ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας δυναμιτίζει το κλίμα...

Παρότι το κλίμα που διαμορφώνει η αντιδραστική κυβέρνηση της Ν. Κορέας είναι φιλοπόλεμο, στη χώρα αυτή υπάρχουν αγωνιστές που διαδηλώνουν για την ειρήνη ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας στην περιοχή
Παρότι το κλίμα που διαμορφώνει η αντιδραστική κυβέρνηση της Ν. Κορέας είναι φιλοπόλεμο, στη χώρα αυτή υπάρχουν αγωνιστές που διαδηλώνουν για την ειρήνη ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας στην περιοχή
ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι έναντι της ΛΔ Κορέας ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Λι Μιουνγκ Μπακ, καθώς χτες το πρωί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα απείλησε με «σοβαρά ισχυρά αντίποινα» τη γείτονα χώρα σε περίπτωση «μελλοντικών προκλήσεων».

«Εφεξής ο πληθυσμός της χώρας μας γνωρίζει πως κάθε είδους επιπλέον ανοχή, ή υπομονή (απέναντι στην Πιονγιάνγκ) δεν πρόκειται να καταλήξει παρά σε περισσότερες και πιο σημαντικές προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέλαβε «πλήρη ευθύνη» για το θάνατο δύο Νοτιοκορεατών πεζοναυτών και δύο αμάχων την περασμένη Τρίτη στο νησάκι Γεοπγιεόνγκ από βορειοκορεατικά πυρά πυροβολικού, τα οποία δεν ήταν παρά απάντηση σε προηγούμενα πυρά των νοτιοκορεατικών δυνάμεων στη διάρκεια απανωτών προκλητικών στρατιωτικών γυμνασίων σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, διαστρεβλώνοντας και μεγεθύνοντας κατά το δοκούν καταστάσεις και γεγονότα από το θερμό επεισόδιο της περασμένης Τρίτης, κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ για «απάνθρωπο έγκλημα», ισχυριζόμενος πως βορειοκορεατικά πυρά έπεσαν, μεταξύ άλλων, και σε απόσταση 10 μέτρων από σχολικό συγκρότημα του νησιού. «Η στρατιωτική επίθεση σε πολίτες είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που απαγορεύεται αυστηρά ακόμη και στη διάρκεια πολέμου» είπε ο Λι, αποσιωπώντας βέβαια πως αφενός το επεισόδιο προκλήθηκε με υπαιτιότητα της Σεούλ και πως αφετέρου το νησάκι Γεοπγιεόνγκ ήταν υπερ-εξοπλισμένο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του «φιλοξενούσε» στρατιωτικές βάσεις.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Λι επεφύλαξε «χλιαρή» υποδοχή στην πρόταση του Ντάι Μπινγκούο, απεσταλμένου του Κινέζου Προέδρου, Χου Ζιντάο περί κατεπείγουσας σύγκλησης της εξαμερούς ομάδας επαφής του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου στις αρχές Δεκέμβρη.

Ο Ντάι Μπινγκούο κατέφθασε στη Σεούλ το βράδυ του Σαββάτου (δηλαδή μερικές ώρες πριν αρχίσουν την Κυριακή οι νέες κοινές και επικίνδυνες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Ν. Κορέας σε εύφλεκτη περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας). Αμέσως συναντήθηκε με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών, Κιμ Σουνγκ-Χουάν και αργότερα με τον Πρόεδρο της χώρας, Λι Μιουνγκ Μπακ. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφεραν πως οι Νοτιοκορεάτες απάντησαν στον Κινέζο απεσταλμένο πως δεν είναι «ακόμη» η ώρα για συνομιλίες, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις Αμερικανού επιστήμονα πως η ΛΔ Κορέας προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Μέσα σε όλα αυτά, στη διάρκεια των νέων γυμνασίων ΗΠΑ - Ν. Κορέας που ολοκληρώνονται την Τετάρτη αναφέρθηκε πως προχτές το απόγευμα έπεσαν «κατά λάθος» βλήματα του νοτιοκορεατικού στρατού στη νότια πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη μεθόριο με τη ΛΔ Κορέας. Οι Νοτιοκορεάτες έσπευσαν να ενημερώσουν αμέσως τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, προκειμένου να μη δοθεί συνέχεια στο περιστατικό. Επιπλέον, χτες το απόγευμα ανακοίνωσαν ματαίωση των στρατιωτικών γυμνασίων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί ειδικά στο νησάκι Γεοπγιεόνγκ, επειδή δημοσιοποιήθηκαν δίχως την τελική έγκριση ανώτατων αξιωματούχων.


ΙΡΑΝ
Δολοφονικές επιθέσεις κατά δύο πυρηνικών επιστημόνων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενας πυρηνικός επιστήμονας σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε σε δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, νωρίς χτες το πρωί, στην ιρανική πρωτεύουσα. Σύμφω να με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ, ο Ματζίντ Σχαχριάρι, μέλος του Τμήματος Πυρηνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου «Σχαχίντ Μπεχεστίχτι», σκοτώθηκε και η γυναίκα του τραυματίστηκε, όταν άγνωστος μοτοσικλετιστής, που πέρασε δίπλα από το αυτοκίνητό του, κόλλησε μια βόμβα στο κάτω μέρος και εξαφανίστηκε επωφελούμενος από το μποτιλιάρισμα. Με ανάλογο τρόπο σημειώθηκε και η δεύτερη επίθεση με στόχο, κατά τις πρώτες πληροφορίες πάντα, τον έτερο πυρηνικό επιστήμονα Φραϊντούν Αμπάσι.

Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών, Μουστάφα Μουχάμαντ Νατζάρ, κατηγόρησε τη CIA και την ισραηλινή «Μοσάντ» για τις επιθέσεις. Υποστήριξε ότι προσπαθούν να πλήξουν το ειρηνικό ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται η αδυναμία και η κατωτερότητά τους. Και οι δύο επιστήμονες, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ιρανικές αρχές, είχαν σημαντική θέση στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο θα συζητηθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) στις 5 του Δεκέμβρη.

Τον περασμένο Γενάρη, από ανάλογη επίθεση, είχε σκοτωθεί ο, επίσης πυρηνικός επιστήμονας, Μασούντ Αλί Μουχαμάντι, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης και φίλος του Σχαχριάρι που δολοφονήθηκε χτες. Τις πρώτες ώρες μετά τις επιθέσεις δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση και ουδείς μπορούσε με βεβαιότητα να εκτιμήσει αν οι επιθέσεις συνδέονται άμεσα με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αν οι δράστες σχετίζονται με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που σοβούν εντός του ιρανικού καθεστώτος ή αν έχουν διασυνδέσεις με εξωτερικούς παράγοντες. Πάντως, μέχρι σήμερα, δεν έχει διαλευκανθεί ούτε η δολοφονία Μουχαμάντι, για την οποία οι ιρανικές αρχές επισήμως δεν έχουν εκφράσει καμία εκτίμηση.

Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι τέθηκε κανονικά σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσχέρ, που κατασκευάστηκε από τους Ρώσους. Οι ιρανικές αρχές εκτίμησαν ότι εντός των επόμενων δύο μηνών, το αργότερο, ο σταθμός θα συνεισφέρει στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΣ, Μάικ Μιούλεν, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν πάντα και στρατιωτικές λύσεις κατά του Ιράν, χωρίς, όμως, να είναι η πρώτη τους προτίμηση». Ο ναύαρχος Μιούλεν τόνισε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντική επίσκεψη

Σειρά συναντήσεων με την ιρανική ηγεσία είχε στην Τεχεράνη ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σάαντ Χαρίρι, που πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη 2ήμερη επίσκεψη, το Σαββατοκύριακο. Σχεδόν τίποτε από το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν είχε επισήμως γνωστοποιηθεί μέχρι χτες. Εντούτοις, η κυρίαρχη αίσθηση ήταν ότι ο Χαρίρι επρόκειτο να ζητήσει από το Ιράν να συνεισφέρει στη διατήρηση ηρεμίας στο Λίβανο, παρεμβαίνοντας σχετικά και στη σιιτική «Χεζμπολάχ», που έχει εκτοξεύσει απειλές με αφορμή τις πληροφορίες ότι στελέχη της θα συγκαταλέγονται στη λίστα υπόπτων για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Χαρίρι που έχει συνταχθεί από Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ