ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στο επίκεντρο του κέρδους αγωγοί και κοιτάσματα

Εμφαση από την κυβέρνηση στην πολιτική εκχώρησης του ορυκτού πλούτου της χώρας

Με την επισήμανση ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίση, δρομολογώντας νέες προοπτικές και αξιοποιώντας πλήρως τον εγχώριο ορυκτό πλούτο», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, έδωσε χτες ένα σαφές μήνυμα πολύμορφης «διαθεσιμότητας», εκ μέρους της κυβέρνησης, στο ξένο και ντόπιο επιχειρηματικό ακροατήριο που συμμετείχε στο συνέδριο «2011 Mediterranean Oil and Gas Conference», στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι σύνθετες διαπλοκές και αντιπαραθέσεις του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου ξετυλίχτηκαν για μια ακόμη φορά στο συνέδριο, όπου κυριάρχησαν τα ζητήματα των σχεδιαζόμενων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και αυτά των παλιών ή των πιθανών νέων κοιτασμάτων.

Στο θέμα της γεωπολιτικής των ενεργειακών διαδρομών και πηγών, ο Γ. Μανιάτης συνεισέφερε με σημεία σχετικά με τα άμεσα ενδιαφέροντα της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, που έχει επιλέξει τον ελληνικό χώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Σε τρία σημεία εστίασε ο υφυπουργός: Oι εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής αυξάνουν το «γεωπολιτικό ρίσκο» εφοδιασμού από αυτές, οπότε «τα βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και η δυναμική της μεταξύ τους γεωπολιτικής και επιχειρηματικής αλληλεπίδρασης, μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συντονισμένη στρατηγική μείωσης της εισαγωγικής εξάρτησης της ΕΕ από εξω-Ευρωπαϊκές πηγές». Το δεύτερο σημείο είχε να κάνει με την ανάδειξη του ρόλου του ρωσικού κεφαλαίου, καθώς «η απώλεια των λιβυκών εξαγωγών αερίου στην Ιταλία καλύφθηκε άμεσα από την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών. Το γεγονός αυτό ανέδειξε για άλλη μια φορά τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Ρωσίας ως βασικού εταίρου/εγγυητή της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ασφάλειας». Το τρίτο σημείο είχε να κάνει με το ότι η «αραβική εξέγερση κατέδειξε και την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης της άλλης κορυφαίας Ευρωπαϊκής στρατηγικής επιλογής, που εξυπηρετεί την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής αερίου από την περιοχή της Κασπίας».

Στο «δια ταύτα», επαναλήφθηκε ότι το 2012 θα προκηρυχθεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας. Στο ζήτημα των αγωγών φυσικού αερίου, ο υφυπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι στο πλαίσιο του «Νότιου Διαδρόμου» τα δύο «πλέον ανταγωνιστικά σχέδια» είναι αυτά του ITGI και του ΤΑΡ και τόνισε ότι «δεδομένου ότι τα δύο εν λόγω σχέδια στοχεύουν επί το πλείστον τις ίδιες αγορές και ακολουθούν σχεδόν ταυτόσημη πορεία εντός του Ελληνικού εδάφους, μια επιλογή μεταξύ τους συνεργειών θα πρέπει να εξετασθεί συστηματικά». Μιλώντας για όλους τους σχεδιασμούς, δε δίστασε να πει ότι ο σχεδιασμός τους «στηρίζεται στην αντίστοιχη αναβάθμιση του ΕΣΦΑ σε εθνικό έδαφος», κάτι που επιβεβαιώνει ότι σημαντικοί δημόσιοι πόροι διοχετεύονται για την εξυπηρέτηση του ενεργειακού κεφαλαίου.

Στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Γ. Παπαρσένος, ανέφερε ότι οι συνολικές επενδύσεις που προωθεί ο ΔΕΣΦΑ ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Σχετικά με τη ζήτηση φυσικού αερίου, σημείωσε ότι αναμένεται να επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2008, (4 δισ. κυβικά μέτρα), και το 2015 να φτάσει στα 5-5,5 δισ..

Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τις αναμενόμενες προκηρύξεις έρευνας και εκμετάλλευσης στις οποίες θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος. Ο Α. Κουκ, αντιπρόεδρος της «BP Shah Deniz Development», που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα στο Αζερμπαϊτζάν, από το οποίο όλοι περιμένουν, ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στοιχεία αναφορικά με το σχεδιασμό και τις προοπτικές βιωσιμότητας των επενδύσεών τους, έως την 1 του Οκτώβρη. Στο συνέδριο μίλησαν και εκπρόσωποι των αγωγών TAP και «South Stream».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Ανατιμήσεις 8,2% τον Απρίλη

Τρανταχτές ανατιμήσεις πολύ πάνω από την αύξηση των τελικών τιμών κατανάλωσης καταγράφουν οι τιμές πώλησης των εμπορευμάτων από τους βιομηχάνους στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας (χονδρεμπόριο - λιανική).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» για το μήνα Απρίλη του 2011 διογκώθηκε σε ποσοστό 8,2%, έναντι αύξησης 3,9% που εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός στις λιανικές πωλήσεις. Τα βιομηχανικά εμπορεύματα που πουλήθηκαν μέσα στη χώρα ανατιμήθηκαν 7,9% και τα εξαγόμενα 9%, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις (σύνολο αγοράς) να καταγράφονται στα «ενεργειακά αγαθά» (17,5%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ