ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η διάσημη μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας στη Λυρική

Την Παρασκευή 26 Οκτώβρη, στις 20.30, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» φιλοξενείται για πρώτη φορά συναυλία μπάντας. Η 120μελής διάσημη μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας θα εμφανιστεί στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το μακροβιότερο μουσικό σύνολο της νεότερης Ελλάδας με την εμφάνισή του θα προβάλει αφενός τη 200ετή μουσική δημιουργία των Επτανήσων (με έργα Μάντζαρου, Ξύνδα, Σαμάρα κ.ά.) και αφετέρου το πολυδύναμο και πολυεπίπεδο ρεπερτόριο της σύγχρονης μπάντας, τόσο με πρωτότυπα έργα όσο και με διασκευασμένες εκδοχές γνωστών συνθέσεων. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης. Σολίστ οι Μάριος Μουζακίτης και Νίκος Μεταλληνός στα κρουστά.

H Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (γνωστή και ως «Παλαιά Φιλαρμονική») ιδρύθηκε επισήμως στις 12 Σεπτέμβρη 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Ο αρχικός σκοπός των ιδρυτών της ήταν η δημιουργία μιας πλήρους μουσικής ακαδημίας, παρόμοιας με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας. Στο πλαίσιό της μπορούσε κανείς να καταρτιστεί μουσικά τόσο σε πρακτικό επίπεδο (έγχορδα και πνευστά όργανα, πιάνο, φωνητική μουσική) όσο και σε θεωρητικό (από βασικά θεωρητικά μέχρι μουσική σύνθεση και αισθητική).

Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας είναι το μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης των σχολών πνευστών οργάνων του ιδρύματος και αναδείχθηκε στο πλέον δημοφιλές από τα μουσικά σύνολά του. Σήμερα η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας αποτελείται από 300 ενεργούς μουσικούς. Φυτώριό της είναι η νεανική μπάντα της (αποτελούμενη από 120 νεαρούς μουσικούς) και η μαθητική μπάντα (αποτελούμενη από 60 μουσικούς νεότερων ηλικιών). Στο πλαίσιό της δραστηριοποιούνται και διάφορα σύνολα χάλκινων, ξύλινων και κρουστών οργάνων.

Συγκίνησε στα Τρίκαλα ο «Αρης»

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε, το βράδυ της Τετάρτης 17/10, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, τη θεατρική παράσταση «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου (σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, ερμηνεία Τάσου Σωτηράκη), που οργάνωσαν η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ και το Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η παράσταση ανέβηκε στο πλαίσιο των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων (18 Οκτώβρη 1944), όταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκδίωξαν τους Γερμανούς ναζί.

Πριν από την έναρξη της παράστασης, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ μίλησε ο Γιώργος Καΐκης, ο οποίος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος, εντάξαμε τη σημερινή εκδήλωση που γίνεται με αφορμή την επέτειο από την απελευθέρωση των Τρικάλων, για να αναδείξουμε τη συγκλονιστική δράση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών στις συνθήκες του πολέμου και της κατοχής. Συνθήκες που χαρακτηρίζονται από τη σκληρότητα της μάχης της επιβίωσης για να μπορέσεις να πεθάνεις γι' αυτά που πρέπει...

Επιλέξαμε για τη σημερινή εκδήλωση να παρουσιάσουμε τη θεατρική παράσταση "Αρης", που πραγματεύεται την ηρωική δράση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη και τα χωριά των Τρικάλων.

Η ιστορία του Αρη Βελουχιώτη έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να ελκύει, να διεγείρει, να συγκινεί. Με τη ζωή και το θάνατό του, υπηρέτησε τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Επιλέγοντας τη στράτευση με το ΚΚΕ, αναδείχτηκε σε πραγματικό λαϊκό ηγέτη. Είναι ταυτισμένος στη λαϊκή συνείδηση με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στη γερμανική κατοχή και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

«Πώς βγαίνουμε από τον βυθό παρακαλώ;»

Η ομάδα «Hippo Theatre Group» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το θεατρικό έργο της Καλλιόπης Φύκαρη με τίτλο «Πώς βγαίνουμε από τον βυθό παρακαλώ;», βασισμένο στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Η Μικρή Γοργόνα».

Το κείμενο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο και αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή της κλασικής ιστορίας, ανατρέποντας στερεότυπα μέσα από κωμικές καταστάσεις, συγκινητικές στιγμές και έντονη δράση. Με βάση τη συναρπαστική πλοκή, η ομάδα «Hippo» χτίζει μια παράσταση όπου κυριαρχούν το σωματικό θέατρο, η μουσική, το τραγούδι, η φαντασία. Θέμα της παράστασης είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Την παράσταση ακολουθεί ένα σύντομο θεατρικό εργαστήρι, βασισμένο σε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος. Τα παιδιά, συμμετέχοντας σε μια σειρά θεατρικών δραστηριοτήτων (αυτοσχεδιασμούς, κινητικά και φωνητικά παιχνίδια), εισάγονται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου μεσουρανούν έννοιες όπως αλληλεγγύη, συνεργατικότητα, αποδοχή του άλλου κ.ά. Στόχος του εργαστηρίου είναι η επαφή των παιδιών με τον συναισθηματικό τους κόσμο και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Παίζουν: Γιώργος Αλεβυζάκης, Νατάσσα Καλογήρου. Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου. Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη, «Ηippo Theatre Group». Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος. Σκηνοθεσία - Μουσική - Παραγωγή: «Hippo Theatre Group» (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης).

Κάθε Κυριακή στις 12.00. Διάρκεια: 70 λεπτά

«Η Χώρα των Αραλύκων»

Ξεκίνησε στο Θέατρο Βαφείο - «Λάκης Καραλής» (Αγίου Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, μετρό «Κεραμεικός») η παράσταση «Η Χώρα των Αραλύκων» από τη Θεατρική Ομάδα «Δυναμό». Οι μικροί θεατές και οι γονείς τους θα ταξιδεύουν κάθε Σάββατο στις 17.30 στη... «Χώρα των Αραλύκων». Καθημερινά θα πραγματοποιούνται παραστάσεις για τα σχολεία.

Λίγα λόγια για το έργο:

...Κάπου, σε μια χώρα μακρινή και παράξενη, που τη διοικούσε μια άγρια φυλή, οι Αραλύκοι, ζούσε ένας νέος, που αγαπούσε πολύ τα βιβλία, ο Ριμπάλ. Ζούσε απομονωμένος, σε ένα σπίτι στην άκρη της Μεγάλης Πρωτεύουσας, μέχρι που εμφανίζονται μπροστά του δύο εισπράκτορες της Μεγάλης Διοίκησης της Χώρας και του παίρνουν όλα του τα υπάρχοντα. Ο Ριμπάλ, ψάχνοντας να βρει λύση, μπλέκεται σε μια μεγάλη περιπέτεια, που τον οδηγεί πολύ πιο μακριά από εκεί που ξεκίνησε. Στο δρόμο του, συναντά κάποιους από τους ασυνήθιστους κατοίκους της Πόλης, που θα τον βοηθήσουν να βρει αυτό που ψάχνει...

Ενα σύγχρονο παραμύθι, που με τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στην αναζήτηση του ήρωα, μέσα σε αυτόν τον παράξενο τόπο, που μοιάζει εχθρικός και κρύβει μυστικά...

Η Θεατρική Ομάδα «Δυναμό» συστάθηκε το 2016. Οπως σημειώνουν οι νέοι καλλιτέχνες που την απαρτίζουν, «επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο δουλειάς γιατί νιώθουμε μια βαθιά ανάγκη να συνδέσουμε την τέχνη μας με τους ανθρώπους και την κοινωνία που ζούμε, μέσα από τον πειραματισμό, αναζητώντας καινούριους τρόπους έκφρασης...».

Συντελεστές: Κείμενο, σκηνοθεσία: Ελεάννα Γρηγορίου. Μουσική: Νίκος Σκουράκης. Σκηνικά - κοστούμια: Θεατρική Ομάδα «Δυναμό».

Παίζουν οι: Αφροδίτη Βραχοπούλου, Γιώργος Ζιώγαλας, Βασιλική Μουργελά, Χρήστος Μπαλτάς

  • Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 8 - 14 ετών.
«Εφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης

«Εφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος σκηνοθέτης, συγγραφέας και δάσκαλος του θεάτρου, Γιώργος Μιχαηλίδης.

Γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Ιωνία Αττικής, «μια συνοικία εργατική και καθαρά μικρασιατική», όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος. Η συνοικία, στην οποία μεγάλωσε, τον όρισε και τον καθόρισε. Είχε ξεκινήσει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Γκρατς της Αυστρίας τις οποίες διέκοψε, για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1965 δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Λειτούργησε μόνο για δυο χρόνια. Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιουργεί το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο». Το 1975, διακόπτεται η λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου. Στα εννιά χρόνια που μεσολαβούν έως τη δημιουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο. Το 1984 άρχισε η λειτουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, το οποίο έκλεισε το 2006 λόγω χρεών. Σε όλη αυτήν τη μακρά διαδρομή του στο θέατρο, σκηνοθέτησε πολλούς και σπουδαίους συγγραφείς τόσο από το κλασικό όσο και από το σύγχρονο ρεπερτόριο.

Εχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία, όπως επίσης και έχει σκηνοθετήσει μερικές από τις πιο γνωστές τηλεοπτικές σειρές, όπως τον «Συμβολαιογράφο», τους «Αθλιους των Αθηνών» κ.ά.

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους

Την Κυριακή 28 Οκτώβρη η είσοδος θα είναι δωρεάν σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από τη 1η Νοέμβρη έως και τις 31 Μάρτη, η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και τα μουσεία γίνεται με μειωμένη τιμή για όλους τους επισκέπτες, ενώ η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα είναι μέρα ελεύθερης εισόδου.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η έκθεση εικαστικών έργων

Συνεχίζεται η έκθεση εικαστικών δημιουργιών με πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, στην πρώην αποθήκη στρατού στον Α' προβλήτα του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Νοέμβρη.

Λειτουργεί Τρίτη - Κυριακή τις ώρες 5.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ., και Δευτέρες για πρωινές επισκέψεις κατόπιν ραντεβού για φορείς και σχολεία (email επικοινωνίας για ραντεβού: dprou@physics.auth.gr ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ