ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
AΪΤΗ
Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις

Ο λαός αντιδρά, με αφορμή την επιδημία της χολέρας, συνολικά για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής του

Τραγική είναι η κατάσταση στην Αϊτή, αλλά ο λαός, που δεν αντιμετωπίζει τη χολέρα, βγαίνει στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί
Τραγική είναι η κατάσταση στην Αϊτή, αλλά ο λαός, που δεν αντιμετωπίζει τη χολέρα, βγαίνει στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ενας ακόμη νεκρός στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Καπ Αϊτιέν την Τετάρτη, στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται και εξαπλώνονται σε διάφορες πόλεις της Αϊτής, ενάντια στην παρουσία των περίπου 10.000 μελών της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ, της MINUSTAH. Η επιδημία χολέρας που φέρεται ότι εισήχθη από τους κυανόκρανους από το Νεπάλ, είναι απλώς η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, καθώς από το 2004, μετά την εισβολή και την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, επιβάλλει την τάξη με την κάννη των όπλων.

Οι δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Καπ Αϊτιέν στήνοντας οδοφράγματα ακόμη και με φέρετρα και ήρθαν αντιμέτωποι με τους άντρες της MINUSTAH που άνοιξαν, ως είθισται, πυρ. Συγκρούσεις και οδοφράγματα και στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για ηρεμία ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Ρενέ Πρέβαλ κάνει λόγο πλέον για κοινωνική αναταραχή, πολιτικά υποκινούμενη, που απειλεί την τάξη και τη διαδικασία των εκλογών της 28ηςΝοέμβρη.

Εντούτοις, η κοινωνική αναταραχή είναι μάλλον η πιο φυσιολογική αντίδραση του αϊτινού λαού: Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν πάνω από δέκα μήνες μετά από το σεισμό σε πρόχειρους καταυλισμούς δίχως τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, ακόμη και πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η «ανοικοδόμηση» και η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας αποτελούν εξαρχής εργαλεία εκβιασμού και προσπάθειας επιβολής των σχεδίων για την «ανάπτυξη». Η αντίδραση της κυβέρνησης στη επιδημία χολέρας ήταν «εγκληματική», όχι μόνο καθυστερημένη, αλλά μία σαφής προσπάθεια εξωραϊσμού της απειλητικής πραγματικότητας που αντιμετώπιζαν οι Αϊτινοί. Τα θύματα ήδη έχουν φτάσει στα 1.100, 18.832 νοσηλεύονται, ενώ πάνω από 200.000 είναι τα κρούσματα. Επισήμως. Ωστόσο, δεδομένης της διάλυσης των υποδομών, τις συνθήκες που επικρατούν και τις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών, που συνήθως απέχουν από την πραγματικότητα, η κατάσταση μάλλον είναι πιο τραγική.

Την ίδια στιγμή, η επιδημία χολέρας έχει περάσει τα σύνορα. Μετά τη Δομινικανή Δημοκρατία που ήδη από την Τρίτη κατέγραψε το πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Φλόριντα, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα χολέρας. Πρόκειται για μια γυναίκα που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Αϊτή και επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Φλόριντα.

ΗΠΑ
Δεκάδες εκατομμύρια με τον εφιάλτη της πείνας και της ανασφάλειας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ανεργοι, φτωχοί, πεινασμένοι, άστεγοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη... Τα κύρια συστατικά του εφιάλτη που ζουν τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ.

Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η πείνα καθώς περίπου το 15% ή 17,4 εκατομμύρια οικογένειες ή περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πρόβλημα έλλειψης φαγητού κάποια στιγμή μέσα στο 2009, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών, που σημαίνει τουλάχιστον ένα εκατομμύρια παιδιά, αντιμετώπισαν την έλλειψη φαγητού σε καθημερινή βάση. Κατά τις αμερικανικές αρχές, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1990 όταν άρχισαν για πρώτη φορά να συλλέγουν στοιχεία. Οι κατηγορίες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο: Μονογονεϊκές οικογένειες, ανύπαντρες μητέρες, ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί.

Τα στοιχεία αυτά φέρνουν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Εθνικής Ενωσης για τον Πληθωρισμό (ΝΙΑ) για μία επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, συνοδευόμενη από μία πιθανή «κοινωνική κατάρρευση» μέσα στο 2011, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) με τη διοχέτευση στην οικονομία των ΗΠΑ 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Κατά τη ΝΙΑ, η χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για υπερπληθωρισμό που θα επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας και ειδικά την αγοραστική ικανότητα των Αμερικανών πολιτών. Οι τιμές των σιτηρών και άλλων πρώτων διατροφικών υλών ήδη έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες αυξήσεις στα διατροφικά προϊόντα, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Μέχρι στιγμής, το 2010, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν»: Το σιτάρι κατά 84%, το καλαμπόκι κατά 63%, η ζάχαρη κατά 55% και η σόγια μέχρι 24%. Αν οι χονδρικές τιμές είναι εκτός ελέγχου, οι τιμές των διατροφικών ειδών θα φτάσουν σε αστρονομικά ύψη μέσα στην επόμενη δεκαετία όπως προβλέπει η ΝΙΑ και δίνει ενδεικτικές τιμές: ένα καρβέλι ψωμί (680 γραμμαρίων) μπορεί να φτάσει και τα 23 δολάρια, ένα πακέτο κρυσταλλική ζάχαρη τα 62 δολάρια, ένας χυμός πορτοκαλιού (2 λίτρων) τα 4,71 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον το ένα τρίτο των πολιτών των ΗΠΑ δηλώνουν ότι δε διαθέτουν ιατρική ασφάλιση ή δεν εκτελούν τη συνταγή του γιατρού εξαιτίας του υψηλού κόστους των φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο «Commonwealth Fund» με έδρα τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι Αμερικανοί μπορεί μεν να πληρώνουν πολύ περισσότερα για την κατά κεφαλήν ιατρική περίθαλψη, είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και λιγότερο υγιείς συγκριτικά με πολίτες των 11 πλούσιων χωρών - Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία και ΗΠΑ - στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα. Σχεδόν το 60% των Αμερικανών κάτω των 65 ετών διαθέτουν ασφάλεια υγείας μέσω του εργοδότη τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 157 εκατομμύρια ενήλικες και περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του εθνικού προγράμματος «Medicare» για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, το σύστημα υγείας αφήνει χωρίς ιατρική ασφάλιση 47 εκατομμύρια ανθρώπους και την περασμένη βδομάδα τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψη προχώρησαν στην εκτίμηση ότι 59 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είχαν καθόλου ασφάλιση για τουλάχιστον κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο 2010.

ΚΙΝΑ
Αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών παρατηρείται στην Κίνα με αυξήσεις της τάξης του 10,1%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές αυξάνονται πολύ περισσότερο, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοινώνει αυστηρούς ελέγχους και ποινές σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται κερδοσκοπία, καθώς εκφράζονται φόβοι μαζικών αντιδράσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην παροχή επιδομάτων προς τα φτωχότερα στρώματα.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει ακόμα περισσότερο την αγροτική παραγωγή, προκειμένου να είναι σε θέση να εγγυηθεί την ύπαρξη αποθεμάτων, με ιδιαίτερη προσοχή στα λαχανικά, ενώ θα καταβάλει προσπάθειες μείωσης των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, για να μειώσει το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας, αλλά και της θέρμανσης, ενόψει του χειμώνα.

Η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών και οι επιπτώσεις της στον κινεζικό λαό είναι απόδειξη της ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα.

ΧΙΛΗ
Απεργία πείνας 33 απολυμένων γυναικών

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Απεργία πείνας ξεκίνησαν οι 33 άνεργες που έχουν κλειστεί εδώ και 48 ώρες στο παλαιό και ιστορικό ορυχείο «Το ρεύμα του διαβόλου» στην περιοχή Λότα, κοντά στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Ο εγκλεισμός τους και η απεργία πείνας αποτελεί όπως δηλώνουν ύστατη μορφή διαμαρτυρίας στον τερματισμό του προγράμματος αποκατάστασης της απασχόλησης, το οποίο παρείχε εργασία για περίπου 12.000 εργαζόμενους στην κατεστραμμένη από το σεισμό του Φλεβάρη περιοχή του Μπίο Μπίο στην επαρχία Κονσεπσιόν.

Οι 33 γυναίκες, που κλείστηκαν στο ορυχείο σε βάθος 900 μέτρων, ως συμβολική κίνηση υπενθυμίζοντας τους 33 ανθρακωρύχους που παγιδεύτηκαν και τελικά διασώθηκαν, έχουν πρόσφατα απολυθεί από το Στρατιωτικό Σώμα της Εργασίας, με τον τερματισμό του προγράμματος αποκατάστασης στις σεισμόπληκτες περιοχές και απαιτούν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο ορυχείο και θα συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι να αποκατασταθούν στην εργασία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ