ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Προλειαίνουν το έδαφος για τα ... δυσάρεστα

Η ελληνική οικονομία δεν είναι άτρωτη σε μια χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων, ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομίας

Στην καταγραφή των αρνητικών συνεπειών που θα υπάρξουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ, περιορίζονται τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία παρακολουθούν μοιρολατρικά την όλη κατάσταση. Παράλληλα όμως, προλειαίνουν το έδαφος για μετακύληση των πολύμορφων συνεπειών της νέας κρίσης στους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Οι άμεσες συνέπειες μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ θα είναι η συνέχιση της ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και το 2003, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την ανεργία, αλλά και η άνοδος του πληθωρισμού. Συνέπειες, φυσικά, θα υπάρξουν και για την ελληνική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, «δεν είναι άτρωτη σε μια χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων». Είναι πρώτη φορά, που κυβερνητικός παράγοντας χρησιμοποιεί τέτοιας μορφής δραματικές εκφράσεις για να περιγράψει τη δυναμική που τείνει να διαμορφωθεί από την επαπειλούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Αυτό δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: Πρώτον, ότι, όντως, η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη, κάτι που μέχρι σήμερα το απέκρυπταν και, δεύτερον, ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ψυχολογικά την κοινή γνώμη, ώστε, με επιχείρημα τις συνέπειες του μονομερούς ιμπεριαλιστικού πολέμου, να προβεί σε ανακοινώσεις ...δυσάρεστων νέων.

Οι χτεσινές δηλώσεις Χριστοδουλάκη έγιναν με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) στις Βρυξέλλες. Οπως προκύπτει από αυτές, ο κίνδυνος παράτασης της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι υπαρκτός. Οπως είπε ο υπουργός, στις Βρυξέλλες συζητήθηκε κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 1,8% το 2003 ή θα πρέπει να αναθεωρηθεί αρνητικά... Η δεύτερη παρενέργεια είναι, φυσικά, η άνοδος του πληθωρισμού, αφού, κατά τον υπουργό, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και αυτό, με τη σειρά του, τις τιμές καταναλωτή, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίστηκε όχι ευχάριστη... Δυσάρεστα είναι και τα νέα για την Ελλάδα, καθώς ο υπουργός ομολόγησε ότι το Φλεβάρη αναμένουμε άνοδο του πληθωρισμού. Ερωτώμενος για το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πολλά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, το απέδωσε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την κακοκαιρία και πρόσθεσε ότι προωθούνται εισαγωγές οπωροκηπευτικών, όπου έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των τιμών.

Κατά τα άλλα, στο όνομα της αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες της ΕΕ, προετοιμάζονται για την εφαρμογή σκληρότερων οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, ενώ ο στόχος για στενότερο συντονισμό τους βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Υπό το βάρος της παρατεταμένης ύφεσης, η οποία ανέτρεψε τις δημοσιονομικές προβλέψεις πολλών κρατών - μελών, στο Συμβούλιο συζητήθηκε και πάλι η αναγκαιότητα ή μη της ελαστικότερης ερμηνείας του προγράμματος σταθερότητας. Αλλαγές, οι οποίες έχουν επιβληθεί από τα πράγματα, αλλά ο υπουργός επιχείρησε να τις εμφανίσει σαν «τεχνικές τροποποιήσεις του τρόπου, με τον οποίο υλοποιείται το Σύμφωνο, μέσω αναθεωρήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας». Αντίθετα, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, αυστηροποιείται περισσότερο το γενικότερο πλαίσιο του κριτηρίου του δημόσιου χρέους, βάσει του οποίου θα απαιτείται από τις χώρες με υψηλό χρέος - Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο - να ακολουθήσουν πολιτικές ικανοποιητικής προσαρμογής για την επίτευξη της τιμής αναφοράς του 60% του ΑΕΠ.

ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Τους απασχολούν μόνο τα κέρδη τους

Νέες αξιώσεις των μεγαλοεξαγωγέων

Από το φίλτρο της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους προσεγγίζουν ακόμα και τα προβλήματα που θα προκαλέσει μία στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ και έτσι το μόνο που φαίνεται πως τους απασχολεί είναι πώς θα αξιώσουν από την κυβέρνηση νέα κονδύλια, για την προβολή αυτή τη φορά των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόεδρός του, Χρ. Σακελλαρίδη, ελάχιστα αναφέρθηκε στο ζήτημα του ενδεχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στο Ιράκ και αυτό μόνο για να αναφερθεί στις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει στα κέρδη των εξαγωγέων σε μια μέχρι σήμερα ανερχόμενη αγορά - «καλούς πελάτες», όπως είπε - για τις επιχειρήσεις τους, τη Μ. Ανατολή, χωρίς να κάνει ούτε «για τα μάτια του κόσμου» την παραμικρή αναφορά στα αθώα θύματα αυτού του πολέμου.

Επίσης, η Χρ. Σακελλαρίδη είπε ότι οι εξαγωγές επηρεάζονται αυτό τον καιρό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τρεις παράγοντες. Συγκεκριμένα, από τη διεθνή ύφεση, την ανατίμηση του ευρώ απέναντι στο δολάριο - 20% από το Φλεβάρη του 2002 μέχρι και το Γενάρη του 2003 - και τις διεθνείς εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια, η ανατίμηση του ευρώ έκανε τις πρώτες ύλες που εισάγουν από χώρες εκτός της ΕΕ οι επιχειρήσεις - και αυτές είναι το 40% του συνόλου - φθηνότερες, το ίδιο και το πετρέλαιο που η τιμή του καθορίζεται σε δολάρια. Την ίδια στιγμή, όμως, που, σύμφωνα πάντα με την εκπρόσωπο των βιομηχάνων και εξαγωγέων, μειώνεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, μέλη του οποίου είναι και οι εξαγωγείς, «προειδοποιούσε» για αυξήσεις στις τιμές των παραγόμενων προϊόντων, εξαιτίας της... αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Στο διά ταύτα της συνέντευξης οι εξαγωγείς πρόβαλαν την αξίωσή τους για διάθεση κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ για την προβολή των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό, «όπως κάνει για τον τουρισμό», ισχυρίστηκε η Χρ. Σακελλαρίδη.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το Σάββατο με κινητοποίηση των εργαζομένων!

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση

Τους εργαζόμενους θα βρίσκουν απέναντί τους όπου κι αν πατούν το πόδι τους τα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ. Η επόμενη αγωνιστική κινητοποίηση θα γίνει το Σάββατο 21 του μήνα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αγωνιστικά θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και πλήρους απελευθέρωσης της ενέργειας. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι στη διασταύρωση του δρόμου για το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο ξενοδοχείο «HYATT», όπου οι υπουργοί θα επεξεργάζονται τη δεύτερη οδηγία της ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας.

Οπως εξήγησε ο Π. Πάλμος, Α΄ Αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής προωθείται ο νομικός και λογιστικός διαχωρισμός της διανομής από τη ΔΕΗ. «Ετσι, θα πάψει να υπάρχει ενιαία καθετοποιημένη επιχείρηση. Θα έχουμε θυγατρική, μία ή πολλές, και αυτό θα έχει συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο. Η διανομή είναι το κομμάτι εκείνο της ΔΕΗ που αποτελεί το φιλέτο της επιχείρησης και οι συνέπειες για τους καταναλωτές θα είναι δυσβάστακτες», ανέφερε. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να αντισταθούν συνολικά στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. «Εμείς καλούμε τον κόσμο να παλέψει για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του και να διεκδικήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα ενέργειας, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ανάπτυξης της βιομηχανίας της χώρας σε όφελος του λαού και θα αξιοποιεί το ντόπιο καύσιμο, το λιγνίτη».

Το συλλαλητήριο, που θα ακολουθήσει στη 1 το μεσημέρι, οργανώνουν η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα «χαράτσια» ΟΣΔΕ

Το θέμα των αυθαίρετων και παράνομων χαρατσιών, που επανέλαβε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ στους αγροτοκτηνοτρόφους για τη συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων), έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, καταγγέλλοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και ζητώντας να μπει τέρμα σ' αυτή την ιστορία.

Σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης επισημαίνονται τα εξής: «Κάνοντας το μαύρο - άσπρο, ο κ. υπουργός Γεωργίας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα παράνομα χαράτσια που έχει επιβάλει η ΠΑΣΕΓΕΣ με υπόδειξη του υπουργείου Γεωργίας στους δικαιούχους αγρότες κοινοτικών επιδοτήσεων.

Ετσι, ενώ στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 του Μνημονίου Συνεργασίας του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) με την ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρεται ότι "οι εργασίες, τις οποίες αναλαμβάνουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) για την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου θα αμείβονται από τους αιτούντες παραγωγούς με την καταβολή επί αποδείξει συγκεκριμένου ποσού και βάσει τιμοκαταλόγου που θα συμφωνηθεί πανελλαδικά μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ", στο δελτίο Τύπου της 13-2-2003 ο κ. υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι "επειδή σε δημοσιεύματα Τύπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις για τη σύνταξη και αποστολή των σχετικών αιτημάτων - δηλώσεων, χρεώνουν τους αγρότες με σημαντικά ποσά, διευκρινίζεται ότι, με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις."

Η αντίφαση είναι πασιφανής, ενώ το σχετικό Μνημόνιο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, μιας και δεν προβλέπει αμοιβή για ανάθεση έργου, αλλά αυτήν τη φορτώνει σε τρίτους, δηλαδή στους αγρότες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας:

  • Γιατί υποκινεί και συγκαλύπτει την παρανομία σε βάρος των αγροτών;
  • Γιατί δεν υποβάλλει, όπως όφειλε, το κράτος, τα έξοδα διαχείρισης των επιδοτήσεων στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ