ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θρυλική δημιουργός, εξηντάχρονο Μπαλέτο

Ενα από τα σημαντικότερα σχήματα κλασικού χορού στον κόσμο, το Εθνικό Μπαλέτο Κούβας, υπό τη διεύθυνση της θρυλικής χορεύτριας - χορογράφου Αλίσια Αλόνσο, καταφθάνει για να παρουσιάσει δύο αριστουργηματικά έργα, σε δέκα παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», 9μμ): «Δον Κιχώτης» (19, 20, 21, 22, 23, 25/12) και «Ζιζέλ» (27, 28, 29, 30/12). Τη χορογραφία του «Δον Κιχώτη», η Αλόνσο την εμπνεύστηκε από τους αυθεντικούς παραδοσιακούς ισπανικούς χορούς, ενώ η χορογραφία στη «Ζιζέλ» αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες χορογραφικές εκδοχές του γνωστού μύθου.

Το χορευτικό συγκρότημα, που ιδρύθηκε πριν εξήντα χρόνια από την Αλίσια Αλόνσο, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα στο «τιμόνι» του, υπήρξε η πρώτη επαγγελματική ομάδα κλασικού χορού της Κούβας. Αμέσως μετά την Επανάσταση μετονομάστηκε σε Εθνικό Μπαλέτο Κούβας κι έχοντας πλέον την αμέριστη κρατική φροντίδα ακολούθησε ανοδική πορεία: Διεύρυνση του σχήματος, εμπλουτισμός ρεπερτορίου, μετάκληση ξένων χορογράφων, εδραίωση της σχολής χορού. Από αυτό το φυτώριο ταλέντων άρχισαν τη σταδιοδρομία τους πολλοί μεγάλοι σολίστ (Χοσεφίνα Μέντες, Αουρόρα Μπος, Ορλάντο Σαλγκάντο, Αμπάρο Μπρίτο) και νεότερα «αστέρια» (Κάρλος Ακόστα, Χοσέ Μανουέλ Καρένο). Πολλοί μόνιμοι σολίστ του μετακαλούνται συχνά στο εξωτερικό για να χορέψουν με σπουδαία σύνολα, ενώ το Εθνικό Μπαλέτο Κούβας έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις για την υψηλή ποιότητα της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Επίσης, διοργανώνει κάθε δύο χρόνια δικό του διεθνές φεστιβάλ, με τη συμμετοχή καταξιωμένων χορευτών απ' όλο τον κόσμο. Στην Κούβα, όπου πριν την Επανάσταση ο κλασικός χορός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, σήμερα υπάρχει ένα δίκτυο εκατοντάδων σχολείων κλασικού χορού, που παρέχουν πλήρη εκπαίδευση σε παιδιά 9-18 χρόνων.

Τιμητικές προβολές - μνήμη του Γ. Λαζάνη

Ο Γιώργος Λαζάνης στον «Οιδίποδα Τύραννο» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν
Ο Γιώργος Λαζάνης στον «Οιδίποδα Τύραννο» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν
Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Λαζάνη. Το «Θέατρο Τέχνης», θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του, θα προβάλει, σήμερα, στο «Υπόγειο», μαγνητοσκοπημένες δύο από τις σημαντικότερες παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε. Συγκεκριμένα, σήμερα, στις 3μμ θα προβληθεί η παράσταση «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και λίγο αργότερα, στις 5μμ, ο «Μινέττι» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη - Κωστή Καπελώνη. Οι προβολές και των δύο παραστάσεων είναι με ελεύθερη είσοδο.

Ο Γιώργος Λαζάνης, αν και ανήμπορος τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αγωνιζόταν για τη διάσωση του «Θ. Τ.», αυτής της μεγάλης ιστορικής σημασίας και αξίας «κιβωτού» του κατοχικού, μεταπολεμικού και μεταπολιτευτικού θεάτρου μας. Θεάτρου που καινοτόμησε ρεπερτοριακά και αισθητικά επί δεκαετίες, συνέβαλε καθοριστικά για μια ουσιώδη και σύγχρονη ερμηνεία του αρχαίου δράματος, ανέδειξε ουκ ολίγους δραματουργούς, συνθέτες, σκηνοθέτες και διαμόρφωσε δεκάδες ταλαντούχους ηθοποιούς -στελέχη του θεάτρου μας. Και το μερίδιο συμμετοχής του Γιώργου Λαζάνη σ' όλα τα επιτεύγματα του «Θεάτρου Τέχνης» ήταν - ποσοτικά και ποιοτικά - πολύ μεγάλο, σ' όλα τα πενήντα πέντε χρόνια της αποκλειστικά «ταμένης» στο «Θέατρο Τέχνης» ζωής και προσφοράς του.

Για μικρούς - μεγάλους

«Παραμυθ...issimo»
«Παραμυθ...issimo»

«Παραμυθ...issimo!» τιτλοφορείται το καινούριο έργο των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου, που παρουσιάζει η «Μικρή Πόρτα», στο θέατρο «Πόρτα». Το έργο, που βασίζεται σε ιταλικά λαϊκά παραμύθια που ενέπνευσαν την πένα του μεγάλου συγγραφέα Ιταλo Καλβίνο, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και στήθηκε στη διάρκεια των προβών - μέθοδο που πρωτοχρησιμοποίησαν οι δύο συγγραφείς στο ανέβασμα της «Κοιμωμένης που ξύπνησε» (πριν δύο χρόνια).

Πρόκειται για ιστορίες δροσερές, ανάλαφρες, αισιόδοξες, που με σπιρτάδα και χιούμορ, αποδείχνουν ότι, όταν κάποιος θέλει μπορεί να αντιμετωπίσει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες: όπως ο φτωχός γιδοβοσκός που γίνεται βασιλιάς, μια άπειρη κοπέλα που καταφέρνει να σταματήσει έναν πόλεμο, ένα κορίτσι που για να σωθεί διασχίζει ολομόναχο στεριές και θάλασσες...

Σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, χορογραφία Μάρθας Κλουκίνα, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή και φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Ηλιάνα Γαϊτάνη, Τώνια Γελεκλίδου, Γιάννης Κουκουράκης, Δάφνη Μαρκάκη, Χρίστος Νικολάου, Τατιάνα Πίττα, Σαράντης Μιχάλης, Στέλιος Χλιαράς.

Ονειρο κι ελπίδα

Στο θέατρο «Διάνα» ανεβαίνει (12/12) το έργο του Ρίτσαρντ Νας «Ο βροχοποιός», σε μετάφραση - διασκευή Ελένης Ράντου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Σε ένα τοπίο απελπιστικής ξηρασίας και αφόρητης ζέστης μια οικογένεια βράζει μες στις ανεκπλήρωτες επιθυμίες, στους καταπιεσμένους πόθους της ...στις διαφορές και τα χάσματα ανάμεσά τους ...στα όνειρά τους, που κινδυνεύουν να ματαιωθούν. Ενας απρόσκλητος επισκέπτης θα δοκιμάσει την πίστη, τους φόβους, τις αντοχές, μα πιο πολύ τη λογική τους... Ενα κράμα θαυματοποιού και απατεώνα, ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί έναντι αμοιβής να φέρει βροχή στη δοκιμαζόμενη από παρατεταμένη ξηρασία περιοχή. «Γιατί έρχεται η στιγμή που κάθε άνθρωπος ποντάρει ακόμα και πάνω σ' έναν τσαρλατάνο»... γιατί.... «σε τόσο απελπισμένες εποχές το όνειρο και η ελπίδα είναι το μόνο που έχουμε».

Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης. Ενδυματολόγος: Γαλετάκης Μανώλης. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Ορφέας Αυγουστίδης, Ερρίκος Λίτσης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Αλέξανδρος Παρίσης, Νεκτάριος Λουκιανός.

Μουσικές συναντήσεις

Με έναν από τους σημαντικότερους μαέστρους της Λατινικής Αμερικής, τον Ενρίκε Μπατίζ, συμπράττει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σήμερα (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζοντας έργα των Μπέρνστάιν, Ντβόρζακ και Μέντελσον. Η συναυλία θα ξεκινήσει με την «Εισαγωγή για ορχήστρα» από τη δίπρακτη οπερέτα «Candide» του Λέοναρντ Μπέρνστάιν, έργο που διακρίνεται για τη ζωντάνια, το χιούμορ, αλλά και το λυρισμό των πυκνά εναλλασσόμενων θεματικών της ιδεών. Ακολουθεί το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα ελάσσονα» του Αντονίν Ντβόρζακ, με σολίστ τον διακεκριμένο βιολιστή Γιάννη Γεωργιάδη. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την «Πέμπτη Συμφωνία» («Της Μεταρρυθμίσεως») του Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι.

  • Ασυνήθιστη ωριμότητα, σιγουριά και θάρρος χαρακτηρίζουν τη 19χρονη Σέρβα κιθαρίστρια Σαμπρίνα Βλάσκαλιτς, η οποία εμφανίζεται σήμερα (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41, 210 3634.000). Στο ρεσιτάλ, η νεαρή μουσικός, η οποία έχει κερδίσει περισσότερα από 10 ειδικά βραβεία και 23 πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς κιθάρας και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα ερμηνεύσει έργα F. De Fossa, J. Manen, J. S. Bach, D. Aguado, J. Rodrigo.
Παρατείνεται...

Εως τις 11/1, παρατείνεται η έκθεση «Από τον Tiziano στον Pietro da Cotrona: το ιερό, ο μύθος, η ποίηση», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφ. Δούκα 4). Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των μουσείων δανεισμού σε άλλες εκθέσεις, τα έργα: «Η Παναγία με το βρέφος, την Αγία Αικατερίνη και τον νεαρό Ιωάννη» του Πιέτρο Μπερετίνι (επονομαζόμενου Πιέτρο ντα Κορτόνα) και η «Προσωπογραφία μουσικού» του Τιτσιάνο Βετσέλιο θα επιστρέψουν (μετά τις 15/12) στην Πινακοθήκη του Καπιτωλίου (Ρώμη) και στην Πινακοθήκη Σπάντα (Ρώμη), αντίστοιχα. Οι προγραμματισμένες ξεναγήσεις επισκεπτών θα συνεχιστούν κανονικά: Δευτέρα: 2μ.μ., Πέμπτη: 6μ.μ., Σάββατο: 12μ. και 2μ.μ. Κυριακή: 11π.μ. και 2μ.μ. Μέχρι σήμερα 30.000 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση, από τα οποία 2.500 μαθητές.

Μέχρι τις 7/12, θα παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στην Πειραιώς 260, τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ. Μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, σκηνικά - κστούμια Herbert Murauer, μουσική επεξεργασία Νίκου Πλάτανου, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Ολγα Δαμάνη, Νίκος Κουρής, Τιτίκα Σαριγκούλη, Γιώργος Γλάστρας, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Ημελλος, Γιώργος Τζαβάρας, Θεμιστοκλής Πάνου, Αγγελική Παπούλια, Κίκα Γεωργίου, Ακύλλας Καραζήσης, Σοφιάννα Θεοφάνους, Γκαλίνα Μπράτουσκα, Λουίζα Κωστούλα, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Πλάτανος και έξι παιδιά σε διπλή διανομή.

O Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά σήμερα τις εμφανίσεις του στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Α. Πετράλωνα, 210 3421212). Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30μμ), θα παρουσιάζει επιλογές από τη δισκογραφία του («Ενα φεγγάρι δρόμος», «Μυθικά καράβια», «Τα τιμαλφή», «Ενα κομμάτι ουρανό» και «Λαλήματα ονείρου»), παραδοσιακά και τραγούδια αγαπημένων του δημιουργών. Μαζί του οι μουσικοί Μιχάλης Τρανουδάκης, Νίκος Κιάκος, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Πέτρος Τσολάκης και η Ντίνα Γιακουμάκου (τραγούδι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ