ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
118 δισ. ευρώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε δυο χρόνια

Από αυτά τα 43,5 δισ. ευρώ είναι στρατιωτικά πακέτα

Από εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε «δυτικά» άρματα μάχης σε βάση στη Γερμανία

(c) Copyright 2023, dpa (www.d

Από εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε «δυτικά» άρματα μάχης σε βάση στη Γερμανία
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χρήματα των λαών της Ευρώπης, έχουν δαπανήσει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη τα τελευταία δυόμισι χρόνια, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και σχέδια συμμετέχοντας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη του 2022 η συνολική στήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο έχει ανέλθει σε 118 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 43,5 δισ. ευρώ είναι στρατιωτική βοήθεια.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία και οι αριθμοί «ζαλίζουν».

Αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια, τα 6,1 δισ. ευρώ προέρχονται από την «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» και τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν στρατιωτικά πακέτα από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Επιπλέον, σχεδόν 14 δισ. ευρώ «κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της ΕΕ για την Ουκρανία», ενώ 25,2 δισ. ευρώ δόθηκαν ως μακροοικονομική στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, «για να κρατηθεί στη ζωή το ουκρανικό κράτος και να διευκολυνθούν οι μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται στον «δρόμο» προς την ένταξη.

Αλλα 17 δισ. ευρώ διατέθηκαν στα κράτη - μέλη της ΕΕ «στο πλαίσιο της υποστήριξης όσων διαφεύγουν από τον πόλεμο» στην Ουκρανία, καθώς και 12,2 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων που παρείχαν τα κράτη - μέλη.

Ενόψει του χειμώνα η Κομισιόν παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ, για υποδομές Ενέργειας που έχουν υποστεί ζημιές αλλά και για Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μολδαβία.

Κέρδη από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία διοχετεύτηκαν στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή η ΕΕ εξετάζει τρόπους για μακροπρόθεσμη και «βιώσιμη» χρηματοδότηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε στις αρχές της χρονιάς να χρηματοδοτεί τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από κέρδη και τόκους των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων.

Η ΕΕ χρησιμοποίησε κέρδη αξίας 1,4 δισ. ευρώ από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, αναφέρει ο Ντομπρόβσκις.

Εχουν ήδη διοχετευτεί μέσω της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης» για την παράδοση «εξοπλισμού προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού και αεράμυνας, καθώς και - για πρώτη φορά - προμήθειες από την ουκρανική αμυντική βιομηχανία».

«Οι εργασίες προχώρησαν πολύ γρήγορα και έχουν υπογραφεί συμβάσεις με πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ που λειτουργούν ως Φορείς Εφαρμογής. Αναμένουμε ότι η πλειονότητα των παραδόσεων θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους», αναφέρεται.

Παράλληλα η Κομισιόν εργάζεται για την εφαρμογή της απόφασης του G7 για παροχή 50 δισ. δολαρίων (46 δισ. ευρώ) ως δάνειο στην Ουκρανία με «εγγύηση» τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια.

«Αυτό το μοναδικό πακέτο δανείων θα επιτρέψει στην Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, να εξασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα και να παράσχει στη χώρα τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να αντισταθεί στην εντεινόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Αυξάνεται η παραγωγή πυρομαχικών

Η ΕΕ αναμένεται να αυξήσει την ετήσια παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται ενεργά από τα ουκρανικά στρατεύματα σε 1,4 εκατ. βλήματα μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, οι χώρες μέλη έχουν εκπληρώσει το 70% του σχεδίου της ΕΕ να στείλουν 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο.

Οι προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανικής ικανότητας είναι «κλειδί για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης βοήθειας στην Ουκρανία και επίσης για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των κρατών - μελών», τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

60.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί στην ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ έχουν εκπαιδεύσει περίπου 60.000 Ουκρανούς στρατιώτες σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Νοέμβρη του 2022, όταν ξεκίνησε η «Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας» της ΕΕ στην Ουκρανία (EUMAM).

«Ο νέος στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε επιπλέον 15.000 μέχρι το τέλος του χειμώνα, δηλαδή συνολικά 75.000», αναφέρεται.

Μάλιστα η αποστολή θα προσαρμοστεί «στις εξελισσόμενες συνθήκες και στις ανάγκες της Ουκρανίας». «Θα συντονιστούμε στενά με την Εκπαίδευση Ασφάλειας και Βοήθειας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις.

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΥΕΔ) έχει συστήσει την παράταση της αποστολής έως τον Νοέμβρη του 2026.

Στο Καζακστάν για επενδυτικές συμφωνίες ο Γερμανός καγκελάριος

Ενώ η Κεντρική Ασία «ανεβαίνει» γεωπολιτικά ως δρόμος μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων

Επιχειρηματικές συμφωνίες σε Εμπόριο, Ενέργεια και άλλους τομείς υπέγραψαν Γερμανία και Καζακστάν, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολ. Σολτς στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας, που «ανεβαίνει» σε γεωπολιτική σημασία, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σολτς συμμετείχε ακόμα στη χθεσινή 2η Σύνοδο Κορυφής Κεντρικής Ασίας - Γερμανίας, με αντικείμενο το Εμπόριο και τις επενδύσεις.

Το Βερολίνο αναζητεί νέες πηγές Ενέργειας και ορυκτών, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρεται να επεκτείνει το εμπόριο με το Καζακστάν, «διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το εμπόριο αυτό δεν χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας», επεσήμανε ο Σολτς.

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου θα δώσει «πολύ σοβαρή ώθηση στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας, θα αυξήσουμε το διμερές εμπόριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς Ευρωπαίους αλλά και παγκόσμιους εταίρους μας», τόνισε ο Καζάκος Πρόεδρος Κ. Γ. Τοκάγεφ.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν ιδιαίτερα στη συνεργασία Βερολίνου - Αστάνα σε κρίσιμους τομείς όπως η Ενέργεια και η «πράσινη» μετάβαση, η Βιομηχανία, η Εξόρυξη, οι Μεταφορές και τα Logistics, καθώς το Καζακστάν αποτελεί κόμβο των διαδρομών που ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία.

Ο Τοκάγεφ πρότεινε τη σύνδεση του Μεσαίου Διαδρόμου (Middle Corridor) με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και την πρωτοβουλία επενδύσεων υποδομών της ΕΕ, EU Global Gateway, για τη στήριξη του αυξανόμενου όγκου εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η Γερμανία είναι βασικός εμπορικός και επενδυτικός «εταίρος» για το Καζακστάν. Σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση του Καζακστάν, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 13% τους πρώτους επτά μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, φτάνοντας συνολικά τα 2,3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα δε με τον Τοκάγιεφ, το διμερές εμπόριο σε όλο το 2023 αυξήθηκε κατά 41%, φτάνοντας συνολικά τα 3,9 δισ. δολάρια. Οι άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία επίσης αυξήθηκαν πέρυσι, κατά 64%, φτάνοντας το ρεκόρ των 770 εκατ. δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια του προχθεσινού επιχειρηματικού φόρουμ στην Αστάνα, οι αντιπροσωπείες του Καζακστάν και της Γερμανίας υπέγραψαν 36 συμφωνίες αξίας 6,3 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη κοινών έργων στη μηχανολογία, στην καινοτομία, στα logistics, στα πετροχημικά, στην υγειονομική περίθαλψη, στην τεχνολογία πληροφοριών και στον βιομηχανικό αυτοματισμό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Τοκάγεφ να υποστηρίζει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά».

«Μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα και κυρίως για τις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας», πρόσθεσε και εξέφρασε την υποστήριξή του στην «ειρηνευτική πρωτοβουλία» Κίνας και Βραζιλίας, που ουσιαστικά αναγνωρίζει εδαφικά κέρδη στη Ρωσία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απέναντι στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου η κοινή πάλη των λαών

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «Οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα εξής:

«Οι λαοί είναι απέναντι στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Η συνέχιση της ρωσικής εισβολής, η είσοδος ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κουρσκ, η άμεση εμπλοκή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στον πόλεμο και η προμήθεια της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις στη ρωσική ενδοχώρα διαμορφώνουν όρους για γενίκευση του πολέμου, ακόμα και με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα και τώρα τη Δυτική Οχθη με γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Η μετατροπή της οικονομίας της ΕΕ σε πολεμική με προίκα 500 δισ. ευρώ της έκθεσης Ντράγκι, αλλά και η ενίσχυση της εμπλοκής με βάσεις, όπλα και πυρομαχικά από την κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων, ρίχνουν νέο λάδι στη φωτιά.

Στις συνθήκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων για το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία της κοινής πάλης των λαών για τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα, ενάντια σε κάθε εμπλοκή των χωρών τους».

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Σχέδια να αποκλειστούν οι μετανάστες από την υγειονομική περίθαλψη

Πληθαίνουν οι απάνθρωπες πολιτικές κατά μεταναστών και προσφύγων που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, στο πνεύμα των κατευθύνσεων των Βρυξελλών για περιορισμό του ασύλου και καταστολή της λεγόμενης «παράτυπης» μετανάστευσης.

Η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση της Φινλανδίας πρότεινε την ανατροπή ενός νόμου του 2023 που επιτρέπει στους μετανάστες χωρίς χαρτιά να έχουν πλήρη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με το επιχείρημα ότι ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια περικοπής τόσο των δαπανών, όσο και της μετανάστευσης.

Ο φινλανδικός Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά των κυβερνητικών σχεδίων προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει ζωές, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian».

Παρότι θα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ατόμων των οποίων η υγεία χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά ευάλωτη» και των ατόμων με αναπηρίες - οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος των νέων περιορισμών θα μπορούσε να είναι απειλητικός για τη ζωή, καθώς άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης ή το άσθμα θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς θεραπεία. Οι μετανάστες θα επιτρέπεται να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία μόνο σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ