ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εμπορευματικό αίσχος κατά του νεοκλασικού

Ιδού η πλήρης παραμόρφωση του κτιρίου. Γκρέμισαν το νεοκλασικό κιγκλίδωμα, έβαλαν «μοντέρνα» υαλοφράγματα και τραπέζια για τους κοσμοπολίτες πρόχοντες
Ιδού η πλήρης παραμόρφωση του κτιρίου. Γκρέμισαν το νεοκλασικό κιγκλίδωμα, έβαλαν «μοντέρνα» υαλοφράγματα και τραπέζια για τους κοσμοπολίτες πρόχοντες
Τη βάναυση παραμόρφωση της -κηρυγμένης ως διατηρητέας- οικίας Δεληγεώργη, στη γωνία των οδών Κανάρη και Ακαδημίας, η οποία στεγάζει την «Ταινιοθήκη της Ελλάδας» καταγγέλλει -δικαίως με έντονο τρόπο- η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η Εταιρεία, σε ανακοίνωσή της- της οποίας το περιεχόμενο και την απαίτηση προσυπογράφουμε- αφού σημειώνει ότι το νεοκλασικό αυτό μνημείο, από τα ελάχιστα εναπομείναντα, κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της Αθήνας, τονίζει:

«Η ελληνική πολιτεία στάθηκε ανίκανη να στηρίξει την παραμονή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στην οικία Δεληγεώργη, η οποία, με το δημόσιο χαρακτήρα της, αποτελούσε μια συμβατή και αρμόζουσα χρήση για το κτίριο. Ηδη με την πλήρη κάλυψη του χώρου της αυλής με τραπεζοκαθίσματα και τις παράλληλες οικοδομικές αυθαιρεσίες, αποκαλύπτονται με τον πιο τραυματικό τρόπο τα αποτελέσματα της παράδοσης του κτιρίου στην εμπορική εκμετάλλευση. Η ευτέλεια της αισθητικής της συντελούμενης επέμβασης, που κορυφώνεται στην εξωτερική όψη του κτιρίου, με την αντικατάσταση του ιστορικού κιγκλιδώματος από τερατόμορφες ζαρντινιέρες και υαλοφράγματα, συναγωνίζεται την ευτέλεια της χρήσεως στην ατίμωση του κτιρίου».

Η Εταιρεία καλεί το ΥΠΠΟ να εξαντλήσει όλα τα όρια δικαιοδοσίας που του παρέχει ο νόμος και να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά «για να σταματήσει το εκτελούμενο ανοσιούργημα. Παράλληλα θα πρέπει να παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα, προκειμένου να αναζητηθούν και καταλογιστούν ευθύνες γι' αυτή τη βάναυση επίθεση κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Γέφυρες πάνω από κάγκελα...

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού
Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού
Η γέφυρα αναδεικνύεται ως το κατασκευαστικό «όπλο» της ταλαιπωρημένης ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, μετά από τις περιφράξεις που θα χρησιμοποιηθούν αφειδώς. Μένει να δούμε αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η εναέρια μεταφορά από τον έναν αρχαιολογικό χώρο - «κλουβί» στον άλλο.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη που προβλέπει τη σύνδεση της Αρχαίας Αγοράς με τη Ρωμαϊκή μέσω γέφυρας και τη σύνδεση της Ρωμαϊκής Αγοράς με τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, επίσης με γέφυρα. Ολοι αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι θα περιφραχτούν ξεχωριστά, ενώ έξω από τα κάγκελα θα μείνει μόνο ο Αρειος Πάγος. Οι περιφράξεις θα συνοδεύονται με φυλάκια εισόδου και εξόδου (κατά το πρότυπο του Φιλοπάππου) ενώ, μετά από μακρά συζήτηση, το ΚΑΣ αποφάσισε να υπάρχει ένα κέντρο πληροφόρησης στο δεύτερο όροφο της Στοάς του Αττάλου. Φυσικά προβλέπονται και υπομνήσεις των αρχαιοτήτων για τους διαβάτες.

Η εικόνα όμως θα αλλάξει και στην οδό Πανδρόσου, αφού θα κατεδαφιστεί μέρος των μαγαζιών με τουριστικά είδη, έτσι ώστε να προστατευτεί ο μαρμάρινος τοίχος της Βιβλιοθήκης του Αδριανού.

Οσον αφορά στη μελέτη για τον Κεραμεικό, το ΚΑΣ αποφάσισε τη διαμόρφωση δύο πλατειών. Η μία γύρω από την εκκλησία των Αγ. Ασωμάτων και η δεύτερη κοντά στην πρώτη, αλλά σε ψηλότερο επίπεδο, από την οδό Αδριανού μέχρι τη συνέχεια της οδού Ερμού. Οι κατεδαφίσεις που πραγματοποιήθηκαν επί της οδού Ερμού έχουν δημιουργήσει θέα προς τον Κεραμεικό. Στην απόληξη της οδού Ερμού θα δημιουργηθεί ένα αμφιθεατρικό πλάτωμα. Στο ΚΑΣ εκφράστηκε η ευχή να απελευθερωθεί και το τρίγωνο των εγκαταστάσεων του ΗΛΠΑΠ και των αποθηκών των ΗΣΑΠ, για να απελευθερωθεί ακόμη περισσότερο ο Κεραμεικός. Να σημειωθεί ότι το διατηρητέο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (στην Ερμού, πάνω στον αρχαιολογικό χώρο) θα παραμείνει προσωρινά, με τη φιλοδοξία να μεταφερθεί ολόκληρο σε κοντινό σημείο.

Η πρόταση των μελετητών να αναπαραστήσουν τον αρχαίο ποταμό Ηριδανό στη διαμόρφωση της πλατείας Θησείου με τεχνητά κανάλια, ευτυχώς απορρίφθηκε, αφού, όπως σημειώθηκε, θα προκαλούσε τουλάχιστον θυμηδία μια «αναβίωση» της υπάρχουσας κοίτης, η οποία εξακολουθεί την πορεία της έξι μέτρα κάτω από το έδαφος. Η Εφορεία αντιπρότεινε δεντροφύτευση και καθιστικούς χώρους.

Βιβλία για την 7η Τέχνη

Μια ενδιαφέρουσα βραδιά - συνάντηση δημιουργών και φίλων του κινηματογράφου, με πολλή και καλή κουβέντα για την πορεία της 7ης Τέχνης στον τόπο μας, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο «Βιβλιορυθμό» (των εκδόσεων Σαββάλα). Η βραδιά οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου και τις ειδικευμένες στον κινηματογράφο εκδόσεις «Αιγόκερως» για την παρουσίαση τεσσάρων κινηματογραφικού περιεχομένου βιβλίων. «Οικοδεσπότες» και ομιλητές της βραδιάς ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ Δημήτρης Χαρίτος, ο κριτικός Νίνος Φένεκ - Μικελίδης, ο ιστορικός, κριτικός και δημιουργός των εκδόσεων «Αιγόκερως» Γιάννης Σολδάτος, ο κριτικός και σύμβουλος Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ ΓιάννηςΜπακογιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Μάνος Ευστρατιάδης και οι σκηνοθέτες Δημήτρης Αβδελιώδης, Κώστας Καπάκας και Δημήτρης Σταύρακας.

Η ΠΕΚΚ, καθώς λήγει ο χρόνος, με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, κυκλοφόρησε τον τόμο «Κινηματογράφος 2000». Πρόκειται για τον ετήσιο οδηγό της περασμένης περιόδου, ο οποίος αφορά στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, το βίντεο, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, τα βιβλία και τους δίσκους (σάουντρακ κινηματογραφικών μουσικών). Η ετήσια αυτή έκδοση (καθιερώθηκε από το 1993), σε σχέση με τους προηγούμενους επτά τόμους, παρουσιάζει πολυφωνία απόψεων, γεγονός που υπογραμμίστηκε ως θετικό και αναγκαίο. Ο τόμος, στον οποίο «τη μερίδα του λέοντος» έχουν τα κριτικά κείμενα του Ν. Φένεκ - Μικελίδη, περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές και ξένες ταινίες που προβλήθηκαν την περίοδο 1999-2000, τις ταινίες που κυκλοφόρησαν σε βιντεοκασέτες, τα βιβλία και τους δίσκους, τα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (διεθνές και ελληνικό τμήμα), Δράμας και άλλα και ευρετήρια ταινιών και σκηνοθετών. Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν τα κεφάλαια «Φάκελος: Ελληνικός Κινηματογράφος» και «Χρονικό Ελληνικού Κινηματογράφου» και το κείμενο μνήμης του Βασίλη Ραφαηλίδη, γραμμένο από τον Γ. Σολδάτο, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση. Στον τόμο γράφουν επίσης οι: Δ. Χαρίτος, Ρόμπι Εκσιέλ, Τάσος Γουδέλης, Ανδρέας Κουταλάς, Δημήτρης Μπάμπας, Γιάννης Φραγκούλης.

Από τις εκδόσεις «Αιγόκερως», σε συνεργασία με την ΠΕΚΚ και στα πλαίσια του φετινού (43ου) Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κυκλοφόρησαν τα εξής βιβλία:

  • Το βιβλίο του Δημήτρη Καλαντίδη «Ελληνική Κινηματογραφική Βιβλιογραφία 1923-2000» (επιμέλεια Γ. Σολδάτου). Πρόκειται για πολύ σημαντική εργασία, «ένα βιβλίο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία», «βιβλίο βάσης», «βιβλίο οικοδόμημα, το οποίο δείχνει ότι το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων του κινηματογράφου δεν εξαντλείται μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα», όπως τόνισε ο Δ. Χαρίτος. Το βιβλίο εισαγωγικά αναφέρεται στις περιόδους 1895-1944 («περίοδος προϊστορίας»), 1945-1962 («τα πρώτα βήματα»), 1963-1968 («η στροφή»), 1969-2000 («η απογείωση»). Ακολουθούν τρία κεφάλαια. Το πρώτο για τα ελληνικά και ξένα βιβλία (ιστορία, θεωρία, αισθητική, κριτική, τεχνική, κοινωνιολογία του κινηματογράφου, πρόσωπα και σενάρια). Το δεύτερο αφορά στα περιοδικά και τις εφημερίδες. Το τρίτο σε αφιερώματα στον κινηματογράφο από μη κινηματογραφικά περιοδικά και εφημερίδες. Περιέχονται ακόμα γραφήματα και ευρετήρια (συγγραφέων, τίτλων βιβλίων και αφιερωμάτων).
  • Το βιβλίο «Βασίλης Ραφαηλίδης», βιβλίο μνήμης για έναν άνθρωπο του κινηματογράφου, που καθώς «έφυγε αιφνίδια, αιφνίδια βγήκε και αυτό το βιβλίο, αλλά στο μέλλον πρέπει να γίνει συστηματική αναφορά στη σημαντική προσφορά του».
  • Το βιβλίο «Ντίνος Κατσουρίδης», βιβλίο τιμής στην πενηντάχρονη κινηματογραφική προσφορά του σκηνοθέτη, με την ευκαιρία και του τιμητικού αφιερώματος που του έγινε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Επιλογές

Σήμερα (11.30πμ), ο Λαογραφικός Σύλλογος «Περπερούνα» θα παρουσιάσει στους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου κάλαντα και παραδοσιακούς χορούς.

  • Σήμερα (11πμ) η Κινηματογραφική Λέσχη Αργυρούπολης θα προβάλει (είσοδος ελεύθερη) την παιδική ταινία «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας».
Επιλογές

Αρχισαν χτες οι χριστουγεννιάτικες εμφανίσεις της Αλίκης Καγιαλόγλου στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Θα παρουσιάζει, μέχρι τις 26/12, στις 10.30μμ, τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Πιατσόλλα και άλλων δημιουργών. Μαζί της, στο πιάνο, ο Βασίλης Μούστος.

  • Στον ίδιο χώρο ξαναζωντανεύουν τα «Κυριακάτικα Πρωινά για παιδιά». Από αύριο (12 το μεσημέρι), παραμονή Χριστουγέννων, και για τους επόμενους δύο μήνες, τη σκυτάλη θα πάρει η γνωστή μουσικός και καθηγήτρια βιολιού Νίνα Πατρικίδου, όπου μαζί με λιλιπούτειους μουσικούς θα παρουσιάσει «Μικρές μουσικές στιγμές».
Λεωφορείο - ορχήστρα

Λεωφορείο - ορχήστρα έφτιαξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, με το οποίο το μουσικό συγκρότημα του συνδικάτου, αύριο και στις 31/12, θα μετακινείται στις αφετηρίες και θα παίζει χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα για το επιβατικό κοινό. Αύριο, λοιπόν, το μουσικό λεωφορείο θα βρίσκεται στις παρακάτω αφετηρίες, από τις 8.30 πμ - 12μ: Ζήνωνος, Ακαδημίας - Πανεπιστημίου, Σταθμός Δάφνης, Σταθμός Εθνικής Αμυνας.

Στις 31/12 και από τις 8-11πμ θα βρίσκεται στις αφετηρίες: Πλ. Καραϊσκάκη (Πειραιά), Πλ. Ελευθερίας (Α. Λιόσια), Λεωφ. Καραμανλή - Μεσονύχι, υπουργείο Μεταφορών.

Την προώθηση λογοτεχνικών μεταφράσεων στις γλώσσες των βαλκανικών χωρών ενθαρρύνει το πρόγραμμα «In Transitum». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεταφραστές από: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Furom, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία. Στους μεταφραστές προσφέρεται η δυνατότητα παραμονής από δύο βδομάδες έως ένα μήνα στη βαλκανική χώρα από ή προς τη γλώσσα της οποίας μεταφράζουν. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την περίοδο Απρίλη - Σεπτέμβρη 2001 λήγει την 1η Φλεβάρη 2001, ενώ για την περίοδο Οκτώβρη 2001 - Μάρτη 2002 λήγει την 1η Αυγούστου 2001. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6250.263-5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ