ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ
Επικίνδυνα μεγάλα παρά τη μείωσή τους

Στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2001, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 12,6 δισ. ευρώ και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 4,4 δισ. ευρώ

Σε εκρηκτικά ύψη, παραμένουν και φέτος τα ελλείμματα του ισοζυγίου (εμπορικό και τρεχουσών συναλλαγών), παρά τη μικρή βελτίωση που εμφάνισαν το μήνα Ιούλη. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, που μας πληροφορούν ότι το εμπορικό έλλειμμα στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2001 είχε ξεπεράσει τα 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (δείχνει το συνολικό άνοιγμα της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο) είχε αγγίξει τα 4,4 δισ. ευρώ. Με βάση τα δεδομένα του εφταμήνου -που το εμπορικό έλλειμμα, αντιπροσώπευε περίπου το 10% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περίπου το 3,4% του ΑΕΠ- είναι ανάγλυφη η εικόνα της παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα είναι μια «ισχυρή χώρα» μέσα στην ΟΝΕ.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μάς πληροφορούν ότι στο εφτάμηνο Γενάρης- Ιούλης 2001:

  • το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο ποσό των 12.607,8 εκατ. ευρώ, έναντι 12.705,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 7μηνο. Μειώθηκε δηλαδή κατά 0,8% ή κατά 97,9 εκατ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (που περιλαμβάνει όχι μόνο τις εμπορικές, αλλά όλες τις συναλλαγές της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου) μειώθηκε κατά 6,7%, ήτοι κατά 314,1 εκατ. ευρώ. και διαμορφώθηκε στο ποσό σε 4.358 εκατ. ευρώ, από 4.672,1 εκατ. ευρώ που ήταν το περσινό εφτάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται βασικά στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος (εκτός από τα καύσιμα), στην αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και μεταβιβάσεων, παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διπλασιάστηκε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αυξημένο πλεόνασμα που εμφανίζει το ισοζύγιο μεταβιβάσεων, οφείλεται στην αξιόλογη άνοδο των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ, καθώς από τον Απρίλη του 2001: α) άρχισε να πραγματοποιείται η είσπραξη των προκαταβολών για τα προγράμματα του Γ` ΚΠΣ. β) συνεχίζονται οι αποπληρωμές των προγραμμάτων του Β` ΚΠΣ και οι εισπράξεις από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη 2001 οι άμεσες επενδύσεις εμφανίζουν καθαρή εισροή 747 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν τριπλάσιο της αντίστοιχης περιόδου του 2000, λόγω της αγοράς των μετοχών της INTERAMERICAN από τη EURECO.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας (με βάση τον ορισμό της ΕΚΤ) είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Ιούλη 2001 στο ποσό των 7,5 δισεκ. ευρώ, αντί 17,3 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι. Η κατακόρυφη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός, ότι η ΕΚΤ δεν προσμετρά στα συναλλαγματικά διαθέσιμα τις απαιτήσεις της Ελλάδας σε ευρώ και συνάλλαγμα από κατοίκους χωρών της ευρωζώνης ούτε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Σήμερα ξεκινούν οι κινητοποιήσεις

Σήμερα ξεκινούν οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών από το Γραμματικό της Καρδίτσας. Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, με βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές και άλλα αγροτικά μηχανήματα στον εθνικό δρόμο Καρδίτσας - Λαμίας, στον κόμβο Γραμματικού από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., ενώ το ίδιο διάστημα δε θα γίνεται παράδοση βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια.

Οι βαμβακοπαραγωγοί αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι και καταγγέλλουν την προσπάθεια εξαπάτησής τους από το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο προσπαθεί με ασύστολα ψεύδη να δικαιολογήσει τη νέα δραστική μείωση του εισοδήματός τους που οδηγεί κι άλλους στο ξεκλήρισμα.

Οι αγρότες ζητούν την κατάργηση του νέου κανονισμού, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, επιβάλλει:

  • «Πάγωμα» των θεσμικών τιμών στα επίπεδα του 1992, αν και όλα αυτά τα χρόνια ο επίσημος κοινοτικός πληθωρισμός «έτρεχε» με 3% ετησίως κι ενώ στο κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς.
  • «Τσουχτερό» πρόστιμο συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς λόγω υπέρβασης του «πλαφόν» των 782.000 τόνων, που έχει θέσει η ΕΕ για τη χώρα μας, το οποίο πρόστιμο φτάνει στα ύψη - καθώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο - αν η συνολική παραγωγή ξεπεράσει τους 1.137.000 τόνους. Σημειωτέον ότι ο παραγωγός πληρώνει πρόστιμο όχι με βάση την πραγματική παραγωγή, αλλά προσαυξημένη κατά 3,3%.
  • Κατάργηση του παραρτήματος Β` του προηγούμενου κανονισμού, με βάση το οποίο υποχρεώνονταν οι εκκοκκιστές ν' αυξάνουν την τιμή σύμφωνα με την ποιότητα του βαμβακιού.
  • Μείωση της επιδότησης που παίρνει ο παραγωγός, καθώς επιτρέπει στον εκκοκκιστή να αποδίδει στον παραγωγό 18 δραχμές το κιλό λιγότερη επιδότηση απ' αυτή που αυτός εισπράττει.
Σύσκεψη για την πραγματική ανάπτυξη της Ηπείρου

Την Κυριακή, 7 Οκτώβρη, στο Πνευματικό Κέντρο Ελεούσας του Δήμου Πασσαρώνας Ιωαννίνων

Πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση σύσκεψης όλων των φορέων της Ηπείρου με ζητούμενο την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής, πήραν οι Δήμοι Πασσαρώνας, Ζίτσας και Εκάλης, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. Η σύσκεψη αυτή πρόκειται να γίνει την Κυριακή 7 Οκτώβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελεούσας του Δήμου Πασσαρώνας Ιωαννίνων και ώρα 10 π.μ.

Στην πρόκληση συμμετοχής που απευθύνεται προς όλους τους φορείς της Ηπείρου τονίζεται πως η σύσκεψη γίνεται: «Για να δούμε πώς θα συμβάλουμε στην απόκρουση αυτής της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή τούς αγροτοκτηνοτρόφους και την ερήμωση της υπαίθρου, στην απόλυση και την ανεργία των εργαζομένων, στη μείωση του τζίρου και το κλείσιμο καταστημάτων.

Εκτός αυτών επισημαίνονται και τα ακόλουθα: «Η Περιφέρειά μας τα τελευταία χρόνια κατέχει σταθερά την τελευταία θέση σαν η πιο φτωχή Περιφέρεια της ΕΕ. Η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της περιοχής. Η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων αποτελούν το μοναδικό εισόδημα για τους αγροτοκτηνοτρόφους και συμπληρωματικό για αρκετούς εργαζόμενους και συνταξιούχους. Δίνει δουλιά σε πολλούς εργαζόμενους, αλλά και στους επαγγελματοβιοτέχνες. Το καθεστώς των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, μαζί με τις αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κοινωνία της Ηπείρου. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα με την πώληση της "Δωδώνης" μέσω χρηματιστηρίου, που επιδιώκει η ΑΤΕ και η κυβέρνηση».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
«Σκαμνί» για αγρότες

Στην ανακρίτρια Γιαννιτσών οδηγούνται στις 8 Οκτωβρίου οι αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου στα Γιαννιτσά, κατηγορούμενοι για «παρακώλυση συγκοινωνιών».

Με αφορμή το γεγονός αυτό το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας Ημαθίας, εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «και η Δικαιοσύνη, αλλά και η τοπική κοινωνία της Πέλλας και της Ημαθίας γνωρίζουν πως καμία παρακώλυση συγκοινωνιών δεν έγινε» και πως «κανείς δε διαμαρτυρήθηκε για παρακώλυση της διέλευσης του οχήματός του». Στην ίδια ανακοίνωση παρατηρείται ακόμα: «Είναι πάντως απορίας άξιον, πως είναι δυνατόν από τη μία πλευρά το συνδικαλιστικό όργανο των ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας να έχει με στοιχεία καταγγείλει την τεράστια απάτη που έγινε σε βάρος των παραγωγών με την παραβίαση της θεσμικής τιμής του βιομηχανικού ροδάκινου το 1999, τις πλαστογραφημένες υπογραφές, τα μαύρα φορτία, την υπεξαίρεση των επιδοτήσεων της απόσυρσης, και από την άλλη η εισαγγελία των Γιαννιτσών, με τις μαρτυρίες και μόνο κάποιων αστυνομικών, να οδηγεί ταλαιπωρημένους και εξαπατημένους αγρότες στα ανακριτικά γραφεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ