίκου Καζαντζάκη».

Ρεμπέτικα... «Καρδιοφτερουγίσματα»

Ενα τετράωρο μουσικό πρόγραμμα παρουσιάζουν ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής Γιάννης Λεμπέσης και η ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα», σήμερα (10μμ), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270628). Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί η δεύτερη έκδοση της τελευταίας δισκογραφικής δουλιάς του Γ. Λεμπέση με τίτλο «Καρδιοφτερουγίσματα». Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αδέσποτα και παραδοσιακά ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ, αλλά έχουν μεταφερθεί από στόμα σε στόμα, μέχρι τις μέρες μας...

Σύγχρονα και βραβευμένα

Εργα έξι σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, βραβευμένα στους διαγωνισμούς «ALEA III» της Βοστόνης, «Γιάννης Α. Παπαϊωάννου», «Δημήτρης Δραγατάκης» και στο «Διαγωνισμό Σύνθεσης Χωρών της Μεσογείου» της Λαμίας, παρουσιάζει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, σε διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου, αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής.

Θα παρουσιαστούν τα έργα: «Απολογία ΙΙ» του Χρήστου Σαμαρά, «La tierra» του Γιώργου Βασιλαντωνάκη (βασισμένο σε ποίημα του Νερούντα), με σολίστ την σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, «...And then it is Dusk» του Νέστωρα Ταίηλορ (σε ποίηση Σαπφούς, Αλκαίου και Μελεάγρου) με σολίστ την μεσόφωνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, «Τρία αρχαϊκά σχέδια» του Μηνά Αλεξιάδη με σολίστ τους Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο) και Μπεάτα - Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο), «Sinfonia II» του Δημήτρη Συκιά και «Lament for D, a string quartet» του Γιώργου Σακαλιέρου.

Πάνε στον «Ταρτούφο»

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, οι Αχτίδες Μεταφορών, ΕΒΕ και Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ προσκαλούν στις 21/1 (6.15 μ.μ.) για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης της κωμωδίας «Ο Ταρτούφος» του Μολιέρου, στο θέατρο «Αλφα». Πρωταγωνιστούν οι Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μίρκα Καλατζοπούλου κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210.5282.500, με τα αντίστοιχα γραφεία των Αχτίδων. Οι προσκλήσεις διατίθεται αποκλειστικά από τις παραπάνω Αχτίδες.

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν το έργο του Γιώργου Σκούρτη «Το θρίλερ του έρωτα», στο Νέο Ελληνικό Θέατρο (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, Εξάρχεια, 210.8817.941, 210.8253.489), στις 20/1 (6.15 μ.μ). Παίζουν: Λίλα Καφαντάρη και Γιώργος Αρμένης. Σκηνοθεσία Περικλής Καρακωνσταντόγλου. Μουσική Διονύσης Τσακνής. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και της ΠΕΔΥΕ (15 ευρώ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες από την ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, 210.3844.853) και την ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210.3827.303).

Φιλεκπαιδευτικής «ελεύθερο πανεπιστήμιο»

Η Στοά τού Βιβλίου (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας (από προχτές) του «ελεύθερου πανεπιστημίου» της (ήταν παλιός στόχος της), που είναι ανοιχτό σε όποιον ενδιαφέρεται - ασχέτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος - να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες με σειρές μαθημάτων επί διαφόρων μορφωτικών αντικειμένων.

Ο Α' Κύκλος μαθημάτων, με «πυρήνα» τις ανθρωπιστικές σπουδές, ξεκινάει με τη γλώσσα, την τέχνη, τη φιλοσοφία, το θέατρο και τη λογοτεχνία. Θα διδάξουν διαπρεπείς επιστήμονες (Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Χρήστος Γιανναράς, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Δημήτρης Δημηρούλης), σε 5 σειρές, τα παραπάνω θέματα, με 10 μαθήματα για κάθε σειρά.

Οπως αναφέρθηκε, η προσέλευση ενδιαφερομένων ξεπέρασε τις προσδοκίες, φανερώνοντας την ανάγκη των απλών πολιτών να καλύψουν διάφορα μορφωτικά κενά τους. Πολλοί, μάλιστα, ενδιαφερόμενοι ζήτησαν να παρακολουθήσουν περισσότερες από μια σειρές μαθημάτων. Σημειώνεται ότι σε όσους - όσες παρακολουθήσουν τουλάχιστον 8 από τα 10 συνολικά μαθήματα για κάθε θέμα θα δίνεται σχετική βεβαίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ