ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία της Επιχείρησης
  • Τουλάχιστον 120 συνδικαλιστικά στελέχη διαδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι τέλους ενέντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο
  • Τεράστιες ευθύνες και απίθανες μεθοδεύσεις από τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ

Ακόμα και στη δημιουργία πλασματικού - ψεύτικου αποτελέσματος προχώρησε στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο η πλειοψηφία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, προκειμένου να εμφανίσουν μεγαλύτερο τον αριθμό των συνέδρων που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ στο συνέδριο δεν πήραν μέρος περισσότεροι από 320 σύνεδροι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 213 σύνεδροι, τη στιγμή που πριν την ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει περίπου 130 σύνεδροι!

Πέρα όμως από αυτό, ο αριθμός αυτών που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει τη θέληση των εργαζομένων, αφού οι συγκεκριμένοι σύνεδροι, την περίοδο που εκλέχτηκαν από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους, εκλέχτηκαν με θέσεις για ΔΕΗ, δημόσια και κοινωφελή, με διατήρηση της ασφάλισης στον εργοδότη κ.ο.κ. Κανείς σύνεδρος δεν εκλέχτηκε με θέση την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την κατάργηση του συγκεκριμένου συστήματος ασφάλισης! Γι' αυτό το λόγο, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι υπέρ του ξεπουλήματος της Επιχείρησης και της διάλυσης του Ασφαλιστικού, όπως επιχειρεί να εμφανίσει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ. Απλά το αποτέλεσμα του έκτακτου συνεδρίου της περασμένης Παρασκευής διαμορφώθηκε με βάση τις δυνάμεις των παρατάξεων και δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση των εργαζομένων της Επιχείρησης. Πρόκειται για αποτέλεσμα που εξήχθη από τις μεθοδεύσεις και τα μαγειρέματα της συνεργασίας των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το άρθρο 34, που αφορά τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων της ΔΕΗ, αφήνοντας στην άκρη τα υπόλοιπα 43 άρθρα του νομοσχεδίου. Η ΕΣΚ - ΔΕΗ ήταν η μόνη παράταξη που έκανε αναφορά στο σύνολο του νομοσχεδίου και στις συνέπειές του, ενώ αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το αποτέλεσμά του, αποχωρώντας από την ψηφοφορία που έγινε διά βοής και όχι μυστικά, όπως θα έπρεπε να γίνει. Μετά την αποχώρησή της η ΕΣΚ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων που αποχώρησαν, προχώρησαν από κοινού στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, που θα αγωνιστεί για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με ανακοίνωσή της, που την υπογράφουν περισσότερα από 120 συνδικαλιστικά στελέχη, η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει ως νόθο το έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ σημειώνοντας: «Δε νομιμοποιούμε τις διαδικασίες και τις αποφάσεις αυτού του "συνεδρίου" και δηλώνουμε ότι θα αντιπαλέψουμε τις διατάξεις και τις συνέπειες του νομοσχεδίου και μετά την ψήφισή του, διευρύνοντας και ενισχύοντας οργανωτικά το μέτωπο πάλης, με κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του εκτάκτου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, ο επικεφαλής της ΕΣΚ- ΔΕΗ Π. Πάλμος σημειώνει: «Με το έκτακτο συνέδριο της Παρασκευής 19 Νοέμβρη, ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα της ΔΕΗ από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, δίνοντας το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες. Ουσιαστικά, σκοπός του συνεδρίου ήταν να απαλλαγούν οι ηγεσίες τους από την κατακραυγή των εργαζομένων, δίνοντας μία κατ' επίφασιν δημοκρατικότητα μέσα από το έκτακτο συνέδριο, όταν οι συγκεκριμένοι σύνεδροι, στην πλειοψηφία τους, είχαν εκλεγεί πριν από τρία χρόνια με άλλες θέσεις, ενώ ορισμένων συνέδρων έχει λήξει και η θητεία τους.. Αντί να προχωρήσουν στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να πραγματοποιήσουν μυστική ψηφοφορία, τεμάχισαν το νομοσχέδιο στα δύο, λες και στη Βουλή δε θα ψηφιστεί στο σύνολό του, και διά βοής αποφάσισαν σε σύνολο 340 συνέδρων 213 υπέρ του άρθρου 34, που αφορά το Ασφαλιστικό (ποιος ήταν αλήθεια ο καταμετρητής;) 4 λευκά και τρία κατά. Για τα υπόλοιπα 43 άρθρα σε σύνολο 44 του νομοσχεδίου δε λένε τίποτα, ίσως να τους ενόχλησαν τα... δακρυγόνα που έπεφταν εκείνο το βράδυ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η ΔΑΚΕ βγήκε με δικό της δελτίο Τύπου που αναφέρει ότι διαφώνησε για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου και ψήφισε υπέρ μόνο του άρθρου 34. Οσο για την παράταξη του ΣΥΝ (ΣΑΔ) τι να πει κανείς για την κατάντια τους, αφού ψήφισαν λίγο από όλα, δηλαδή, κατά, λευκό, υπέρ, μέχρι και αποχή.

Στο έκτακτο συνέδριο η ΕΣΚ έκανε αναφορά σε όλο το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας τα βασικά σημεία, αλλά και τις συνέπειες, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τις θέσεις της. 1. Καταργεί το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ, επιτρέποντας σε ιδιώτες να παράγουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια. 2. Μετατρέπει τη ΔΕΗ σε ΑΕ, οδηγώντας τη στο Χρηματιστήριο μέχρι 49%. 3. Διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα «ασφάλιση στον εργοδότη». Οι συνέπειες που θα αρχίσουν να φαίνονται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τον ελληνικό λαό, την εθνική οικονομία, την ασφάλεια της χώρας θα είναι δυσβάσταχτες, μια και μόνο κερδισμένοι θα είναι 300 μεγάλοι βιομήχανοι είτε ως παραγωγοί είτε ως μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το νομοσχέδιο αυτό δεν παίρνει βελτίωση και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποσυρθεί. Διαφορετικά θα αρχίσουν άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλων των μορφών, από όσους θίγονται από το νομοσχέδιο. Μαζικοί φορείς, Εργατικά Κέντρα, δήμοι και βέβαια τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ και οι Τοπικές Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, με σκοπό να παραμείνει η ΔΕΗ 100% στο δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή. Για ΔΕΗ σύγχρονη και απαλλαγμένη από τα μεγαλοσυμφέροντα, τις πελατειακές σχέσεις και τους ρουσφετολογικούς μηχανισμούς. Επιμένουμε στη διατήρηση της ασφάλισης στον εργοδότη με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λιτότητα αφορά και τη μετά ΟΝΕ εποχή

Με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής 1999, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει αισιόδοξη - υπό προϋποθέσεις - για τη συγκράτηση του πληθωρισμου και την ένταξη στην ΟΝΕ

Τη γνωστή πλέον επισήμανση, ότι η πολιτική μισθολογικής λιτότητας, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της σταθερότητας των τιμών σε συμβατά επίπεδα, δεν αφορά μόνο την προ ΟΝΕ, αλλά κυρίως τη μετά ΟΝΕ εποχή, επανέλαβε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, με αφορμή την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης νομισματικής πολιτικής του 1999.

Τόσο μέσα από τις σελίδες της έκθεσης, όσο και με όσα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Εδωσε ουσιαστικά το στίγμα της εισοδηματικής πολιτικής του 2000.
  • Αφησε ανοιχτό το θέμα αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής από τα κεντρικά επίπεδα που είχε συμφωνηθεί το Μάρτη του 1998 (υποτίμηση της δραχμής)
  • Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στα μέσα του ερχόμενου Δεκέμβρη.

Στο θέμα της επίτευξης του στόχου του πληθωρισμού στα κριτήρια της ΟΝΕ, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας είναι κοινές με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όπου και οι δύο συμφωνούν, ότι παρά τις δυσμενείς εξελίξεις που υπάρχουν με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο στόχος του πληθωρισμού θα επιτευχθεί.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι για μια ακόμη φορά η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας ομολογεί - μέσα από τις σελίδες της ενδιάμεσης έκθεσης- τη νέα αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά το 1999, μετά τη μεγάλη άνοδο των κερδών τους το 1998.

Εισοδηματική πολιτική του 2000

Ουσιαστικά με την έκθεσή της, η Τράπεζα της Ελλάδας σκιαγραφεί και ουσιαστικά προεξοφλεί το πλαίσιο εισοδηματικής λιτότητας του 2000 καθώς επισημαίνει ότι στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό θα συμβάλει, εκτός των άλλων «και η αναμενόμενη μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του κόστους εργασίας, ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας». Σε άλλο σημείο η έκθεση ξεκάθαρα αναφέρει ότι « οι μισθολογικές συμφωνίες που θα συναφθούν να είναι συμβατές με το νέο περιβάλλον σταθερότητας, δηλαδή με πληθωρισμό που δε θα υπερβαίνει το 2%».

Αναφερόμενη η έκθεση στην επιβράδυνση του πληθωρισμού κατά το 1999, αναγνωρίζει ότι «σημαντικός παράγοντας επιβράδυνσης του πληθωρισμού παραμένει και εφέτος το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Οπως αναφέρει, το κόστος αυτό στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε το '99 κατά 2,5% έναντι ρυθμού αύξησης 3,9% το 1998. Το πνεύμα αυτό εισοδηματικής λιτότητας ήταν μάλιστα ισχυρότερο στο δημόσιο τομέα παρά στον ιδιωτικό. Οπως επισημαίνεται «η αύξηση των πάσης φύσεως δαπανών του δημοσίου για αποδοχές και συντάξεις (συμπεριλαμβανομένων και δαπανών περίθαλψης) είναι μικρότερη από την εκτιμώμενη αύξηση της δαπάνης του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας».

Η κυβέρνηση μεθοδεύει διάλυση του ΟΠΕ

Δημόσια καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Για ελλείμματα δισεκατομμυρίων, που όπως αναφέρει άφησε πίσω της η προηγούμενη διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών - ΟΠΕ) και για προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να τα καλύψει με συρρίκνωση του Οργανισμού και με αποσπάσεις εργαζομένων κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΟΠΕ.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας -την οποία η διοίκηση του ΟΠΕ δηλώνει ότι αγνοεί- ζητούνται με απόσπαση είκοσι συγκεκριμένοι υπάλληλοι με το αιτιολογικό της κάλυψης αναγκών του ΥΠΕΘΟ. Επίσης, αφήνει αιχμές για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με τον Οργανισμό και κατηγορεί προσωπικά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για αναστάτωση των εργαζομένων στον ΟΠΕ. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου εκφράζει μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιοι είναι αυτοί που ενώ τόσα χρόνια άφηναν τον ΟΠΕ να παραπαίει μέσα στα ελλείμματα, ενοχλούνται ξαφνικά τώρα που τείνει να αποκατασταθεί ένα κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, που είναι απαραίτητο για την παραπέρα πορεία του;
  • Γιατί μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της υφυπουργού Οικονομικών Ρ. Ζήση για αναβάθμιση του ρόλου του ΟΠΕ και ειδικότερα μετά το ξεκίνημα για την ανάπτυξη του κέντρου ηλεκτρονικού εμπορίου, έρχεται η συρρίκνωση του Οργανισμού;
  • Τι εξυπηρετεί η συρρίκνωση του ΟΠΕ και η «σαλαμοποίησή» του; Μήπως έχουν έτοιμο σχέδιο εκχώρησης του αντικειμένου του σε κάποιες εταιρίες που από καιρό τώρα πολιορκούν τον Οργανισμό;

Οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕ απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργού για την απόσπαση είκοσι υπαλλήλων και δηλώνουν ότι θα περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ