ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Αρχή της «Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης»

Οι ηγέτες αντίστοιχα των Λευκορωσίας, Ρωσίας και Καζαχστάν (Λουκασένκο, Μεντβέντεφ, Ναζαρμπάεφ) ξεκινάνε το κοινό εγχείρημα
Οι ηγέτες αντίστοιχα των Λευκορωσίας, Ρωσίας και Καζαχστάν (Λουκασένκο, Μεντβέντεφ, Ναζαρμπάεφ) ξεκινάνε το κοινό εγχείρημα
ΜΟΣΧΑ.--

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ υπέγραψαν χτες στο Κρεμλίνο έγγραφα και συμφωνίες για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, μιας ένωσης που θα έχει ως σκοπό την προώθηση των ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων σε μια περίοδο που εντείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις. Τα ντοκουμέντα που υπέγραψαν ήταν η «Διακήρυξη για την Ευρασιατική Οικονομική Ολοκλήρωση», «Συμφωνία της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής» και οι «Κανονισμοί της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής» που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Γενάρη του 2012 και αφορά μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίου και εργατικής δύναμης. Οι τρεις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες έχουν ήδη δημιουργήσει μια Τελωνειακή Ενωση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως η πρωτοβουλία αυτή προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στα γειτονικά κράτη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η διεύρυνση της πολύπλευρης συνεργασίας στηρίζεται πάνω σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση». Πρόσθεσε πως η δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έχει συνολικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν που ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος υποστήριξε πως η νέα οικονομική ένωση δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς όλα τα κράτη που συνενώνονται έχουν οικονομίες του ίδιου επιπέδου.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Οκτώβρη ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ιζβέστια» είχε εκφράσει την πρόθεση να δημιουργήσει την «Ευρασιατική Ενωση» που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και της δυναμικά αναπτυσσόμενης περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού, με στόχο την ύπαρξη ενός στενότερου συντονισμού στην οικονομική και νομισματική πολιτική.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν άλλο ένα εγχείρημα ώστε η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία να εδραιώσει ακόμα παραπέρα την επιρροή της στην περιοχή, ενώ ήδη έχει αναπτύξει σχέσεις με γερμανικά μονοπώλια και με την Κίνα, αναδεικνύοντας τους ανταγωνισμούς, αλλά και τις συμμαχίες που συνεχώς αναδιαμορφώνονται. Στα πλαίσια αυτών εντάσσεται και η συμμετοχή της Ρωσίας σε συμμαχίες και συμφωνίες με άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπως είναι ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει μαζί με Αρμενία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, ο «Οργανισμός για τη Συνεργασία της Σαγκάης» που συμμετέχει και με άλλες αναδυόμενες καπιταλιστικές χώρες ανάμεσά τους και η Κίνα, ή με την Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, στη λεγόμενη BRICS, καθώς και στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» κ.ά.

ΡΩΣΙΑ
«Διέρρευσε» το πού βλέπει η Μόσχα τους κινδύνους

Στα ρωσικά ΜΜΕ διέρρευσε η εισήγηση του Νικολάι Μακάροφ, επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που μιλώντας στο Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην πιθανότητα εμφάνισης ένοπλων συγκρούσεων στην περίμετρο ρωσικών συνόρων, οι οποίες, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να μετατραπούν σε γενικευμένο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων. Η εφημερίδα «Κομμερσάντ», υποστηρίζει πως στην εισήγηση του Μακάροφ απαριθμούνται οι παράγοντες αποσταθεροποίησης, οι οποίοι μπορούν να παρασύρουν τη Ρωσία σε ένοπλες συγκρούσεις. Ως τέτοιοι παράγοντες καταγράφονται οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, η ασταθής κατάσταση στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, η οποία μπορεί να γίνει αφορμή για την εμπλοκή των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, ώστε να ανταποκριθεί η Ρωσία στις δεσμεύσεις της έναντι της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Επιπλέον, δεν αποκλείεται πως η αύξηση του πυρηνικού δυναμικού του Ιράν και της Βόρειας Κορέας θα προκαλέσει σύγκρουση των χωρών αυτών με τις ΗΠΑ και σε τέτοια περίπτωση θα εξετάζεται το θέμα εμπλοκής της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται στο πλευρό ποιας δύναμης αυτή θα σταθεί.

Ως απειλή επίσης καταγράφονται η αντιρωσική πολιτική των χωρών της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και της Γεωργίας, που μπορεί να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Ακόμα και οι αντιπαραθέσεις για την Αρκτική μπορούν να γίνουν αιτία σύγκρουσης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένταση στις σχέσεις μεταξύ των αρκτικών χωρών, με τους ενεργειακούς πόρους να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η δημιουργία του αμερικανο-ΝΑΤΟικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη επίσης ουσιαστικά παραβιάζει την υφιστάμενη ισορροπία των δυνάμεων καθώς και τη στρατηγική σταθερότητα γενικά.

Επιπλέον, στην εισήγηση σημειώνεται πως η στρατιωτική - πολιτική ηγεσία μιας σειράς χωρών για να πετύχει τα στρατηγικά της συμφέροντα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την «τεχνική» των λεγόμενων «έγχρωμων επαναστάσεων», που επιτρέπει τη χρήση βίας για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων πολιτικών καθεστώτων, όπως π.χ. της Λιβύης. Μάλιστα, στο ντοκουμέντο υπογραμμίζεται πως οι «τεχνικές» αυτές μπορούν να δοκιμαστούν τόσο στη Ρωσία, όσο και κατά των συμμάχων της.


Ι.Π.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φθηνό ρωσικό αέριο με προβάδισμα στις ιδιωτικοποιήσεις

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Οικονομίτσεσκιε ιζβέστια» («Οικονομικά νέα»), η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στους όρους για τη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που θα πουληθεί στην Ουκρανία. Αναμένεται πως η υπογραφή των νέων συμφωνιών θα γίνουν μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη. Στο επίπεδο των κυβερνήσεων των δύο χωρών, των εταιρειών «Ναφτογκάζ» της Ουκρανίας και της ρωσικής «Γκαζπρόμ», ξεκίνησε η προετοιμασία για το συντονισμό των τεχνικών λεπτομερειών.

Οι καινούριοι όροι της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα έχουν ως εξής: Η τιμή του φυσικού αερίου θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 220-230 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα (το εύρος των τιμών στις διαβουλεύσεις ξεκινούσε από τα 150 κι έφτανε τα 270 δολάρια), ενώ η πληρωμή του θα μπορεί να γίνεται σε ρωσικά ρούβλια και με την εξασφάλιση ρωσικού δανεισμού. Ως αντάλλαγμα οι νέες συμφωνίες προβλέπουν πως για τους Ρώσους επενδυτές θα παρέχεται ιδιαίτερη μεταχείριση, δηλαδή θα τους δίνεται ένα προβάδισμα στη συμμετοχή των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η ουκρανική κυβέρνηση του Νικολάι Αζάροφ σκοπεύει να πραγματοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι περιφερειακές εταιρείες παροχής φυσικού αερίου. Επιπλέον, η ρωσική τράπεζα «Γκαζπρομμπάνκ» θα δώσει στην ουκρανική εταιρεία «Ναφτογκάζ» δάνειο 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στα ρωσικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός για τον έλεγχο του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου. Με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του διεξάγονται σκληρά παζάρια, όπου συγκρούονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας - προμηθευτή φυσικού αερίου (Ρωσία), της χώρας - μεταφορέα (Ουκρανία) και των χωρών - καταναλωτών φυσικού αερίου (ΕΕ).


Ι.Π.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΑΣΕΑΝ
Αποστολή της Κλίντον στη Μιανμάρ...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΠΑΛΙ.--

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να στείλει την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) τον ερχόμενο μήνα επισκίασε τις εργασίες διάσκεψης αξιωματούχων του Συνδέσμου Χωρών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) και της διάσκεψης κορυφής χωρών της Ανατολικής Ασίας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η επίσκεψη της Κλίντον στη Μιανμάρ, που θα είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή μετά από μισό αιώνα, ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Ομπάμα με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σου Κι, και έπειτα από τη διαπίστωση του Αμερικανού προέδρου πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος» από τον περασμένο Μάρτη, οπότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η πολιτική κυβέρνηση του προέδρου Τέιν Σέιν. Εντούτοις, ο ίδιος προειδοποίησε με νέες κυρώσεις και απομόνωση σε περίπτωση που αποτύχουν οι αρχές της Μιανμάρ «στο αληθινό άνοιγμα της κοινωνίας και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Η επίσκεψη της Κλίντον θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει μεταξύ άλλων το έδαφος για την πιθανότητα δραστηριοποίησης των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων σε μία χώρα, γνωστή για τις ισχυρές συμμαχικές και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα...

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση κορυφής ηγετών από το ASEAN και τις χώρες του Οργανισμού Ανατολικής Ασίας, στον οποίον συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Ινδία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ