ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
«Αυλαία» με βραβεία και διακρίσεις

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μετά από εφταήμερη περιπλάνηση στη χώρα των εικόνων, έριξε αυλαία με την τελετή λήξης στο Δημοτικό Ωδείο και την απονομή των βραβείων.

Το 1ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας δόθηκε στην ταινία «Προστασία» του Χρήστου Νικολέρη (6.000 ευρώ). Το 2ο στο «Φωτογράφο των Τρικάλων» του Βασίλη Κοσμόπουλου (2.350 ευρώ). Το 1ο Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας, «Στο Παίδων» του Αλέξη Κομνάκου (υποτροφία 2.950 ευρώ για σπουδές στο εξωτερικό).

Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Ελληνες του κόσμου» στην ταινία «Blackberries» του Νίκου Πανουτσόπουλου (7.000 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου). Ειδικό Βραβείο Γυναικείας Σκηνοθετικής παρουσίας στη μνήμη της Τώνιας Μαρκετάκη, στην Ιρίνα Μπόικο για την ταινία «Ο κλέφτης» (7.000 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου).

Τιμητική Διάκριση Animation: «Πύρινος μπελάς σε μικρό παραμύθι» του Νικόλαου Πετροπουλέα. Ειδικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης», στον «Τελευταίο φακίρη» του Μπάμπη Μακρίδη. Τιμητική Διάκριση Σεναρίου, στον Θεόδωρο Παπαδουλάκη για την ταινία «Σάμουρε». Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας, στον Βασίλη Βαφειάδη για την ταινία «3» του Δημήτρη Αντζου. Τιμητική Διάκριση Μουσικής, στον Γιώργο Παλλήκαρη για «Τα σαλιγκάρια της Λουλούς» του Παναγιώτη Φαφούτη. Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Βασίλη Κεχαγιά για την ταινία του «The cat». Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, στην Εύη Μέρμηγκα για την ταινία «The cat» του Βασίλη Κεχαγιά. Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας, στον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη για «Τα σαλιγκάρια της Λουλούς» του Παναγιώτη Φαφούτη. Τιμητική Διάκριση Σκηνογραφίας, στη Σοφία Παντουβάκη για την ταινία «Ο φωτογράφος των Τρικάλων» του Βασίλη Κοσμόπουλου. Τιμητική Διάκριση Ενδυματολογίας, στη Σοφία Παντουβάκη για τον «Φωτογράφο των Τρικάλων» του Βασίλη Κοσμόπουλου.

Τα βραβεία GRAND PRIX: Α΄ βραβείο «Women Workers Leaving the Factory» του Jose Luis Torres Leiva (Χιλή). Το βραβείο συνοδεύεται με 2.950 ευρώ. Β΄ Βραβείο: «Alice and I» του Micha Wald (Βέλγιο). Το βραβείο συνοδεύεται με 2.350 ευρώ. Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας στα «Σαλιγκάρια της Λουλούς», 2.350 ευρώ. Βραβείο για την καλύτερη ταινία Κινουμένου Σχεδίου «Ryan» του Chris Landreth (Καναδάς). Συνοδεύεται με 1.470 ευρώ.

Το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας «Prix UIP Drama» της European Film Academy στην ταινία «Minotauromaquia, Pablo in the Labyrinth» του Juan Pablo Etceverry (Ισπανία). Συνοδεύεται με 2.000 ευρώ, θέτει δε αυτόματα υποψηφιότητα για το βραβείο «Prix UIP» που συνοδεύεται με 10.000 ευρώ.

Τιμητικές Διακρίσεις: «Punk Eeek» του Kwang-Ju Son (Κορέα), «The Last Farm» του Runar Runarsson (Ισλανδία).

Τα βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: 1ο Βραβείο: «Τα σαλιγκάρια της Λουλούς» Παναγιώτη Φαφούτη. 2ο: «Προστασία» Χρήστου Νικολέρη. 3ο: «Ο φωτογράφος των Τρικάλων» Βασίλη Κοσμόπουλου, 4ο: «Δεύτερη φύση» Βαρδή Μαρινάκη. Βραβείο Animation: «The mirror stage» Σπύρου Σιάκα.

Τα βραβεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ): Στην καναδέζικη ταινία «RYAN» του Chris Landreth, στην ταινία «Προστασία» του Χρήστου Νικολέρη.

Βραβείο Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ): Το βραβείο της αρτιότερης τεχνικά και καλλιτεχνικά σπουδαστικής ταινίας στην «Υγρή έρημο» του Κωστή Μπασογιάννη. Στην κατηγορία «Ελληνες του κόσμου» στην ταινία «3» του Δημήτρη Αντζου. Και για μυθοπλασίας στο «The cat» του Βασίλη Κεχαγιά.

Διεθνές θεατρολογικό Συνέδριο

Με θέμα «Θέατρο και θεατρικές σπουδές στο κατώφλι του 21ου αιώνα», το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το Α΄ Διεθνές Θεατρολογικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η του Οκτώβρη και θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην αίθουσα «Ιωάννης Δρακόπουλος». Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι η αγγλική και γαλλική, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Το Συνέδριο θέτει ως κεντρικούς στόχους να προσεγγίσει ερμηνευτικά και να αναψηλαφήσει ποικίλα ζητήματα γύρω από τη θεωρία και την ιστοριογραφία του θεάτρου, γύρω από τον σύγχρονο κανόνα ρεπερτορίου, την πρόσληψη και αναβίωση του αρχαίου δράματος, καθώς και να εξετάσει, μέσα από τη διεθνή πρακτική, τη δομή των θεατρικών σπουδών στον ακαδημαϊκό χώρο και την επαγγελματική αποκατάσταση των θεατρολόγων. Το πρόγραμμα των εργασιών έχει τις εξής θεματικές ενότητες: Θεωρία του θεάτρου - Οψεις της θεατρικής ιστορίας και ιστοριογραφίας, Αναβίωση και πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού δράματος και Προοπτικές των θεατρικών σπουδών - Θέατρο και εκπαίδευση. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με καταληκτήρια στρογγυλή τράπεζα, με συντονιστή τον Βάλτερ Πούχνερ και θέμα τις προοπτικές των θεατρικών σπουδών στον 21ο αιώνα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Σπύρος Ευαγγελάτος, Πλάτωνας Μαυρομούστακος, Χαρά Μπακονικόλα, Ζωή Σαμαρά, Λίλα Μαράκα, Αννα Ταμπάκη, κ.ά.

Πρόσωπα του λαϊκού τραγουδιού
«Ουζερί Τσιτσάνης», από το ΚΘΒΕ
«Ουζερί Τσιτσάνης», από το ΚΘΒΕ
  • Στο Κηποθέατρο του Δήμου Παπάγου, αύριο (9μ.μ.) το θέατρο «Μεταξουργείο» θα παρουσιάσει τη μεγάλη ερμηνευτική επιτυχία της Αννας Βαγενά «Αγγέλα Παπάζογλου». Πρόκειται για την αυτοβιογραφική αφήγηση της Μικρασιάτισσας λαϊκής τραγουδίστριας Αγ. Παπάζογλου, σε θεατρική προσαρμογή- μουσική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα.
  • Στο Ηρώδειο, αύριο (8.30μ.μ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την παράσταση «Ουζερί Τσιτσάνης: Παύλου Μελά 22». Πρόκειται για θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθ-ιστορήματος του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (αναφέρεται στο ουζερί της Θεσσαλονίκης, όπου εμφανιζόταν ο Τσιτσάνης ένα διάστημα στα χρόνια της κατοχής), σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη της παράστασης Σωτήρη Χατζάκη. Τα σκηνικά -κοστούμια είναι της Ερσης Δρίνη, η μουσική επιμέλεια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η χορογραφία της Ελενας Τοπαλίδου, οι φωτισμοί του Αντώνη Παπαγιωτόπουλου. Παίζουν: Αντώνης Φραγκάκης, Αλέξανδρος Μούκανος, Ελένη Ουζουνίδου, Γιάννης Σαμσιάρης, Γιώργος Καυκάς, Αλέξανδρος Τσακίρης κ.ά.
Ο,τι αγάπησε...

«Σε μίσησαν πριν γεννηθείς/ και στο 'πανε ξεκάθαρα/ (...) έμβρυο όταν ήσουνα/ στη μήτρα της Ανάγκης/(...) θα τ' άκουγες ξεκάθαρα/ πως θα σε πολεμήσουν (...)/ Μ' όλα τα όπλα, τα σπαθιά,/ τα βέλη τα φαρμακερά/ (...) για να σε αφανίσουν./ (...) Με λύσσαν σε πολέμησαν/ Σε πολεμούν ως τώρα/ στα φανερά και στα κρυφά/(...) Κι ωστόσο Συ ερίζωσες.../ Εβλάστησες και κάρπισες/(...) Καρφί 'σαι/ μέσ' στα μάτια τους/ ερυθροπυρωμένο».

Οι παραπάνω στίχοι είναι μέρος του πρώτου, πολύστιχου ποιήματος «Ωδή στο Κου-Κου-Ε», το οποίο τιτλοδοτεί τη νέα ποιητική συλλογή του παλαίμαχου κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Νίκανδρου Κεπέση. Η συλλογή (εκδόσεις Μαυρίδη, Μεγ. Αλεξάνδρου 36, 210-5242182) περιλαμβάνει τρία ακόμη πολύστιχα ποιήματα («Στην αυτοκριτική», «Ωδή στο "Ριζοσπάστη"», «Γαρούφαλό μου άλικο» - για τον Ν. Μπελογιάννη) και άλλα τρία για τη μητέρα, τη γιαγιά και τη χαμένη συντρόφισσα της ζωής του.

Θεατρόμορφο «Νοσταλγικό τραγούδι»

Το θέατρο «Πορεία» θα παρουσιάσει από τις 18/10 έως 1/11, στον πάνω χώρο του θεάτρου, και για πέντε μόνο παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη, «Ενα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι», που σχηματίζεται με ποιήματα, τραγούδια και μουσική. Τι θα συνέβαινε αν τα τραγούδια που αγαπά ο καθένας έπαιρναν το λόγο και μιλούσαν για τη ζωή του; Ενα σύγχρονο καμπαρέ διαδραματίζεται πάνω σε ένα τεράστιο «πικάπ». Μία ζωντανή ορχήστρα 4 μουσικών, ένας κομπέρ και ένα νεαρό ζευγάρι χρησιμοποιούν γνωστά ελληνικά και ξένα τραγούδια, ήχους, αποσπάσματα ποιημάτων, ιστορίες, φωνές και φράσεις του κοινού και φτιάχνουν κάθε φορά σε πραγματικό χρόνο «Ενα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι» για τον έρωτα.

Οι τρεις performer, με αφορμή τραγούδια, αφηγούνται προσωπικές και φανταστικές ιστορίες, προκαλώντας και το κοινό να συνθέσει και εκείνο το δικό του νοσταλγικό τραγούδι. Παίζουν: Αντώνης Ντουράκης, Βάσω Καβαλιεράτου, Παναγιώτης Παναγόπουλος. Εμφανίζονται ζωντανά οι μουσικοί: Ηλεκτρονικά Θοδωρής Ζιούτος, κοντραμπάσο Δημήτρης Τίγκας, τρομπέτα Θάλεια Ιωαννίδου, πιάνο Κωστής Ζουλιάτης. Σκηνοθεσία Μαυραγάνη Γεωργία, μουσική ενορχήστρωση - live electronics Θοδωρής Ζιούτος, σκηνικά - κοστούμια Βασίλης Μπαρμπαρίγος, φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας, επιμέλεια κίνησης Βάσω Γιαννακοπούλου.

Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού

Οκτώ χοροθέατρα από τις χώρες Ουγγαρία, Φινλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρο και Ελλάδα συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, που θα πραγματοποιηθεί στις 30/9 (9 μ.μ.) στο θέατρο «Πέτρα». Εκατό χορευτές και μουσικοί θα δημιουργήσουν μια χορευτική συμπαραγωγή, βασισμένη στις αυθεντικές εθνικές παραδόσεις της κάθε ομάδας, ενώ θα παρουσιαστούν και χορευτικά μέρη, με όλες μαζί τις ομάδες. Η βραδιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Πέτρας» του Δήμου Πετρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ