ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρια και διεργασίες στο G20

Copyright 2023 The Associated

Διήμερες συνομιλίες για συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους, τη μεταρρύθμιση πολυμερών τραπεζών και την υποτίθεται αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ξεκίνησαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20), των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Η Ινδία, που έχει την προεδρία του G20, κήρυξε την έναρξη των συνομιλιών μέσω της υπουργού Οικονομικών, Νιρμάλα Σιταραμάν, στην Γκαντιναγκάρ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, υπενθυμίζοντας στους ομολόγους της πως φέρουν «την ευθύνη να προσανατολίσουν την παγκόσμια οικονομία προς μια ισχυρή, βιώσιμη, εξισορροπημένη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Ενα από τα σημαντικά σημεία της διήμερης αυτής συνόδου θα είναι «να διευκολυνθεί η συναίνεση στα δυσεπίλυτα ζητήματα που συνδέονται με την αύξηση του χρέους», σημείωσε νωρίτερα η Σιταραμάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν αναφέρθηκε και αυτή στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των πιο φτωχών χωρών του κόσμου. Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 συζήτησαν επίσης τη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και την ανάγκη να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πιο φτωχών χωρών σε χρηματοδοτήσεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών και στην προσαρμογή σε αυτές.

Στην Τουρκία η κυβέρνηση του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, αποφάσισε την αύξηση κατά 200% των φόρων στα καύσιμα, επιδιώκοντας αύξηση των κρατικών εσόδων επικαλούμενη και τις ...ανάγκες από τους σεισμούς. Η απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό, που σήμερα «τρέχει» με 38%.

Το ίδιο 24ωρο στην Κίνα καταγράφηκε ετήσια αύξηση της οικονομίας κατά 6,3% μεταξύ Απρίλη και Ιούνη, κάτι που φάνηκε να σηματοδοτεί μία βραδύτερη (από το αναμενόμενο) ανάπτυξη.

Αντίδραση ΗΠΑ για το φρένο Κίνας σε εξαγωγές μετάλλων

Αντιδράσεις για τα μέτρα της Κίνας που αφορούν τον περιορισμό των εξαγωγών από 1η Αυγούστου των μετάλλων γάλλιο και γερμάνιο, που ανήκουν στην κατηγορία των «σπάνιων γαιών», μαζί με τις χημικές ενώσεις τους, εξέφρασε την Κυριακή ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. Οπως είπε, τελικά η Κίνα θα βλάψει «μόνο τον εαυτό της» εκτιμώντας πως η απόφασή της συνιστά «αυτοκαταστροφική κίνηση», επειδή «το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει την αποφασιστικότητα πολλών άλλων χωρών στον κόσμο να προχωρήσουν σε μείωση του ρίσκου».

Οι περιορισμοί των εξαγωγών της Κίνας έρχονται μετά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας κατασκευής τσιπ στην Κίνα, στο φόντο σχεδίων της κυβέρνησης Μπάιντεν για νέους περιορισμούς στις πωλήσεις ορισμένων τσιπ που χρησιμοποιούνται στην εκτέλεση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ας σημειωθεί, πάντως, πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γαλλίου και γερμανίου παγκοσμίως.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Στο Πεκίνο ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Τζον Κέρι

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε την Κυριακή ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι. Χτες άρχισε τις συνομιλίες του στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του, Σιέ Τζενχουά. Είναι ο τρίτος αξιωματούχος των ΗΠΑ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, μετά τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, έχοντας ανοίξει μια «βεντάλια» διαπραγματεύσεων εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού και εντάσεων για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς επαφές για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι που έκανε η Δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

Η επίσκεψη του Κέρι αποτελεί «ακόμη μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να σταματήσουν την καθοδική περιδίνηση» της σχέσης τους, σημείωσε κύριο άρθρο της «Daily China».

Με φόντο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για «πράσινες» επενδύσεις, κοινούς «κανόνες» στα στάνταρ των επενδύσεων, τη μείωση της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή Ενέργειας, τη χρηματοδότηση δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής κ.ά., οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν για την Ουάσιγκτον να καλέσει το Πεκίνο να «μην κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό πως είναι αναπτυσσόμενη χώρα», αλλά να κάνει περισσότερα, είπε στο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία έχει «ακόμη πολλή δουλειά να κάνει στο πεδίο αυτό» και ο Κέρι «θα επιμείνει στο συγκεκριμένο σημείο στο ταξίδι του στο Πεκίνο», σύμφωνα με τον Σάλιβαν.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι η κορύφωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων θα σημειωθεί το αργότερο το 2030 και ότι θα επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2060. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα μειώσει δραστικά τη χρήση άνθρακα το αργότερο ως το 2026. Τον Απρίλη πάντως δόθηκε «πράσινο φως» από το Πεκίνο για νέα αύξηση του παραγωγικού δυναμικού ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που καίνε άνθρακα.

Επίσκεψη υποψήφιου Προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Η Κίνα αντέδρασε με οργή χτες στην προγραμματισμένη επίσκεψη του «αποσχιστικού» αντιπροέδρου της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, σε αυτό που η Ταϊπέι ονομάζει «στάσεις διέλευσης». Οι Πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι της Ταϊβάν πραγματοποιούν παραδοσιακά διελεύσεις από τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας ταξίδια στις λίγες χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν. Αυτήν τη φορά ο Λάι θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Παραγουάης, Σαντιάγο Πένια.

Ωστόσο αυτή η επίσκεψη έχει επιπλέον σημασία καθώς ο Λάι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τον Γενάρη. Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ταϊβάν επισκέπτονται γενικά τις ΗΠΑ για να συζητήσουν την υποψηφιότητά τους με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Λάι προηγείται αυτήν τη στιγμή στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Τέτοιες διελεύσεις εξοργίζουν την Κίνα, καθώς πρόκειται για συγκαλυμμένη υποστήριξη από τις ΗΠΑ και αμφισβήτηση της πολιτικής της «μίας Κίνας».

ΓΑΛΛΙΑ
Περικοπές 4,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024

Τέλος στα επιδόματα για καύσιμα και Ενέργεια

Η γαλλική κυβέρνηση απέστειλε στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο δαπανών για το 2024, το οποίο προβλέπει περικοπές 4,2 δισ. ευρώ, καθώς πιέζει για τη μείωση του ελλείμματος, αυξάνοντας παράλληλα τα κονδύλια σε κλάδους - κλειδιά για την καπιταλιστική οικονομία και ανταγωνιστικότητα, όπως «πράσινη μετάβαση», Ασφάλεια, σύστημα Δικαιοσύνης, Ερευνα.

Οι περικοπές είναι της τάξεως του 3,5% σε πραγματικούς όρους, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν την επιδότηση που δινόταν για να αντεπεξέλθουν τα νοικοκυριά απέναντι στην εκτίναξη του κόστους των καυσίμων και της Ενέργειας.

Η Γαλλία στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ για το 2024, από στόχο 4,9% φέτος. Ο στόχος είναι να μειωθεί κάτω από το 3% - όπως ορίζεται από τους κανόνες της ΕΕ - μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν ως Προέδρου, το 2027.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει 7 δισ. ευρώ το επόμενο έτος για τη χρηματοδότηση της «πράσινης μετάβασης» - νέο Ελντοράντο για το κεφάλαιο, για ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων και κατοικιών, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία και τη γεωργία, για σιδηροδρομικές υποδομές.

ΣΥΡΙΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράκ

Και πιέσεις στην Τουρκία για ορθή διαχείριση των νερών του Ευφράτη σε Συρία και Ιράκ

Το Ιράκ υποστηρίζει «όλες τις διαδικασίες με στόχο την άρση των ασφυκτικών οικονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Συρία», ανέφερε χτες ο Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπασέμ αλ Αουάντι, με αφορμή τη σημαντική διήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στη Δαμασκό (για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια) ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μουχάμαντ Σία αλ Σουντάνι, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Ο Ιρακινός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι για το Ιράκ «η ασφάλεια και η σταθερότητα της Συρίας είναι μέρος της ασφάλειας και της σταθερότητας του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής». Πρόσθεσε πως η Βαγδάτη θέλει να υποστηρίξει όλα τα μέτρα με στόχο την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία. Σε φανερή αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, ο Ιρακινός αξιωματούχος διαβεβαίωσε επίσης ότι η Βαγδάτη είναι «αποφασισμένη» να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της Συρίας και τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων αλλά και τζιχαντιστών και των οικογενειών τους που παραμένουν τα τελευταία χρόνια στους καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ υπό τη φρούρηση Κούρδων μαχητών.

Οι ηγέτες Ιράκ και Συρίας μετά τη συνάντησή τους ανακοίνωσαν, χτες, ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις κυρίως στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, διαπιστώνοντας πως αντιμετωπίζουν «κοινές προκλήσεις» καθώς μοιράζονται κοινά σύνορα 600 χλμ. στην έρημο. Επιπλέον, αποφάσισαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε εμπόριο, μεταφορές και βιομηχανία.

Σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην Τουρκία, ο Σύρος Πρόεδρος, Ασαντ, έθεσε επίσης την «πρόκληση» που συνιστά η «κλοπή» των νερών του Ευφράτη, η οποία οδηγεί «στη δίψα και την πείνα» τους κατοίκους και των δύο χωρών. Ο Σουντάνι επέλεξε να τονίσει ότι είναι αναγκαίο να γίνει μια συζήτηση μεταξύ Συρίας, Ιράκ και Τουρκίας, από τις οποίες περνά ο ποταμός, «για να διασφαλιστεί η ίση κατανομή» των νερών του.

ΤΥΝΗΣΙΑ - ΕΕ
Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με αφορμή τη μετανάστευση

Μνημόνιο «στρατηγικής συνεργασίας» με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τη νότια Ευρώπη μέσω ειδικών προγραμμάτων συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ υπέγραψαν, την Κυριακή, στην Τύνιδα ο 65χρονος Πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαγιέντ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν συνοδευόταν από τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, και της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Το μνημόνιο συνεργασίας περιέχει «συμφωνίες» υποτίθεται για την καταπολέμηση του κυκλώματος των διακινητών και τη βελτίωση της καταγραφής και της επιστροφής μεταναστών.

Οσον αφορά τις επενδύσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία ΕΕ - Τυνησίας στον τομέα της ψηφιοποίησης προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη καλά έργα στα σκαριά, όπως το υποθαλάσσιο καλώδιο (οπτικών ινών) Medusa, που θα συνδέσει την Τυνησία με την Ευρώπη». Ανέφερε ακόμη ότι θα δοθεί στην Τυνησία μια ευκαιρία για το πρόγραμμα Erasmus+, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταλλαγή φοιτητών.

Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Κυριακή, 23 Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη διεθνής διάσκεψη για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ