ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανάσες» πολιτισμού στην Πετρούπολη

Ενδιαφέρουσες παραστάσεις και συναυλίες συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πέτρας, προσφέροντας «ανάσες» πολιτισμού στους κατοίκους της Πετρούπολης και ευρύτερα της δυτικής όχθης. Από σήμερα, στο Θέατρο Πέτρας, θα λειτουργεί η έκθεση του Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Δήμου Πετρούπολης «Φωτογραφικές Περιπλανήσεις», που για 4η συνεχόμενη χρονιά συνοδεύει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Στην είσοδο του θεάτρου θα εκτίθενται φωτογραφικά έργα των μαθητών, που παρακολουθούν πάνω από δύο χρόνια τα μαθήματα του εργαστηρίου.

Το κοινό αυτή τη βδομάδα μπορεί ν' απολαύσει τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες, με ελεύθερη είσοδο: «ROCK στην Πέτρα», την Πέμπτη (9.30 μμ), από το Τμήμα Μοντέρνας Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης, που για 18η χρονιά συμμετέχει στο Φεστιβάλ Πέτρας με μία συναυλία αναδρομή στο ROCK του '70, '80 και '90. Οργάνωση, ενορχηστρώσεις, διδασκαλία: Δημήτρης Αθανασόπουλος (καθηγητής ηλεκτρικής κιθάρας). Συνεργασία Γιάννης Τσουμπρής (καθηγητής ντραμς). Συμμετέχουν επίσης σπουδαστές των τμημάτων κλασσικής μουσικής.

Βραδιά Χορού στις 22/6 (8 μ.μ.). Τμήματα ψυχοκινητικής αγωγής, σύγχρονου χορού, λατινοαμερικανικών και ευρωπαϊκών χορών του Δήμου παρουσιάζουν τις χορογραφίες τους στη μεγάλη σκηνή του Θεάτρου Πέτρας. Διδασκαλία - χορογραφία: Ελένη Καρόζη (Ψυχοκινητική αγωγή, σύγχρονος χορός) και Γεωργία Καλογερά (Λατινοαμερικανικοί και ευρωπαϊκοί χοροί).

Ακολουθεί το τριήμερο αφιέρωμα στην παράδοση (23 -25/6, 8μ.μ.), με τίτλο «Ξέρω τραγούδια θάλασσας και τον ηχό διαλέγω». Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Πετρούπολης, ζωντανό κύτταρο παράδοσης, με ομάδες που συνολικά ξεπερνούν τα 1.000 μέλη, είναι πάνω από 35 χρόνια παρόν σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ και παραστάσεις εντός και εκτός της χώρας μας. Κάθε χρόνο παρουσιάζει ένα πλούσιο παραδοσιακό ρεπερτόριο, με πολλά δρώμενα, χοροτράγουδα, και χορούς από όλη την Ελλάδα, με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τη Μικρά Ασία ως το Ιόνιο. Χοροδιδάσκαλοι: Τερέζα Καζαδέη, Παναγιώτης Βασιλικόπουλος. Στο τριήμερο, συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα των εθνικοτοπικών συλλόγων: Κρητών «Η Μεγαλόνησος», Ποντίων «Μανουήλ Κομνηνός», Ηπειρωτών, Ρουμελιωτών, Μυτιληναίων «Ο Θεόφιλος», Αιτωλοακαρνάνων και Ευρυτάνων «Ο Αχελώος», Πελοποννησίων και των πολιτιστικών συλλόγων «Τερψιχόρη» και «Χοροέκφραση».

Φτωχότερη η εκπαίδευση

Στο Α' Νεκροταφείο τάφηκε χθες ο σπουδαίος μελετητής- ερευνητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Αλέξης Δημαράς, ο οποίος «αποδήμησε» το περασμένο Σαββάτο, σε ηλικία 80 χρόνων.

Γιος του κορυφαίου ιστορικού της Λογοτεχνίας, των ιδεών και της Παιδείας που «γέννησε» ο Διαφωτισμός, Κ.Θ. Δημαρά, ο Αλέξης Δημαράς, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1932. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά υπηρέτησε την υπόθεση της εκπαίδευσης και από δημόσιες θέσεις. Διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο οποίο συγχωνεύθηκαν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Με το έργο στήριξε την επιστημονική έρευνα για την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πρακτικής και συνέβαλε στη διεύρυνση της διδασκόμενης θεματολογίας της και της σχολικής δράσης.

Για την προσφορά του ανακηρύχθηκε σε επίτιμο διδάκτορα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πάτρας. Μεταξύ των συγγραμμάτων του είναι και τα εξής: «Νεοελληνική εκπαίδευση (Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε», «Το εθνικό απολυτήριο», «Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας» και σε συνεργασία με την Βάσω Βασιλού - Παπαγεωργίου την εικονογραφημένη μελέτη «Από το κοντύλι στον υπολογιστή» (που αφορά στα σημαντικότερα στάδια της ελληνικής εκπαίδευσης, από το 1830 μέχρι το 2000).

Σε συλλυπητήρια δήλωσή της, η προσωρινή υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού Τ. Καραπαναγιώτη, υπογράμμισε ότι ο Αλ. Δημαράς, άφησε «μία τεράστια κληρονομιά: αυτή του πεφωτισμένου Δασκάλου. Οι δρόμοι που άνοιξε στην ελληνική εκπαίδευση απέφεραν γόνιμους καρπούς και μένουν πολύτιμο εφόδιο στην ελληνική κοινωνία».

Μετεπιθεωρησιακή... Ελλάδα

Η «Θεατρική Διαδρομή» θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το μουσικοθεατρικό έργο του Πέτρου Ζούλια «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!...», σε σκηνοθεσία του ίδιου. Πρόκειται για σπονδυλωτό έργο που παρουσιάζει, με μετεπιθεωρησιακό τρόπο, την Ιστορία της Ελλάδας, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Το παρασκήνιο της Ελληνικής Ιστορίας, όπως διαδραματίζεται στα παρασκήνια μιας παράστασης, είναι ο βασικός άξονας του έργου.

Στο έργο πρωταγωνιστούν «κομπάρσοι ηθοποιοί» που παριστάνουν το λαό. Ετσι, ποτέ δε βλέπουμε τους «πρωταγωνιστές» της ιστορίας. Αντίθετα, παρακολουθούμε καθημερινούς ανθρώπους που πίστεψαν, πολέμησαν, διχάστηκαν, ταυτίστηκαν, έζησαν και πέθαναν για «μεγάλους» αρχηγούς, οράματα και την πολύπαθη πατρίδα. Η παράσταση διατρέχει και την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, απ' το δημοτικό ως το σύγχρονο.

Σκηνικά - κοστούμια: Αναστασία Αρσένη. Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη. Χορογράφος: Φώτης Διαμαντόπουλος. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Ρένια Λουϊζίδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Τζόυς Ευείδη, Ερση Μαλικένζου, Πάνος Σταθακόπουλος, Αλίνα Κωτσοβούλου, Γεωργία Μαυρογεώργη, Τάσος Αλατζάς, Σταύρος Καραγιάννης, Θοδωρής Αντωνιάδης, Βασίλης Κετσιλής, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Παύλος Σαχπεκίδης, Βίκυ Πάνου, Εβελίνα Νικόλιζα, Γεωργία Μητροπούλου.

Συναυλία του «18 ΑΝΩ»

Η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» πραγματοποιεί σήμερα, στις 8μμ, στην Κεντρική Αυλή της «Τεχνόπολης» (Πειραιώς 100, Γκάζι), μουσική εκδήλωση - συναυλία, στα πλαίσια του μήνα κατά των ναρκωτικών. Στη συναυλία συμμετέχουν τα συγκροτήματα: «Υπόγεια ρεύματα», «Domenica», «Ρους», «Gad», «Transistor», «Dilemma». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο ΘΙΑΣΟΣ «ArsMoriendi» θα παρουσιάσει (20, 21/6, 9.30μμ) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σαν χώρα». Σκηνοθεσία, φωτισμοί Θάνου Νίκα, σκηνική εγκατάσταση Πηνελόπης Χατζηδημητρίου - Θάνου Νίκα, κινησιολογία Ειρήνης Καλογηρά. Παίζουν: Μάριος Ιωαννίδης, Ειρήνη Καλογηρά, Δημήτρης Κίτσος, Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου.

TΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ», αδελφός οργανισμός του «Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης», θα παρουσιάσει (24/6 έως 7/7, 9μμ) στο Παλαιό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) την παράσταση «Η απολογία του Σωκράτη» (στα αγγλικά). Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Σκηνοθεσία Λουκά Σκιπητάρη, κοστούμι Θεώνης Βαχλιώτη. Παίζει ο Γιάννης Σιμωνίδης (βραβείο ερμηνείας «Εmmy»). Η παράσταση ανεβάστηκε το 2004, στο «Ελληνικό Θέατρο Ν. Υόρκης». Παίχθηκε 250 φορές σε θέατρα, φεστιβάλ, πανεπιστήμια, σχολεία και βιβλιοθήκες σε 14 χώρες. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις και σε άλλες ελληνικές πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ