ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
«Αναρμόδιο» για παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων!!!

Συνυπεύθυνοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα δημόσιας γης

Αποκαλυπτική του τρόπου που αντιλαμβάνεται την «προστασία» της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι και η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, στη Βουλή, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι το ΥΠΠΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων σε ιδιώτες, ακόμη κι αν σε αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι!

Καλυπτόμενος πίσω από τη νομοθεσία και με αφορμή τα 8.600 στρέμματα δημόσιας γης που η κυβέρνηση παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι αποτελούν «τμήμα της ευρύτερης περιοχής που μνημονεύεται στην Υπουργική Απόφαση του 1965», με την οποία κηρύχτηκαν πλήθος μνημείων και περιοχών της χερσονήσου του Αθω, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου του ΥΠΠΟ «πριν από οποιαδήποτε μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας στην οποία βρίσκονται ακίνητα χαρακτηρισμένα μνημεία (...) ακόμα και αν η μεταβιβαζόμενη περιοχή αποτελεί η ίδια κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο»!

Εχει σημασία να υπογραμμιστεί ότι η ομιλία έγινε με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως είναι συνυπεύθυνο με την κυβέρνηση στην παραχώρηση δημόσιας γης. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ισχύων αρχαιολογικός νόμος, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησής του το 2002, ενώ κατοχυρώνει ότι τα αρχαία μνημεία ανήκουν στο Δημόσιο και είναι «εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας», ωστόσο στις μεταβατικές διατάξεις του ίδιου νόμου ξεκαθαρίζει πως διατηρούνται «τα δικαιώματα κυριότητας» που έχει η εκκλησία και το Αγιο Ορος σε μνημεία ακόμη και πριν του 1453.

Θυμίζουμε ότι από το 2007 η αρμόδια για την περιοχή 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε υπηρεσιακό της έγγραφο υπενθυμίζει το αρχαιολογικό καθεστώς των παραχωρούμενων εκτάσεων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας του χώρου από το Δημόσιο στην εν λόγω περιοχή χωρίς γνωμάτευση της Υπηρεσίας μας». Επιπλέον, τον περασμένο Γενάρη, σε έγγραφό της σημειώνει ότι το συμβόλαιο με το οποίο παραχωρείται στη μονή η δημόσια έκταση «προφανώς εκ παραδρομής ή από άγνοια» λέει ότι «η εν λόγω δημόσια έκταση δε βρίσκεται σε Αρχαιολογικό Χώρο», γι' αυτό και ζητά την ακύρωση της πράξης.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι νομικό, αλλά βαθιά πολιτικό και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνες για τις αγοραπωλησίες δημόσιας γης, που θα έπρεπε να ανήκει στο λαό και μόνο.

Περί «Μηχανισμού των Αντικυθήρων»

Επιστημονικό συμπόσιο για τον περίφημο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», της αρχαίας «υπολογιστικής μηχανής» που αλιεύτηκε το 1900 στη θάλασσα των Αντικυθήρων, διοργανώνεται (23/10), στο πλαίσιο της έκθεσης «Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Ο υπολογιστής του Αρχαίου Σύμπαντος», στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα, 210.3246.614) από 22/10 - 14/12 (είσοδος ελεύθερη).

Σκοπός του συμποσίου είναι «να συζητηθούν τα κυριότερα συμπεράσματα των ερευνητών από τη μέχρι σήμερα μελέτη του σπουδαίου ευρήματος» και να «τεθούν τα νέα επιστημονικά και πολιτισμικά ζητήματα που οι σημαντικές νεότερες ανακαλύψεις δημιουργούν». Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της ομάδας μελέτης του αρχαίου μηχανισμού (Ιωάνννης Σειραδάκης, αστρονόμος, Ξενοφών Μουσάς, αστροφυσικός, Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος - παλαιογράφος και Γιάννης Μπιτσάκης, ειδικός επιστήμων).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Καστανιώτης: Ιταλο Καλβίνο «Οι δύσκολοι έρωτες» (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης. Συλλογή δημοφιλών διηγημάτων του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα). Ναντίν Γκόρντιμερ «Ο Μπετόβεν ήταν κατά το 1/16 μαύρος» (μετάφραση Τόνια Καβαλένκο. Συλλογή διηγημάτων της κορυφαίας Νοτιοαφρικανής συγγραφέα). Αντόνιο Σκαρμέτα «Ο χορός της νίκης» (μετάφραση Ελεάνα Τσόκα. Μυθιστόρημα). Εμάνουελ Μάτα «Τα μυστήρια της όπερας» (μετάφραση Νανά Παπανικολάου. Αστυνομικές ιστορίες). Σάσκια Νόορτ «Λυκοφιλίες» (μετάφραση Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά. Αστυνομικό μυθιστόρημα). Μιχάλης Φακίνος «Αναμνήσεις ενός λωτοφάγου» (μυθιστόρημα). Σέργιος Γκάκας «Στάχτες» (μυθιστόρημα). Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου «Homo Americanus (Τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής ιδιαιτερότητας)» (κοινωνικοπολιτική μελέτη για τη θρησκευτικότητα των Αμερικανών, το ρόλο της θρησκείας στην πολιτική του Λευκού Οίκου, την αντιμεταναστευτική πολιτική, την εξωτερική πολιτική Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών και την Αριστερά στις ΗΠΑ).

-- «Μεταίχμιο»: Βιρτζίνια Γουλφ «Ανάμεσα στις πράξεις» (μετάφραση - πρόλογος Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου. Το τελευταίο μυθιστόρημα της μεγάλης Αγγλίδας πεζογράφου). Κώστας Λογαράς «Ερημιά στο βλέμμα τους» (μυθιστόρημα). Βάσια Τζανακάρη «Εντεκα μικροί φόνοι - Ιστορίες εμπνευσμένες από τα τραγούδια του Νικ Κέιβ» (διηγήματα).

-- «Αγρα»: Ελλη Παππά «Αρχαίοι Ελληνες συγγραφείς στο "Κεφάλαιο" του Μαρξ» (μελέτη - καταγραφή έργων και ρήσεων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και συγγραφέων που αναφέρονται από τον Μαρξ στο έργο του, «Κεφάλαιο». Β` έκδοση). Χριστόφορος Μηλιώνης «Τα πικρά γλυκά» (συλλογή διηγημάτων). Πατρίτσια Χάισμιθ «Το αγόρι που ακολουθούσε τον Ριπλέι» (μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης, μυθιστόρημα, ενταγμένο στην πενταλογία της Αμερικανίδας πεζογράφου, με ήρωα τον «διαβολικό» Τομ Ριπλέι).

-- Γαβριηλίδης: Αρθουρ Ρεμπώ «Το μεθυσμένο καράβι. Ποιήματα και επιστολές» και «Εκλάμψεις» (με νέα μετάφραση του εξαιρετικού ποιητή Στρατή Πασχάλη, και τα δύο βιβλία). Παναγιώτης Κερασίδης «Λείπουμε» (ποιητική συλλογή).

-- Σκυρώνειο Μουσείο «Πολυχρονόπουλος Polychronopoulos». (μονογραφία για το σύνολο του έργου του πρόωρα χαμένου γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου. Συγγραφέας της εικονογραφημένης με χαρακτηριστικά έργα του γλύπτη μονογραφίας είναι ο ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Χρύσανθος Χρήστου και επιμελητής της ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος).

-- Σαββάλας: Αντρέ Γερολυμάτος «Συγκρούσεις στα Βαλκάνια (κατάκτηση, επανάσταση και αναδιανομή από την οθωμανική εποχή έως τον 21ο αιώνα)» (ιστορική μελέτη του καθηγητή Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σιμόν Φράζερ στον Καναδά). Μισελίν Ρ. Ισάι «Η ιστορία των δικαιωμάτων του ανθρώπου (από την αρχαιότητα έως την εποχή της παγκοσμιοποίησης)» (μετάφραση Αθηνά Σίμογλου. Πρόλογος Ανδρέα Τάκη. Ιστορικοκοινωνική μελέτη, με χρονολόγιο γεγονότων και κειμένων που αφορούν στα δικαιώματα, ευρετήρια όρων, ονομάτων, τοπωνυμιών, φορέων, θεσμών και συνθηκών και πλούσια βιβλιογραφία).

-- Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου: «Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης» (Η έκδοση περιλαμβάνει τις ομιλίες που έγιναν σε εκδήλωση της Ενωσης για την προσφορά και το πλούσιο έργο του ποιητή, μεταφραστή, αγωνιστή του ΕΑΜ, δημοσιογράφου στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο).

-- «Συνάψεις» (Μαυροκορδάτου 1-3, 210-3839.020): Βιρτζίνια Γουλφ «Πώς είναι να είσαι άρρωστος» (επίμετρο Ερμιόν Λη, μετάφραση Αννυ Σπυράκου, πρωτότυπο δοκίμιο της κορυφαίας Αγγλίδας πεζογράφου για τις πνευματικές αλλαγές που επιφέρει στον άνθρωπο μια παροδική ή χρόνια ασθένεια).

-- Κώστα Κυριέρη «10 φαντασίες για τη Ρόζενχαϊμ» (δέκα πολύ σύντομες ιστορίες ποιητικής διάθεσης και λυρικής γραφής που αλληγορικά «ζωγραφίζουν» ατμοσφαιρικές εικόνες, με συναισθήματα, σκέψεις και συνειρμούς του ανθρώπου μπροστά στη θέα, στα χρώματα και αρώματα λουλουδιών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Διεύθυνση συγγραφέα: Κώστας Κυριέρης, Ζαλόγγου 10Α, 10678 Αθήνα).

-- Σχολή Βακαλό: «Το Ελληνικό Design: 50 χρόνια Σχολή Βακαλό - Εκθεση Αποφοίτων» (κατάλογος της έκθεσης έργων ντιζάιν από τους αποφοίτους της 50χρονης σχολής, η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη). «Περί 14» (περιοδική έκδοση της Σχολής Βακαλό, αφιερωμένη στα 50χρονά της, σχολή που δημιούργησε ο σημαντικός εικαστικός δημιουργός Γιώργος Βακαλό. Σ' αυτό το 14ο τεύχος εικονίζονται πολλά έργα σπουδαστών όλων των τμημάτων της σχολής).

-- «Μετρονόμος» (τρίμηνο περιοδικό για τη μουσική. Τεύχος 29, με αφιέρωμα στον Δημήτρη Ζερβουδάκη κι άλλους δημιουργούς του τραγουδιού και cd, με 15 παραδοσιακά τραγούδια).

-- «Εν Βόλω» (τριμηνιαίο περιοδικό του Δήμου Βόλου. Το τεύχος 28 αφιερώνεται στο πολύπλευρο έργο του Ηλία Πετρόπουλου).

-- «Φιλελεύθερη Εμφαση» (περιοδικό του Ινστιτούτου «Κων. Καραμανλής». Τεύχος 35).

-- «Βιβλιοφιλία» (περιοδικό βιβλιοφίλων. Τεύχος 120).

«Ραψωδίες» στο Βερολίνο

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η συναυλία της Ευρωπαϊκής Φιλαρμονικής Ορχήστρας με τις τρεις Ραψωδίες του Μίκη Θεοδωράκη (13/10), στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Το πρόγραμμα άνοιξαν ο σολίστ της κλασικής κιθάρας Franz Halasz και η Μαρία Φαραντούρη, σε διεύθυνση του Hans Ulrich Kolf με τη «Ραψωδία για κιθάρα, φωνή και ορχήστρα» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη μορφή αυτή, όπου φωνή και κιθάρα «διαλέγονται» και ολοκληρώνουν ερμηνευτικά το έργο. Ακολούθησαν η «Ραψωδία για τρομπέτα και ορχήστρα» (πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), με τον διάσημο τρομπετίστα Otto Sauter, σε διεύθυνση του Istvan Dines - και η «Ραψωδία για τσέλο και ορχήστρα» με σολίστ τον τσελίστα Julius Berger και διεύθυνση του Istvan Dines. Τη συναυλία, που έκλεισε η Μαρία Φαραντούρη με τραγούδια του Θεοδωράκη, θα προβάλει σύντομα η ΕΡΤ, ενώ συζητείται να επαναληφθεί σε άλλες δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μεγάλη επισκεψιμότητα παρουσιάζει στο Παρίσι η εικαστική έκθεση «Αφιέρωμα στην Ελλάδα της Αντίστασης, 1940-1944», που παρουσιάζει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο «Mimorial Leclerc - Musee Jean Moulin». Πρόκειται για έργα αντιφασιστών Γάλλων καλλιτεχνών - τιμητική δωρεά τους στον ΕΑΜικό απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, τα οποία ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη μας.

Στις 23/10 (7μμ) σε πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η ακαδημαϊκός Αγγελική Λαΐου θα μιλήσει με θέμα «Ο πόλεμος του 1940-1941 και η Ιστορία».

  • Το «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη θα παρουσιάσει τον «Ακατονόμαστο» του Σάμουελ Μπέκετ. «Δεν είμαι διανοούμενος...», λέει ο Μπέκετ, «είμαι μονάχα μια ευαισθησία, συνέλαβα το Μολλόυ και τους άλλους την ημέρα που συνειδητοποίησα την ηλιθιότητά μου». Μετάφραση Αλεξάνδρας Παπαθανασοπούλου, σκηνοθεσία Μαρίας Ξενουδάκη, σκηνικά - κοστούμια Σοφίας Ζούμπερη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Σπύρος Κατηφόρης, Ειρήνη Τζαβάρα, Μαρίνα Σωκράτη, Μαρία Ξενουδάκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ